Hodnocení výživového stavu Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 1 logo Masarykova univerzita – Lékařská fakulta doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Osnova, hlavní body 2 nVýchodiska, základy, definice, cíle, indikace nMalnutrice Metody, postupy: nAntropometrie n nFyzické (klinické) vyšetření - celkový vzhled n nAnamnéza nBiochemická and imunologická vyšetření n nDynamometrické testy (svalová síla) n nStandardní (validované) screeningové nástroje n nDěti n Definice, vymezení 3 nVýživový stav (Nutritional status) - Hodnocení výživového stavu (Nutritional status assessment) - Výživová spotřeba, výživové zvyklosti (Dietary assessment, Food consumption, Dietary habits …) nMalnutrice - Výsledný zdravotně-nutriční stav daný výživou – přívodem živin, faktory ovlivňujícími vstřebávání živin (vč. poruch a nemocí), výdejem, dědičností, vlivy prostředí, životním stylem (kromě výživy pohybovou aktivitou, kouřením, alkoholem…) nHodnocení výživy – rozlišujte: - Stav výživy, který je charakterizován deficitem či přebytkem energie nebo jednotlivých živin. - Tato nerovnováha má za důsledek měřitelné změny na tkáních, formě těla, funkcích organizmu a klinickém stavu jedince. ESPEN Guidelines 2006: Malnutrice je stav deficitu nebo přebytku (nerovnováhy) energie, proteinů a ostatních nutrientů způsobujících měřitelné vedlejší účinky na tkáně nebo formu těla, funkce a výsledný klinický stav. Malnutrice 4 Malnutrice z nedostatku, podvýživa Malnutrice z nadbytku, nadvýživa nEnergetické, resp. energeticko-proteinové deficientní malnutrice: nSpecifické deficience ÞPodváha ÞKachexie ÞMarasmus ÞKwashiorkor ÞMarasmismický kwashiorkor ÞDeficit jodu - endemická struma ÞDeficit vitaminu A - Xeroftalmie ÞNutriční anémie ÞNutriční osteopenie ÞB1 (thiamin) - Beri beri ÞB2 (riboflavin) ÞB3 (niacin, PP) - pelagra ÞC - Kurděje (skorbut) ÞSarkopenie ÞNadváha ÞObezita ÞNadbytek mikronutrientů Þ 5 Proteinově-energetické malnutrice (PEM) 6 nPodváha (underweight) - dospělí nízké BMI, děti nízká váha na věk nWasting – ztráta tělesné hmoty, „úbytě“, patol. vyhubnutí. U dětí: Nízká váha na věk nStunting – zadržení růstu, „zakrňování“, nízká výška na věk nKwashiorkor – edematózní PEM způsobená nedostatečným přívodem bílkovin nMarasmus – těžké vyhubnutí (wasting) energetickou a celkovou deficiencí nMarasmický kwashiorkor - kombinace nKachexie – spojena se zánětlivým nebo neoplastickým stavem nSarkopenie – úbytek kosterního svalstva spojený se stárnutím nHladovění (starvation)– energetický deficit potravy, uchovává aktivní tělesnou hmotu, zvyšuje metabolismus tuku 7 http://www.validnutrition.org/wp-content/uploads/2017/07/malnutrition-Chart.jpg Kwashiorkor vs. marasmus 8 nMarasmus nKwashiorkor Těžká deficience téměř všech živin, včetně energie. Dostatečný příjem energie, ale nedostatečný příjem bílkovin. C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\marasmus vs kwashiorkor.jpg Malnutrice – symptomy 9 nNechutenství, nezájem o jídlo a pití nÚnava a podrážděnost nPoruchy koncentrace nStálý pocit chladu nZtráta tělesného tuku, svalů, and dalších tělesných tkání nVyšší riziko onemocnění, delší uzdravování a rekonvalescence nDelší hojení poranění nVyšší riziko komplikací po chirurgii nDeprese nSnížené libido a problémy s plodností nPotíže s dýcháním nKůže může být tenčí, suchá, neelastická, bledá a studená nVpadlé tváře a oči, jak tuk