Principy a prostředky ochrany bezpečnosti potravin a PBU Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Potravina  Zákon č. 110/1997 Sb. v platném znění o potravinách a tabákových výrobcích  Jakákoliv látka určená ke konzumaci; potravinou je také  Doplněk stravy: koncentrovaný zdroj vitamínů, minerálních látek a dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem určená ke spotřebě v malých odměřených množstvích  Výrobky pro zvláštní výživu: počáteční a pokračovací kojenecká výživa, potraviny pro výživu malých dětí, potraviny nízkoenergetické, bez fenlylalaninu, bezlaktózové, pro sportovce, pro zvláštní lékařské účely Předměty běžného užívání (PBU) Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Materiály a předměty pro styk s potravinami (food contact) Kosmetické přípravky (non food contact) látky určené pro kontakt s vnějšími částmi lidského těla (vlasový systém, pokožka, nehty, zuby, sliznice dutiny ústní, rty, vnější pohlavní orgány) za účelem čištění, parfemace, změny vzhledu nebo ochrany estetická medicína jako doplňková služba Výrobky pro děti ve věku do 3 let (non food contact) Zdravotnický prostředek  Zákon č. 268/2014 Sb. o zdravotnických prostředcích  Nástroj, přístroj nebo zařízení určené ke specifickému použití pro diagnostické nebo léčebné účely, vč. mírnění nebo kompenzace zdravotního postižení Společná kritéria Bezpečnost zdravotní: z pohledu účinků krátkodobých, dlouhodobých, kumulativně toxických, teratogenních nebo genotoxických Látky s karcinogenním, mutagenním nebo reprodukčně-toxickým potenciálem obecná: neexistuje nebezpečnost za rozumně předvídatelných podmínek Kvalita: soubor užitných vlastností charakterizující výrobek Informace: tvrzení o výrobku Biologická nebezpečí I. Nepatogenní a indikátorové mikroorganismy: nesourodá skupina mikroorganismů s jistou korelací k výskytu patogenů v prostředí. ??? >1.000 / g nebo ml nebo dm^2 nebo m^3 ??? Mezofilní aerobní bakterie Koliformní Koaguláza negativní stafylokoky Biologická nebezpečí II. Patogenní a podmíněně patogenní mikroorganismy Enterobakterie, enteroviry, protozoa Koaguláza pozitivní stafylokoky (Staphylococcus aureus kolonizace kůže a sliznic, infekce při oslabení organismu, se sklonem k tvorbě rezistentních kmenů) Psychrofilní mikroorganismy v potravinách Plísně Příklad Chemická nebezpečí I. Látky aditivní a látky kontaminující Toxicita Obecně: Schopnost látky vyvolat otravu Prahový účinek odvozený od No-ObesrvedAdveree-Effect- Level Bezprahový účinek vyjádřený pravděpodobností Není zohledněn účinek směsí Co všechno je (taky) v potravinách? Problém extrapolace Prahový a bezprahový účinek Chemická nebezpečí II Anorganické látky Olovo ingesčně a inhalačně: neurotoxicita Arsen ingesčně a inhalačně: toxicita, karcinogenita Nikl, chróm dermálně: senzibilizace a alergizace (brýlové obruby) Organické látky Zaostřeno na endokrinní disruptory Koktejlový efekt a syndrom chemické přecitlivělosti Nespecifické příznaky, nejasné příčina, léčba symptomatická Endokrinní disruptor  Exogenní látka, která může mít povahu aditiva nebo látky kontaminující  Pesticidy, čistící prostředky, hnojiva, plasty; zpravidla látka organické povahy  Mění funkci endokrinního systému (člověka) vazbou na specifické receptory. Tím dochází k narušení endokrinní rovnováhy  Vývojově asynchronní spuštění fyziologických procesů  Zablokování fyziologických procesů  Změna dynamiky fyziologických procesů non- government Fyzikální nebezpečí Cizí příměsi Ostatní poranění, poškození zraku, sluchu, utonutí, uvíznutí, udušení, uškrcení... Vniknutí drobného cizího tělesa (děti) Příklad Informace o produktu  Výživové tvrzení (týká se jen potravin): sdělení nebo znázornění o změněném obsahu živiny v porovnání s obvyklým typem potravin („se sníženým obsahem tuku“)  Zdravotní tvrzení: sdělení nebo znázornění, které zdůrazňuje prospěšný účinek potraviny nebo složky na zdraví člověka, může zahrnovat snížení rizika onemocnění nebo aspekt zdravého vývoje dítěte  Léčebná tvrzení jsou zakázána u potravin  Neregulovaná tvrzení (pro krásu, pro vitalitu…) Informace o produktu – léčebná tvrzení  Schopnost zcela zabránit nemoci (pozor: není totéž, jako snížit její riziko), zmírnit ji, nebo vyléčit  Léčebné tvrzení je, když:  Je uveden název nemoci  Je uveden příznak nemoci  Je uvedeno jiné slovo, které s nemocí souvisí (zánět, akutní, chronický atd.) Informace o produktu Tvrzení zdravotní, výživové, léčebné Kritéria: Pravdivost, čestnost, objektivnost, důkaz Časté chyby: odkazy na neexistující studie, léčení/vyléčení nemoci, chybné deklarace o obsahu složek Výrobce zodpovídá, stát kontroluje, zákazník se rozhoduje Program Zdraví 2020: zdravotní gramotnost Zdravotní gramotnost  •Schopnost získat, interpretovat a pochopit základní zdravotní informace a služby a schopnost využit tyto informace a služby k lepšímu zdraví.  Předpokladem pro zvýšeni zdravotní gramotnosti je i dostupnost kvalitních a srozumitelných informaci s využitím informačních systémů zaměřených na lidi, jako jsou např. sdělovací prostředky, webové informace či informace pro spotřebitele na výrobcích Státní (zdravotní) dozor  Výkon kontroly nad plněním povinností daných fyzickým a právnickým osobám z Nařízení ES, zákonů, vyhlášek a nařízení vlády.  Plnění veřejného zájmu  Veřejný zájem je více než zájem mnoha lidí na věci  Veřejný zájem je stanovení obecných priorit  Veřejný zájem se nemusí nutně překrývat se zájmy jednotlivců Státní (zdravotní) dozor  Krajské hygienické stanice: předměty běžného užívání, stravovací služby (řídí Ministerstvo zdravotnictví)  Státní veterinární správa (SVS): potraviny živočišného původu (maso, mléko, med a výrobky z nich), stravovací služby (řídí Ministerstvo zemědělství)  Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI): potraviny mimo dozor SVS, vč. doplňků stravy (řídí Ministerstvo zemědělství)  Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL): léčiva, zdravotnické prostředky, tkáně a orgány (řídí Ministerstvo průmyslu a obchodu)  Česká obchodní inspekce (řídí Ministerstvo průmyslu a obchodu) Typy deliktů  Přestupek: nedodržení požadavku zákona; správní delikt  Trestný čin: skutek definovaný Trestním zákoníkem  těžké ublížení na zdraví z nedbalosti (§ 147), těžké ublížení na zdraví z nedbalosti (§ 148): kdo z nedbalosti způsobí (těžkou) újmu na zdraví nejméně dvou osob proto, že hrubě porušil zákony o ochraně životního prostředí nebo zákony o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienické zákony. Systémy výměny informací  Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF)  Biologická, chemická a fyzikální rizika v potravinách  Výstražný systém RAPEX pro nepotravinářské produkty  Riziko poranění, zásahu elektrickým proudem, uškrcení, požáru, vzplanutí, zadušení, vystavení účinku nebezpečných chemických látek Systémy kvality  Nad-zákonné aktivity  ISO normy (ISO 9001 obecně, jen pro potraviny ISO 22.000)  Normy obchodních řetězců Závěr  Poskytování služby obsahuje aspekt kvality, bezpečnosti a informací. Kvalita je nadřazený pojem, ale nemůže být dosažena, je-li produkt služby zdrojem zdravotního rizika.  Státní dozor, vč. dozoru zdravotního, je pouze nedokonalým nástrojem k zajištění bezpečnost.  Bezpečnost veřejnosti musí být zájmem každého zdravotnického profesionála.