Vývoj spotřeby potravin a cen v ČR prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D. Katedra ekonomie a managementu Ambis vysoká škola, a.s. Změny ve spotřebě • Změny ve spotřebě jednotlivých druhů potravin vypovídají o snaze domácností šetřit úpravou jídelníčku. • Jako pozitivní na celé situaci můžeme hodnotit častější nakupování s rozmyslem, tedy omezení zbytečného plýtvání s potravinami Vývoj cen Spotřeba potravin v roce 2022 • V roce 2022 došlo v ČR meziročně k poklesu celkové spotřeby potravin na jednoho obyvatele a rok o 32 kg. • Celková spotřeba potravin na jednoho obyvatele 793 kg v roce 2022 byla meziročně nižší o 32 kg a klesla zhruba na úroveň posledních předcovidových let. • V porovnání s rokem 2021 se spotřebovalo méně mléka a mléčných výrobků, masa, vajec, tuků, brambor, ovoce i zeleniny. • Největší pokles – 16 kg na člověka – je u mléčných výrobků. Spotřeba masa 2022 • V roce 2021 snědl průměrný obyvatel ČR rovných 86 kg masa v hodnotě kosti (v průměru 236 g denně), což je o 2,3 % více než v roce 2020 a celkově nejvíce za 29 let existence samostatné České republiky. • Po deseti letech se zastavil růst spotřeby masa. V průměru každý obyvatel v roce 2022 snědl 82,9 kg masa, což je o 3,1 kg méně než v roce 2021. • Spotřeba hovězího i vepřového klesla shodně o 0,6 kilogramu. Spotřeba hovězího tak činila 8,8 kg na osobu a vepřového 43,9 kg na osobu. • U drůbežího se snížila o 1,7 kilogramu na 28,1 kg na člověka. Spotřeba masa v Evropě • V porovnání s dalšími státy Evropy jde o srovnatelnou spotřebu, méně masa konzumují skandinávské národy a země východní Evropy, • Naopak více masa se konzumuje ve Španělsku (99 kg ročně), v Portugalsku (95 kg ročně) nebo v Rakousku (87 kg ročně). Spotřeba masa 2021 Spotřeba ryb • Celková spotřeba ryb rostoucí trend nepotvrzuje, v roce 2021 průměrný obyvatel ČR snědl 5,6 kg ryb ročně (v průměru 15 g denně), což je o 2,3 % méně než v roce 2020 a téměř o 7 % méně než v roce 2019. • Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje konzumovat alespoň 150–300 g ryb týdně, průměrná konzumace v ČR dosahuje úrovně 108 g ryb týdně. Spotřeba ryb v ČR Spotřeba ryb • Optimum spotřeby je kolem 17 kg ryb na osobu a rok. • Průměrná roční spotřeba ryb na jednoho obyvatele Země činí 20 kg. • Statistická roční spotřeba na jednoho obyvatele EU je pouze 11 kg. • V ČR je spotřeba ryb ještě nižší, neboť dlouhodobě stagnuje na hodnotě 4–5 kg. Z tohoto množství se spotřeba sladkovodních ryb u nás dlouhodobě pohybuje kolem 1,3 kg na osobu ročně (při započítání ryb získaných chovem včetně úlovků ryb na udici). Spotřeba mléčných výrobků • Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka v roce 2022 meziročně klesla o 16,0 kg na 246,9 kg na obyvatele. • K největšímu propadu o 1,5 kg na obyvatele došlo u ostatních mléčných výrobků (jogurty, podmáslí apod.), sýrů se zkonzumovalo méně o 0,6 kg. • Naopak o 0,3 kg vzrostla spotřeba tvarohu. Samotná spotřeba konzumního mléka, která vykazuje z dlouhodobého pohledu sestupný trend, meziročně vzrostla o 1,1 litru na 57,8 litru na obyvatele. Vývoj trhu s mlékem v ČR Spotřeba mléka a mléčných výrobků v ČR Spotřeba v ČR v roce 2022 • Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (bez másla) se meziročně snížila o 16,0 kg (-6,1 %). • Spotřeba konzumního mléka se meziročně zvýšila o 1,1 kg (+1,9 %). • Naopak spotřeba sýrů je o 0,6 kg (-4,3 %) nižší a ke snížení došlo i u spotřeby ostatních mléčných výrobků, a to o 1,5 kg (-4,0 %). Nákup mléka 2023 • Meziročně vyšší byl přímý nákup mléka. Celkově bylo ze zemědělských podniků nakoupeno mléko v množství 3 138 mil. litrů (+1,6 %). • Ceny zemědělských výrobců mléka byly vzhledem ke zvýšené základně ve 4. čtvrtletí 2022 meziročně o 18,7 % nižší. • Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 10,27 Kč/l. Nákupní cena mléka • V lednu 2023 se od prvovýrobců nakupovalo kravské mléko třídy Q. za 13,41 Kč/l, což bylo o 0,28 Kč/l (2,1 %) více než v prosinci roku 2022. • V meziročním srovnání cena vzrostla, a to o 3,57 Kč/l (36,3 %), proti hodnotě 9,84 Kč/l z ledna 2022. • Mlékárny nakupovaly v lednu 2023 mléko v rozmezí od 11,98 Kč/l do 16,00 Kč/l, průměrně za 13,12 Kč/l. • To znamenalo první pokles po předchozím sedmnácti měsíčním kontinuálním