Výživová doporučení těhotným a kojícím ženám Zuzana Brázdová Ústav preventivního lékařství Lékařská fakulta MU Brno Energy needs in people living with HIV (asymptomatic HIV infected) * increase by 10% to maintain body weight and physical activity * 30 -- 35 kcal / kg / day e 300 -- 400 additional kcal / day for adult people for weight maintenance Energy needs in people living with HIV (symptomatic HIV, and subsequently during AIDS) * increase by 20 -- 30% to maintain body weight * for weight gain, increase by 30 -- 50 % e e 35 -- 40 kcal/kg/day * acute infection: 40 -- 50 kcal/kg/day in adult people Nutritional needs of pregnant women for combating HIV * additional 310 kcal / day since 2^nd months to support fetal growth and development * additional 6 g/ day of proteins * at least 0.4 mg folic acid * micronutrient supplements (iron, calcium) Nutritional needs of lactating women for combating HIV * additional 360 -- 400 kcal / day for the 6 first months, comparing with HIV negative mother * 1 extra meal of 750 kcal / day Protein requirements of HIV+ women * extra protein (increase by 50%) is needed for improve immune function and lean muscle mass * asymptomatic: 1.1 -- 1.5 g / kg / day * symptomatic or malnourished: 1.5 -- 2.0 g / kg / day * acute infection with fever: 2.0 -- 2.5 g / kg / day Energy needs in people living with HIV (in children) with HIV symptomatic, experiencing weight loss: increase by 50 -- 100% (if possible) Nutritional needs of HIV+ women (Vitamins) * deficit of B6, B12 is associated with faster progression to the stage of AIDS * normal level of B12 (>120 pmol/l) would delay the progression to AIDS with 4 years * increase of vitamin E ( >23 umol/l) delays with 1.5 year * deficit of vitamin A, D and zinc is associated with faster progression to AIDS Nutritional side-effects of iron supplements * constipation * nausea * appetite loss * in some cases diarrhoea Advice: nutritional support (prevention of constipation eating fruits and fiber-rich foods), as an appetizer, drinking small amount of vegetable juice before meals ARV and possible nutritional problems * Many ARV cause nausea, vomiting, abdominal pain, pancreatitis, diarrhea, anorexia, jaundice, oral ulcers, abnormal taste, * Antiretroviral treatment can influence the metabolism (fats can be less metabolized) * When protease inhibitors are introduced, hyper-triglyceridemia and cholesterolemia and hyperglycemia (insulin intolerance) can occur * Some patients are gaining weight quite rapidly -- be careful to avoid obesity Smoking -- specific risk for HIV+ pregnant women Smoking is associated with * increased risk of low birth weigh (in average by 127 -- 274 g) * pre-term baby For the mother smoking affects * the rate of Basal metabolism is increased * appetite loss, which increases the risk of wasting * impaired immune function (IgA, IgM, T-cells) * increase of oxidative stress by activity of macrophages Energetická potřeba v graviditě * 8170 -- 8380 kJ/den (1950-2000 kcal) podle WHO pro Evropu * 9218 kJ/den (2200 kcal) pro USA Průměrná potřeba energie se zvyšuje o 830-1250 kJ/den ve 2. a 3. trimestru (200-300 kcal). Tento rozdíl odpovídá 75g sacharidů ~ 2 krajíce chleba. Stanovení individuální potřeby bere v úvahu: stav výživy před graviditou, aktuální hmotnostní přírůstek, úroveň fyzické aktivity. Energetická potřeba v laktaci * Průměrný nárůst o 1592 -- 2095 kJ/den (380-500 kcal) * Energie se zvyšuje o podíl nutný pro tvorbu mateřského mléka * Uložený tuk může kompenzovat zvýšenou potřebu * Tvorba dostatečného množství mléka je zachována