Nádorové onemocnění epidemiologie, etiologie a prevence Veronika Březková smrt po útoku žraloka 1 : 280 000 000 smrt při leteckém neštěstí 1 : 3 000 000 smrt po zasáhnutí bleskem 1 : 350 000 smrt při dopravní nehodě 1 : 7 000 otrava potravinami 1 : 7 kardiovaskulární choroby 1 : 4 přečasná smrt při obezitě 1 : 4 rakovina 1 : 3 smrt jako následek kouření (u kuřáků) 1 : 2 Incidence zhoubných nádorů v roce 2007 – 76 176 nových případů (muži 38 502, ženy 37 674) * 1/4 dg. (tj. 18728 případů) Jiný zhoubný novotvar kůže – především bazaliomy lMuži: 1. prostata – 5094 2. kolorektum - 4638 3. průdušky a plíce - 4630 4. močový měchýř, 5. ledviny, 6. slinivka břišní, 7. kožní melanom lŽeny: 1. prso – 6500 2. kolorektum – 3188 3. průdušky a plíce – 1762 4. tělo děložní, 5. vaječníky, 6. ledviny, 7. kožní melanom Zdroj: http://www.uzis.cz/publikace/novotvary-2007 19/10/2010 7 Karcinogeneze PODSTATA: Změna genetické informace buňky (a jejího řízení), vedoucí k nekontrolované replikaci lMnohastupňový model: 1. Prokarcinogen (expozice relevantním agens) 2. Konečný karcinogen (metabolismus) 3. DNA addukty (interakce s DNA, INICIACE) 4. Alterace onkogenu, tumor-supresorových genů a DNA reparačních genů (možnosti: reparace poškození DNA, smrt buňky, replikace klonu abnormálních buněk) 5. Abnormální DNA a buněčná replikace 6. Prekancerózní léze a dysplazie (růst abnormálního klonu, vznik ložiska pre-neoblastických buněk, PROMOCE) 7. Nádor (růst tumoru …) 8. Metastázy (..a jeho šíření mimo původní ložisko, PROGRESE) l l 19/10/2010 8 Na procesu karcinogeneze se podílí: lIniciátory, kokarcinogeny, promotory, ale i inhibitory (většinou zevního původu) lKyslíkové radikály (vznikající při metabolismu) lImunitní pochody, obranné mechanismy (vázané na genetickou vybavenost) l lFYZIKÁLNÍ- UV záření, paprsky X, záření γ lCHEMICKÉ - PAU, aromatické aminy, nitrosaminy, některé mykotoxiny (např. aflatoxin), některé anorganické sloučeniny (např. As, Be, Cd, Cr, Ni, azbest) lBIOLOGICKÉ - human papilloma virus, virus Epstein-Barrové, virus hepatitidy B a C, T-cell leukaemia virus 19/10/2010 9 HUMAN PAPILLOMA VIRUS ZDROJ.: http://www.hpv.cervix.cz/index.html lHlavní rizikové faktory pro vznik papillomavirové infekce vedoucí až ke vzniku karcinomu děložního čípku vyplývají ze způsobu přenosu infekce: - Patří mezi ně věk v době prvního pohlavního styku, s klesajícím věkem riziko narůstá, pod hranicí šestnáctého roku věku velmi významně. - Stejně tak riziková je sexuální promiskuita, časté střídání sexuálních partnerů. lV mladší věkové skupině pacientek, tzn. v období do věku asi 30 - 35let, je vyšší pravděpodobnost spontánního vyhojení papillomavirové infekce, v období nad 35 let věku naopak delší dobu přetrvávající papillomavirová infekce signalizuje významně vyšší riziko vzniku cervikálního onemocnění. lK dalším rizikovým faktorům patří snížená funkce obranyschopnosti organismu ať už v důsledku jiného onemocnění, nesprávných stravovacích návyků, nebo psychické zátěže a stresů. lVýznamnou negativní roli hraje samozřejmě i v tomto případě kouření. lDiskutovaná je otázka negativní role hormonální antikoncepce lDalší: http://www.cervix.cz/ 19/10/2010 10 Etiologie l lz 80 až 90% - nepříznivý vliv zevního prostředí -35% výživové faktory -30% kouření -5% nízká pohybová aktivita -5% alkohol -zbytek: infekční agens, radiace