1 Zdravý životní styl doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno C:\WINDOWS\Profiles\tom\Plocha\LOGOSUPP.PCX 2 nPředmět: Zdravý životní styl n nRozsah: 2 hod á 14 dní - seminář nZávěr: Sestry – zápočet, PA - kolokvium nNavazující výuka v 5.sem: Ochrana veřejného zdraví nPro obor: bc. Všeob. sestra + PA – prez. nGarant: doc.MUDr. Jindřich Fiala, CSc. jfiala@med.muni.cz 3 nÚvod, zdraví a jeho determinanty, význam životního stylu, jeho jednotlivé složky, účinky v prevenci nemocí (kardio, onko) 1) 2) 5) nPoradenství zdravého ž.s., formy doporučení, intervence, compliance 3) nVýživa ve zdravém životním stylu – 2.část: Praktické uplatňování zdravé výživy, alternativní směry 4) nPohybová aktivita jako zásadní součást zdr. ž. s. nVýživa ve zdravém životním stylu – 1.část: Co je to zdravá výživa – jako každodenní pilíř zdravého životního stylu nNe-kouření jako zásadní součást zdravého ž. s. 6) nAlkohol – může být součástí ž.s.? 7) 4 střední d stední d 5 stední d 6 Střední délka života: Mezinárodní srovnání 24 vybraných zemí Česko Muži: 72 r Ženy: 79 r 7 Na co se umírá 8 Na čem závisí jak jsme zdraví? Zděděné dispozice Úroveň zdraví Komplex vnějších vlivů 9 Na čem závisí jak jsme zdraví? Zděděné dispozice Úroveň zdraví Životní prostředí 5% (vzduch, voda, kvalita – znečištění, hluk, Klima……. Zdravotnictví 20% (úroveň dostupnost, efektivita) Faktory životního stylu 75% Čas (věk) Sociální a ekonomické faktory 10 Zdravotní stav jedince a jeho vývoj v čase Čas, věk Hranice nemoci Dobré zdraví Horší zdraví Ještě horší zdraví Nemoc Těžká nemoc Mládí Ještě lepší zdraví Vynikající zdraví (kondice) Zdraví Nemoc Stáří 11 Zdravotní stav jedince – různé možnosti vývoje Čas, věk Zdraví Nemoc Těžká nemoc Mládí Vynikající zdraví (kondice) Stáří Výborný základ + zdravý životní styl Výborný základ + velmi NEzdravý ž.s. Špatný základ + zdravý ž.s. Špatný základ + NEzdravý ž.s. 12 Determinanty zdraví Genetický základ Rizikové faktory Výsledek? NEMOC – ZDRAVÍ? Protektivní faktory 13 13 Ochrana zdraví: nOchrana před škodlivými vnějšími vlivy nPodpora a posilování zdraví, odolnosti nVlivy prostředí (fyzikální, chemické, biologické) nVlivy zprostředkované životním stylem nZdravý životní styl nLékařské zásahy do odolnosti 14 14 DRUHY PREVENCE Podstata: Úrovně prevence: Primární Sekundární Zabránit vzniku nemoci -eliminování příčin nemocí, zvyšování odolnosti vůči nemocem Časná diagnóza poruchy, přerušení procesu vzniku onemocnění ještě před symptomatickým stádiem Terciární Zmírnit progresi, zabránit – oddálit novou ataku 15 15 Co patří do primární prevence nOčkování nPéče o pracovní prostředí nPéče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. nBěžná hygiena (přenos nákaz) nMonitoring kvality potravin nŽivotní styl: nNekouření nZdravá výživa nPohybová aktivita 16 16 2 přístupy (strategie) při praktické realizaci prevence: n(Celo)populační přístup nIndividuální přístup (strategie „vysokého rizika) 17 Faktory životního stylu § Výživa § (Ne)kouření § Pohybová aktivita Životní styl je způsob chování jednotlivce, ve vztahu ke svému zdraví § Konzumace alkoholu § Hygienické návyky (infekce) § Psychická pohoda § Sex § Drogy § Rizikové-nerizikové chování např.v dopravě, riziko úrazů § Očkování § Sebesledování § Preventivní prohlídky 18 Co je nejpodstatnější pro prevenci kardiovaskulárních nemocí a rakoviny: § Výživa § Nekouření § Pohybová aktivita 19 19 Příznivé účinky zdravého život. stylu nNejsilnější faktor(y) pro prevenci nemocí (neinfekční, ale i infekční – imunita) nUdržuje a posiluje zdraví celkově nCelkově dobrá kondice a výkonnost (fyzická, psychická, sexuální…..) nMladší vzhled, lepší sebevědomí nRozhodující pro udržení přiměřené hmotnosti, pro zhubnutí…. nVýrazně pomáhá při zvládání již vzniklých onemocnění 20 Příčiny kardiovaskulárních onemocnění Faktory životního stylu § Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii, chudá na ochranné látky § Kouření § Nízká pohybová aktivita § Alkohol - nadměrná konzumace Biochemické a fyziologické charakteristiky § Zvýšený cholesterol v krvi (zejména vysoký LDL a nízký HDL) § Zvýšený krevní tlak § Obezita § Trombogenní faktory Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory § Hyperglykémie, snížená gluk.tolerance, diabetes (ovlivnitelné přímo) (ovlivnitelné nepřímo, sekundárně) 21 Strava a riziko aterosklerózy § Složení a množství tuků (MK) § Energetický příjem (nadměrný) § Ochranné látky (vitamíny, antioxidanty, vláknina) nNasycené (saturované) (masný a mléčný tuk, kokos) nNenasycené (rostlinné oleje, mořské ryby) - Jedno-nenasycené - Vícenenasycené - „Trans“- pozor – pečivo apod! § Cholesterol (není ale to nejdůležitější) 22 Kolika % přispívá faktor celkové úmrtnosti na nádory 0 5 10 15 20 25 30 35 40 % Kouření Výživové faktory 30 % Alkohol Infekční agens Radiace a sluneční záření Pracovní expozice Chemické škodliviny v životním prostředí 35 % 5 % Příčiny rakoviny Nízká pohybová aktivita 5 % 23 Výživové faktory s prokázaným efektem na riziko rakoviny § Prs (postmeno) § Colon § Endometrium § Jícen § Ledvina Zvýšení rizika Snížení rizika Nadváha a obezita: § Prs § Colon § Endometrium § Prostata § Prs § Ústa, hltan § Hrtan § Jícen § Játra § Colon + rectum Pohyb: Alkohol: Maso,uzeniny: Zelenina, ovoce: § Colon+rectum § Prostata § Plíce § Jícen § Žaludek § Colon + rectum § Pankreas § Žlučník § Štítná žl. § Ovarium § Cervix § Mnohoč.myelom § Hodgkinův lymf. § Prostata (agresiv) Celozrniny 24 Webové stránky pro prevenci nemocí a zdravý životní styl: nKalkulátor rizik nInformace o zdravém životním stylu a prevenci nemocí www.cba.muni.cz/prevencenemoci www.med.muni.cz/centrumprevence/ Hlavní uživatelské funkce: 25 titul strana 26 infoblok 27 Obsah „on-line“ kalkulátoru rizik A. Životní styl B. Tělesně-zdravotní parametry § Hmotnost + výška = BMI § Výživové zvyklosti § Pohybová aktivita § Kouření § Krevní tlak § Cholesterol v krvi (fakultativně dle znalosti) § Alkohol (fakultativně dle znalosti) 28 výživa výsledek 29 Nutriční antropometrie n Indexy BMI, WHR n Somatotyp (Heath-Carter) n % tuku - kaliperace n Složení těla – BIA (Bodystat) Somatotyp 30 30 Co patří do primární prevence nOčkování nPéče o pracovní prostředí nPéče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. nBěžná hygiena (přenos nákaz) nMonitoring kvality potravin nŽivotní styl: nNekouření nZdravá výživa nPohybová aktivita 31 Výživové faktory Skladba stravy Složení těla, obezita Energetický příjem Pohybová aktivita Alkohol