mizí z obličeje nVlasy jsou suché a tenké a prořídlé, snadno vypadávají Malnutrice - příčiny 10 nNízký příjem potravy nMentalně-zdravotní problémy nGIT nemoci a problémy nAlkohol To může být způsobeno symptomy nemocí, např. dysfagií, nebo i špatným dentálním zdravím. Stavy jako deprese, demence, schizofrenie, mentální anorexie, bulimie – mohou vést k malnutrici. Obtíže opustit domov a sehnat a připravit jídlo, ti co žijí sami a izolovaně jsou ve větším riziku. Někteří lidí nemají dost peněz, či si neumí jídlo připravovat. Alkohol může vést ke gastritidě nebo poškození pankreatu. To může vést k poruchám trávení, vstřebávání, např. určitých vitaminů, či poruchám produkce hormonů, které regulují metabolismus. Alkohol obsahuje energii, takže nemusí být pocit hladu a není přijímán dostatek potravy obsahující všechny esenciální živiny. nSocialní problémy and ztížená mobilita Pokud tělo nedokáže správně strávit a vstřebat živiny, dokonce ani hodnotná a zdravá strava nemusí zabránit malnutrici. Crohnova nemoc, celiakie, přetrvávající průjmy či zvracení – mohou vést ke ztrátě a nedostatku nepostradatelných živin. Světově nejrozšířenější mikronutrientní malnutrice 11 nDeficit železa nDeficit jódu nDeficit vitaminu A ØPři nekarenční stravě zásoby dosp. člověka na 2 roky ØV rozvojových zemích se dětí rodí s malými zásobami a nedostávají vit A ani kojením ØNejprve reverzibilní šeroslepost ØPozději ireverzibilní slepota (ročně 1,5 miliónu dětí) ØSnížení imunitních funkcí, pneumonie, infekční průjmy, smrt ØCelosvětově nejrozšířenější mikronutrientní deficit (2 miliardy) ØAnemie, snížení mentální i fyzické výkonnosti, náchylnost k infekcím ØDruhý nejčastější deficit, velmi závažné projevy pro populaci Ø„Poruchy z nedostatku jodu“ (IDD) – eufunkční struma, hypofunkční struma, zpomalení psychomotorického vývoje, kretenismus ØPřirozený obsah v potravinách mimo mořské produkty závisí na geologickém podloží – nedostatek v horských oblastech ØChronické intervenční programy – nejúčinnější je jodizace soli ØSaturaci ukazuje vylučování močí - < 100 ug/l = deficit Metody hodnocení výživového stavu 12 nAntropometrické nFyzické (klinické) vyšetření, celkový vzhled nLaboratorní – biochemické nStandardní screeningové testy nAnamnestické nSpecifické postupy u dětí (růstové grafy) nDynamometrie – test svalové síly Zjišťování anamnestických dat 13 nChronická a současná onemocnění n nVýživové zvyklosti, možné alternativní směry, sociální statut n nŽivotní styl – pohybová aktivita, abusus alkoholu apod. n Do značné míry se překrývá se zjišťováním „Výživové spotřeby“, resp. „Nutriční anamnézou“. Přímo v rámci hodnocení „Výživového stavu“ se zaměříme zejm. na faktory, které by mohly výživový stav ovlivnit: ÞZda je léčen dlouhodobě na nějaké závažné onemocnění ÞS důrazem na zjišťování gastrointestinálních obtíží ÞUžívání léků, které mohou interagovat se vstřebáváním a utilizací živin Fyzické, klinické vyšetření výživového stavu 14 nKůže nOči nCelkový vzhled nÚsta nNehty nKosti nBřicho nEndokrinní – štítná žláza nVlasy Aspekcí, popř. palpací nSvaly nPodkoží (tuk, edémy) Symptomy and známky podvýživy a mikronutrientních deficiencí 15 C:\Users\jfiala\Pictures\Beze jména.jpg KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Vlasy Změna barvy, lesku, špatně učesatelné Kwashiorkor – depigmentace Znamení vlajky – depigmentace segmentárně po délce (střídající se dostatečná