Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku M. Dastych Makrobiotika n Způsob stravování vycházející z výživových zvyklostí primitivních společností n výhody tohoto způsobu výživy se opírají o pozorování nízkého výskytu civilizačních chorob, včetně rakoviny u primitivních národů n kmen Hunzů v Pakistánu (1923 kcal, 50g B, 35g T 350g C n kmen Vilcambů v Equadoru ( 1200kcal, 35g B 12-19g T 200-260g C) n Strava je založena na konzumaci nerafinovaných zdrojů potravy n celá zrna (50% vařených), pšenice oves, ječmen, kukuřice, žito, pohanka n chleba bez droždí a čerstvé pšenice n těstoviny nudle z pohanky, mouky n placky - tortiliM n seitan – gluten – pšeničné maso Makrobiotika složení jídelníčku n 5-10% denní stravy plévka n sojová pasta miso n sojová omáčka shoyou n mořské řasy wakame nebo kobmu n obilná n luštěninová n 25-35% zeleninová jídla n příprava: osmahnutí a nsáledné dušení, vařní v páře, vodě, pečení n mrkev, cibule, ředkvička, bílá ředkev – Daikon, řepa, kořen lopuchu, kořen lotsu, pastinák, tuřím, zelí, květák, brokolice, kapusta, čínské zelí, dýně, řeřicha, ptrřel, pórek, okurka, slát,fazolky, celer, hrášek, červené zelí, houby, kedlubny, zelí n 1/3 ve formě syrové, bez zálivek a majonéz Makrobiotika složení jídelníčku n 5-10% luštěniny a řasy n japonské fazole, čočka, hrách, sojové boby, žíhané fazole, fermentované sojové boby – Tofu, tempeh n m. řasy – kombu, wakame, arame, kizili, agar-agar, nori n kořenění: sojová omáčka, mořská sůl, rýžový ocet n Živočišná potrava n mořští živočichové 1-3x týdně n ryby s bílým masem. Ostatní živočišné produkty ne!! včetně vajec, mléka, mléčných výrobků, másla, sýrů, kefíru, zmrzliny, smetany, šlehačky, jogurtu n Ovoce n sušené, dušené lépe než syrové. Ovoce daného klimatického pásma, ne exotické n Semena n slunečnicová, sezamové, mandle, vlašké ořechy, lískové, arašídy Makrobiotika složení jídelníčku n Moučníky n 2-3x týdny n sušenky celozrné, pudinyk, koláče, z celozrné mouky, jablka, dýně, n rýžový sirup, ječmenný slad, mošt, rozinky n K pudinku ne mléko , ale sojový sýr tofu, sezamové máslo, želatina z agaru n Nápoje n čaj banča, čaj z rýže, ječmene, pramenitá H2O, pampeliškový čaj, mrkvový, celerový nápoj n zřídka pivo, saké, ovocné šťávy n ne: minerálky, sodovky, limonády, cacacola, džusy, alkohol, káva, čaj černé, máta, šípek, heřmánek