Směrnice Dietní systém FN Brno Předkládá: Přezkoumal: Schválil: Doc.MUDr.Miroslav Tomíška CSc. Prim. MUDr. Ivo Burget MUDr. Jan Burian Vedoucí NPT a ústavní dietolog Náměstek LPP pro interní obory Ředitel FN Brno Datum: 1.4.2005 Datum: Datum: Podpis: Podpis: Podpis: Účinnost od: 1.5.2005 Vydání: 1 Revize: 0 Řízená kopie číslo: Dokument je duševním majetkem FN Brno. Jeho rozmnožování a šíření informací v něm obsažených mimo FN Brno je zakázáno. Obsah 1. Účel............................................................................................... ........................................ 3 2. Oblast platnosti.......................................................................................... ........................... 3 3. Pojmy a zkratky............................................................................................ ........................ 3 3.1 Pojmy.............................................................................................. .......................................................................... 3 3.2 Zkratky............................................................................................ ...................................................................... 3 4. Obsah sdělení............................................................................................ ........................... 4 4.1 Obecné informace.......................................................................................... ..................................................... 4 4.2 Organizační část dietního systému ve FN Brno.................................................................................... 4 4.2.1 Organizace, řízení a kontrola OLV a SP................................................................................................. .. 4 4.2.1.1. Oddělení léčebné výživy............................................................................................. .............................. 4 4.2.1.2. Stravovací provoz............................................................................................. ........................................ 5 4.2.1.3. Ústavní dietolog a vedoucí lékař nutričního podpůrného týmu................................................................ 5 4.2.1.4. Stravovací komise............................................................................................. ......................................... 5 4.2.2 Předpis léčebných diet, zpracování objednávek, výroba a expedice................................................... 5 4.2.3 Stravování zaměstnanců a jiných strávníků.......................................................................................... ... 6 4.2.4 Doprava stravy............................................................................................. .................................................. 7 4.2.5 Stravování kojenců............................................................................................ ............................................ 7 4.3 Ekonomická část dietního systému ve FN Brno.................................................................................... 7 4.3.1 Stanovení rozpočtových nákladů na potraviny a diety.......................................................................... 7 4.4 Základní přehled diet............................................................................................... ...................................... 8 4.4.1 Podrobný přehled všech variant diet užívaný ve FN Brno.................................................................... 8 4.4.1.1. Povolené zkratky pro bližší specifikaci diet:............................................................................................ 8 4.4.1.2. Povolené kombinace diet:.............................................................................................. ............................ 9 4.4.2 Doporučené výživové dávky jednotlivých diet, indikace a charakteristika.................................... 10 4.4.2.1. Základní diety.............................................................................................. ........................................... 10 4.4.2.2. Speciální diety.............................................................................................. ........................................... 14 4.4.2.3. Standardizované diety.............................................................................................. ............................... 15 4.4.3 Přehled kódů diet pro objednávání stravy v informačním systému FN Brno................................... 17 4.5 Technologická část dietního systému............................................................................................ ....... 18 4.5.1 Technologická úprava pokrmů............................................................................................. .................... 18 4.5.2 Seznam pokrmů a nápojů vhodných pro jednotlivé diety.................................................................... 18 5. Odpovědnosti....................................................................................... ............................... 19 6. Související dokumenty.......................................................................................... .............. 19 7. Přehled změn............................................................................................... ....................... 19 8. Přílohy............................................................................................ ..................................... 19 1. Účel Tento dokument je Dietním systémem FN Brno a stanovuje zásady pro poskytování léčebné výživy pacientům. 