a sluneční záření, pracovní expozice, chemické škodliviny v životním prostředí 19/10/2010 11 Specifické rysy výživových faktorů lUniverzalita expozice (týká se všech) lMimořádná míra expozice (řádově kilogramy a litry denně) lVysoký počet působících faktorů lSoučasné působení rizikových i ochranných faktorů (!!!nedostatek protektivního faktoru = rizikový faktor) 19/10/2010 12 Vztah výživy ke kancerogenezi lKancerogeny přítomné v potravě přirozeně nebo vznikající vařením či v procesu konzervace lBiologická tvorba kancerogenů in vivo lVýživou indukovaná metabolická aktivace / dezaktivace kancerogenů lPodpoření/inhibice procesu kancerogeneze lNutriční nevyváženost může zhoršit imunitu a tak ovlivnit účinnost přirozených ochranných a reparačních mechanismů v buňce 19/10/2010 13 Klasifikace karcinogenů podle iarc (http://monographs.iarc.fr/) ldo současné doby bylo hodnoceno a klasifikováno celkem 900 činitelů – chemických látek, fyzikálních a biologických faktorů, profesionálních expozic a návyků l lSKUPINA 1: látka (směs, faktor) je karcinogenní pro člověka lSKUPINA 2a: látka (směs, faktor) je pravděpodobně karcinogenní pro člověka (karcinogenita prokázána na zvířatech, ale ne v epidemiologických studiích) lSKUPINA 2b: látka (směs, faktor) může být karcinogenní pro člověka) nejednoznačné výsledky epidemiologických i experimentálních studií) lSKUPINA 3: látku (směs, faktor) nelze zatím klasifikovat z hlediska karcinogenity pro člověka lSKUPINA 4: látka (směs, faktor) pravděpodobně není karcinogenní pro člověka l Plicní nádory lPozn.: lVýskyt u mužů je zatím výraznější, ale v posledních letech stagnuje, zatímco u žen neustále vzrůstá lČastá diagnostika až v pokročilém stádiu – pětileté přežití cca 10% l lRizikové faktory: •kouření •radon (podloží, doly), azbest (stavební izolace, brzdové destičky) a jiné chemické látky (nikl, arzen, chrom, berylium, oxid železa, polycyklické uhlovodíky v dehtu apod.) l Tabákový kouř = * 4000 plynných (92%) i hmotných (8%) částic lObsahuje 64 kancerogenů Pozn.: dle IARC (International Agency for Research on Cancer) - 11 prokázaných lidských karcenogenů - 6 pravděpodobných lidských karcenogenů - 46 možných lidských karcenogenů * Další jsou mutageny, alergeny, toxické látky "Vysoký obsah oxidu uhelnatého (běžně 5-10% COHb u kuřáků) lPříznaky: lchronický kašel, bolesti na hrudníku, dušnost, chrapot, vykašlávání krve; nechutenství, hubnutí, horečky, celková slabost l lPrevence: lNIKDY NEKOUŘIT ldostatečná konzumace ovoce a zeleniny riziko snižuje Nádor prsu 19 % všech onko.onemocnění u žen lRizikové faktory: lvěk (nejčastěji mezi 50. a 60. rokem života, výjimečně před 20. rokem) ldědičná dispozice (při výskytu onemocnění u matky nebo sestry je riziko 2 – 3x vyšší) lpředchozí onemocnění (nádor v 1 prsu, fybrocytická nemoc prsu aj.) ldlouhodobá expozice estrogenům: časná menarché, pozdní menopauza, ženy bezdětné nebo s prvním dítětem po 30. roce života) lestrogenní preparáty u rizikových pacientek lnevhodný způsob života: otylost, kouření, nadměrná spotřeba alkoholu l lDalší: www.mamo.cz l lVýskyt neustále stoupá, mnoho případů je odhaleno až v pokročilém stádiu, což má za následek i vysokou úmrtnost. Léčba v raných stádiích je velmi úspěšná – incidence vzrůstá, úmrtnost klesá lPříznaky: lnebolestivé ztužení nebo bulka s nepravidelnými okraji v