VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ, PODPORA SPRÁVNÉ VÝŽIVY V ČR Mgr. Marie Šubrtová Státní zdravotní ústav Praha, Odbor hygieny výživy a bezpečnosti potravin Palackého 3a, 612 42 Brno Výživová doporučení cíl - rozvíjet a upevňovat zdraví lidí = POPUlACE PŮVOD -vědecky podložené a ověřené studie (epidemiologické, klinické, laboratorní apod.) Historie 1835 - první formální výživové doporučení (podávání citrónové šťávy) 1862 EDWARD SMITH (1819 - 1874) První výživové standardy - prevence malnutrice a souvisejících komplikací - jsou založeny na sledovaném přívodu energie a bílkovin 1933 HAZEl STIEBlING - kvantitativní doporučenítýkajícíse konkrétních nutrientů Funkce výživových doporučení ❖ základ pro hodnocení skladby stravy na populační (popř. individuální) úrovni ❖ podklad pro tvorbu potravinové a výživové politiky ❖ základna k názorovému sjednocení ❖ důraz na nejpodstatnější aspekty výživových zvyklostí (ne věci podružné) ❖ plánování stravy na populační (příp. individuální) úrovni NUTRIČNÍ STANDARDY (nutritional standards) DIETARY ALLOWANCES OBECNÁ VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ (dietary recommendations) DOPORUČENÍ ZALOŽENA NA SKUPINÁCH POTRAVIN (FBDG) DIETARY GUIDELINES D ělení podle: Vědecký výbor pro potraviny, 2005 Gibney M.J. et al.: Public Health Nutrition, 2004 Stanovení doporučení Vědecká práce Stanovení potřeby nutrientu Stanovení doporučení pro jednotlivé nutrienty _ Doporučení srozumitelné pro populaci (FBDG) NUTRIČNÍ STANDARDY (nutritional standards) DRI (Dietary reference intakes) (USA), DRV (Dietary reference values) (EU), NIVs (Nutrient intake values) apod. V českém prostředí se používá většinou termín výživové doporučené dávky (VDD), nutriční standardy nebo referenční hodnoty přívodu nutrientů -určené pro odborníky, Ci3 (^RI) -přesně definované referenční hodnoty drv ul rda NUTRIČNÍ STANDARDY -Jsou primárně určeny pro zdravé osoby. Pro jedince s onemocněním nebo skupiny se zvláštními fyziologickými nároky musí být složení stravy upraveno dodatečně, -platná pro průměrný přívod během delšího časového úseku, nejméně jednoho týdne (u některých nutrientů i více), - odpovídají množství nutrientů, které jsou přijímány potravou. Ztráty během přípravy pokrmu, tepelné úpravy apod. musí být brány v úvahu, pokud se hodnoty používají pro plánování stravy. Dříve byla u jednotlivých nutrientů stanovena jedna hodnota, dnes se většinou jedná o celou sérii hodnot. Doporučení se v čase mění. Jsou založena na současném stavu vědeckého poznání. Je třeba je průběžně revidovat. Důvody rozdílů VDD v jednotlivých zemích: - rozdíly ve složení populace, ve stravovacích zvyklostech, různá interpretace vědeckých poznatků a různá frekvence aktualizace doporučení. The frequency distribution of individual requirements for a nutrient (SCF, 1993) LTI AR PRI/RDA Nutrient requirement FORMÁTY REFERENČNÍCH HODNOT (1) AR/EAR (Average requiremenf/Esfimafed average requiremenf) -hodnota průměrného denního přívodu nufrienfu, která naplňuje požadavky poloviny zdravých jedinců příslušné věkové skupiny a pohlaví - po jejím navýšení o 2 směrodafné odchylky (SD) nebo o 20 - 30% získáme hodnofy PRI/RDA FORMÁTY REFERENČNÍCH HODNOT (2) PRI/RDA (Population reference intake/Recommended dietary allowance) -odhadovaná hodnota průměrného denního přívodu nutrientu, která je dostatečná pro pokrytí potřeb téměř všech (97 -98%) zdravých jedinců AI (Adequate intake) - hodnota, která se používá v případě, že nelze stanovit PRI -je doporučený průměrný denní přívod nutrientu, který je založen na pozorovaném nebo experimentálně určeném odhadu přívodu nutrientu u skupiny nebo skupin zjevně zdravých osob FORMÁTY REFERENČNÍCH HODNOT (3) LTI (Lowest threshold intake) -při přívodu nižším než je hodnota LTI není na základě soudobých znalostí u většiny jedinců pravděpodobné udržení metabolické integrity UL (Tolerable upper intake level) - nejvyšší úroveň celkového dlouhodobého přívodu živiny, při níž jedinec z běžné populace s nejvyšší pravděpodobností není vystaven riziku Přehled používaného názvosloví Materiál EFSA, 2008 Population Reference Intake (PRI) Average Requirement (AR) Lowest Threshold Intake (LTI) Adequate Intake (AI) Recommended Intake Range (RI) Tolerable Upper Intake Level (UL) ČR Výživové doporučené dávky (VDD) DALŠÍ NAZVOSLOVÍ NENÍ UVEDENO SCF EU, 1993 Population Reference Intake (PRI) Average Requirement (AR) Lowest Threshold Intake (LTI) - Německo, Rakousko, Švýcarsko (DACH) 2000 Recommendations Average Requirement - Estimated Values - USA a Kanada, 2006 Recommended Dietary Allowance (RDA) Estimated Average Requirement (EAR) - Adequate Intake (AI) Acceptable Macronutrient Distribution Ranges (AMDR) Tolerable Upper Intake Level (UL) NUTRIČNÍ STANDARDY V ČR •V ČR nejsou žádné oficiálně přijaté výživové doporučené dávky (VDD). •„Doporučené denní dávky" jsou používané pouze pro značení potravin: Vyhláška MZ ČR č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin ve znění vyhlášky č. 330/2009 Sb. a vyhláškou č. 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin, ve znění vyhlášky č. 352/2009 Sb. • K dispozici jsou doporučení z roku 1993, která vydala Společnost pro výživu (SPV) ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR a také návrh z roku 2003, který připravila SPV NUTRIČNÍ STANDARDY VE SVĚTĚ EU -výživovédoporučené dávky (VDD) vydány v roce 1993 DACH -nutriční standardy pro německy mluvící země, tzv. DACH vydala Společnost pro výživu Německa (DGE), Rakouska (OSE) a Švýcarska (SGE/SVE) v roce 2000. USA -nutriční standardy, které jsou platné v USA a Kanadě, vydané v letech 1997 až 2002, se nazývají Dietary Reference Intake (Referenční dietární přívod). DRI nahrazujíbývaléamerickéRĎA's (Recommended Dietary Allowances) a kanadské RNI's (RecommendedNutrient Intakes). Vitamín C Věk CR (VDD z roku 1989) CR (návrh VDD ) EU PRI (AR) DACH USA RDA (EAR) M F MF MF MF MF mg/den mg/den mg/den mg/den mg/den 19 -25 90/75 100 45 (30) 100 90/75 (75)/(60) 26 -30 31 -35 36 -40 41 -50 51 -55 56 -60 61 -65 66 -70 71 -75 75 a více Těhotné 120 110 55 110 85 Kojící 130 120 70 150 120 Střední hodnota přívodu vitamínu C splňuje doporučení EU, ale nenaplňuje doporučení DACH 120 110 100 90 80 70 U 60 50 40 30 20 10 0 In /T\ ^________^ ■ 1 \ 1 l l i i 1 ! ii 1 1 1 1 1 ii 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Vě k SI SP -96— Doporučení DACH -X— Doporučení EU A Vyhl. 48/1993 OBECNÁ VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ DIETARY RECOMMENDATIONS •určena pro širokou veřejnost, •doporučují spotřebu určitých typů potravin, které mají vztah k ochraně zdraví populačních skupin, • používají se k vyjádření kvalitativnímu nebo kvantitativnímu, ve vztahu k celkové výživě, • mnohdy popisují jen rámec pro spotřebu jednotlivých živin (% podíl MK z celkové energie). OBECNÁ VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ DIETARY RECOMMENDATIONS WHO 2003 B10 - 15% T 15 - 30% S 55 - 75% z celkového přívodu energie EFSA 20 - 35% 45 - 60% Preambule: Nejsou nezdravé potraviny, ale nezdravá jsou jejich množství. ZDRAVÁ TŘINÁCTKA -stručná výživová doporučení pro širokou veřejnost - doporučení jsou určena pro zdravé osoby a slouží k prevenci civilizačních chorob Společnost pro výživu a Fórum zdravé výživy, 2005 á 13 1. Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5-25,0) kg/mZ a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen. 2. Denně se pohybujte alespoň 30 minut např. rychlou chuzľnebo cvičením. 3. Jezte pestrou stravu, rozdělenou do 4-5 denních jľdel, nevynechávejte snľdani. 4. Konzumujte dostatečné množstvľzeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zele-niny 2x více než ovoce), rozdělené do vľce porcľ; občas konzumujte menšľ množstvľ ořechů. 5. Jezte výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné, těstoviny, rýži) nebo brambory nejvýše 4x denně, nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1 > týdně). 6. Jezte ryby a rybí" výrobky alespoň Zx týdně. 7. Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nľzkotučné. 8. Sledujte příjem tuku, omezte množstvľ tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyššľm obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak jako pomazánky na chléb a pečivo a při pnpravě pokrmů. Pokud jeto možné nahrazujte tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky. 9. Snižujte pnjem cukru, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny. 10. Omezujte pnjem kuchyňské soli a potravin s vyššľm obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), nepřilosujte hotové pokrmy. 11. Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zachäzenľm s potravinami při nákupu, uskladnenľa pnpravě pokrmů; při tepelném zpracovänľ dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smaženľa grilovánľ. 12. Nezapomľnejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 I tekutin (voda, minerálnľ vody, slabý čaj, ovocné čaje a štávy, nejlépe neslazené). 13. Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte dennľ pnjem alkoholu 20 g(200 ml vľna, 0,51 piva, 50 ml lihoviny). Výživová doporučení vypracoval autorský kolektiv: Jana Dostálová, Marie Kunešová, Pave/ Otoupal, Tamara Starnovská. Ranges of population nutrient intake goals Dietary factor ■1.---li-B"« DIET, NUTRITION AND THE PREVENTION OF CHRONIC DISEASES Efurui'] Jair Wß/TiÜEiiH-CuiHihriun Goal (% of total energy, unless otherwise stated) Total fat Saturated fatty acids Polyunsaturated fatty acids (PUFAs) n-6 Polyunsaturated fatty acids (PUFAs) n-3 Polyunsaturated fatty acids (PUFAs) Trans fatty acids Monounsaturated fatty acids (MUFAs) Total carbohydrate Free sugars^ Protein Cholesterol Sodium chloride (sodium)0 Fruits and vegetables Total dietary fibre Non-starch polysaccharides (NSP) 15-30% <10% 6-10% 5-8% 1-2% <1% By difference* 55-75%b <10% 10-15%d <300 mg per day zásadně jezte pestrou stravu rozloženou do celého dne 1 zvyšte Spotřebu zeleniny/zEJmčnG Saláty/ a ovace na množství 0,5 kg denné > denně konzumujte nejméně 2l tekutin, přednost dávejte vodě > nezapomeňte na pravidelnou denní konzumaci mléčných výrobků > k vaření a přípravě pomazánek používejte pouze rostlinné tuky, do salátů rostlinné oleje > maso fezte jen libové, bez viditelného tuku > omezte smažené pokrmy a vyhýbejte se oplatkám, keksům a suäenkám s náplni > nepřisolujte a ze stejných důvodů konzumujte jen výjimečně instantní polévky a jídla > udržujte optimální tělesnou hmotnost, horní hranice je vysko lvem] minus 100; pravidelně sportujte > Další informace a dotazy: www.fzv.cz Velká Británie USA USDA I I Čína Německo PODPORA SPRÁVNÉ VÝŽIVY Zdraví pro všechny v 21. století - národní varianta programu WHO Health 21, - dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva České republiky, -přijatý v roce 2002, -součástí je i problematika výživy jako základního faktoru v prevenci neinfekčních onemocnění s hromadným výskytem. Podpora správné výživy Hlavní oblasti zájmu: •zlepšit spotřebu potravin snížením příjmu celkové energie, tuků, soli a cukru a zvýšením příjmu zeleniny, ovoce, brambor, mléka, luštěnin, celozrnných obilných výrobků a ryb. • řídit se výživovými doporučeními WHO CINDI, •zvýšit četnost zařazování zeleniny v každodenním jídelníčku, • realizovat prevenci jódového deficitu a monitorovat situaci, •snižovat počet dětí a dospělých s nadváhou a obezitou a stabilizovat jejich optimální váhu na základě ozdravění stravovacích návyků, •zlepšovat přísun vápníku podporou spotřeby mléka a mléčných výrobků, • podporou spotřeby mléka ve školách, •zabezpečovat edukaci o potravních zdrojích kyseliny listové a suplementaci cílových skupin (těhotné ženy), • projednat otázku fortifikace obilovin kyselinou listovou a pyridoxinem. WHO European action plan for food and nutrition policy 2007-2012 • has been developed through a series of consultations with Member States, international organizations, professional societies, non-governmental organizations and public health experts • this Action Plan addresses the main public health challenges in the area of nutrition, food safety and food security. • this action plan is the second of its kind. In September 2000, the WHO Regional Committee for Europe endorsed the 1st European Action Plan for Food and Nutrition Policy for the WHO European Region, 2000-2005, calling for the development of food and nutrition policies in Member States. Member States actively developed policies related to food and nutrition, but implementation still appeared to be a major challenge. Odkazy • http://www.who.int/nutrition/publications/nutrecomm/en/index. html • http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out89.pdf • http://www.vyzivaspol.cz/clanky/zdrava-trinactka-strucna-vyzivova-doporuceni.html • http://www.pandemie.cz/dokumenty/uzitecne letak vyzivove d oporuceni.pdf • http://www.fao.org/ag/humannutrition/nutritioneducation/fbdg /en/ • http://www.mypyramid.gov/ • http://wwwb.mmm.fi/ravitsemusneuvottelukunta/Nutrec98.pdf Děkuji za pozornost :o)