Školní stravování Právní předpisy Význam § § § ZÁKON č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) § §§ 7 – zařízení školního stravování §§ 20 – vzdělávání cizinců §§ 30 – vnitřní řád školy – školní jídelny § §§ 31, § 35 § – možnost vyloučení žáka ze stravování §§119 – je definováno zařízení školního stravování – zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů §§122 – odst. 2) …v době jejich pobytu ve škole……. § Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování § §§ 1 - úvodní ustanovení §§ 2 - organizace školního stravování §§ 3 - zařízení školního stravování a jejich provoz §§ 4 - stanoví rozsah služeb školního stravování §§ 5 - úplata za školní stravování v zařízeních školního stravování § § Přílohy: ü Výživové normy pro školní stravování tzv. „spotřební koš potravin“ ü Tabulka finančních normativů na potraviny ü § § § Vyhláška č. 84/2005 Sb., o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky § ZÁKON č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů § §§ 7 - hygienické požadavky na prostory a provoz škol, předškolních a školských zařízení §§ 19 - předpoklady pro výkon činností epidemiologicky závažných § § §§ 20 - povinnosti fyzické osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné § § Další podmínky provozování stravovacích služeb §§ 23 - stravovací služba § - pokrm §§ 24 - proškolení § § Vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných § ve znění vyhlášky č.602/2006 Sb. §§ 25 - podmínky uvádění pokrmů do oběhu §§ 37 - označování rozpracovaných pokrmů, polotovarů, cukrářských výrobků a pokrmů § Vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy § Příl.8 § Seznam kovů, slitin a pájek pro výrobu materiálů a výrobků § § Poznámky: § 1/ Hliník § § ZÁKON č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů § § § 8 § § 9 § § 12 § §EVROPSKÉ PRÁVO § § Nařízení Evropského parlamentu a Rady ES § 852/2004, o hygieně potravin § üCodex Alimentarius üZásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách I. a II. díl § § §KODEX HYGIENICKÝCH PRAVIDEL PRO PŘEDVAŘENÉ A VAŘENÉ POTRAVINY VE VEŘEJNÉM STRAVOVÁNÍ §CAC/RCP 39-1993[1] §OBSAH §ÚVODNÍ VYSVĚTLIVKY §ČÁST I - Rozsah §ČÁST II - Definice §ČÁST III - Hygienické požadavky na oblast produkce/sklizně §ČÁST IV - (A) Výrobní či přípravní provozovna: projekt a vybavení §ČÁST IV - (B) Prostory určené pro podávání jídel: design a vybavení §ČÁST V - Provozovna: hygienické požadavky §ČÁST VI - Požadavky na osobní hygienu a zdraví §ČÁST VII - Provozovna: požadavky na hygienické zpracování § [1] Kodex hygienické praxe pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování (Code of Hygienic Practice for Precooked and Cooked Foods in Mass Catering) přijala Komise pro Kodex Alimentarius na svém 20. zasedání v roce 1993. Kodex byl rozeslán všem členským státům a přidruženým členům FAO a WHO jakožto poradní text, přičemž je rozhodnutím jednotlivých vlád, jak jej využijí. Komise vyjádřila názor, že kodexy praxe mohou poskytnout užitečné seznamy požadavků pro národní úřady vykonávající kontrolu a prosazování předpisů v potravinářství. § §Sestavování jídelního lístku – dbát na požadavky spotřebního koše §Možnosti přípravy diet, laktoovogetariánské stravy §Mléko a mléčné nápoje §Dva druhy jídel §Barevnost §Saláty § §nedostatek vlákniny v potravě snižuje frekvenci vyprazdňování §pozor, aby nedocházelo ke snižování energie přílišným omezováním tuků a cukrů §salmoneloza §campylobakter § § Příklady: §salmonelózy ve ŠJ §bufety, svačiny na ZŠ §na MŠ různé formy podávání jídla + pitný režim §kastrůlky domů §cizí strávníci §řetězy na rampě §stravovací komise §odpady §kuchařské knihy § §Ať nám chutná ve škole §Ve škole nám chutná § §Akademické nakladatelství CERM s.r.o. §Purkyňova 95a §612 00 Brno §tel. 541 24 41 89 §cerm@cerm.cz §vyřizuje: paní Daniela Cichrová daniela.cichrova@cerm.cz § §Školní stravování v Itálii 2009 § § § §Několik informací o školním stravování v Římě §pro děti od 0 do 3 let se připravuje v Římě denně 13 000 porcí §město Řím je rozděleno do 11 částí, ve kterých se nachází 700 škol a z toho pouze 1,8 % stravu dováží, ostatní mají každá svoji kuchyni §celkový počet jídel za rok činí okolo 90 milionů (počítáno včetně přesnídávek a svačin) § § §cena jednoho denního menu 5,03 € §rodiče platí 2,07 € a zbytek doplácí město §dále pak město umožňuje rodičům v tíživé sociální situaci (pokud mají roční příjem menší než 13 000 €) snížení poplatku na 25% §pokud má rodina roční příjem nižší než 5 200 € nehradí dítě vůbec nic §zisk firmy na jedné porci je 0,34 € (6,5%) a celkové finanční náklady na školní stravování se pohybují ve výši 190 milionů € §v současné době je ročně provedeno cca 2 700 kontrol stravovacích provozů ve školách; z toho přibližně v 600 případech jsou nalezeny závady a průměrně 100 je pokutováno § § §67,5% přírodních surovin §44% pochází ze specializovaných Bio farem §26% pochází z regionální produkce §14% „fair trade“ – pomoc producentům v zemích třetího světa (Dominikánská rep., Ecuador, Peru a Kolumbie) §2% podpora sociálních programů – př. zaměstnanost v zemědělství § free free free free free free Obézní děti mají problémy s tloušťkou i v dospělosti Děkuji Vám za pozornost