a neuspokojivá výživa) Související obrázek http://cursoenarm.net/UPTODATE/contents/images/f15/36/15939.myextj?title=Flag+sign+malnutrition KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Nehty Anémie z nedostatku železa – suché, lomivé, ploché až lžičkovitého tvaru (koilonychie) Nedostatek bílkovin – příčné bílé proužky Výsledek obrázku pro koilonychie https://classconnection.s3.amazonaws.com/639/flashcards/1040639/png/screen_shot_2012-09-29_at_73928 _pm1348962057890.png Close-up view of 4 fingers. White horizontal bands https://img.medscapestatic.com/pi/meds/ckb/41/28841tn.jpg KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Oči Blefaritis – nedostatek riboflavinu, příp. vitamínu A Xeróza spojivek – nedostatek vitamínu A Korneální skleróza, keratomalacie – nedostatek vitamínu A Bitotovy skvrny – nedostatek vitamínu A Korneální vaskularizace – nedostatek riboflavinu nebo vitamínu A Angulární palpebritis – nedostatek riboflavinu, pyridoxinu, železa Šeroslepost – nedostatek vitaminu A, retinolu a β-karotenu Související obrázek https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/34/Blepharitis.JPG/220px-Blepharitis.JPG Výsledek obrázku pro xerosis conjunctival https://webeye.ophth.uiowa.edu/eyeforum/atlas/photos-earlier/xerosis-conjunctivae.jpg Výsledek obrázku pro corneal xerosis https://image.slidesharecdn.com/problemsolvingexercise-vita-copy-160505054605/95/vitamin-a-and-its- deficiency-19-638.jpg?cb=1462427304 Související obrázek https://openi.nlm.nih.gov/imgs/512/100/2873666/PMC2873666_jceh_23_72_004_f18.png?keywords=vitamin+a +deficiencies,bitot%27s+spots http://3.bp.blogspot.com/-xl6WLqTk1uI/TriLOUllM6I/AAAAAAAAAJw/rU2PltJiqsc/s1600/corneal_neovascular ization.jpg KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Rty Angulární stomatitis – nedostatek riboflavinu, pyridoxinu, železa Angulární jizvy – nedostatek riboflavinu, pyridoxinu Cheilitis – nedostatek riboflavinu Výsledek obrázku pro cheilitis http://healthlifemedia.com/healthy/wp-content/uploads/2017/09/types-of-cheilitis.jpg KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Dásně Gingivitis – nedostatek vitamínu C Jazyk Nedostatek riboflavinu, k. nikotinové, pyridoxinu, kobalaminu, k. listové a železa – akutní zánět, glossodynie, pukliny, vyhlazení povrchu jazyka Zuby Zubní kaz Nedostatek fluoru – zvýšená kazivost Skvrnitá sklovina Nadbytek fluoru Výsledek obrázku pro gingivitis https://images.onhealth.com/images/slideshow/dental-problems-s6-gingivitis.jpg Související obrázek https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4e/Dental_fluorosis_%28mild%29.png/300px-Den tal_fluorosis_%28mild%29.png KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Kůže Folikulární hyperkeratóza – nedostatek vitamínu A, nedostatek esenciálních mastných kyselin, nedostatek pyridoxinu Xeroderma – nedostatek vitamínu A Nasolabiální seborrhoea – nedostatek riboflavinu Folikulární petechie – avitaminóza C Petechiální hemorrhagie – avitaminózy C, K Výsledek obrázku pro follicular hyperkeratosis https://jamanetwork.com/data/Journals/DERM/4687/dsk50017f2.png Seborrheic Dermatitis on Face https://noskinproblems.com/wp-content/uploads/2015/06/seborrheic-dermatitis-face.jpg Výsledek obrázku pro follicular petechiae http://slideplayer.com/1718407/7/images/10/Case+One%3A+Skin+Exam+Perifollicular+petechiae.jpg Výsledek obrázku pro petechial hemorrhaging