‹#› 1 Problematika alkoholu ve výživě n n n n n n n n kde-hledat-pomoc_2006_04_20_thumb Mgr. Lucie Hromádková ‹#› 2 Alkohol - etanol -Vzniká kvašením cukrů -Liposolubilní rozpouštědlo – snadno proniká lipidovou membránou dovnitř buňky → denaturace proteinové struktury → smrt buňky ‹#› 3 Typy užívání alkoholu n„Umírněné pití“ - příležitostně, sklenička k dobrému jídlu, posezení s přáteli… n„Flámové opíjení“ – velké nebezpečí úrazů, autonehod… (lidé, kt. začnou s pitím v mladším věku, mají větší sklony k alkoholismu, než lidé, kt. začnou pít později) nAlkoholový návyk – způsobuje zdravotní a sociální problémy nAlkoholismus – nemoc, silná nzávislost na alkoholu (psychická ni fyzická) n kocovina-a-jak-ji-predchazet_2006_05_29_thumb ‹#› 4 nUmírněné pití - neexistuje jednotná def. KOLIK je bezpečná denní dávka alkoholu -záleží na mnoha faktorech: genetika, zdravotní stav, pohlaví, stavba těla, věk, rodinná historie… ‹#› 5 Obecná doporučení nmuži : max. 20g (2 jednotky) alkoholu /den nženy a osoby od 65 let: max. 10g (1 jednotku) alkoholu/den n n1 jednotka: PIVO - 12º 250 ml, 10º 330 ml n n VÍNO - 100 ml n n DESTILÁTY- 25 ml n wmf02339.wmf ‹#› 6 Postup alkoholu tělem nSpolknutí → žaludek → tenké střevo n ↓ ↓ n mozek ← krevní oběh n (srdce,ost. orgány) ↓↑ n játra – detoxikace n ↓ n exkrece z těla Játra - detoxikace ‹#› 7 Žaludek a tenké střevo nNa rozdíl od jídla –alkohol nevyžaduje trávení (malé molekuly alkoholu můžou difundovat přímo přes stěny žaludku do krev. oběhu) nPokud je „zaplněn jídlem“ → dotýkají se molekuly alkoholu žaludeč.stěn méně → ↓vstřebatelnost do krev.oběhu (člověk se tak rychle neopije), zároveň udržuje alkohol v žaludku déle a zpomaluje jeho postup do tenkého střeva X zde už vstřebatelnost alkoholu není ovlivněna množstvím natráveniny ‹#› 8 Játra nAlkoholdehydrogenása (ADH) – rozkládá 80% alkoholu n - Množství ADH v játrech –ovlivňuje jak rychle se alkohol rozloží(když do jater dorazí více alkoholu→ADH není schopna vše najednou rozložit→alkohol cirkuluje opět mozkem,játry aj. orgány, dokud jej ADH není schopna rozložit) nMEOS – systém enzymů cytochromů P450 – 10% nZbylých 10% - vyloučeno dechem, močí n nPozn: Játra= jediný orgán, kt. umí rozložit tak velké množství alkoholu ‹#› 9 Alkohol a výživa nEthanol poskytuje sice energii (1g = 7 kcal = 29,4 kJ),ale nemá žádnou výživovou hodnotu a navíc ovlivňuje metabolismus ostatních živin, vitaminů, minerál.l. a vody nVODA – alkohol v mozku snižuje produkci antidiuretického hormonu → ↑ztráty vody močí (zároveň ztráta minerál.l. – Mn, P, Ca, Zn…) ‹#› 10 Alkohol a vitaminy -↑ sekrece žaludeč.kyselin a histaminu → zánět -Ve střevě -↓ absorpce vit.B1 , B6 ,folátu aj. -Deficit: thiamin, kys.listová, pyridoxin,vit. A, Vit D - - ●Thiamin – potřebný pro rozklad alkoholu (tzn.čím víc alkoholu,tím musí být víc thiaminu) + nedostateč.příjem jídla + porucha vstřebávání vit.