2. Oblast platnosti Tento dokument je závazný pro všechny útvary FN Brno 3. Pojmy a zkratky 3.1 Pojmy Dieta je označení způsobu výživy nebo složení stravy tvořící základ stravování, zejména se zřetelem na její působení na lidské zdraví; jde o zvláštní způsob výživy nemocných lidí. Dietní systém je dokument, podle kterého se řídí příprava léčené výživy v nemocnici. Dietní systém FN Brno je rozdělený na část organizační a ekonomickou, dietetickou a technologickou. Klinická výživa je označení způsobu výživy v nemocnici. Skládá se ze tří složek, a to klasické dietoterapie, enterální výživy (kompletní - podávané sondou nebo doplňkové - formou sippingu) a parenterální výživy (úplné nebo doplňkové). Jednotlivé složky se navzájem prolínají a doplňují. Léčebná výživa je výživa, která ovlivňuje léčebný postup a v širším smyslu slova je součástí klinické výživy. Je nedílnou součástí léčebně preventivní péče. HACCP – analýza nebezpečí a kritické (kontrolní) body v legislativě ČR systém kritických bodů Šetřící strava je označení pro výběr vhodných potravin a technologických způsobů úpravy pokrmů tak, aby strava byla lehce stravitelná, nenadýmavá, nedráždivá. 3.2 Zkratky BL dieta bezlaktózová – (bez mléka a mléčných výrobků) BLP dieta bezlepková EO Ekonomický odbor FN Fakultní nemocnice HACCP Hazard Analysis Critical Control Point HTS hospodářsko-technické služby IS informační systém K kojenecká strava – připravuje se ve speciálních kuchyních (mléčné kuchyně) v PDM, PRM, PMDV LDN Léčebna dlouhodobě nemocných MZ Ministerstvo zdravotnictví NA nutriční asistent NPT Nutriční podpůrný tým NT nutriční terapeut OHTS Odbor hospodářsko-technických služeb OLV Oddělení léčebné výživy PDM Pracoviště dětské medicíny PMDV Pracoviště medicíny dospělého věku PRM Pracoviště reprodukční medicíny SKS speciální kojenecká strava SP Stravovací provoz SŘJ systém řízení jakosti VDD Výživové doporučené dávky (byly schváleny útvarem hlavního hygienika ČR 14. 3.1989) VSP výkaz spotřeby potravin 4. Obsah sdělení 4.1 Obecné informace Léčebná výživa ve FN Brno se řídí: – metodickým pokynem MZ z roku 1991 „Doporučené zásady stravování nemocných“, který je poslední inovací „Dietního systému pro nemocnice“ a VDD. – stanovisky k dietnímu systému vydanými příslušnými odbornými společnostmi, popřípadě pracovní skupinou k tomu účelu vytvořenou – obecně platnými požadavky na vhodnost některých potravin pro dietní terapii nebo technologických postupů používaných při přípravě jídel. Tyto zásady jsou v souladu s moderními poznatky v oblasti klinické výživy. Požadavky na léčebnou výživu ve FN Brno vycházejí z výše uvedených podkladů a jsou zpracované v dokumentu Dietní systém FN Brno Dietní systém FN Brno je rozdělen do tří částí: a) Organizační a ekonomickou – Organizaci a řízení léčebné výživy ve zdravotnickém zařízení – Stanovení rozpočtových nákladů na potraviny b) Dietetickou – Základní přehled diet – Podrobný přehled všech variant diet užívaný ve FN Brno – Doporučené výživové dávky jednotlivých diet, indikaci a charakteristiku diet c) Technologickou – Receptury vhodné pro jednotlivé dietní omezení 4.2 Organizační část dietního systému ve FN Brno Léčebná výživa je nedílnou součástí léčebně – preventivní péče. Organizace a řízení léčebné výživy je ve FN Brno dána vnitřními předpisy a směrnicemi nemocnice. Těmito směrnicemi je vymezena působnost a organizační začlenění „Oddělení léčebné výživy“ (dále jen OLV) a „Stravovacího provozu“ (dále jen SP). 4.2.1 Organizace, řízení a kontrola OLV a SP 4.2.1.1. Oddělení léčebné výživy V čele OLV je vedoucí nutriční terapeut (NT) se specializovanou způsobilostí. Je přímo podřízen náměstkyni ošetřovatelské péče PMDV a odpovídá jí za řádný chod oddělení, specializovanou odbornou činnost v oblasti léčebné výživy na lůžkových i ambulantních pracovištích FN Brno a za kontrolní činnost na lůžkových odděleních PMDV, PRM, LDN. Vedoucí OLV je zastupován pověřeným NT. 4.2.1.2. Stravovací provoz V čele SP je vedoucí stravovacího provozu. Vedoucí stravovacího provozu je přímo podřízen náměstkovi OHTS, jemuž odpovídá za řádný chod stravovacího provozu jak po stránce dietetické, hygienické, hospodářské, tak i personální. Vedoucímu stravovacího provozu jsou přímo podřízeni: – vedoucí nutričních terapeutů SP (nutriční terapeuti (NT) a nutriční asistenti (NA)) za úsek dietetický – šéfkuchař (pracovníci kuchyně) za úsek technologický – provozní (pracovníci expedice jídel, údržby, pomocný personál) za úsek technicko- provozní – vedoucí skladů (skladníci) za úsek zásobování a skladů – povozně - administrativní zaměstnanec za úsek administrativní – provozní účetní – za úsek stravování zaměstnanců a jiných strávníků Stálým zástupcem vedoucího stravovacího provozu je vedoucí nutričních terapeutů SP. Vedoucí pracovníci SP jsou povinni organizovat práci na svěřeném úseku, provádět soustavnou kontrolu činností svých podřízených po stránce dietetické, hygienické i hospodářské. Náměstek OHTS a ředitel nemocnice si ověřují chod SP a mohou pověřit odborné pracovníky, aby prováděli kontrolu činnosti stravovacího provozu. 4.2.1.3. Ústavní dietolog a vedoucí lékař nutričního podpůrného týmu Ústavní dietolog a vedoucí nutričního podpůrného týmu (dále jen NPT) je lékař erudovaný v oblasti klinické výživy podřízený řediteli nemocnice. Je odborným konzultantem ošetřujících lékařů a nutričních terapeutů v otázkách léčebné výživy. Úzce spolupracuje s OLV zvláště při řešení problémů vyplývajících z diagnostických potřeb v průběhu léčení pacientů a v odborném doškolování, kontroluje ve SP skladbu jídelních lístků po stránce dietetické a podle potřeby provádí ochutnáváním kontrolu kvality připravované stravy. 4.2.1.4. Stravovací komise Stravovací komise je poradním orgánem ředitele pro řízení a kontrolu činností SP. Členy stravovací komise jmenuje ředitel nemocnice. Stravovací komise se ve své činnosti řídí schváleným „ Statutem stravovací komise FN Brno“, kde je definována náplň činnosti. Dokumentace stravovací komise se eviduje a archivuje v souladu se Spisovým, evidenčním a skartačním řádem FN Brno. Stravovací komise soustavně sleduje činnost stravovacího provozu na všech úsecích jeho působnosti. Řídí se schváleným plánem úkolů a kontrol, vede řádnou dokumentaci o své činnosti. 