http://www.uaz.edu.mx/histo/pathology/ed/ch_7/c7_rmsf_hand.jpg KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Kůže Změny pigmentace Špinavě hnědé skvrny – chronická podvýživa Depigmentace – kwashiorkor Erytém, svědění, pálení – puchýřky – hrubnutí kůže – pelagra Bledá kůže - chudokrevnost Výsledek obrázku pro kwashiorkor skin https://www.med.uottawa.ca/sim/data/Images/Kwashiorkor.jpg Výsledek obrázku pro pellagra skin https://niacinreviews.com/wp-content/uploads/2016/10/Pellagra-300x209.jpg KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Kostra – nedostatek vitamínu D Craniotabes Caput quadratum Pozdní uzávěr velké fontanely Rachitický růženec Pectus carinatum Harrisonova rýha Deformace dlouhých kostí Nohy do „X“ nebo do „O“ Výsledek obrázku pro craniotabes https://usercontent2.hubstatic.com/8761643_f520.jpg Související obrázek http://slideplayer.com/10592260/36/images/20/caput+quadratum.jpg Výsledek obrázku pro rachitic rosary https://image.slidesharecdn.com/bonedemineralizationpblariff-150108110339-conversion-gate02/95/bone -demineralization-10-638.jpg?cb=1420720388 Výsledek obrázku pro pectus carinatum Související obrázek https://lh3.googleusercontent.com/-j4DAMWNSi1E/VyuFmVjt3BI/AAAAAAAABis/ww3CnqYmfno/s640/blogger-ima ge-2107067516.jpg KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Žlázy Zvětšení příušních žláz – nedostatek kvalitních bílkovin Struma – nedostatek jódu Výsledek obrázku pro struma https://i.iinfo.cz/images/414/struma-vole-zvetsena-stitna-zlaza-2-thumb.jpg Výsledek obrázku pro parotitis https://www.wikidoc.org/images/a/aa/Parotitis01.jpg 25 ANTROPOMETRIE Somatometrická měření 26 nPřímo měřené jednoduché parametry: n ÞVýška ÞHmotnost ÞObvod pasu ÞObvod boků ÞObvod paže ÞTloušťka kožních řas Měří se základní data o tělesné výšce, hmotnosti, vybraných tělesných obvodech, vypočítávají se antropometrické indexy. Cílem je především posouzení přiměřenosti tělesné hmotnosti vzhledem k výšce, přiměřenosti množství a rozložení tělesného tuku, přiměřenosti množství svalové hmoty nAntropometrické indexy: n nStanovení tělesného složení: n ÞBMI ÞWHR ÞBIA ÞHydrodenzitometrie ÞDEXA ÞMRI ÞPletysmografie (BodPod) Þ3D-scanning Výška 27 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\výška - měření.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\seca.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\seca staiometer.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\OPZ II\Beze jména.jpg Hmotnost 28 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\váha.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg nKvalita váhy nOblečení (minimální) nHydratace? nDenní doba? nBezprostřední příjem potravy, tekutin nMenstruační cyklus nMikce defekace? BMI 29 Klasifikace: Podváha Normální Nadváha Obezita BMI < 18.5 18.5 – 24.9 25.0 -29.9 ≥ 30.0 nBMI = váha (kg) / výška2 (m2) n Tělesné obvody – měřicí místa 30 nBřicho/ pas – přes pupek / polovina vzdál. mezi dolním žebrem a crista iliaca n nPaže – v polovině relaxované paže n C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\měření obvidu gluteálníhp.