+↓ aktivace → deficit vit.B1 n →Wermicke-Korsakoffův syndrom – postižení paměti,myšlení, motoric.funkcí, paralýza očních nervů… ‹#› 11 n● Kyselina listová – při nadbytku alkoholu se organismus chová tak, jako by kys.listová byla v nadbytku a „snaží se jí zbavit“ n - v játrech – zásoba k.listové→ játra ji začnou vypouštět do krve→ ↑koncentrace folátu v krvi→ ↑ odvod folátu z těla ledvinami + navíc: n - ↓ absorpce k.listové ve střevě n - ↓ aktivace n→ deficit: anémie, srdeční onemocnění, poruchy růstu, v těhotenství – rozštěp neurální trubice, Ca kolorekta… n ‹#› 12 Alkohol a minerální látky nŽelezo – alkohol může k nadbytku (hl. při nadměrném pití vína → ↑příjem Fe + ↑sekrekce žaludeč.kyselin→ ↑absopce Fe ) i deficitu železa n - Nadbytek vede k postižení jater, nedostatek ke ↑ krvácivosti GI n n deficit ostatních minerál.l. - Mn, P, Ca, Zn… Mn, P, Ca, Zn…) ‹#› 13 Alkohol a glukóza nRiziko hypoglykémie u diabetiků – meziprodukty metabolismu alkoholu brzdí glukoneogenezi + žádná Glc per os (pokud se pije „na lačno“) → hypoglykemické kóma nU pravidelných konzumentů alkoholu → ↑riziko vzniku diabetu mellitu 2.typu ‹#› 14 Dlouhodobé následky alkoholu nAlkohol se snadno a rychle vstřebává do krev.oběhu a proniká do buněk →negativně ovlivňuje řadu orgánů n nZměny v metabolismu: n→ změna metabolismu AA →↓syntézy proteinů,kt. zajišťují imunit.obranu → ↓ obranyschopnost n→ ↑ syntéza TAG a HDL n→ podpora sekrece kyselin → interference s metabolismem moč.kyselin →dna ‹#› 15 Játra nZrychlená syntéza MK → n ztučnění jater → fibróza → cirhóza → jater.selhání n ↓ ↓ ↓irreverzibilní n reverzibilní (dostateč.výživou, n abstinencí) n ‹#› 16 Pohlavní systém a těhotenství nU žen: neplodnost, spontánní potraty nU mužů: ↓produkce testosteronu (↓sval.a kostní hmoty, imunitní změny, ↓reprodukční schopnosti) n nU plodu: alkohol projde přes nplacentu během několika minut n+ plod nemá dostateč.vyvinuté ndetoxikační mechanismy n→fetální alkoholový syndrom fetalni-alkoholovy-syndrom_2006_04_14_thumb ‹#› 17 Onkologická onemocnění nAlkohol působí jako promotor karcinogeneze nCa: dutiny ústní, hltanu, jícnu, jater, rekta, plic, prsu n n ‹#› 18 Ostatní dlouhodobé následky alkoholu: nDM 2.typu nZánětlivá a vředová onemocnění žaludku a tenkého střeva nNeinfekční hepatitida nOnemocnění srdečního svalu nPsychické deprese, psychická onemocnění nPoškození paměti a motoriky nAkné a vředy nSnížená imunita nMalnutrice nOsteoporóza nNehody, úrazy n n ‹#› 19 Alkohol a možná pozitiva n1-2 j alkoholu/den* nmůže ↓riziko KVO (↓k.t. u lidí,kt.trpí hypertenzí, ↑HDL) → toto tvrzení není pevně podloženo!!! n↑ apetitu – vhodné u starších a osob trpících nechutenstvím nPozitivní působení na psychiku – uvolnění, sociální konverzace n n* větší dávky naopak k.t. zvyšují a snižují příjem potravy n ‹#› 20 A co víno? n* Vysoký obsah draslíku, kt. ↓ k.t. n ale: alkohol ve vyšších dávkách k.t. zvyšuje navíc působí diureticky → ↑ exkrece minerál.l. včetně K n ( stejné množství K obs.hroznová šťáva, kt.navíc usnadňuje resorpci minerál.l. a nenese s sebou všechny negativní vlivy alkoholu!) n* Obsahuje flavonoidy – antioxidanty n ale: ale v porovnání s ost.potravinami(např.cibule) víno obsahuje a dodává tělu mnohem menší množství flavonoidů n cerna_flaska_chlastu ‹#› 21 Závěr: nMožná pozitiva umírněného pití alkoholu jsou zanedbatelná oproti mnohým negativním důsledkům, kt.mohou nastat při pravidelném, anebo nadměrném přísunu alkohulu. ‹#› 22 Děkuji za pozornost! n kostra_alkohol ‹#› 23 Nutriční problematika toxikomanů ‹#› 24 Definice závislosti (WHO) nZávislost je stav psychický nebo fyzický, vyplývající z působení účinné látky na organismus. nTento stav je charakteristický změnami chování a dalšími reakcemi, zejména neodolatelnou touhou, chorobným bažením po opakovaném podávání psychotropně působící