4.2.2 Předpis léčebných diet, zpracování objednávek, výroba a expedice Ošetřující lékař předepisuje po přijetí pacienta k hospitalizaci do jeho chorobopisu druh léčebné diety nebo způsob léčebné výživy. Pokud nestačí dietní systém, může dohodnout s NT OLV na PMDV nebo NT na PDM o individuální dietní postup. K rychlejší a účinnější realimentaci může ošetřující lékař předepsat pacientovi mimořádný přídavek. Předepsanou dietu i mimořádný přídavek zapisuje lékař denně do chorobopisu pacientů a to i v případě, že nenastala v předpisu změna. Zdravotní sestra (staniční, pověřená sestra nebo službu konající sestra) podle záznamů v chorobopisech objedná počet léčebných diet pro pacienty oddělení pomocí objednávkového systému iReady do 5:00 hodin. Změny stavu stravovaných provede pověřená sestra v programu iReady u obědů do 9:00 hodin, u večeří do 12:30 hodin. Počet objednaných diet musí vždy odpovídat počtu pacientů hospitalizovaných na oddělení v uvedených hodinách. Nemocní, kteří byli přijati do nemocnice po této době dostanou náhradní stravu. Nutriční terapeut OLV a PDM objednají pomocí IS Navision Attain individuální léčebné diety. Pracovnice pokladen objednají pomocí IS stravu pro doprovody pacientů. Výběr diet je omezen, jídelní lístek odpovídá stravování pacientů. Pravidla pro poskytování stravy doprovodů jsou uvedena v samostatné směrnici. Nutriční asistent a terapeut SP zpracují objednávky zdravotních sester, NT OLV a pracovnic pokladen pomocí IS SP. Vytisknou nebo vyhotoví potřebné tiskopisy nutné k přípravě a expedici stravy pacientů na příslušný den. Pro diety užívané ve FN Brno sestaví NT SP jídelní plán (jídelní lístek) na 14 dnů dopředu. Jídelní plán schvaluje ústavní dietolog a vedoucí stravovacího provozu. Z jídelního plánu zpracovává vedoucí skladu potravin pomocí IS SP objednávky zboží pro dané období. Pověřená zdravotní sestra vytiskne jídelní lístek z IS SP pro hospitalizované pacienty a umístí ho na informační tabuli oddělení. Povinností šéfkuchaře je zajistit dodržování správné výrobní praxe při výrobě pokrmů a zajistit řádné ošetření, skladování a manipulaci s potravinami. Dodržování technologických postupů při přípravě jídel zajišťuje NT SP pověřený kontrolou provozu a uvolňuje pokrmy k expedici. Zaměstnanci kuchyně a provozu zabezpečují výdej stravy pro jednotlivá pracoviště FN Brno a předávají pokrmy uzavřené v expedičních vozech, termoportech nebo bednách zaměstnancům dopravy. NT SP kontrolují expedici stravy pro jednotlivá pracoviště a oddělení a odpovídají za správnost. Všechny činnosti prováděné ve SP podléhají SŘJ a HACCP SP hygienicko-epidemiologickému řádu FN Brno. 4.2.3 Stravování zaměstnanců a jiných strávníků SP zajišťuje stravování zaměstnanců a jiných strávníků v jídelnách zaměstnanců na jednotlivých pracovištích FN Brno. Jídelní lístky jsou odvozeny z jídelních lístků pacientů a doplněny o jedno menu (nadstandard). Jídelní lístky uveřejní v jídelně zaměstnanců provozní účetní SP, která odpovídá i za objednávkový systém zaměstnanecké stravy (Kredit) nebo pověřený zaměstnanec SP. Pravidelnou kontrolu výroby a uvolnění produktu k expedici provádí šéfkuchař nebo jeho zástupce vedoucí směny, namátkově vedoucí SP. 4.2.4 Doprava stravy Rozvoz vyexpedované stravy pacientů i zaměstnanců ze SP pro jednotlivá oddělení a pracoviště FN Brno zajišťuje oddělení dopravy, které je součástí HTS. Doprava stravy se řídí vnitřními předpisy oddělení dopravy. 4.2.5 Stravování kojenců Stravování novorozenců a kojenců je zajišťováno prostřednictvím mléčných kuchyní, které se řídí vnitřními předpisy a směrnicemi. Způsob přípravy, organizace a řízení je dán Provozním a organizačním řádem a hygienicko-epidemiologickým řádem. Mléčné kuchyně při neonatologickém oddělení zajišťují přípravu speciálních mléčných přípravků upravených pro specifické potřeby novorozenců na PRM a PMDV. Tyto mléčné kuchyně nezajišťují kojeneckou stravu. Mléčná kuchyně PDM je samostatným úsekem práce, spadající pod úsek ošetřovatelské péče PDM a zajišťuje přípravu dietní stravy pro novorozence a kojence v celém spektru výživových zvláštností daného věku a přípravu dietní stravy pro zvláštní lékařské účely (fenylketonurii atp.). Pokrmy pro kojence se připravují pouze v mléčné kuchyni FN Brno. Vedoucí mléčné kuchyně – vrchní sestra je přímo řízena náměstkyní ošetřovatelské péče PDM. Způsob přípravy, organizace a řízení jsou dány Provozním a organizačním řádem oddělení a hygienicko-epidemiologickým řádem FN Brno. 4.3 Ekonomická část dietního systému ve FN Brno 4.3.1 Stanovení rozpočtových nákladů na potraviny a diety Rozpočet nákladů na potraviny určuje Ekonomický odbor (EO) FN Brno. Ceny jednotlivých diet uveřejňuje EO v ceníku diet. Způsob určování nákladů je dán vnitřní směrnicí nemocnice FN Brno. Důležitým faktorem nákladů na léčebnou výživu poskytovanou SP ve FN Brno je skladba diet (jejich procentuální zastoupení) v nemocnici, počet ošetřovacích dnů, správné předepisování diet, dodržování norem dietního systému a předepsané biologické hodnoty stravy. 4.4 Základní přehled diet Diety jsou v dietním systému uspořádány do tří částí – základní diety, speciální diety, standardizované diety. Základní diety: 0 – tekutá 1 – kašovitá šetřící 2 – šetřící 3 – základní 4 – s omezením tuků 5 – s omezením zbytků 6 – s omezením proteinů 8 – redukční 9 – diabetická 10 – neslaná šetřící 11 – výživná 12 – strava batolat (pro děti od 1 – do 3 let) 13 – strava dětí 14 – speciální dietní postupy 15 – vegetariánská dieta K - kojenecká strava (připravuje se v mléčných kuchyňkách PDM, PRM, PMDV) SKS – speciální kojenecká strava (připravuje se v mléčné kuchyni PDM) Strava pro fenylketonuriky (připravuje se v mléčné kuchyni PDM) Speciální diety: 0 S – čajová dieta 4 S – s přísným omezením tuku 9/4S – diabetická šetřící s přísným omezením T 9 S – diabetická šetřící 12 A – strava batolat (pro děti do 1 roku) Standardizované diety: BLP - dieta bezlepková P - dieta při akutní pankreatitidě S 35 - dieta při chronickém selhání ledvin 8 S - přísné redukční individuální postupy BL - dieta bezlaktózová 1S/B, 1S ….. speciální pooperační