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\měření obvodu paže.jpg nBoky – nejširší místo v laterálním prodloužení kyčlí n n C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg Cover nBoky – nejširší místo v laterálním prodloužení kyčlí n Obvod břicha - diagnostická kritéria (dle rizika metabolických komplikací) 31 Riziko: OK Zvýšené Podstatně zvýšené Muži < 94 94 - 102 > 102 Ženy < 80 80 - 88 > 88 WHO – riziko metabolických komplikací: C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg Obvod břicha – korelace s abdominálním tukem 32 Després J P, Lemieux I, Prud'homme D: Treatment of obesity: need to focus on high risk abdominally obese patients. BMJ. 2001 Mar 24;322(7288):716-20. C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\13 - obezitologie\obr.2.jpg 33 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Matabolic synsrom\mrtabolic syndrom criteria.jpg Metabolický syndrom 34 Metabolický syndrom - kritéria C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Matabolic synsrom\metabolický syndrom - česká kritéria 2014.jpg nOstatní Evropani: ≥ 94, ≥ 80 n WHR - diagnostická kritéria 35 Nízké riziko Zvýšené riziko Vysoké riziko Men < 0.95 0.95 - 1.00 > 1.00 Women < 0.80 0.81 - 0.85 > 0.85 Ideál (zdraví a plodnost): Muži 0.9, Ženy 0.7 „Pasti“ při interpretaci WHR 36 Després J P, Lemieux I, Prud'homme D: Treatment of obesity: need to focus on high risk abdominally obese patients. BMJ. 2001 Mar 24;322(7288):716-20. C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\13 - obezitologie\obr 1.jpg WHR – jako ukazatel sexuální atraktivity ženy? 37 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\13 - obezitologie\Beze jména.jpg Výsledek obrázku pro WHR Výsledek obrázku pro WHR - waist to hip, masculine - feminine Pro muže nejtraktivnější mezi 0.6 – 0.75 Diagnostická kritéria - WHR 38 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\13 - obezitologie\Beze jména.jpg MUAC (Mid Upper Arm Circumference), MAC, AC 39 n♂ >26 cm nNízký MAC dospělí =< 24 n21 – 23 = žlutá zóna n< 21 cm – červená n n n n♀ >25 cm Dospělí: UNICEF – Dospělí: Dětský pásek MUAC (UNICEF): Paže (AC) – kritéria pro test MNA: <21, 21–21,9, ≥22 Lýtko (CC) <31, ≥31 40 Měření tělesného tuku, tělesného složení Měření kožních řas - kaliperace 41 nRůzné typy kaliperů C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\26883.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\06.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\07.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\kaliper best.jpg Bestův: Harpendenský : Měření kožních řas 42 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\řasy - měření - best.jpg nMěření s Bestovým kaliperem: C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zz.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg nTricepsová nSupraspinální nSubskapulární BIA – Bioelektrická impedanční analýza 43 nBioelektrická impedance zkr. BIA – metoda umožňující stanovit množství beztukové tělesné hmoty LBM; založena na měření odporu těla vůči střídavému elektrickému proudu odpor závisí nepřímo úměrně na množství tělesné vody. Výsledek obrázku pro Bioelectrical impedance analysis C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg Výsledek obrázku pro BIA measurement bodystat Inbody S10 44 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\inbodys10_posture2.jpg 45 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\Inbody - Body composition analysis.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\Inbody - Muscle fat analysis.