i přes relativně nízký příjem energie * Nadměrný příjem energie nevede ke zvýšené tvorbě mateřského mléka Hmotnostní přírůstek v graviditě * Průměrný přírůst je asi 10 -- 12 kg: Plod, placenta, amniová tekutina.........5 kg Rozdíl objemu mateřské krve.............1 kg Tkáňové tekutiny...........................1 kg Uterus, prsy..................................1 kg Tuková tkáň matky.........................4 kg Celkem: 7 kg tekutin, 1 kg proteinů, 4 kg tuků Optimální přírůstky v graviditě Podle tělesné hmotnosti před graviditou: Nízká (BMI < 19.8)........................12.5-18.0 kg Průměrná (BMI 19.9-25.0) ...............11.5-16.0 Vysoká -- nadváha (BMI 25.1-29.9).......7.0-11.5 Obezita (BMI >30.0)........................6.0-7.0 Adolescentky................................12.0-16.0 Při dvojčatech...............................16.0-20.5 Rychlost přírůstků hmotnosti Během 2. a 3. trimestru: * Ženy s optimální hmotností..... 0.4 kg/týden * Ženy s nižší hmotností........... 0.5 kg/týden * Ženy s nadváhou a obezitou.....0.3 kg/týden Potřeba proteinů * V těle matky a plodu syntetizováno 925 g proteinů * Průměrná produkce mléka cca 850 ml/den * Obsah proteinů v mateřském mléce 1.25 g/100 ml * Doporučený příjem proteinů u netěhotné ženy 0.8 g/kg * Během gravidity 6 g/den * Během laktace 11 g/den * 100 g chleba představuje 7 g proteinů * Denně celkem 50-60 g v graviditě, až 65 g v laktaci Potřeba železa * Příjem Fe činí asi 10 -- 20 mg/den * Absorpce cca 5 -- 20% Fe přijatého stravou (1-2 mg) * Absorpce Fe vázaného na hem cca 20 -- 30 % * Je potencována: vitamínem C, některými organickými kyselinami, živočišnými proteiny * Inhibována: oxaláty, polyfenoly (ořechy, luštěniny, čaj), vysokými koncentracemi Ca a Mg solí Kompenzační mechanismy během gravidity * Nejsou ztráty během menstruace * Zvýšená střevní absorpce * Mobilizace existujících zásob Fe Doporučený příjem železa * Netěhotné: 17 -- 21 mg/den * Gravidní: 17 -- 21 mg/den * Kojící: 10 - 15 mg/den Sources of iron * Two types: Haem and non-haem iron * haem iron is present in haemoglobin and myoglobin in meat (particularly liver) and fish -- average absorption is around 25%. * non-haem iron is found in foods of plant origin, absorbed in approx. 2 -- 5%. Bioavailability of iron I. Bioavailability of iron II. Inhibitors of iron absorption * phytates (present in cereal bran, high-extraction flour, legumes, nuts, seeds) * inositol * tannins (iron-binding phenolic compounds), e.g. tea, coffee, cocoa, herbal infusions, spices (oregano) * calcium, particulary from milk and milk products Iron-rich diet * Breakfast: bread with cheese, orange juice * Snack: roll with meat cream, green pepper * Lunch: vegetable soup borshch, rice with chicken liver, vegetable salad * Snack: yoghurt, apple * Dinner: bread with salami, tomatoe Evaluation: Iron-rich diet Rice with chicken liver iron content in 1 serving ~ approx. 10 mg * dry brown rice, 50 g * oil, 10 g * onion, 1 small piece * chicken liver, 80 g Rice boiled in 100 ml of water, fried onion, fried pieces of liver. Iron-sufficient diet * Breakfast: bread with jam, fruit juice * Snack: hot dog * Lunch: bouillon with egg yolk, black beans, broccoli, cauliflower, 2 tomatoes, zucchini, rice * Snack: fruit salad (2 apples, 1 pear, 2 apricots) * Dinner: cabbage, potatoes, bread Evaluation of iron-sufficient diet * no Haem iron, but * sufficient sources of vitamin C (enhancer of iron absorption) * diet quite rich in non-hem iron sources, e.g. vegetable (with high bioavailability) * sufficient for person with moderate iron requirement