1/27 Virové alimentární nákazyVirové alimentární nákazy Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. 2/27 Obecná charakteristikaObecná charakteristika Zdroj nákazy Člověk (nemocný, bacilonosič) Přenos Fekálně-orální Klinický obraz Gastroenteritida Hepatitida (VHA) Jiná onemocnění Přenos klíšťové encefalitidy nepasterovaným mlékem 3/27 Průjmová virová onemocněníPrůjmová virová onemocnění Původce onemocnění Norwalk viry, Norwalk-like viry, rotaviry (3 – 15 měs. věku), adenoviry Patogeneze Infekce enterocytu Adenoviry: afinita k jiným sliznicím (resp. infekce) Přenos nákazy Přímý, nepřímý, nízká infekční dávka Pokud přenos potravinou, v potravině se virus nemnoží 4/27 Průjmová virová onemocněníPrůjmová virová onemocnění Klinický obraz Gastroenteritida Neinvazivní forma onem., sekretorický průjem Náhlý začátek, trvání 1 až 3 dny, Norwalk viry až 2 týdny Vnímavost Všeobecná, rotaviry více děti do 15 měs. Inkubační doba 1 až 3 dny, adenoviry 8 až 10 dní Terapie Symptomatická, rehydratace! 5/27 Průjmová virová onemocněníPrůjmová virová onemocnění Prevence 6/27 Alimentární přenosAlimentární přenos klíšťové encefalitidyklíšťové encefalitidy Zdroj nákazy Volně se pasoucí hospodářská zvířata chovaná na mléko (ovce, kozy, méně krávy) Původce onecnění Virus klíšťové encefalitidy (Flavivirus) Cesta přenosu Přechod viru do mléka ve viremické fázi onemocnění zvířete Konzumace nepasterovaného mléka, sýrů Nikoliv fekálně-orální přenos 7/27 Alimentární intoxikaceAlimentární intoxikace 8/27 CharakteristikaCharakteristika Alimentární infekceAlimentární infekce Patogenní činitel je živá bakterie Nemocný člověk může být zdrojem nákazy Inkubační doba desítky hodin Alimentární intoxikaceAlimentární intoxikace Patogenní činitel je bakteriální toxin = produkt metabolismu bakterie Od nemocného člověka se intoxikace dále nešíří Inkubační doba hodiny 9/27 Typy toxinůTypy toxinů Toxin je vyprodukován v potravině před jejím požitím stafylokokový enterotoxin, emetický toxin B. cereus, botulotoxin Toxin je produkován až v GIT postiženého enterotoxin B. cereus, toxin Cl. perfringens typ A 10/27 Jiné typyJiné typy alimentárních intoxikacíalimentárních intoxikací Produkty kažení potravin Biogenní aminy: histamin Produkty lipolýzy Mykotoxiny Potraviny obsahující specifický toxin Houby Vodní živočichové (ústřice, ryby korálových útesů) 11/27 Stafylokoková enterotoxikózaStafylokoková enterotoxikóza Původce onemocnění Stafylokokoky, g+, nesporulující (S. aureus) Nosičství asi u 40 % populace (nosohltan, impetigo, folikulitis, flegmóna, jiné) Produkce termostabilního enterotoxinu (A-E) do potraviny Klinický obraz Náhlý začátek: křeče v břiše, zvracení, někdy průjem, bez teplot (nebo jako následek dehydratace), pokles tlaku, kolapsy Uzdravení do 24 hod. 12/27 Lokalizace S. aureusLokalizace S. aureus 13/27 Stafylokoková enterotoxikózaStafylokoková enterotoxikóza Diagnóza Epidemiologická anamnéza, průkaz toxinu Výskyt Jednotlivé případy explozivních epidemií Cesta přenosu Kontaminace potravin vzdušnou cestou nebo kontaktem Podmínky množení Živiny, teplota, čas, pH, přístup kyslíku Inkubační doba 1 až 6 hod., prům. 3 hodiny