růstu ceny. Nákupní cena mléka Spotřeba dalších potravin 2022 Spotřeba potravin v roce 2022 • Vzrostla konzumace pečiva, rýže, luštěnin a také piva. • Spotřeba rýže vzrostla na historické maximum 9 kg na osobu. • Mírně narostla i spotřeba alkoholických nápojů. V přepočtu na čistý líh spotřeba stagnuje. Piva se v Česku vypilo průměrně 142,9 litru na obyvatele. (ČSÚ) Spotřeba přílohových potravin • Z převážně přílohových potravin byla vloni zaznamenána historicky nejvyšší spotřeba rýže na obyvatele, a to 9,0 kg, což odpovídá dvojnásobku hodnoty z roku 2010. • Rekordní byla také spotřeba luštěnin 3,7 kg na obyvatele, tedy dvojnásobek konzumace obvyklé v první polovině 90. let. • Naopak spotřeba těstovin 7,3 kg na obyvatele byla proti jejich nejvyšší hodnotě v roce 2018 nižší bezmála o kilogram. Spotřeba brambor 2022 • Spotřeba brambor se v roce 2022 téměř dorovnala spotřebě v roce předchozím, byla o 0,9 kg (-1,3 %) menší. Češi jedí 2x méně brambor než v minulosti Spotřeba obilovin • V roce 2022 se meziročně zvýšila spotřeba obilovin, vyjádřená spotřebou obilovin v hodnotě mouky, o 3 kg (+2,7 %), na což mělo vliv zejména zvýšení spotřeby pšeničné mouky o 2,5 kg (+2,7 %) a spotřeba ostatních mouk o 0,5 kg (+43,7 %). • Snížila se spotřeba žitné mouky o 0,1 kg (-0,8 %) a spotřeba krup, ječné krupice a ovesných vloček o 0,7 kg (-29,2 %). Spotřeba chleba • Spotřeba chleba se snížila o 0,7 kg (-1,7 %) a trvanlivého pečiva o 0,1 kg (-1,9 %), naproti tomu se zvýšila spotřeba pšeničného pečiva o 1,6 kg (+3,0 %). • Průměrně sníme na osobu 40 kg chleba ročně. Spotřeba cukru • Spotřeba cukru se zvýšila o 0,6 kg (+1,6 %). • Celkový příjem cukru u nás ještě před 100 lety nepřesahoval 2,5 kg na osobu a rok. • U nás v současné době spotřeba činí 33-34 kg ročně. Denně je to tedy 91,5 g na osobu. • Doporučená denní dávka cukru pro dospělého člověka činí dle Světové zdravotnické organizace zhruba 50 gramů, to je cca 17 kostek cukru. Spotřeba vajec v roce 2022 • Spotřeba vajec se meziročně snížila o 29 kusů (-11,0 %) na 234 kusů. Spotřeba tuků a olejů • Snížená spotřeba olejů a tuků (o 0,5 kg, -2 %) byla způsobena menším zájmem o všechny druhy tuků, z toho například o máslo (o 0,12 kg; -2,3 %), vepřové sádlo (o 0,16 kg, -3,8 %) a rostlinné tuky a oleje (o 0,24 kg; -1,4 %). Spotřeba tuků a olejů v ČR Spotřeba másla • Za celý rok 2022 bylo prodáno 14 247,26 tun másla ve spotřebitelském balení, což je o 723,46 tun (4,8 %) méně než v roce 2021. • Průměrný obyvatel ČR spotřebuje 5,3 kg másla (15 g denně). Spotřeba ovoce v ČR 2021 • Celková spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého v roce 2021 dosáhla v průměru 90,6 kg na obyvatele. • Vyšší byl podíl ovoce mírného pásma, a to 51,2 kg (meziročně +1,9 kg), jižního ovoce se spotřebovalo 39,4 kg (+0,9 kg). Spotřeba ovoce v ČR 2022 • Celková spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého vloni dosáhla v průměru 87,4 kg na obyvatele. • Nižší pokles spotřeby byl u ovoce mírného pásma, a to o 0,5 kg, na 50,6 kg na obyvatele. • Jižního ovoce se spotřebovalo méně o 2,6 kg, celkem 36,8 kg. • Výrazný meziroční pokles, a to o 9,3 kg, byl zaznamenán u spotřeby zeleniny. Na jednoho obyvatele jí připadlo celkem 87,4 kg. Vývoj produkce jablek v ČR Stáří ovocných sadů 2023 Produkce broskví v ČR 1989 - 2023 Spotřeba zeleniny • Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé se meziročně snížila o 9,3 kg (-9,6 %). • Snížila se spotřeba veškeré zeleniny kromě květáku a špenátu, kde došlo k minimálnímu nárůstu. Spotřeba nápojů • Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů se snížila o 6,1 litru (-2,6 %). • Meziročně došlo k výraznějšímu snížení spotřeby minerálních vod o 2,2 litry (-4,1 %) a spotřeby limonád o 2,3 litru (-2,7 %). Spotřeba alkoholu 2022 • U alkoholických nápojů došlo k meziročnímu nárůstu spotřeby o 6,3 litru, v přepočtu na čistý alkohol však šlo o stagnaci spotřeby (9,7 litru). • Piva se vypilo v průměru 142,9 litru na obyvatele, proti předchozímu roku o 7,4 liru více. • Snížila se spotřeba vína o 0,1 litru (-4,2 %) a lihovin o 0,1 litru (-4,9 %). Spotřeba alkoholických nápojů v litrech na osobu Potravinový soběstačnost × máslo včetně mléčných pomazánek Potravinový soběstačnost Děkuji za pozornost!