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\Inbody Segmental lean analysis.jpg Inbody S10 46 DALŠÍ TECHNIKY Vážení ve vodě - hydrodensitometrie 47 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\08.jpg DEXA – Dual Energy X-ray Absorptiometry 48 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\DEXA principle.jpg Související obrázek BodPod –Air displacement plethysmography 49 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\09.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\bod-pod.png Procento tělesného tuku - diagnostická kritéria 50 Oliveros E, Somers V, Sochor O, Goel K, Lopez-Jimenez F: The concept of normal weight obesity. Progress in cardiovascular diseases, 2014, 56, 426-433 Muži Ženy Normální < 20 < 30 Zvýšené (Overfat) 20 - 25 30 - 35 Nadměrné (Obesity) > 25 > 35 Biospace: Standard body fat percent is 15 % (range 10 - 20) for men and 23 % (range 18 - 28) for women C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\13 - obezitologie\obr 3.jpg Měřené % tuku korespondující s hranicemi BMI: (Galagher et al.) C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg Kategorie OK Nadváha Obezita BMI < 25 25 – 30 > 30 % tuku muži < 20 % 20 – 25 % > 25 % % tuku ženy < 32 % 32 – 38 % > 38 % Syndrom NWO (normal weght obesity) a sarkopenická obezita 51 nDg: BMI je normální, ale % tuku je příliš vysoké nMetabolické důsledky jsou stejné jako u obezity n NWO – obezita při normální hmotnosti: Sarkopenická obezita: nCharakterizována úbytkem svalů (nízkým % svalů) a příliš vysokým % tuku nBMI může být i normální (nebo zvýšené) 52 LABORATORNÍ Biochemické parametry při hodnocení výživového stavu 53 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg Normální [g/l] Těžká deficience g/l] Poločas Albumin > 32 < 21 20 dní Transferin > 2 < 1 8-10 dní Prealbumin > 0.2 < 0.1 2 dny Dynamometrie - síla stisku ruky 54 n♂ >30 kp n n♀ >20 kp Hodnoty výše se vztahují k věkové kategorii 65-70r, kde odpovídají 85% tabulkové normy podle věku. n 55 DĚTI Hodnocení výživového stav dětí – percentilové grafy BMI 56 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\děti - BMI 0-18r - chlapci.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\děti BMI 0-18 r - dívky.jpg Hodnocení výživového stav dětí 57 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\děti - BMI - percentilové grafy - hodnocení.jpg Program Rust.cz 58 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\Beze jména.jpg Hodnocení výživového stav dětí 59 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\Beze jména.jpg Hodnocení výživového stav dětí 60 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\Beze jména.jpg MUAC (Mid Upper Arm Circumference), MAC, AC 61 Children tape: 62 Screeningové testy Standardizované testy k hodnocení nutričního stavu hospitalizovaných pacientů 63 nMNA, MNA-SF - Mini Nutritional Assessment nSGA Subjective Global Assessment (popř. verze PG-SGA „Patient Generated“) nNRS (resp, NRS2002) - Nutritional Risk Screening nMUST – Malnutrition Universal Screening Tool 64 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\MNA 2.jpg MNA (Mini Nutritional Assessment) SGA – Subjektivní globální hodnocení (Subjective Global Assessment) 65 Obsahuje 3 okruhy: nAnamnéza ØZměna tělesné hmotnosti ØZměna příjmu potravy ØGastrointestinální symptomy ØFunkční výkonnost n nFyzikální vyšetření ØZtráta podkožního tuku ØÚbytek svaloviny ØOtoky ØAscites nCelkové subjektivní hodnocení ØDobře živený (A) ØMírně podvyživený (B) ØTěžce podvyživený (C) Ø Jednotlivé položky dotazníku nejsou