od požití enterotoxinu 14/27 Stafylokoková enterotoxikózaStafylokoková enterotoxikóza Principy terapie Rehydratace Kompenzace celkového stavu nemocného Prevence Školení potravinářů Zdravotní stav, znalosti Bezpečné zacházení s potravinami Prevence jakéhokoliv znečištění Nebezpečné teplotní rozmezí +5 až +60 st. C 15/27 16/27 Intoxikace Cl. perfringens typ AIntoxikace Cl. perfringens typ A Původce onemocnění Cl. perfringens typ A, g+, sporulující, součást střevní mikroflóry, výskyt v prostředí Produkce toxinu ve střevě Klinický obraz Náhlé břišní koliky, nauzea, průjem, mírný průběh Výskyt Zřejmě izolované případy, často uniká diagnostice Cesta přenosu Masivní kontaminace potravin (primární, sekundární) 17/27 Intoxikace Cl. perfringens typ AIntoxikace Cl. perfringens typ A Inkubační doba 6 až 24 hod., obv. 10 až 12 hod. Terapie Rehydratace Úprava průjmové stolice Prevence Prevence jakéhokoliv znečištění potravin Rizikové jsou masité potraviny/pokrmy 18/27 Intoxikace vyvolanéIntoxikace vyvolané Bacillus cereusBacillus cereus Původce onemocnění Bacillus cereus: aerobní sporulující mikrob, rozšířen v prostředí (prach, půda, vzduch; zelenina, mouka, rýže, koření, cukr) Toxin A (emetický t.): termostabilní, vzniká v potravině Toxin B (enterotoxin): vzniká ve střevě 19/27 Intoxikace vyvolanéIntoxikace vyvolané Bacillus cereusBacillus cereus Klinický obraz: Forma emetická: toxin A, nauzea, zvraení Forma diarhogenní: toxin B, kolika, vodnaté průjmy Diagnostika: Klinický obraz, epid. souvislost Kultivační vyš. při diarhogenní formě onem. Inkubační doba Forma emetická (toxin A): 1 až 5 hod. Forma diarhogenní (toxin B): 6 až 16 hod. 20/27 Intoxikace vyvolanéIntoxikace vyvolané Bacillus cereusBacillus cereus Principy terapie Rehydratace Prevence Tepelná úprava (min. 70 st. C) Uchování potravin v bezpečných teplotách (5 až 60 st. C) Osmoanabióza: nízké pH, nízká aw (emetická forma onem.) 21/27 BotulismusBotulismus Původce onemocnění Clostridium botulinum: anaerobní sporulující g+, typ A až G, výskyt ve střevním traktu lidí a zvířat, půdě V anaerobním prostředí produkce termolabilního neurotoxinu Klinický obraz Iniciální stádium: lehké gastroenterické příznaky, mírná teplota Obrny periferních nervů: dvojité vidění, pokles víček, chraptivý hlas, polykací potíže, zácpa, zástava střevní peristaltiky, zástava močení, obrna dýchacích svalů 22/27 Botulismus - etiologieBotulismus - etiologie 23/27 BotulismusBotulismus Diagnóza Klinický obraz, lab. průkaz botulotoxinu Epidemiologická anamnéza Výskyt Sporadický Inkubační doba 12 až 36 hodin, až několik dní při nízké dávce toxinu Principy terapie zajištění živ. funkcí antitoxické sérum 24/27 BotulismusBotulismus Prevence Správná praxe při výrobě konzerv (mechanické čištění, autoklávování, chlazení) Kombinace s jinými metodami konzervace potravin Dusitany pH nižší než 4,5 Balení čerstvé zeleniny a hub do perforovaných folií 25/27 BotulismusBotulismus Zvláštní případy botulismu Ranný botulismus: kontaminace rány vegetativními formami Cl. botulinum, anaerobní prostředí Kojenecký botulismus: Produkce toxinu ve střevě po požití spor (znečištěné potraviny, prach, med)