1 M L É K O, vápník © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2007 2 Mléko bílkoviny — HN icafein ~\ 1 akt osa laktalbumin V 4)V0 v /aktoalobuím J tak > vitaminy {voda) 4~0-/&~D-cjolaktopyranosyl-- D -gluko pyranos a /flfa" mokrat ryňri* kom cembrac*. cukru í * mtéc* než r piet st*** Mrtvm'} 3 4 5 lipasa amylasa -FoffabQfa peroxidasa Matafasa xaň thin ox i cl as a aldehyd oxidasa Ca%+ / K+, Na + refmi mdlo Cu ^ fh (-> - sali' >• 0^F% kravsko m/efce ó 7 Mateřské mléko : kravské mléko .* / bílkoviny //ti kase i nu) {i2-3kráž zředit ^ X /akéosy a přisfadit * (f SAfeé) ^ tomerá/nfch fáteU MlÓlco: žensko kravsko rozdíly Voda Bílkoviny Lipidy Sacharidy Popel r*«n*fí) 87,5 % 1,0-1,0 3,0 — 4,0 6,3-7,5 0,2 87,0 % 3,0-4,0 3,5 — 5,0 4,5-5,0 0,75 \ u krávy | u člověka í u krávy 8 9 Ciz^atky s* přechod I As Sh 3i re C u do mláka. et hano I sulfoňamidy antibiotika £/mkte&eLJ sa/tcyfdty morfin j. ctlkafaictyj itwek Het d o / /»gkb*jaŕ, 1o Vápník (1) : • v Česku má osteoporózu každá 3. žena a každý 5. muž • potřeba vápníku - 1 g / d starší muž + žena v menopauze - 1,5 g Ca / d • V g Ca - V l mléka - 65 g tvrdého sýra - Víl bílého jogurtu ii Vápník (2) : • v dětství a dospívání zužitkujeme - 50 % z podaného Ca • v dospělosti zužitkujeme jen - 20 - 25 % z podaného Ca !! • nejvíc Ca se vstřebává - z polotučných mléčných výrobků - z některé zeleniny (květák, růžičková kapusta, čekanka, brokolice) - z kysaných mléčných výrobků (kyselé mléko, jogurty, zákysy) vlivem kyselého prostředí se vstřebá více Ca než ze samotného mléka !! - z okrajových zdrojů: mák, ořechy, sardinky 12 Vápník (3) : • nevhodné zdroje vápníku - špenát - pro vysoký obsah šťavelanů —> vznik nerozpustného Ca(COO)2 - tavené sýry - obohaceny velkým množstvím fosforečnanů —> vznik nerozpustného Ca3(PO4)2 a CaHPO4 značný příjem kys. fosforečné představuje Coca Cola !! - listová zelenina s vysokým obsahem Mg (hořčíku má být o polovinu méně než vápníku) 13 Nerozpustné vápenaté soli : CaC03 - rozpustný je Ca(HCO3)2 Ca(C00)2 CaSO, (velmi málo rozpustný - podmiňuje stálou tvrdost vody) Ca3(P04)2 CaHP04 - rozpustný je Ca(H2P04)2 14 Apatit ; Ca3(P04)2 Ca3(PO4)2 Ca2+ Ca,(P04), Ca10P6O242+ 15 Karbonátapatit, hydroxyapatit: Ca3(PO4)2 Ca3(PO4)2 Ca2+ Ca3(PO4)2 CO32- 2 OH" hydroxyapatit je hlavní strukturální komponenta kosti - 65 % hmotnosti kosti 16 Fluoroapatit: Ca3(PO4)2 Ca3(PO4)2 Ca2+ Ca3(PO4)2 (dentin) 17 Vápník v těle : celkový vápník 1,0 -1,3 kg tělesné tekutiny 1 % kosti 99 % ECT 0,1 % krevní plasma 375 mg 2,5 mmol / l IST ICT 0,99 % fyziologicky účinný je jen * volný ionizovaný vápník !! 50 % volný, ionizovaný Ca (1,25 mmol / l) 32 % Ca vázaný na albumin (0,8 mmol / l) 8 % Ca vázaný na globuliny (0,2 mmol / l) 10 % Ca v komplexech s anionty (0,25 mmol / l) hydrogenuhličitan, 18 laktát, fosfát, ... 19