Nutriční problematika romské populace Situace v ČR •V ČR žije 250 – 300 000 Romů (3 % obyvatelstva) Podle příslušnosti k etnickým skupinám: 1. Slovenští Romové (75%) 2. Olaští Romové (15%) 3. Maďarští Romové (10%) 4. Čeští Romové 5. Moravští Romové 6. Němečtí Romové Stravovací zvyklosti - minulost •Chudá jednostranná strava •Kočovný život – nechovali dobytek ani nepěstovali obiloviny, žádné zásoby na zimu •Chudoba a sociální postavení - konzumace zbytků od bohatších obyvatel •Pokrmy z mouky, brambor a zelí •Nedostatek ovoce a zeleniny, mléčných výrobků, maso vzácností (drůbež, lesní zvěř) Stravovací zvyklosti - současnost Převažují: •maso (vepřové) a uzeniny •tučná a moučná jídla • téměř žádné ovoce a zelenina •Děti – příliš mnoho sladkostí •Alkohol imagesCAWVLQ2H Co ovlivňuje stravovací zvyklosti Romů 1) kulturní zvyklosti: ideál krásy = silná robustní postava (u mužů i žen)  - symbolizuje autoritu a dobré postavení  - mezi Olašskými Romy je nadváha dodnes měřítko, podle kterého si muž vybírá manželku 2) zdraví není nejvyšší priorita 3) vzdělání (většina pouze ZŠ) • Zdravotní stav rómské populace •Zdravotní stav romské populace je výrazně horší ve srovnání s většinovou populací • •Častý výskyt obezity, diabetu mellitu, kardiovaskulárních chorob, pomalý růst dětí, nízká střední délka života dospělých (cca o 10 let kratší než u většinové společnosti) „Úsporný“ gen u Romů (Studie u romské menšiny v SR, 2005) Úsporný gen (Thrifty gen) •Vznik u prapředků v situacích střídání období hojnosti a období nedostatku potravy Úsporný gen u Romů (Studie u romské menšiny v SR, 2005) (1) Obezita - centrální typ - BMI a obvod pasu vyšší než u majoritního obyvatelstva http://www.vesmir.cz/clanek/sporive-geny-a-nasi-romovia Výskyt obezity u romských mužů (38 %) a žen (33 %) Výskyt obezity u romských mužů a žen, 2005 http://www.vesmir.cz/clanek/sporive-geny-a-nasi-romovia (2) Insulinová resistence • Hladina insulinu podstatně vyšší, zejména u žen: Romky 13,5 mU/l, majorita 8,7 mU/l • Hladina insulinu stoupá se zvyšujícím se obsahem tuku v těle (3)Triacylglyceroly • Hladina TAG byla u Romů obou pohlaví podstatně vyšší než u majoritního obyvatelstva • Nárůst hladin TAG s věkem byl výrazný a v každém intervale signifikantně vyšší u Romů než u majorit- ního obyvatelstva http://www.vesmir.cz/clanek/sporive-geny-a-nasi-romovia Úsporný gen u Romů (Studie u romské menšiny v SR, 2005) Hladina TAG stoupá s věkem, u romské populace je v každém věkovém intervale podstatně vyšší než u majoritního obyvatelstva. http://www.vesmir.cz/clanek/sporive-geny-a-nasi-romovia (4)HDL – cholesterol: ve všech věkových kategorií byl nižší než u majoritního obyvatelstva (5) hypertenze: systolický tlak byl výrazně vyšší u ženské romské populace Závěr: Všech pět položek svědčí o tom, že romská populace je ohrožena metabolickým syndromem http://www.vesmir.cz/clanek/sporive-geny-a-nasi-romovia Úsporný gen u Romů (Studie u romské menšiny v SR, 2005) Standardizovaná úmrtnost mužů (SDR/100 000) ve věku 25–64 let na tři hlavní příčiny smrti (1997–2000) Pro vysokou úmrtnost v mladém věku mají Romové kratší délku života. Střední délka života při narození vyšla pro majoritní populaci mužů hodnota 69,9 roků, pro romské muže 62,4 roků (rozdíl 7,5 let). V případě ženské populace o 6,6 let v neprospěch romskych žen Úmrtnost mužů http://www.vesmir.cz/clanek/sporive-geny-a-nasi-romovia Výskyt metabolického syndromu a jeho rizikových faktorů u vybrané skupiny romského obyvatelstva, 2010 Výsky metabolického syndromu: 41,3 % Rómů (N = 201) a 24,9 % majoritní skupiny (N=201) Ostrihoňová, T. – Bérešová, J. Hygiena, 2010, roč. 55, č. 1, s. 7 – 14. romove_cikani_denik_clanek_solo Výskyt metabolického syndromu a jeho rizikových faktorů u vybrané skupiny romského