prsu, zarudnutí, mokvání, vtažení bradavky, výtok z bradavky, otok kůže, nehojící se vřed, bulka v podpaždí nebo v nadklíčku lPrevence: lsamovyšetřování prsu, pravidelné gynekologické prohlídky Kolorektální karcinom lRizikové faktory: lvěk nad 50 let ldědičná dispozice (při výskytu onemocnění u rodiče nebo sourozence je riziko 2 – 3x vyšší) lpředchozí onemocnění (polypóza střeva, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, hemoragická kolitida aj.) lnevhodné stravovací návyky (mnoho tuků, nedostatek vlákniny, obezita, smažení, pečení a uzení potravin, nadměrný přísun alkoholu, zejména piva) lsedavý způsob života lKouření l lPříznaky: -změny v defekaci: střídání průjmu a zácpy, bolestivá plynatost, pocit plnosti, křeče v břiše, přítomnost hlenu a krve ve stolici, únava, hubnutí. lPrevence: -sledování ohrožených jedinců -screening na okultní krvácení po 50.roce života od ledna 2009: 50 – 54 let…. 1krát ročne od 55. roku … 1 krát za 2 roky/ screening kolonoskopický 1krát za 10 let -při podezření kolonoskopie - lDalší: www.kolorektum.cz l 19/10/2010 36 Rizikové a ochranné faktory (FIALA, 2008) > 19/10/2010 37 Rizikové a ochranné faktory (FIALA, 2008) > WHO lTobacco Free Initiative lWHO global strategy on diet, physical activity and health http://www.who.int/dietphysicalactivity/en/ lInfectious diseases health topics lUltraviolet radiation lOccupational health Zdroj: http://www.who.int/cancer/publicat/WHOCancerBrochure2007.FINALweb.pdf Tobacco Free Initiative zdroj: http://www.who.int/tobacco/wntd/2008/wntd_2008_brochure.pdf http://www.who.int/tobacco/tobacco_free_youth/campaign.html Ultraviolet radiation: INTERSUN programme lThe INTERSUN Program promotes and evaluates research on the health effects of UV radiation, and develops an appropriate response through guidelines, recommendations and information dissemination: - Scientific research in essential but poorly understood processes induced by UV radiation and in epidemiology - UV index - a tool to raise public awareness of the health risks associated with UV exposure and the necessity of protective measures - Sun protection for children - a framework for children’s sun protection education and practical educational resources. - Artificial sunbeds - although sunlight represents the greatest source of human exposure to UV, health risks from artificial sources are also considered. - Tourism - special sun protection guidelines for tourists and tour operators - Occupational health - UV Radiation as a hazard in the workplace RECOMMENDATIONS FOR INDIVIDUAL CHOICES AMERICAN CANCER SOCIETY lMaintain a healthy weight throughout life. - Balance calorie intake with physical activity. - Avoid excessive weight gain throughout life. - Achieve and maintain a healthy weight if currently overweight or obese. lAdopt a physically active lifestyle. - Adults: Engage in at least 30 minutes of moderate to vigorous physical activity, above usual activities, on 5 or more days of the week; 45 to 60 minutes of intentional physical activity are preferable. - Children and adolescents: Engage in at least 60 minutes per day of moderate to vigorous physical activity at least 5 days per week. lEat a healthy diet, with an emphasis on plant sources. - Choose foods and drinks in amounts that help achieve and maintain a healthy weight. - Eat 5 or more servings