postupy Wilson. - dieta s omezením mědi (Wilsonova choroba) OK - dieta při vyšetření na okultní krvácení Vanil. - dieta při vyšetření na kyselinu vanilmandlovou S/400 (kcal) - Hladový test 4.4.1 Podrobný přehled všech variant diet užívaný ve FN Brno 4.4.1.1. Povolené zkratky pro bližší specifikaci diet: Z důvodů potřeb některých pacientů je třeba diety blíže specifikovat. K tomu slouží poznámky a zkratky, které se k dietám připojují. ml mleté maso i izolace - strava pro imunokompromitované pacienty – (nízkomikrobiální strava s omezením syrové zeleniny, mléčných výrobků, pomazánek a dalších rizikových potravin a pokrmů) kož. strava při potravinových alergiích - strava bez známých alergenů pro kožní oddělení (seznam potravin viz. dieta 2) B bujón B zel. bujón zeleninový N nenadýmavá, (po porodech, rizikové těhotenství, v kardiologii apod.) D strava starších dětí PDM, má vyšší energetickou hodnotu, v kombinaci s d.č.9 strava mladých diabetiků a diabetu I.typu dospělých Boh. strava starších dětí v PMDV, má vyšší energetickou hodnotu bez vaj. bez vajec (při alergiích na vejce nebo bílek) bez ryb (při alergiích na ryby) - zkratka povolena pouze u diety č.2 1/2 poloviční porce (vhodné pro pacienty při kombinaci s doplňkovou parenterální nebo enterální výživou, např. u onkologických pacientů I.den…IV.den specifikace pankreatických diet 4.4.1.2. Povolené kombinace diet: Z důvodů kombinací více dietních omezení u některých pacientů je možné diety vzájemně lomit. Na prvním místě je uveden základní požadavek na dietní omezení pacienta / na druhém místě se uvádí další dietní omezení. 0/BLP - tekutá dieta bezlepková 0/9 - tekutá dieta diabetická 0/BL - tekutá dieta bezlaktózová 9/1 - diabetická kašovitá dieta 9/6 - diabetická dieta s omezením bílkovin 9/10 - diabetická neslaná dieta 9/15 - diabetická dieta pro vegetariány 9S/5 - diabetická dieta s omezením zbytků 9S/BL - diabetická dieta bezlaktózová 10/1 - neslaná dieta kašovitá BLP/4 - bezlepková dieta šetřící s ometením tuků BLP/BL12 – bezlepková bezlaktózová dieta pro batolata BLP/BL - bezlepková bezlaktózová dieta BLP/9 - bezlepková diabetická dieta BLP/1 - bezlepková dieta kašovitá S35/9 - dieta při chronickém selhávání ledvin diabetická BL/2 - bezlaktózová dieta šetřící (kožní) BL/12 - bezlaktózová dieta pro batolata BL/5 - bezlaktózová dieta s ometením zbytků BL/OK - bezlaktózová dieta k vyšetření okultního krvácení Strava je v nemocnici objednávána v IS pomocí kódů. Proto jsou vytvořeny pevné, neměnné kombinace diet a specifikací, ze kterých si lékař při ordinaci diety může vybrat. Pokud žádná kombinace v seznamu nevyhovuje potřebám pacienta, ordinuje lékař dietu č. 14 – speciální dietní postupy. Tuto dietu sestavují NT dle potřeb pacienta a požadavků lékaře v rámci jídelního lístku nemocnice. V příloze 3 jsou uvedeny všechny změny, které byly provedeny ve značení diet oproti dosavadní praxi. Jedná se o zjednodušení názvů diet (při zachování čísla kódu a charakteru diety) a zrušení diet – 2 bez bílků, 3 st., 4 st., 9 st., 4C (děti), 4C (děti) ML, 4 SC, 4 SC ML, 9 SC – jako nadbytečných. Dále dochází ke změně (zrušení) diety SKS, kterou lze nově objednat pouze v mléčné kuchyni PDM, která jako jediná může dle hygienických předpisů připravovat smíšenou kojeneckou stravu. Tyto změny nabývají platnost dnem schválení směrnice „Dietní systém FN Brno“. 4.4.2 Doporučené výživové dávky jednotlivých diet, indikace a charakteristika 4.4.2.1. Základní diety Dieta Energ kJ B (g) T (g) S (g) Vit.C (mg) Indikace a charakteristika 0 – tekutá 0/BLP 0/9 0/BL 6000 6000 60 45 45 45 200 220 50 50 Indikace: podává se krátkodobě při poruchách polykání, při úrazech čelisti apod. Charakteristika: dieta tekutá určená pro perorální příjem. Základem studených jídel je mléko a tekuté mléčné výrobky, jako teplé pokrmy se používají krémové polévky, řídké kaše, omáčky apod. Při poruše laktózové tolerance je mléko nahrazeno čajem a ovocnými šťávami Mléko se nepoužívá k výrobě pokrmů; nahrazuje se vývarem z masa, zeleniny, brambor. Neplnohodnotná dieta, vhodná ke krátkodobému podávání. 1 – kašovitá šetřící 1 i 9500 80 70 320 90 Indikace: poruchy žvýkání (např.staří lidé), polykání (po ozařování, chemoterapii, CMP), stavy po úrazech a chirurgických výkonech v oblasti dutiny ústní, krku a horní části zažívacího traktu Charakteristika: kašovitá dieta bez ostrého koření, nenadýmavá, šetřící. K výrobě pokrmů se používá vaření, pečení nebo dušení – po dokončení se pokrm upraví do kašovité formy. Tato dieta v nemocnici má teplé i studené večeře (viz.jídelní lístek). Je plnohodnotnou dietou – vhodnou do domácího ošetření. 2 – šetřící 2 ml 2 bez.vaj. 2 bez ryb 2 i 9500 80 70 320 60 Indikace: tato dieta je ve FN Brno upravena dle požadavku kožního oddělení. Vhodná pro pacienty s kožními chorobami a alergickými projevy. Charakteristika: dieta bez ostrého koření s dietní úpravou při vaření, nenadýmavá. Neobsahuje následující nevhodné potraviny: Ovoce: ananas, angrešt, citrusové plody, kiwi, jahody,rybíz, broskve, meruňky,hrozny, nektarinky, ryngle. Zelenina: špenát, rajčata, paprika, sterilovaný kopr, česnek, meloun, luštěniny, sója. Koření: mletá paprika, pepř, majoránka, ostré koření, skořice. Konzervy: ryby, paštiky (mimo drůbeží). Barvené a aromatické potraviny: např.: ovocné termixy, ovocné šťávy, barvené limonády, bylinné čaje. Ostatní potraviny: ořechy, med, marmeláda (mimo jablečného džemu), hořčice, kečup, mák, čokoláda, kakao. Potraviny, které nejsou uvedeny jako nevhodné, jsou povoleny. Vhodná do domácího ošetření. 3 – základní 3 ml 3 i 3 i ml 3 1/2 3 N 9500 6200 11000 80 50 90 70 45 75 320 220 395 90 60 120 Indikace: u pacientů bez dietního omezení Charakteristika: složení diety odpovídá doporučením zdravé výživy. 