obyvatelstva, 2010 Výživové zvyklosti U rómské skupiny statisticky významný: •Častější příjem vepřového, hovězí, kuřecího masa a uzenin (>3x/t) •Častější příjem bílého chleba a pečiva, brambor, moučných jídel a vajec (denně/alespoň denně) •Méně častý denní příjem mléka, mléčných výrobků, zeleniny a ovoce •Konzumace alkoholu více než 3x/měsíc udávalo 42 % rómských a 60 % nerómských respondentů •Až 70 % Rómů udává kouření cigaret, z nich 75 % vykouří více než 9 cigaret denně. Ostrihoňová, T. – Bérešová, J. Hygiena, 2010, roč. 55, č. 1, s. 7 – 14. Studie: Sledovaní výživové spotřeby romských dětí I (MU Brno,1997) Soubor: 551 romských dětí  (9-13 let) Metoda: 24 h recall Výsledky: - nedostatečná konzumace zeleniny (19% doporučení), ovoce (20% d.), mléka a ml. výrobků (32% d.), obilovin+těstovin+pečiva+rýže (63% d.), drůbeže+ryb+netuč.masa+vajec (78%) - přemíra méně připustných potravin (463%) - nízký příjem vit.C a E; B2 a B6; Fe, Ca  • Z. Brázdová et al. Hygiena, 1998, roč. 43, č. 4, s. 195-206. Sledování výživové spotřeby romských dětí II (2000) Soubor: 99 romských dětí (9-12 let) Výsledky: BMI – u chlapců i dívek všech věkových kategoriích vyšší než je norma Kriticky nízká spotřeba – zeleniny, ovoce, mléka a mléčných výrobků Konzumace tuků a sacharidů – 600 % d. Nejoblíbenější zelenina – rajče, okurka, paprika Nejoblíbenější ovoce – jablko, banán, jahody, pomeranč, třešně Sledování saturace jódem u romských novorozenců v Praze •Soubor: 30 romských novorozenců, 151 novorozenců majoritní populace •Sledovaný ukazatel:množství jodu v moči •Metoda: dotazník – frekvence spotřeby potravin v průběhu gravidity •Výsledky: • > > Dlouhý, P. et al. Annals of Nutrition and Metabolism, 2006, roč. 50, č. 3, s. 242-6. Výživa těhotných rómských žen •Mladé matky •Těhotná romská žena jí všechno a neohlíží se, zda je to zdravé nebo nezdravé, hlavně že nepociťuje hlad • 773_127554b7d134fb9678 Stravovací zvyklosti romských těhotných žen (UK Praha, 2003) Soubor: 96 romských žen, 198 žen většinové populace Metoda: výživová anamnéza, frekvenční dotazník Výsledky: •Romské těhotné častěji: rohlíky a housky, paštiky, játra, uzeniny, hranolky, chipsy, lahůdkářské výrobky, slazené nápoje, z tuků máslo  a sádlo •Rodičky většinové populace: ryby, sýry, ovoce, džusy, zelenina, chléb a celozrn.výrobky, med, z tuků margarin •Společné: konzumace masa, drůbeže, mléka a jogurtů, vajec, smažených pokrmů, hamburgerů, piva, vína a destilátů, stolní vody, minerálek a kávy. •Stejný váhový přírůstek v průběhu těhotenství u obou souborů •Kuřáctví: 85,5 % Romek před těhotenstvím, 52,2 % u kontrol  57,9 % Romek v těhotenství, 20,3 % u kontrol Ranmbousková, J. et al. Hygiena, 2003, roč. 48, č. 4, s. 187-193. Děkuji za pozornost  Zdroje •Bc. Jitka Unčovská, prezentace Výživové zvyklosti rómské populace v ČR •Health Needs Of The Roma Population In The Czech And Slovak Rupublics http://www.lshtm.ac.uk/ecohost/roma.pdf •Ginter, E.; Sporivé gény a naši Rómovia, Vesmír, 2005, 84, s. 672 – 674, http://www.vesmir.cz/clanek/sporive-geny-a-nasi-romovia •Ostrihoňová, T. – Bérešová, J. Výskyt metabolického syndrómu a jeho rizikových faktorouv u vybranej skupiny rómského obyvatel´stva, Hygiena, 2010, roč. 55, č. 1, s. 7 – 14. • Zdroje •Brázdová, Z. et al. Jednotkové porce potravinových skupin jako nástroj hodnocení výživové spotřeby romských dětí, Hygiena, 1998, roč. 43, č. 4, s. 195-206. •J. Rambousková et al.: Stravovací zvyklosti romských těhotných žen, Hygiena, 2003, roč. 48, č. 4, s. 187 – 193. •Dlouhý, P. et al. Iodine saturation in Rome neonates in Prague is not at an optimum level, Annals of Nutrition and Metabolism, 2006, roč. 50, č. 3, s. 242-6. •Ranmbousková, J. et al. Stravovací zvyklosti rómských těhotných žen, Hygiena, 2003, roč. 48, č. 4, s. 187-193.