Nutriční epidemiologie MNNE081
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Nutriční epidemiologie MNNE081


Informace k zakončení předmětu

Zakončení předmětu  je kolokviem ve formě online testu.

Na příslušný termín jen nutné přihlásit se předem v IS – zkušební termíny. Test proběhne online, kdy je nutné se přihlásit v systému (odpovědník) ve stanovený den a hodinu.

Test spočívá ve 20 otázkách s nabídkou několika možností - odpovědí, kdy student vybírá vždy jen jednu, jako správnou volbu. 

Na zodpovězení testu je stanovena celková doba 15 minut. V otázkách není možné vracet se zpět. Za každou správnou volbu je 1 bod. Pro hodnocení „prospěl“ je požadováno dosažení nejméně 11 bodů. 

Týden 1 - 13.2. Nutriční epidemiologie jako obor, zaměření, cíle, hlavní metody. Alkohol, KVO, nádory (doc. Fiala)

Týden 2 - 20.2. - Hodnocení výživy a výživového stavu jako jeden z pilířů nutriční epidemiologie (Mgr. Forejt)

JAK PRACOVAT SE STUDIJNÍMI MATERIÁLY


Pro přípravu na lekci a závěrečný test využijte zejména komentovanou prezentaci, studijní literaturu, studijní text a odkaz na potravinovou pyramidu.



1.PREZENTACE:


2. STUDIJNÍ LITERATURA:


1)  Kleinwächterová H, Brázdová Z.Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Institut pro další vzdělávání pracovníků

     ve zdravotnictví, Brno 2001, 102 s, ISBN 80-7013-336-8  (viz níže Hodnocení výživové spotřeby studijní text).


2) Müllerová D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Praha 2003. 99 s, ISBN 8072544217.


3.STUDIJNÍ TEXTY:




Týden 3 - 27.2. - Chyby při zjišťování příjmu energie a živin (Mgr. Jančeková)

Prezentace:

Článek k tématu:

Chyby pri zjistovani privodu energie a zivin
PDF to download

Týden 4 - 6.3. - Tvorba, použití a úskalí dotazníku I (Mgr. Hrežová)

Týden 5 -13.3. - Biomarkery pro hodnocení nutrientů (Dr. Zvěřina)

Proč nás zajímají biomarkery (biochemické indikátory)?

Kvůli „objektivnímu“ posouzení dietárního příjmu živin, či dokonce konkrétních potravin pro potřeby epidemiologických studií.

případné otázky směřujte na: zverina@med.muni.cz

Týden 6 -20.3. - Tvorba, použití a úskalí dotazníku II (Mgr. Hrežová)

Týden 7 - 27.3. - Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím I (doc. Janoutová)

Týden 8 - 3.4. - Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím – II (doc. Janoutová)

Týden 9 - 10.4. - Velikonoce

Týden 10 - 17.4. - Epi-info - I – Zpracování nutričně-epidemiologických dat (doc. Kachlík)- 30.3.

Týden 11 - 24.4. - Epi-info - II – Zpracování nutričně-epidemiologických dat (doc. Kachlík)- 6.4.

Týden 12 - 1.5. Svátek práce

Týden 13 - 8.5. Den vítězství

Týden 14 - 15.5. - Přehled hlavních chyb a zdrojů nepřesností při nutričně-epidemiologických hodnoceních (Prof. Derflerová Brázdová)

Týden 15 - 22.5. - Vláknina jako nutričně epidemiologický problém (Mgr. Pruša)18.5.

Vliv výživy na riziko kardiovaskulárních a nádorových onemocnění (doc. Fiala)

Hodnocení výživového stavu a zdravotních dopadů výživy (Mgr. Forejt)


JAK PRACOVAT SE STUDIJNÍM MATERIÁLEM


Pro přípravu na lekci a závěrečný test využijte prezentaci a studijní literaturu.


1. PREZENTACE:

http://is.muni.cz/de/395452/mail_prilohy/2021-03-17_13-58-40/Moznosti_hodnoceni_vyzivoveho_stavu.pptx


2. STUDIJNÍ LITERATURA:


1)  Kleinwächterová H, Brázdová Z.Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Institut pro další vzdělávání pracovníků

     ve zdravotnictví, Brno 2001, 102 s, ISBN 80-7013-336-8.


2) Willet W.  Nutritional Epidemiology. 3rd Ed. Oxford University Press,  2013, 552s, ISBN 13-9780199754038

Příklady nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin (Mgr. Peřina)


Teoretické základy
K poslechu i ke stažení, vyslechněte prosím v kontextu přiložené prezentace.