látky (craving) ‹#› 25 Drogová závislost (podle Americké psychiatrické společnosti,1987) na) užívání látky ve větších množstvích nebo déle, než konzument původně zamýšlel nb) stálá snaha nebo jeden či více neúspěšných pokusů o snížení nebo ovládnutí používání látky nc) větší část dne je věnována aktivitě spojené se získáváním látky (vč. krádeže), s přijímáním látky (např. řetěz kouření) nebo s dosahováním očekávaných účinků látky n n ‹#› 26 Drogová závislost (podle Americké psychiatrické společnosti,1987) nd) jsou pozorovány časté intoxikace nebo abstinenční příznaky v době, kdy jsou plněny zodpovědné a náročné pracovní úkoly v zaměstnání, ve škole, doma; nebo když látka svým akutním účinkem představuje riziko pro současný výkon pracovní činnosti (např. řízení motorového vozidla), a přesto se užívá ne) konzument redukuje či zcela vypouští důležité sociální pracovní nebo rekreační aktivity v souvislosti s užíváním látky n n ‹#› 27 Drogová závislost (podle Americké psychiatrické společnosti,1987) nf) konzument nepřetržitě užívá látku navzdory znalostem o tom, že stálé nebo opakující se sociální, psychické či fyzické problémy jsou vyvolávány nebo provokovány jejím vlivem ng) zřetelná tolerance - potřeba výrazně se zvětšující dávky substance k dosažení žádoucího účinku či významně slabší účinek při užívání stejného množství substance nh) charakteristické abstinenční příznaky ni) látka je často použita ke zmírnění nebo k zábraně výskytu abstinenčních příznaků. n n ‹#› 28 Drogová závislost nZávislost psychická – zvláštní ladění psychiky, které nutí jedince k periodickému nebo soustavnému požívání látky nZávislost fyzická (somatická) – adaptace organismu na užívanou látku (látka se stane nutnou součástí metabolismu a její vynechání pak vede ke vzniku abstinenčních příznaků) nZávislost psychologická – závislost na formě drogy, nikoliv na obsahu (při dlouhodobém zneužívání některých látek) n ‹#› 29 Stručný přehled drog v ČR Droga Způsob užívání Účinky Rizika Marihuana Kouření konzumace v jídle Euforie, zkreslené vnímání, zhoršená koordinace, následný pocit hladu Zánět dýchacích cest, zhoršená paměť, pozornost, úzkost Hašiš Kouření, konzumace v jídle Obdobné jako u marihuany Obdobné jako u marihuany Heroin Nitrožilně, kouření Euforie, spavost, analgetikum Zvracení, mdloby, zácpa, koma, kožní problémy Pervitin Nitrožilně, šňupání Euforie, hyperaktivita, nespavost, nechutenství, zrychlené myšlení a řeč Agresivita, následná spavost, deprese, srdeční obtíže Extáze tablety Halucinace, zvýšená citlivost, empatie, přehřívání organismu Zhoršení paměti, emoční otupení, riziko kolapsu ‹#› 30 Stručný přehled drog v ČR Droga Způsob užívání Účinky Rizika LSD Polykání na papírcích, tablety Změněné vnímání, halucinace, zvýšení krevního tlaku a tepu Možný rozvoj psych. poruch, nespavost, slabost, neklid Těkavé látky vdechování Změněné vnímání, halucinace, euforie Porušení sliznic a dechového aparátu, změny nervového systému a KVS Kokain šňupání Euforie, zrychlené myšlení, chování i řeč Porušení sliznic, rozvoj psych. Obtíží, srdeční kolaps Anabolika Tablety, kapsle Růst svalové hmoty Snížená produkce spermatu, zmenšení varlat, zvětšení prsních svalů ‹#› 31 Incidence léčených uživatelů drog v roce 2008 (pro Středočeský kraj) ncelkem bylo nově evidováno 318 klientů n(incidence27,6/100 000 obyvatel) => 