Výživa v prevenci zubního kazu MDDr. Michaela Bartošová, Ph.D Stomatologická klinika, Brno [USEMAP] nik5199 Zubní kaz vzniká komplexní interakcí faktorů : vnímavá zubní tkáň, ústní mikroflora, dieta, čas. n Mikroorganismy plaku n + nsacharóza n= nKyseliny n + nvnímavý povrch zubu n = nzubní kaz [USEMAP] Prevence kazu : nzvýšení odolnosti skloviny vůči zubnímu kazu novlivnění kariogenní bakteriální flóry novlivnění těch složek potravy, které představují výživný substrát pro bakterie [USEMAP] Vnímavost zubních tkání vůči zubnímu kazu nFaktory nkonstituční nrasové nnutriční nklimatické ncelkový zdravotní stav organismu ndědičnost [USEMAP] Hlavní požadavky prevence kazu nvytvoření zdravé zubní tkáně nnormální, nerušený vývoj organismu dítěte nochrana nastávající matky a dítěte před škodlivými vlivy a chorobami a vhodně volená výživa. Vyvíjející se organismus potřebuje dostatečný a vyvážený přívod všech základních živin = bílkoviny, tuky, cukry, minerály (F), vitamíny. [USEMAP] Hlavní požadavky prevence kazu nDieta a bakteriální flóra předpokládá aktivní spolupráci poučeného a motivovaného jedince. nNaše populace – vysoká konzumace sladkostí, zejména mezi hlavními jídly, nedostatečná hygiena dutiny ústní. Zubní kaz je dynamický proces s obdobími demineralizace a remineralizace. nOscilace rovnováhy pH , kritická hranice pH = 5,5. Pod ní se začíná rozpouštět hydroxyapatitová složka skloviny, při dalším poklesu pH (pH=4,5) se rozpouští i fluoroapatit. [USEMAP] Složení potravy a výskyt zubního kazu : núčinek preeruptivní núčinek posteruptivní [USEMAP] Preeruptivní účinek stravy : nNevyvážená skladba stravy neumožní optimální chemickou a strukturální výstavbu tvrdých zubních tkání. Poruchy mineralizace se mohou projevit ve změnách tvrdosti, permeability a rozpustnosti skloviny – významné pro vznik zubního kazu n nDočasný chrup – kritické období od 12. týdne nitroděložního života až do 2 let věku n nStálý chrup – od 24. týdne nitroděložního života až do 15 let n= optimální strava pro těhotnou a kojící ženu a pro dítě n nSkladba stravy má vliv i na množství a složení slin [USEMAP] Preeruptivní účinek stravy : n V souvislosti se vznikem zubního kazu jsou důležité: nmalnutrice – nedostatek živin (opožděné prořezávání dočasné i stálé dentice, kvalita sliny) nvitamin D (nedostatek – hypoplastické defekty dočasné zuby, MIH) npoměr kalcia a fosforu nfluor a další stopové prvky [USEMAP] Posteruptivní účinek stravy : n Závažnější než preeruptivní, nejdůležitější sacharidy nSacharidy: nmonosacharidy a oligosacharidy (laktóza, glukóza, fruktóza, sacharóza) npolysacharidy (škrob) n n kariogenní působení sacharidů závisí na jejich přívodu do organismu (méně než 10% energetického přívodu by měli tvořit jednoduché cukry), na celkovém přijatém množství, na formě a frekvenci přívodu používaného sacharidu [USEMAP] Posteruptivní účinek stravy : n Sacharóza: n nejobvyklejší sladidlo, substrát pro tvorbu extracelulárních polysacharidů, které jsou „ideálním prostředím“ pro další populace mikroorganismů n nnízký obsah škodlivých sacharidů: prehistorický člověk, válečná období nvysoký obsah škodlivých sacharidů: kojenci a batolata : early childhood caries = baby bottle caries = rampant caries. Typické postižení : dočasné řezáky v horní čelisti, první dočasné moláry v obou čelistech. [USEMAP] Posteruptivní účinek stravy : nik4603 [USEMAP] Posteruptivní účinek stravy : nik4604 [USEMAP] Posteruptivní účinek stravy : nik4605 [USEMAP] Posteruptivní účinek stravy : n1957 Swenander-Lanke pojem „cukrová clearance“ : na setrvání sacharidu v dutině ústní má vliv řada faktorů: koncentrace, rozpustnost, stupeň enzymové degradace sacharidu, adheze k tvrdým zubním tkáním, schopnost stimulovat vylučování slin ntelemetrie pH zubního povlaku : podle této metody zaveden pojem „zahnschonend“ = zuby šetřící produkt = po požití tohoto produktu neklesá po dobu 30 minut pH zubního povlaku pod hodnotu pH = 5,7 nkariogenní potenciál potravy – podmíněn obsahem