bodově ohodnoceny, protože se jedná o subjektivní hodnocení. Výsledky anamnézy a fyzikálního vyšetření jsou shrnuty v tzv. celkovém subjektivním hodnocení. SGA – Anamnéza 66 nNutriční příjem 1. □ Beze změny, adekvátní 2. Neadekvátní - trvání neadekvátního příjmu ___________ 3. Nutriční příjem v uplynulých 2 týdnech: 1. □ adekvátní___ □ zlepšený, ale ne adekvátní___ □ žádné zlepšení nebo neadekvátní__ nHmotnost obvyklá váha_______ aktuální váha______ nSymptomy (ovlivňující příjem potravy) 1. □ Bolest při jídle □ Anorexie □ Zvracení □ Nausea □ Dysfagie □ Průjem 1. Změna během posledních 6 měsíců změna v kg _ □ <5% ztráty nebo stabilní □ 5-10 % ztráty bez stabilizace nebo zvýšení □ > 10% a pokrač. Jestliže výše uvedené není známo, byl subjektivní pokles hmotnosti během uplynulých 6 měsíců? □ žádný nebo malý □ Mírný □ závažný 2. Váhová změna během posledních 2 týdnů množství v kg (pokud známo) _____ □ zvýšení □ beze změny □ snížení □ Dentální problémy □ Rychle plnost □ Zácpa 2. □ Žádné □ Občasné/malé/málo □ Stálé/těžké/mnočetné 3. Symptomy v uplynulých 2 týdnech □ Vymizení symptomů □ Zlepšení □ Stejné nebo zhoršení SGA Anamnéza - pokračování 67 nFunkční kapacita (únava a progresivní ztráta funkce) 1. Žádná dysfunkce 2. Snížená kapacita; délka trvání změny ___________ □ Potíže s mobilitou /normálními aktivitami □ Na lůžku / vozíku 3. Funkční kapacita v posledních 2 týdnech □ Zlepšená □ Beze změny □ Pokles Fyzické vyšetření Ztráta tělesného tuku □ Ne □ Malá / mírná □ Těžká Ztráta svalů □ Ne □ Malá / mírná □ Těžká Přítomnost edémů /ascitu □ Ne □ Malá / mírná □ Těžká SGA hodnocení □ A Dobře živený □ B Lehce/mírně podvýživený □ C Těžce podvýživený Normální Jistá progresivní nutriční ztráta Známky úbytě (wasting) a progresivních symptomů Přispívající faktor □ KACHEXIE □ SARKOPENIE (Tuková a svalová úbyť (wasting) vlivem nemoci a zánětu) (Snížená svalová hmota a síla) SGA – Návod pro subjektivní globální hodnocení tělesného složení 68 Podkožní tuk (ztráta) Ztráta svalů SGA – subjektivní globální hodnocení tělesného složení - pokračování 69 Zadržení tekutin Subjektivní globální hodnocení A - Dobře živený B - Mírná podvýživa C - Těžká podvýživa nNení pokles příjmu potravy/živin; n< 5% poklesu hmotnosti; nŽádné/minimální známky podvýživy; nŽádný funkční deficit; nNení úbytek tukové nebo svalové hmoty nJednoznačné snížení příjmu potravy/živin; n5%-10%ní pokles hmotnosti bez stabilizace nebo přírůstku; nJsou známky podvýživy; nMírný funkční deficit nebo nedávné zhoršení; nMírná ztráta tuku a/nebo svalů nTěžký deficit příjmu potravy/živin; n>10%ní pokles hmotnosti, který pokračuje; nVážné příznaky podvýživy; nZávažný funkční deficit; nNebo: Nedávné významné zhoršení zjevných známek ztráty tuku a/nebo svalů NRS 2002 - Nutritional Risk Screening 70 MUST – Malnutrition Universal Screening Tool 71 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\OPZ II\Beze jména.jpg Skóre 0 Nízké riziko Skóre 1 Střední riziko Skóre 2 a více Vysoké riziko Rutinní klinická péče Pozorovat Léčit V nemocnicích rescreening každý týden, v domácí péči každý měsíc a v komunitě každý rok. V nemocnici dokumentovat dietní příjem 3 dny. Stejná doporučení platí pro domácí péči. V komunitě se opakuje screening za měsíc a je-li to nutné, zajistí se dietní poradenství. V nemocnici je zapotřebí kontaktovat nutričního terapeuta. V domácí a v komunitní péči platí stejná opatření