3 N – strava s vyloučením nadýmavých pokrmů (bez luštěnin, zelí, kapusty apod.) - vhodná pro gynekologické a kardiologické pacienty. Vhodná do domácího ošetření. Dieta Energ kJ B (g) T (g) S (g) Vit.C (mg) Indikace a charakteristika 4 - s omezením tuků 4 ml 4 i 4 i ml 4 1/2 9500 6200 80 50 55 40 360 220 90 60 Indikace: poruchy trávení, onemocnění jater, slinivky, žlučníku, po mononukleóze, hepatitidě, chirurgických výkonech na trávicím traktu, u dialýzovaných pacientů apod. Charakteristika: dieta lehce stravitelná, nenadýmavá, šetřící, nedráždivá, s omezením tuků. Technologická úprava: vaření, pečení, dušení, opékání. Z koření jsou povoleny zelené natě, kmín, majoránka, sůl; nevhodnými potravinami jsou tučná masa, ostré koření, většina uzenin, majonézy, nadýmavé pokrmy, čerstvé kynuté pečivo. Vhodná do domácího ošetření. 5 – s omezením zbytků 5 ml 10200 90 70 360 60 Indikace: kolitidy, průjmy po ozařování a chemoterapii, operace střev apod. Charakteristika: dieta lehce stravitelná, nenadýmavá, nedráždivá, šetřící s omezením zbytků. Výběr potravin a technologická úprava šetří střevo mechanicky - nesmí obsahovat nestravitelné zbytky, hrubou vlákninu, slupky ani zrníčka, proto omezujeme syrovou zeleninu i výběr ovoce. Z důvodů omezení zeleniny dieta neobsahuje potřebné množství vit.C (v případě potřeby nahrazujeme medikamentózně). Dieta má druhou večeři. Vhodná do domácího ošetření. 6 – s omez. Proteinů 6 ml 9500 50 70 350 90 Indikace: choroby ledvin, zejména konzervativně léčená renální insufficience. Tuto dietu nedoporučujeme u dialýzovaných nemocných. Charakteristika: diety s omezením bílkovin při zachování dostatečného množství nezbytných aminokyselin. Maso je podáváno v povolené dávce a omezujeme rostlinné bílkoviny, především mouku. V této dietě je s omezena sůl a dráždivé koření. Dieta má je nižší obsah vápníku a železa. Vhodná do domácího ošetření. 8 – redukční 8 ml 5300 75 40 150 90 Indikace: dieta pro obézní pacienty i diabetiky a také pro pacienty s nadváhou. Charakteristika: technologická úprava odpovídá doporučením zdravé výživy. V nemocnici nepodáváme polévky, smažená jídla ani knedlíky, jsou menší dávky příkrmů a pečiva (většinou je podáván chléb), nepodáváme volný tuk (máslo). Dieta má druhou večeři, většinou ovoce. Vhodná do domácího ošetření. Dieta Energ kJ B (g) T (g) S (g) Vit.C (mg) Indikace a charakteristika 9 – diabetická 9 ml 9 i 9/10 9/15 9 1/2 9 i 1/2 7400 4800 75 50 50 40 225 150 90 50 Indikace: základní diabetická dieta, většinou používaná pro diabetiky II.typu, vhodná i pro pacienty s poruchou lipidového metabolismu. Charakteristika: pro diabetiky s nadváhou je základním léčebným prostředkem. Strava je rozdělena do 6-ti dávek. Přesnídávka se podává společně se snídaní (ovoce). Z pečiva se podává převážně chléb, popřípadě celozrnné pečivo, pro kašovité diety veka. Dieta má druhou večeři. Průměrný obsah cholesterolu je 300 mg / den. 9 N bez nadýmavých potravin, vhodná pro těhotné a kojící diabetičky a pro kardiologické pacienty. 9/1 – diabetická kašovitá 9 D vhodná pro dospívající děti s cukrovkou a pro diabetiky I. typu 9/10 – neslaná diabetická dieta 9/6 – diabetická dieta s omezením bílkovin Vhodná do domácího ošetření. 9 N 9 D 9/1 9/1 i 9000 90 75 275 90 9/6 9/6 ml 7400 50 70 225 90 10 – neslaná 10 ml 10/1 9500 80 70 320 90 Indikace: otoky, onemocnění srdce a cév. Dlouhodobé podávání prohlubuje nechutenství a proto se od podávání této diety ustupuje. Charakteristika: příprava stravy a výběr potravin se řídí pravidly zdravé výživy. K výrobě pokrmů se nepoužívá sůl a slané potraviny. Nevhodné jsou sýry, uzeniny, konzervy, kořenící směsi, slané pečivo (keksy), brambůrky, slané tyčky apod. Povolujeme menší množství běžného pečiva. Nevhodné je ostré koření. Dieta není vhodná pro dlouhodobé podávání v domácí péči. Vhodnější je solení omezit než zcela vyloučit. 11 – výživná 11 ml 12000 105 80 420 100 Indikace: malnutrice, závažné chronické infekce (tuberkulóza, cystická fibróza), nádorové onemocnění, po těžších operacích, rekonvalescence. Charakteristika: Výživná dieta s fyziologickým poměrem živin, se zvýšenou energetickou hodnotou a vyšším obsahem bílkovin. Dieta má druhou večeři. Vhodná do domácího ošetření. 12 – strava batolat 12 kož. 7000 60 55 234 55 40 Indikace: strava batolat, vzhledem ke své konzistenci dieta využívána i pro starší děti po adenotomii, ošetření zubů, operacích dutiny ústní, těžkých stavů po úrazech a také pro seniory. Charakteristika: technologická úprava stravy odpovídá potřebám dětí ve věku 1–3 roků, avšak nutriční hodnota spíše věku 4-6 roků. Strava je kašovitá, lehce stravitelná, nenadýmavá a nedráždivá. Výběr potravin se řídí doporučeními pediatrů a moderními poznatky o výživě dětí. Vhodná do domácího ošetření. Dieta Energ kJ B (g) T (g) S (g) Vit.C (mg) Indikace a charakteristika 13 – strava dětí 13 ml 13 D 13 Boh. 9500 11500 80 95 70 85 330 400 80 100 Indikace: v PDM se používá pro věk od 3–14 roků. Jednotlivé porce přizpůsobí sestra na oddělení věku a potřebám dítěte. Charakteristika: nutriční hodnota odpovídá školnímu věku dětí 11–14 roků Diety 13 D, 13 PMDV se používají pro starší děti, pro děti se závažnou chronickou infekcí, na oddělení popálenin, dětská psychiatrie. Nutriční hodnota odpovídá věkové kategorii dospívajících, 15–18 roků. Dieta 13 D – má druhou večeři. Dieta 13 Boh. – zesílenou snídani. Strava dětí se neřídí zvláštním dietním omezením, výběr potravin odpovídá doporučením pediatrů. Vhodná do domácího ošetření. 14 – speciální dietní postupy - - - - - Indikace: výběrová dieta u pacientů s malnutricí nebo s nutným individuálním přístupem. Výběr pokrmů provádí NT spolu s pacientem z jídelního lístku. Charakteristika: k sestavení požadavku pro individuální dietu využívá NT aktuálního jídelního lístku, přičemž zohledňuje doporučení lékaře a výživové potřeby pacienta. K objednání diety je potřeba žádanka vyhotovená ošetřujícím lékařem. 15 – vegetarián. Strava 9500 80 70 320 90 Indikace: vhodná pro pacienty, kteří odmítají jíst maso a masné výrobky. Charakteristika: bílkoviny masa jsou ve stravě nahrazeny mlékem, mléčnými výrobky, vejci, sójou, luštěninami. Jedenkrát týdně je zařazeno drůbeží maso nebo ryba. Strava obsahuje potřebné množství zeleniny a ovoce. Technologická úprava pokrmů nemá dietní omezení. Vegetariánská strava není vhodná pro děti. Vhodná do domácího ošetření. 