of a variety of vegetables and fruits every day. - Choose whole grains over processed (refined) grains. - Limit intake of processed and red meats. lIf you drink alcoholic beverages, limit your intake. - Drink no more than 1 drink per day for women or 2 per day for men. RECOMMENDATIONS FOR INDIVIDUAL CHOICES AMERICAN CANCER SOCIETY lACS Recommendation for Community Action - Public, private, and community organizations should work to create social and physical environments that help people adopt and maintain healthful nutrition and physical activity behaviors. - Increase access to healthful foods in schools, worksites, and communities. - Provide safe, enjoyable spaces for physical activity in schools. - Provide for safe, physically active transportation (such as biking and walking) and recreation in communities. ZDROJ: AMERICAN CANCER SOCIETY - http://www.cancer.org/downloads/STT/CPED2007PWSecuredCPED.pdf - http://www.cancer.org/downloads/PED/2042_Living_Smart.pdf - http://www.cancer.org/downloads/PED/2089.00_Choices.pdf Evropský kodex proti rakovině english: http://www.cancercode.org/code.htm česky: http://www.lpr.cz/_pages/File/ekodex2004.pdf l1. Nekuřte! Pokud kouříte, přestaňte. Pokud nemůžete přestat, nekuřte v přítomnosti dětí. l2. Vyvarujte se obezitě. l3. Denně vykonávejte nějakou tělesnou činnost. l4. Jezte denně více různých druhů ovoce a zeleniny, alespoň v pěti porcích. Omezte příjem potravin obsahujících živočišné tuky. l5. Jestliže pijete alkohol, ať již pivo, víno nebo koncentráty. Omezte konzumaci na dva nápoje denně /jste-li muž/a na jeden /jste-li žena/. l6. Nevystavujte se nadměrnému slunečnímu záření. Zvlášť důležité je chránit děti a mladistvé. Ti, kdo mají sklon se rychle spálit, se musí chránit během celého života. Evropský kodex proti rakovině v angličtině: http://www.cancercode.org/code.htm v češtině: http://www.lpr.cz/_pages/File/ekodex2004.pdf l7. Dodržujte přesně pravidla ochrany před známými rakovinotvornými látkami. Dodržujte všechny zdravotní a bezpečnostní předpisy při styku s látkami, které mohou způsobit rakovinu. Dodržujte směrnice radiační hygienické služby. Programy veřejného zdravotnictví, které mají preventivní význam nebo zvyšují pravděpodobnost jejího vyléčení. l8. Ženy od 25 let by se měly zapojit do screeningu děložního hrdla v programu se zajištěnou kontrolou kvality v souladu se Směrnicemi Evropské unie. l9. Ženy od 50 let by se měly zapojit do mamárního screeningu v programu se zajištěnou kontrolou kvality v souladu se Směrnicemi Evropské unie l10. Ženy a muži od 50 let by se měli zapojit do screeningu tlustého střeva a konečníku v programech se zajištěnou kontrolou kvality. l11. Účastněte se očkovacích programů proti infekci způsobené virem hepatitidy B. “denně“ lRůžičková kapusta: 1/2 šálku lBrokolice, květák, zelí: 1/2 šálku lČesnek: 2 stroužky lCibule: 1/2 šálku lŠpenát: 1/2 šálku lSója: 1/2 šálku lLněné semínko: 1 polévková lžíce lRajčatová pasty: 1 polévková lžíce lKurkuma: 1 čajová lžička lPepř: 1/2 čajové lžičky lBorůvky, maliny: 1/2 šálku lHroznové víno: 1/2 šálku lHořká čokoláda: 40g lŠťáva z citrusového ovoce: 1/2 šálku lZelený čaj: 3* 250 ml lČervené víno: 1 pohár 19/10/2010 46 Internetové zdroje: lwww.prevencenadoru.cz lwww.mou.cz lwww.linkos.cz lwww.prevencerakoviny.cz lwww.onko.cz lwww.szu.cz lwww.uzis.cz lwww.svod.cz