Iron-deficient diet * Breakfast: wheat porridge with milk (kasha), tea * Snack: yoghurt * Lunch: milk soup with potatoe, legumes with boiled egg, tea * Snack: eiscream * Dinner: buckwheat (griechka) with fried onion, tea Evaluation of iron-deficient diet * no haem sources of iron * no sources of vitamin C (vegetables, fruit) * tea drunk together with the meals (polyphenols -- inhibitors of iron absorption) * low content of iron in total Potřeba jódu * Prevence hypothyreoidismu novorozence i matky, kretenismu, abortů, nízké porodní hmotnosti, vyšší porodní úmrtnosti, strumy * Doporučený příjem: netěhotné 150 mcg/den gravidní 200 mcg/den kojící 200 mcg/den Potřeba vápníku * Zásoby v těle matky jsou vysoké (cca 1.2 kg) * Asi 30 g Ca přechází během gravidity do plodu * Absorpce Ca se během 2. trimestru zdvojnásobuje * Obsah Ca v mateřském mléce nezávisí na jeho příjmu Doporučený příjem Ca * Netěhotné.............800 mg/den * Gravidní.............1000 -- 1200 mg/den * Kojící................1000 -- 1200 mg/den Potřeba kyseliny listové * Netěhotné......................200 mcg/den * Gravidní........................400 mcg/den * Kojící...........................350 mcg/den Zdroje: špenát, kapusta, brokolice, zelený salát, květák, chřest, ledviny, luštěniny, pivovarské kvasnice, banány, vejce, ořechy Vitamín C * Zvyšuje absorpci nehemového Fe * Plod koncentruje kys. Askorbovou na úkor matky (ve fetální krvi 2-4x vyšší hladiny než v krvi matky * Obsah vitamínu C v mateřském mléce závisí na jeho denním příjmu matkou * Doporučený příjem: netěhotné 75 mg, gravidní 90mg, kojící 90 mg Zinek * Nedostatek způsobuje intrauterinní retardaci růstu plodu * Během gravidity se hladiny Zn snižují * Při příjmu < 7.3 mg denně se zvyšuje vstřebávání, dostatečné potřebám těhotné * Absorpce Zn se snižuje kompetitivně vyšším přívodem Fe * Zdroje: maso, ryby, mořské plody * DDD: netěhotné i gravidní 7.1 mg, kojící 12.1 mg/d Výživová doporučení pro těhotné * Obilniny, těstoviny, pečivo, rýže 3-6 porcí * Zelenina 3-5 porcí * Ovoce 2-4 porce * Mléko a mléčné výrobky 3-4 porce * Ryby, drůbež, luštěniny, maso 2 porce * Tuky, sladidla 2 porce Velikost jednotkové porce * Obilniny, těstoviny, pečivo, rýže: 1 krajíc chleba nebo rohlík (60 g) 1 kopeček rýže nebo těstovin (125 g) 1 miska musli * Zelenina 1kus cca 100 g * Ovoce 1kus cca 100 g Velikost jednotkové porce * Mléko a mléčné výrobky 1 sklenice mléka 300 ml 1 kelímek jogurtu cca 180 ml 1 porce "průměrného" sýra 55 g * Každá z porcí je ekvivalentem 300 mg vápníku Velikost jednotkové porce * Ryby, drůbež, luštěniny, maso,... 80 g porce luštěniny 1 miska vaječný bílek vařený natvrdo Alcohol and lactation * Alcohol can potentially reduce breast milk volume (in excess of 0.5 g/kg of maternal weight) * If alcohol cannot be excluded completely, limit alcohol intake to maximum 1 drink per day (10 -- 12 g ethanol) Doporučená pohybová aktivita před těhotenstvím * Nejméně 3x týdně * Aerobní cvičení * Nejméně 20 minut * + pravidelná chůze 1 hodinu denně Nutrienty snižující cholesterol * MUFA * PUFA * Sitostanol * Campestanol * Guarová guma * Pektin * Fytosteroly * stilbenoly Nutrienty snižující cholesterol * Beta- karoten * Lykopen * Cykloartenol * Beta-sitosterol * Sitostanol * Saponiny * Mevinolin * Niacin ? Potraviny snižující cholesterol * Zelenina * Ovoce * Sója * Arašídy * Kukuřice * Cereálie * Psyllium * Čínský zelený čaj Potraviny zvyšující cholesterol * Tuky s vysokým obsahem SFA * Nefiltrovaná káva (cafestol) * Živočišné zdroje s vysokým obsahem cholesterolu.... (vnitřnosti, vejce, kůže, máslo, ...)