4.4.2.2. Speciální diety Dieta Energ kJ B (g) T (g) S (g) Vit.C (mg) Indikace a charakteristika 0 S – čajová dieta 0 S bujón 0 0 0 0 0 Indikace: před a po operacích, při podávání úplné parenterální nebo enterální výživy, v akutních stavech po žlučníkové kolice apod. Charakteristika: Jde pouze o podávání čaje, který se připravuje na oddělení. Není podávána ani účtována žádná strava, pouze bujón. 4S – s přísným omezením tuku 4 Sd 4 Sd ml 9/4S 8900 8200 7500 60 50 80 25 20 35 400 400 275 60 60 60 Indikace: biliární potíže, pankreatitid apod. odeznění akutních příznaků, průjmy apod. Charakteristika: technologická úprava bez použití volného tuku, mléka, masa, koření a nadýmavých potravin. Používá se vaření, dušení a zapékání v páře. Neplnohodnotná dieta, podává se jen krátkodobě. Nevhodná do domácího ošetření. 9S – diabetická šetřící 9S ml 9S/5 9S/BL 9S/BL ml 9S 1/2 8500 8300 5500 80 70 50 60 60 40 275 275 180 90 50 90 50 Indikace: cukrovka s poruchou trávení, s onemocněním žlučníku, jater, slinivky, po žloutence apod. Charakteristika: dieta lehce stravitelná, nenadýmavá, šetřící, nedráždivá, s omezením tuků. Technologická úprava: vaření, pečení, dušení nebo opékání. Z koření povoleny zelené natě, kmín, majoránka, sůl. Nevhodnými potravinami jsou tučná masa, ostré koření, většina uzenin, majonézy, nadýmavé pokrmy a čerstvé kynuté pečivo. Povoleným pečivem je rohlík nebo veka. Má druhou večeři. 9/5 je dieta diabetická s omezením zbytků. 9/BL je dieta diabetická bezlaktózová. Vhodná i do domácího ošetření. 12A – strava batolat 12A kož. 5500 45 40 195 50 Indikace: děti věku kolem 1 roku. Charakteristika: technologická úprava stravy je kašovitá, odpovídá potřebám dětí ve věku kolem 1 roku, je vhodná pro přechodné období kdy dítě nemá potřebný počet zubů ke kousání nebo než si zvykne na tuhou stravu. Nutriční hodnota odpovídá doporučením pro děti věku 1–3 roků. Vhodná i do domácího ošetření. 4.4.2.3. Standardizované diety Dieta Energ kJ B (g) T (g) S (g) Vit.C (mg) Indikace a charakteristika BLP - dieta bezlepková BLP kož. BLP/1 BLPbez vaj. BLP/9 BLP/4 BLP/12 BL BLP/BL 9500 9000 9500 7000 9500 80 90 80 60 70 70 75 55 55 70 320 275 360 240 360 90 90 90 55 90 Indikace: podává se při onemocněních tenkého střeva, při kterých enterocyty neprodukují peptidázu, která štěpí gliadín, součást obilninové bílkoviny glutenu (Celiakie, Dermatitis herpetiformis Duhring). Charakteristika: dieta nesmí obsahovat pšeničný lepek obsažený v mouce. K výrobě pokrmů se místo mouky speciální bezlepkové směsi, Solamyl, Maizena, rýžová mouka nebo sójová mouka. Je zakázáno podávat běžné pečivo. Pro bezlepkovou dietu se připravuje nebo objednává speciální pečivo. Onemocnění bývá doprovázeno dalšími problémy, které vyžadují kombinaci více dietních omezení (v označení diety uvedeno za lomítkem). Dieta je plnohodnotná, vhodná do domácího ošetření. P - dieta při akutní pankreatitidě P/ I.den P/ II.den P/III.den P/ IV.den 3920 5300 6330 6900 28 36 37 50 8 10 10 25 180 260 320 320 0 10 20 30 Indikace: akutní pankreatitida, recidivující pankreatitida. Charakteristika: pevný rozpis, který umožňuje pozvolný přechod na perorální příjem. Po I. – IV.dnu diety se přechází přes dietu 4 S, na dietu 4. Rozpis diety je součástí přílohy 1. Dieta je neplnohodnotná. S 35 - dieta při chron. Selhání ledvin S 35/9 9000 7800 35 35 60 70 360 275 60 60 Indikace: chronické selhání ledvin, pokud pacient není zařazen do dialyzačního programu Charakteristika: obsah bílkovin 35g/den je v dietě hrazen maximálním možným množstvím esenciálních aminokyselin, které jsou obsaženy v bílkovinách živočišného původu a brambor. Ostatní bílkoviny rostlinného původu jsou omezeny. Z toho důvodu je ve stravě výrazně omezena pšeničná mouka, která se nahrazuje bramborovou moukou (Solamylem). Při výrobě pokrmů se nepoužívá ostré koření a omezuje se sůl. Dieta je neplnohodnotná, nevhodná pro delší podávání. 8 S - přísné redukční individuální postupy 3300 55 35 55 30 Indikace: řízená redukce hmotnosti Obsahuje pevný rozpis stravy na 14 dnů Rozpis diety je součástí přílohy 2. Dieta Energ kJ B (g) T (g) S (g) Vit.C (mg) Indikace a charakteristika BL - dieta bezlaktózová BL/2 BL/12 BL/12A BL/5 BL/OK 9000 7000 5400 9500 8500 70 45 35 70 50 55 40 30 70 35 360 270 220 360 360 90 55 50 60 30 Indikace: vrozený nedostatek laktázy v tenkém střevě, získaný nedostatek laktázy. Charakteristika: strava je připravována bez mléka a mléčných výrobků. Dieta bez ostrého koření s dietní úpravou při vaření, nenadýmavá, lehce stravitelná. Vhodná do domácího ošetření. Speciální pooperační postupy 1S/B 1S/B zel. 1S 1S zel. 1S/9 1S ml 1S/9 ml 1150 1220 1750 1800 1170 6000 5000 6 6 11 11 11 30 30 3 1 7 6 6 20 20 50 60 75 80 50 270 225 5 10 5 10 5 30 30 1S/B - čaj, kuřecí bujón + nudličky 1S/B zel. - čaj, zeleninový bujón se zeleninou + nudličky 1S - čaj, kuřecí bujón + nudličky, pudink 1S zel – čaj, zelenin.bujón se zeleninou + nudličky, pudink 1S/9 - čaj, kuřecí bujón + nudličky, pudink DIA 1S ml – rohlíky, polévka diety 4, bramborová kaše, kompot 1S/9 ml – rohlíky, polévka diety 9S, bramborová kaše, kompot DIA Wilson. - dieta s omezením mědi 9500 80 70 320 90 Indikace: – Wilsonova choroba. Charakteristika: nevhodné potraviny: brokolice, česnek, ředkvičky, listová zelenina, kakao, čokoláda, houby, ořechy, vnitřnosti, ryby, pomeranč, luštěniny, mák. OK - vyšetření na okultního krvácení 9500 80 70 320 30 Indikace: dieta při vyšetření okultního krvácení. Charakteristika: bez masa, s omezeným výběrem zeleniny. Nutnost podávání diety závisí na užívaných laboratorních metodách v nemocnici. Vanil. – vyšetření kyseliny vanil-mandlové 9500 80 70 320 30 Indikace: vyšetření hypertenze Charakteristika: dieta lehce stravitelná, nenadýmavá, šetřící, nedráždivá, s omezením tuků. Zakázané potraviny: ovoce, zelenina, ořechy, čokoláda, vanilka, vanilkový cukr, káva, čaj. S/400 - (kcal) hladový test 1680 12 4 77 8 Indikace: vyšetření bilirubinemie Charakteristika: pevný rozpis diety zahrnuje