LISTERIÓZA MUDr. Miroslava Zavřelová MUDr. Soňa Nečesánková ÚPL LF MU Brno 2007 Původce nákazy Listeria monocytogenes grampozitivní tyčinka aerobní kultivačně nenáročná rezistentní k zevnímu prostředí 16 sérovarů výskyt ubikvitární Charakteristika nákazy Většina nákaz asymptomatických V graviditě 20 x vyšší riziko nákazy riziko transplacentární nákazy Transplacentární nákaza abortus předčasný porod porod mrtvého plodu novorozenec s adnátní listeriózou sepse meningoencephalitis Diagnostika mikroskopický průkaz - nátěr z likvoru, mekonia, vzorku tkáně kultivace - hemokultivace, pupečník. krev, likvor, hnis, placenta, plodová voda, mekonium, stolice přímý průkaz - imunofluorescence, EIA Vnímavé osoby s primárním či sekundárním imunodeficitem s těžkým chron. onemocněním (diabetes) staří lidé Epidemiologie listeriózy Popsána jako nákaza zvířat v r. 1926 Výskyt zejména u skotu a ovcí Považována za zoonózu do 1988 přenos na člověka kontaktem s infik. zvířaty konzumací primárně kontaminovaných potravin (nepasterizované mléko) V r. 1988 přijat oficiální názor, že listerióza je alimentární nákaza a cestou přenosu jsou sekundárně kontaminované potraviny Rizikové potraviny měkké zrající sýry lahůdkářské výrobky, saláty, aspiky měkké salámy tlačenky, paštiky ... a mnohé další dobrůtky Preventivní opatření Zodpovědnost výrobců, prodejců, služeb hromadného stravování Kontrolní činnost veterinární a hygienické služby Důsledná hygiena při manipulaci s potravinami - osobní i provozní zabránit křížení potravin a náčiní Respektovat expirační doby potravin Žádná zvláštní prevence listeriózy neexistuje. Její incidence je nízká, přestože aktuálně získala publicitu.