Celiakie, laktozová intolerance, potravinové alergie M.Dastych Celiakie n synonyma: glutenová enteropatie, celiakalní sprue n přecitlivělost na součásti lepku (glutenu neboli prolaminu) v obilí. Gliadin u pšenice, sekalin v žitě,hordeiny v ječmenu n historie: 1888 poprvé popsaná u dětí, 1932 poprvé u dospělých, 1950 zjištěna etiologie (lepek) n výskyt 0,05 – 0,2% populace, cave asymptomatické a frustní případy, ženy 2x častěji, 30-40 rok, 1/3 děti n patologický nález: atrofie klků sliznice tenkého střeva, infiltrace leukocyty porucha resorpční funkce střeva primární malabsorpční syndrom n mechanismus poškození-antigenní podnět – imunitní reakce Celiakie n Klinický obraz - různá tíže malabsorpčního syndromu podle rozsahu a intenzity zánětu tenkého střeva (průjmy (steatorea), váhový úbytek, střevní dyskomfort, anemie, osteoporoza, otoky, tetanie, parestezie, neuropatie, poruchy menstruace, poruchy fertility, hypovitaminozy, svalová slabost, v dětství poruchy růstu, neprospívání) n diagnostika: n anamnéza a fyzikální vyšetření - příznaky malabsorpce n pomocná vyšetření:serologie-protilátky proti gliadinu, retikulinu, endomysiu, tkáňové transglutamináze ve třídě IgG,A. endoskopie – enteroskopie. Enterobiopsie – histologické a histochemické vyšetření vzorku sliznice tenkého střeva (atrofie,infiltrace leu, snížení reaktivity enzymů) Celiakie n asociované choroby n Dermatitis herpetiformis Duhring n DM I typu (6-10%) n selektivní deficit IgA n Autoimunitní hepatitida n Atuoimunitní thyreoiditida (6%) n komplikace n Maligní onemocnění (10%) – lymfom, karcinom tenkého střeva,jícnu n refrakterní sprue n kolagenní sprue Celiakie n Léčba n bezlepková dieta – vše co obasahuje mouku resp. gluten (pšeničná, žitná, ovesná, ječmen). Náhrada: sojová či rýžová mouka, bramborový, kukuřičný škrob. n častý deficit laktázy proto špatná tolerance nezkvašených mléčných výrobků n substituce vit (B12, ADEK), Fe, folát, Ca, Mg n enterální výživa (Nutrison, Fresubin) jsou bezglutenové, bez laktozové – použití jako kompletní enterální výživa či formou sippingu n Kompletní parenterální výživa při dekompenzaci n Kortikoidy, imunosupresiva Laktozová intolerance n příčina n deficit laktázy, štěpící mléčný cukr na glukozu a galaktozu, v kartáčovém lemu enterocytů. Neštěpená laktoza je v tlustém střevu bakteriemi fermentována na krátké mastné kyseliny a CO2. n příznaky n O,5-2hod po vypití mléka – kručení přelévání střevního obsahu, meteorismus, flatulence, střevní kolika, defekace kašovité až následně tekuté, kyselé zpěněné stolice, pálení konečníku n intenzita příznaků závisí na stupni deficitu, množství mléka (pooperační stavy), kvalitě mléčného pokrmu. Laktozová intolerance § Snášenlivost mléčných výrobků § Mléko syrové, mléko svařené, mléko kyselé, zkyslé (jogurt) zkvašené (kefír), tvaroh, sýr § Komplikace § Gastroenterologické – proktitida, perianální ekzémy § Nutriční – deficit bílkovin (kwashiorkor u dětí), deficit Ca, P § Diagnoza § Průjem po 50 g laktozy, deficit laktázy v enterobiospii § Léčebná opatření § Eliminační diety 1.bez syrového mléka, 2. + sladké svařené, 3. Bez veškerého mléka včetně kyselého a zkysaných produktů (kefír,jogurt) 4. + bez některých sýrů 5. + bez všech sýrů a tvarohu 6. + bez přídavku mléka do nápojů a pokrmů 7. Bezlaktozová dieta = viz výše + bez másla, šlehačky, léků (základ laktoza) § Přídavek laktázy, mléko delaktozované § Substituce vit D, Ca Potravinové alergie n Projevy n I. Anafylaxe: anafylaktický šok, uritkárie, angioedem nebo atopie (dermatitis, rhinitis, astma) + zvracení, průjem, křeče (minuty) § III. Imunokomplexy: vaskuklitidy, enteroragie, exudativní enteropatie (hodiny) § IV. Pozdní přecitlivělost mediovaná bb: průjem + MAS § Potraviny způsobující anafylaxi § Korýši (humr, garnát, krab), Škeble, Ryby § Luštěniny (burské oříšky, hrách, fazole § Semena (sezam, bavlník, kmín, hořčice, slunečnice) § Ořechy (burské, vlašské) § Vaječný bílek, mléko, vnitřnosti Potravinové alergie - alergeny n Rostlinné alergeny n Zásobní proteiny : viciliny, legumini (soja, arašíd, čočka,kešu, sezam) n Alfa amylázy, proteázy (pšenice, ječmen, žito, rýže) n prolaminy (glutenin, gliadin) n Papain proteinázy – alergen soji n Živočišné alergeny n Tropomyosin – měkkýši, korýši x roztoči, šváby n Parvalabumin – alergen bílého rybího masa, jak u mořských tak sladkovodních n Vaječné alergeny – 23 glykoproteinů (ovalbumin, ovomukoid, lysozym) n - bílek zodpovědní za x alergie mezi vejci n - žloutek: pták – vejce syndrom n Kravské mléko – lakoalbumin, kasein Potravinové alergie n Riziko další reakce na jinou potravinu n Zkřížená alergie u ryb (50%) n Zkřížená alergie na mléka cca 50% ( 90% u kozího, 4% u kobylího) n Drůbež vysoké procento mezi druhy (kuře, krocan, husa, kachna) n Pyl a ovoce, zelenina více jak 50% n arašíd x soja 30-40% n Korýš, měkkýši 50-75% n Latex-fruit syndrom 35% (banán, avokádo, kiwi, papája, rajské jablko) n Obilí mezi sebou 20% n Fenomén zkřížené alergie n Senzibilizace potravinou u pylového alergie n Syndrom pták vejce n Diagnostika n Anamnéza, eliminačnní diety, prick testy, expoziční testy, specifické IgE Potravinové alergie n Léčba n Eliminační diety n Antihistaminika n Kromoglykát (Nalcrom ) stabilizace membrán mastocytů n Adrenalinové pero v případě anafylaktické reakce n Hyposenzibilizace