vždy housku na snídani a večeři, 100g brambor a zeleninový salát na oběd. 4.4.3 Přehled kódů diet pro objednávání stravy v informačním systému FN Brno Kód Číslo diety a název Kód Číslo diety a název 3000 3001 3002 3003 1010 1013 1020 1021 1022 1023 1026 2030 2031 3034 2032 2036 2233 1040 1041 1044 1042 1045 1050 1051 3060 3061 1080 1081 1090 1091 1011 1012 1093 1096 1097 1094 1098 3062 3063 3103 3151 3100 3101 3102 2110 2111 3125 3127 2130 2132 2131 3133 3140 3150 Základní diety: 0 – tekutá 0/BLP 0/9 0/BL 1 – kašovitá šetřící 1 i 2 – šetřící 2 ml 2 bez.vaj. 2 bez ryb 2 i 3 – základní 3 ml 3 1/2 3 i 3 i ml 3 N 4 – s omezením tuků 4 ml 4 1/2 4 i 4 i ml 5– s omez. zbytků 5 ml 6 – s omez. proteinů 6 ml 8 – redukční 8 ml 9 – diabetická 9 ml 9/1 9/1 i 9 N 9 D 9 1/2 9 i 9 i 1/2 9/6 9/6 ml 9/10 9/15 10 – neslaná 10 ml 10/1 11 – výživná 11 ml 12 – strava batolat (děti od 1 – do 3 let) 12 kož. 13 – strava dětí 13 ml 13 D 13 Boh. 14 – speciální dietní postupy 15 – vegetariánská dieta 8000 3405 1402 1400 1401 1903 1047 1048 1059 1049 1057 1058 3120 3122 3200 3201 3202 3203 3204 3205 3206 3207 3600 3601 3602 3603 3700 3701 3800 1055 1025 1052 3301 3128 3121 3400 3401 3402 3403 3404 3500 3501 1046 3302 3303 3804 8002 8003 8001 3123 Speciální diety: 0 S – čajová dieta 0 S bujón 4S – s přísným omezením tuku 4 Sd 4 Sd ml 9/4S 9S – diabetická šetřící 9S ml 9S 1/2 9S/5 9S/BL 9S/BL ml 12A – strava batolat (pro děti do 1 roku) 12A kož. Standardizované diety: BLP - dieta bezlepková BLP kož. BLP/4 BLP/12 BL BLP/BL BLP/9 BLP/1 BLP bez vaj. P - dieta při akutní pankreatitidě P/ I.den P/ II.den P/III.den P/ IV.den S 35 - dieta při chronickém selhání ledvin S 35/9 8 S - přísné redukční individuální postupy BL - dieta bezlaktózová BL/2 BL/5 BL/OK BL/12 BL/12A Speciální pooperační postupy 1S/B 1S/B zel. 1S 1S zel. 1S/9 1S ml 1S/9 ml Wilson. - dieta s omezením mědi OK - vyšetření na okultního krvácení Vanil. - vyšetření kyseliny vanilmandlové S/400 - (kcal) hladový test Propustky Bez stravy Příprava pouze v mléčné kuchyni K - kojenecká strava SKS – smíšená kojenecká strava 4.5 Technologická část dietního systému 4.5.1 Technologická úprava pokrmů Technologická úprava pokrmů je uvedena ve směrnicích HACCP a Hygienicko – epidemiologickém řádu SP, který stanovuje zásady správné výrobní a hygienické praxe pro výrobu pokrmů GMP/GHP. Všeobecné informace: Tekuté diety – příprava nevyžaduje složitou technologickou úpravu. Všechny pokrmy musí být upraveny v tekuté formě, proto je nutné nejprve masa pomlet a potom dobře do měkka vařit. Zahušťují se moukou opraženou na sucho, kterou je nutné také dobře povařit, bešamelem nebo záklechtkou. Biologická hodnota stravy se zvýší přidáním vejce před dokončením tepelné úpravy. Uvařený pokrm se zředí potřebným množstvím vývaru, mléka, smetany, zeleninové nebo ovocné šťávy a dobře pomocí mixéru rozmixuje. Po rozmixování se znovu krátce povaří, do hotového pokrmu se přidává máslo. Pro tekuté diety se připravují mixované výživné polévky, omáčky, kaše, krémy, pudinky, pyré, ovocné a zeleninové šťávy. Pokrmy jsou připraveny bez dráždivého koření, nadýmavých potravin, mírně slané. Jsou vhodné k podávání per os. Šetřící diety – vhodná příprava je vaření, dušení a pečení. Maso se opéká nasucho, podlije se malým množstvím vývaru nebo vody a teprve pak se dusí nebo peče. Pokrmy se zahušťují moukou opraženou nasucho, bešamelem nebo záklechtkou, u bezlepkových diet bramborovou moukou (Solamylem), kukuřičnou moukou (Maizenou), rýžovou moukou, sojovou moukou nebo se použijí speciální bezlepkové směsi. Tuk (máslo nebo kvalitní rostlinný olej) se přidává po dokončení vaření do hotového pokrmu. Šetřící diety musí být lehce stravitelné dobře doměkka upravené, nesmí obsahovat nestravitelné šlachy, chrupky, tuhá rostlinná vlákna apod. K přípravě se používají kvalitní netučná masa, mladá zelenina, zralé ovoce apod. Povolené je koření nedráždivé, zelené natě, kmín, sůl, vanilka, citrónová a pomerančová kůra i šťáva (z chemicky neošetřených citrónů a pomerančů). Nevhodné jsou pokrmy z čerstvých kynutých těst. Výběr surovin a pokrmů se řídí typem diety a dietním omezením (viz. charakteristika diet). Diabetické diety – k přípravě se používají tradiční technologické postupy, převážně pečení, dušení, vaření, výjimečně smažení. Pokrmy se připravují v přírodní formě bez podstatného zahuštění. Koncentrované sacharidy se ze stravy vylučují, výběr ostatních potravin je dán požadavkem sníženého množství sacharidů. Ve stravě jsou omezeny živočišné tuky. Pokrmy se dle potřeby doslazují umělými sladidly. Používají se všechny druhy koření, dle charakteru pokrmu popřípadě dalšího dietního omezení. V nemocnici mají všechny diabetické diety druhé večeře. (viz.charakteristika diet) Strava bez dietního omezení – se připravuje podle zásad zdravé výživy. Podávají se všechny běžné pokrmy a používá se všech technologických úprav. Strava musí být pestrá, lehce stravitelná, netučná, s dostatečným množstvím ovoce a zeleniny. Používají se všechny druhy koření, ale pokrmy nesmí být nepřiměřeně ostré a slané. Vzhledem k tomu, že se nemocný méně pohybuje zařazují se pokrmy, které způsobují nadýmání do jídelního lístku uvážlivě. Výběr surovin a pokrmů se řídí typem diety (viz. charakteristika diet). 4.5.2 Seznam pokrmů a nápojů vhodných pro jednotlivé diety Pro všechny diety ve FN Brno jsou vytvořeny receptury pokrmů a nápojů. Receptury jsou uloženy v IS Navision Attain a obsahují dietní nastavení a dietní omezení. Z receptur a surovin se ve stejném IS tvoří jídelní lístek. Za složení receptur, správné nastavení dietních omezení a údržbu dat v IS SP odpovídá vedoucí stravovacího provozu a vedoucí NT. 5. Odpovědnosti Odpovědnosti jednotlivých pracovníků jsou popsány v textu. 