214 mužů a 104 žen nprůměrný věk: 23,6 let (24,6 let u mužů, 21,7 let u žen) nnejpostiženější věková skupina: 20- 24 let, ze které bylo evidováno 114 (149,6/100 000 obyvatel), tj. 35,9 % ze všech uživatelů. n nejnižší věk: 12 let (dívka, kouření marihuany) nnejvyšší věk: 51 let (muž, požití sedativ a hypnotik) ‹#› 32 Prevalence léčených uživatelů drog v roce 2008 (pro Středočeský kraj) n815 osob (70,9/100 000 obyvatel), toho ve věkové skupině 15–39 let se jednalo o 781 osob (88,8/ 100 000 obyvatel) n nNejčastěji užívaná droga: pervitin a ostatní stimulancia nNa druhém místě: heroin a ostatní opiáty nNa třetím místě: kanabinoidy ‹#› 33 Užívání drog nPodle ÚZIS ČR vyzkoušelo alespoň jednou za život „tvrdou“ nebo „měkkou“ drogu 22,3 procenta populace n n ‹#› 34 Nejčastěji užívané drogy nKonopné nMarihuana (květenství a lístky z konopí) nHašiš (pryskyřice z konopí) nHlavní účinná látka: THC (delta -9- tetrahydrocannabinol) nHalucinogeny nRostlinného původu a z hub (např. mezkalin, durman, psilocybin atd.) nŽivočiného původu (např. bufotenin) nSemisyntetické a syntetické (např. LSD) n ‹#› 35 Nejčastěji užívané drogy nStimulancia nAmfetamin nPervitin – tradiční „česká“ droga nKokain nExtáze (taneční drogy) nLátka odvozená od amfetaminu – zkratka MDMA (3,4-metylendioxy-N-metylmetamfetamin) nOpiáty nMorfium nHeroin nBraun nKodein ‹#› 36 nutriční stav a stravovací návyky toxikomanů n nRůznorodé, dle druhu drogy a míry závislosti nČasté výkyvy ( anorexie vs hyperfagie) nPriorita stravování odsunuta do pozadí – hlavní je droga a peníze nPři dostatku peněz snaha o správné stravování (teplé jídlo, pravidelná strava) nPři nedostatku peněz – jídlo je na posledním místě n ‹#› 37 Vliv drogy na stravování nMarihuana, těkavé látky – záchvaty žravosti nPervitin - anorektické účinky nHeroin - v době užívání vede k hladovění, hubnutí a zvýšené chuti na mléčné výrobky -při odvykání: zvýšená chuť k jídlu, přibývání na váze nStimulancia (amfetamin a kokain) – potlačují únavu (hyperaktivita) i chuť k jídlu, abstinence drogy vede k únavě, hyperfagii a depresím n n ‹#› 38 Uživatelé marihuany nUživatelé se považují za labužníky n nZvýšená chuť k jídlu, chuť na sladké nZvýšený přívod energeticky vydatných jídel (fast food) nNadměrný příjem sladidel, tuků a olejů nZvýšený příjem kyseliny linolové n nTéměř denní konzumace alkoholu n ‹#› 39 Uživatelé marihuany nNižší příjem bílkovin živočišného původu nNižší příjem vitaminu A, vitaminu B1 nNedostatečný příjem vitaminu C nNeužívají vitaminová suplementa nNedostatečný příjem obilovin, zeleniny, ovoce, mléčných výrobků n ‹#› 40 nObecně se mezi uživateli nelegálních drog vyskytuje řada jedinců s nízkým BMI, PE malnutricí a s deficitem základních živin a dalších nutrientů nCož nemusí být ale důsledek pouze nedostatečné výživy nMůže se jednat také o účinek drogy, přítomné infekce (HIV), malabsorpce, zvýšený bazální energetický výdej či zvýšenou fyzickou aktivitu Forrester, J.E. Nutritional alterations in drug abusers with and without HIV, 2006 http://www.scipub.org/fulltext/ajid/ajid23180-183.pdf ‹#› 41 Nikotin – alkaloid tabákovníku nZvyšuje bdělost a schopnost soustředit se, snižuje chuť k jídlu nPři odvykání projevy neklidu, úzkosti, nespavosti a zvýšené chuti k jídlu (zejména na sladké) ‹#› 42 nČerpáno z přednášek Mgr. Ivy Dvořákové a Bc. Kateřiny Pražákové