sacharidů (množství a druhem) nkariogenní působení potravy – závisí na individuálních výživových nárocích, stravovacích zvyklostech, na kvalitě a množství slin a na ústní hygieně [USEMAP] Posteruptivní účinek stravy : nZubní kaz a polysacharidy : n qškroby v přirozeném stavu qškroby po úpravě vařením, zmrazením, extruzí n nZ hlediska vývoje zubního kazu dnes nepovažujeme žádnou potravinu obsahující tepelně upravený škrob za bezpečnou z hlediska vzniku a vývoje zubního kazu [USEMAP] Posteruptivní účinek stravy : nZubní kaz a slina - Stephanova křivka: n nKřivka poklesu pH po příjmu potravy, její průběh je ovlivněn stravovacími návyky a mírou salivace, která je individuálně značně odlišná a proměnlivá. [USEMAP] Stephanova křivka [USEMAP] Posteruptivní účinek stravy : nZubní kaz a mléko, sýry a jiné protektivní faktory: nmateřské mléko, kravské mléko nsýry – výrazně protektivní potraviny vzhledem k vývoji zubního kazu n nZubní kaz a ovoce, ovocné šťávy: njablko – v povlaku stejný pokles pH jako po požití 10% roztoku sacharózy nRozhodující je podíl cukru, textura plodiny. Ovocné šťávy – podíl cukru nCitrusové plody – eroze tvrdých zubních tkání kyselinami v nich obsaženými – horní frontální úsek, palatinální plošky [USEMAP] nik00004 [USEMAP] Sladidla nekariogenní nPožadavky : nvýrazně snížené až event. žádné kariogenní působení nabsence nežádoucí pachuti nebo příchuti ntolerance pro lidský organismus npoužitelnost i v jiných oblastech medicíny, diabetici npoužitelnost v potravinářských technologiích nsladivost srovnatelná se sacharózou [USEMAP] nik5201 [USEMAP] Sladidla nekariogenní nZ hlediska výživy : nsladidla nutriční = sladidla s energetickou hodnotou: qcukerné alkoholy a jejich směsi qsorbóza nsladidla bez energetické hodnoty: qsacharin, qcyklamáty, qaspartam, qacesulfam, qthaumatin [USEMAP] Potravní pyramida nZnázorňuje vyváženost stravy dle zásad správné výživy. [USEMAP] Výživové poradenství nvztah mezi výživou a výskytem zubního kazu njak změnit způsob výživy pro předejití škodám na chrupu nkombinace příjmu potravy s opatřeními ústní hygieny a se snahami o zvýšení salivace nodvíjí se podle věku [USEMAP] Výživové poradenství - do tří let věku nOd narození do 4-6 měsíců – výhradně kojeno nebo umělá mléčná výživa á 3-5 hodin, sladká chuť nOd 4. ev. 6. měsíce příkrmy – nepřislazovat, začít zeleninovými příkrmy, ovocné nechat jako poslední typ příkrmu. Pokud nějaká potravina dítěti nechutná, přisladit přirozeně sladkou chutí potravin. To znamená, že do jídel, které dítě odmítá, například špenát nebo brokolici, můžeme přidat mrkve, batáty nebo jinou zeleninu, kterou dítě preferuje. Vyhýbat se slazeným nápojům, pouze voda nebo neslazený čaj. nOd 1. roku (přítomnost zubů v DÚ) – pozor na noční kojení dle libosti dítěte [USEMAP] Výživové poradenství - do tří let věku nDo tří let nejen nepřislazovat, ale ani nepřisolovat – vývoj ledvin !!! nIdeální období prevence vzniku závislosti na sladkém jídle a pitím [USEMAP] Výživové poradenství - předškolní věk nDítě nastupuje do MŠ, nelze zcela ovlivnit pitný a stravovací režim – vhodné zabezpečit preventivní program s edukací nejen dětí ale i personálu nPokud dítě nezná slazené nápoje, jejich chuť mu přijde výrazná a samo preferuje pití neslazeného čaje nebo vodu nV případě závislosti – dítě přichází do naší ambulanci a diagnostikujeme ECC (vysoká kazivost), necháme si sestavit jídelní lístek od nutričního terapeuta, zkontrolujeme obsah sladkostí – možnost postupné náhrady sladkého umělými sladidly a postupná eliminace = léčba závislosti [USEMAP] Výživové poradenství - školní věk a adolescenti nMožnost ovlivnění svačin – pozor na kapesné a nákupy v bufetu (sladké tyčinky, colové nápoje) nPozdější věk – energetické nápoje, iontové nápoje v posilovně nMotivace – eliminací slazených nápojů, hezké zuby, hezký úsměv, příjemný polibek. Výzkumy prokázali, že i pouhá představa o polibku a zápachu z úst vede jedince ke zlepšení péče o chrup. [USEMAP] Děkuji za pozornost [USEMAP]