6. Související dokumenty S/A/01999/05002 Organizační řád FN Brno S/A/01999/05004 Spisový a skartační řád FN Brno S/A/01999/05012 Provozní řád FN Brno S/A/01999/05021 Nakupování ve FN Brno S/A/14999/15001 Hygienicko-epidemiologický řád FN Brno S/A/11022/02001 Organizační řád OLV S/A/90151/02001 Organizační řád SP S/A/90151/02002 Provozní řád SP S/A/090151/02003 Hygienicko-epidemiologický řád SP Zásady správné výrobní a hygienické praxe pro výrobu pokrmů GMP/GHP S/G/02999/15B21 Tvorba cenových kalkulací S/H/90151/02015 HACCP R/E/90151/03004 Zásady pro skladování zboží v SP R/G/02999/15B08 Tvorba a převody rozpočtu R/G/02999/15G55 Objednávání stravy pacientů 05/001 SOP Objednávání stravy pro pacienty + příloha léčebná výživa 05/002 SOP Podávání stravy dětem a dospělým Provozní, organizační a hygienické směrnice provozu mléčné kuchyně. 7. Přehled změn Změny jsou uvedeny v příloze 3: Seznam všech změn (značení a zrušení diet), který nabývá platnost dnem platnosti směrnice ve FN Brno. Výsledek revize (popis změny – beze změny) Změny zapracoval Poznámka Jméno Datum 8. Přílohy Příloha 1: Rozpis pankreatické diety………………………………………………………………20 Příloha 2: Rozpis diety 8S (přísné redukční individuální postupy)…………………………….21 Příloha 3: Seznam všech změn (značení a zrušení diet), který nabývá platnost dnem platnosti směrnice ve FN Brno…………………………………………... ….………..22 Příloha 4: Rozdělovník kopií dokumentu systému řízení jakosti............................................... 23 Příloha 5: Seznámení s dokumentem systému řízení jakosti.................................................. 24 Příloha 1: Rozpis diety pankreatické diety První den Snídaně: čaj, 2 starší rohlíky Oběd: polévka rýžový odvar, 1 rohlík Svačina: čaj, 1 rohlík Večeře: polévka rýžový odvar, 1 rohlík Druhý den Snídaně: čaj, 2 rohlíky Oběd: polévka rýžový odvar s mrkvovou šťávou, bramborová kaše (bez mléka) Svačina: čaj, 1 rohlík Večeře: krupicová kaše (bez mléka), čaj Třetí den Snídaně: čaj, 2 rohlíky Oběd: polévka bramborová lisovaná, rýžová kaše (s částečným omezením mléka), jablkový kompot Svačina: čaj, 1 rohlík Večeře: citrónová omáčka, bramborová kaše (s částečným omezením mléka) Čtvrtý den Snídaně: bílá káva, 2 rohlíky Oběd: polévka kmínová, bramborová kaše (s částečným omezením mléka), opečená houska Svačina: čaj, 2 rohlíky Večeře: tvarohové noky, ovocná omáčka Pátý den pokračujeme dietou 4 S Příloha 2: Rozpis diety 8 S (přísné redukční individuální postupy) Základní jídelní lístek: Snídaně: 1/8 l mléka (hořká bílá káva, kefír apod.) Přesnídávka: 100 g ovoce Oběd: netučný bujón (z kostí + zeleniny) 100 g masa (libové hovězí, drůbeží maso, vepřová kýta apod.) 200g zelenina Svačina: 1/4 l mléka Večeře: 200 g zeleninový salát Příklad jídelního lístku na 14 dní Den Rozpis jídelníčku 1 týden Rozpis jídelníčku 2 týden Pondělí Snídaně: Bílá káva, 2 ks vejce, 100 g ovoce Bílá káva, 2 ks vejce, 100 g ovoce Oběd: Bujón, 100 g hov.vařené, 200 g st.okurka Bujón, 100 g hov.vařené, 200 g kys. zelí Svačina: 1/4 l mléka 1/4 l mléka Večeře: 200 g vařená zelenina (salát) 200 g dušený hrášek Úterý Snídaně: Bílá káva, 100 g tavený sýr, 100 g ovoce Bílá káva, 100 g tavený sýr, 100 g ovoce Oběd: Drůbeží př.řízek, 200 g vařená fazolka Haše s vejcem, 200 g zelenin.salát Svačina: 1/4 l mléka 1/4 l mléka Večeře: 200 g celerový salát 200 g mrkvový salát Středa Celý den: 6 x 1/4 l mléka (tj. 1,50 l mléka) 6 x 1/4 l mléka (tj. 1,50 l mléka) Čtvrtek Snídaně: Bílá káva, 100 g tvaroh, 100 g ovoce Bílá káva, 100 g párek, 100 g ovoce Oběd: Bujón, 100 g hovězí na protlaku Bujón, 150 g peč. filé, 200 g zelenin.salát Svačina: 1/4 l mléka 1/4 l mléka Večeře: 200 g špenát s vejcem (zel.salát) 200 g dušená kapusta (zelenina) Pátek Snídaně: Bílá káva, 100 g tvaroh, 100g ovoce Bílá káva, 100 g tvaroh, 100g ovoce Oběd: Pol.z kys. Zelí, vepř..závitek, 200g zel.salát Bujón, zel.lečo s vejcem, (květák.mozeček) Svačina: 1/4 l mléka 1/4 l mléka Večeře: 200 g jablkový kompot 200 g jablkový kompot Sobota Celý den: 6 x 150 ml bílý jogurt 6 x 150 ml bílý jogurt Neděle Snídaně: Bílá káva, 100 g šunka, 100 g ovoce Bílá káva, 100 g šunka, 100 g ovoce Oběd: Bujón, pečený kuře, 200 g jablkový kompot Bujón, pečený kuře, 200 g sal.z červ. řepy Svačina: 1/4 l mléka 1/4 l mléka Večeře: 200 g zeleninový salát 200 g zeleninový salát Příloha 3: Seznam všech změn (značení a zrušení diet), který nabývá platnost dnem platnosti směrnice “Dietní systém FN Brno” Diety se změnou označení Zrušené diety Kód diety Číslo diety Nové značení diety Kód diety Číslo diety zrušené Možnost náhrady za zrušenou dietu 3003 0/BML 0/BL 1024 2 bez bílků 2 bez vajec 1021 2 ML 2 ml 2033 3 st. 3 i 2031 3 ML 3 ml 1043 4 st. 4 i 2036 3 i ML 3 i ml 1095 9 st. 9 i 2233 nedělka 3 N 1403 4 C (děti) 4 Sd + přídavek vařené kuře, šunka 1041 4 ML 4 ml 1404 4 C (děti) ML 4 Sd ml + přídavek vařené kuře, šunka, 1045 4 i ML 4 i ml 1405 4 SC 4 S + přídavek vařené kuře 1051 5 ML 5 ml 1406 4 SC ML 4 S + přídavek vařené kuře 3061 6 ML 6 ml 1904 9 SC 9/4S + přídavek vařené kuře 1081 8 ML 8 ml 3123 SKS příprava výhradně v mléčné kuchyni PDM 1091 9 ML 9 ml 1011 1/9 9/1 1012 1/9 i 9/1 i 1093 9 nedělka 9 N 3151 15/9 9/15 3101 10 ML 10 ml 2111 11 ML 11 ml 2132 13 ML 13 ml 1400 4 S (děti) 4 Sd 1401 4 S (děti) ML 4 Sd ml 1903 9SA 9/4S 3203 BLP/12 BML BLP/12 BL 3204 BLP/BML BLP/BL 1055 BML BL 1025 2 BML BL/2 1052 BML - 5 BL/5 3301 OK - BML BL/OK 3128 12 BML BL/12 3121 12A - BML BL/12A 3400 1/SB 1S/B 3401 1/SB ZEL 1S/B zel. 3402 1/S 1S 3403 1/S ZEL 1S zel. 3404 1/S DIA 1S/9 3500 1 S ML 1S ml 3501 1 S ML 9 1S/9 ml Příloha 4: Rozdělovník kopií dokumentu systému řízení jakosti Název dokumentu: Dietní systém FN Brno Kopie shora uvedeného dokumentu systému řízení jakosti byla poskytnuta následujícím zaměstnancům: Čís. kopie Kopie dokumentu přidělena Kopie vrácena Datum Útvar Jméno / funkce dle organizačního diagramu Datum Převzal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Příloha 5: Seznámení s dokumentem systému řízení jakosti Název útvaru: Nákladové středisko: Dokument předkládá: Níže podepsaní zaměstnanci útvaru stvrzují svým podpisem, že byli seznámeni s obsahem dokumentu Dietní systém FN Brno a obsah v plném rozsahu pochopili a budou se jím ve své práci řídit. Jméno, příjmení (hůlkovým písmem) Datum Podpis Jméno, příjmení (hůlkovým písmem) Datum Podpis