Výživa dospělých vláknina lTa část stravy, která není rozkládána enzymy trávícího ústrojí člověka lDDD: děti do 2let 5g starší děti DDD = 5g+ věk v letech dospělí 30g lvláknina rozpustná a nerozpustná, ideální konzumovaný poměr (1:3) - jak je tomu v přirozených zdrojích potravy Vláknina - funkce lPrevence zubního kazu lv žaludku vyvolává pocit sytosti lve střevě působí proti zácpě a jejím komplikacím (např. Divertikulóza) lregulace digesce a absorpce sacharidů v tenkém střevě lregulace absorpce tuků, snížené vstřebávání minerálních látek a žlučových kyselin (hypocholesterolemický účinek), zpomalení rychlosti resorpce glukózy (snížení strmosti vzestupu glykémie) lvazba vody a tím zvětšení střevního obsahu lje potravou pro bakterie tlustého střeva (vláknina je prebiotikum – potrava pro probiotické baktérie), které ji fermentují na mastné kyseliny s krátkým řetězcem (acetát, propionát, butyrát), jež jsou energetickým substrátem pro enterocyty tlustého střeva (1gram vlákniny = 3kJ) lsoučasně zvětšuje obsah tlustého střeva a tím se naředí toxické látky obsažené ve střevě lúprava transit time (snižuje transit time v tenkém střevě) Probiotika ldle oficiální definice WHO: „mikrobiální součást potravy, která při konzumaci dostatečného množství vykazuje účinky na zdraví konzumenta“ lbaktérie především mléčného kysání a kvasinky lhlavními zdroji jsou kysané mléčné výrobky, jogurty a jogurtová mléka (především obohacené o bifidobaktérie), kefír, brynza, sýry typu ementál, zelenina konzervovaná mléčným kysáním (zelí, okurky) či kysané houby Probiotika lfuknce: působí ve střevě, kde tlumí růst patogenních bakterií, produkují určité vitaminy, podporují imunitu a přispívají k regulaci cholesterolu v krvi ljejich růst či funkci specificky podporují látky zvané prebiotika (vláknina spotřebovávaná střevními baktériemi) lSpolečnost pro probiotika a prebiotika: - http://www.probiotika-prebiotika.cz/ Dle Společnosti pro probiotika a prebiotika (http://www.probiotika-prebiotika.cz/) lProbiotika jsou živé mikroorganizmy, které aplikovány v přiměřeném množství příznivě ovlivňují zdravotní stav hostitele. lPrebiotika jsou nestravitelné látky, jejichž konzumace má příznivý fyziologický účinek na hostitele selektivní stimulací růstu nebo aktivity některých kmenů střevní mikroflóry. Cholesterol tukům podobná látka lVýskyt: ve všech buňkách živočišného původu - vnitřnosti (vepřová játra (300mg/100g) - vaječný žloutek (cca 250mg/1žloutek) - máslo (240mg/100g) - mléčné výrobky s vysokým množstvím tuku Pozn.: FYTOSTEROLY v rostlinách jsou cholesterolu podobné, nemají však jeho účinek lVýznam: - součást buněčných membrán a membrán uvnitř buněk - výchozí materiál pro tvorbu žlučových kyselin, steroidních hormonů a vitaminu D - podstatná součást žluče > Mýty... a fakta!!! lObsah CH v potravě má poměrně malý vliv na hladinu CH v krvi lJestliže se sníží příjem CH potravou - stoupá jeho tvorba v organizmu a naopak - zvyšuje se přestup LDL-CH do buněk, kde dochází k jeho přeměně lPodstatné snížení příjmu CH = snížení CH v krvi o 5% (výjimkou je dědičná hypercholesterolémie) Mýty... a fakta!!! lPro posouzení rizika aterosklerózy - poměr celkového CH/HDL-CH < 5 lŽeny v produktivním věku - mají zvýšení HDL-CH podmíněno estrogenem - po klimakteriu tento efekt mizí lDůležitější pro LDL-CH (aterogenní) je složení+množství tuku v potravě MK + CH lSFA - ↑ CH a tím i LDL a VLDL - ↓ aktivitu LDL-receptorů na buněčných membránách a zpomaluje tím přísun LDL do buněk → zvyšuje se tak koncentrace cirkulujícího LDL-CH - negativní vliv mají pouze SFA s dlouhým řetězcem - exogenní CH ↑ negativní účinek SFA na „krevní tuky“ lMUFA - ↓ LDL, ↑ HDL lPUFA - ω-6 ↓ celkový i LDL-cholesterol..ale i HDL-cholesterol - ω-3 ↓ menší vliv na snižování cholesterolu + výsledky ne jsou zcela jednoznačné...výrazně snižují TAG “Kdo” má protektivní účinek na CH? lVláknina rozpustná ve vodě - pektin, guar, β-glukany - ↓↓↓ zpětnou resorpci CH a žlučových kyselin v tenkém střevě - v tlustém střevě částečně odbourána na org.kyseliny s krátkým řetězcem, které se vstřebávají a v játrech ↓ endogenní produkci CH “Kdo” má protektivní účinek na CH? lFytosteroly (rostlinné steroly) - zdroj: slunečnicová a sezamová semínka, některé ořechy a obiloviny 1. mají velmi podobnou strukturu jako CH, v tenkém střevě soutěží s CH o vazebná místa v tzv. micelách 2. fytosteroly mají vyšší afinitu k micelám, na rozdíl od CH se z nich však nedokáží vstřebat 3. játra kompenzačně nezvyšují tvorbu CH, ale zmnožují LDL-receptory - ↓ hladiny CH v krvi o 10 - 15% - účinná dávka: 0,8 - 2,0g Konečné znění Výživových doporučení pro obyvatelstvo ČR http://www.vyzivaspol.cz/rubrika-dokumenty/konecne-zneni-vyzivovych-doporuceni.html lsnížení příjmu tuku u dospělé populace tak, aby celkový podíl tuku v energetickém příjmu nepřekročil 30 % optimální energetické hodnoty (tzn. u lehce pracujících dospělých cca 70 g na den), u vyššího energetického výdeje 35 % ldosažení podílu nasycených, monoenových a polyenových mastných kyselin <1:1,4:>0,6 v celkové dávce tuku, poměru mastných kyselin řady n-6:n-3 maximálně 5:1 a příjmu trans nenasycených mastných kyselin do 2 % celkového energetického příjmu lsnížení příjmu cholesterolu na max. 300 mg za den (s optimem 100 mg na 1000 kcal) lsnížení spotřeby jednoduchých cukrů na maximálně 10 % celkové energetické dávky (tzn. u dospělých lehce pracujících cca 60 g na den), při zvýšení podílu polysacharidů VITAMINY lNezbytné org. sloučeniny, které si náš organizmus neumí sám vyrobit lVýjimka: - část vitaminu A se tvoří z přijatého provitaminu (zejména β-karotenu) - vitamin D z provitaminu 7-dehydrocholesterolu (uloženého v pokožce) - niacin z AK tryptofanu - vitamin K vytvářejí i střevní bakterie Uchovávání vitaminů v organismu lB1, biotin a kyselina pantothenová = 4-- 10 dnů lC, K, B2, B6 a kyselina nikotinová = 2 – 6 týdnů lD a kyselina listová = 2 – 4 měsíce lE = 6 – 12 měsíců lA = 1 – 2 roky lB12 = 2 – 5 let lpro zdravý zrak a proti šerosleposti lpodporuje růst, správnou činnost pohlavních žláz a reprodukci, odolnost proti infekcím a udržuje kůži a sliznice v dobrém stavu. lJe skvělým antioxidantem - Díky tomu působí např. proti nežádoucím účinkům částic tzv. zlého LDL cholesterolu, které poškozují stěny cév a tím i jejich funkci. lCelkově zlepšuje funkci imunitního systému (zvyšuje odolnost organismu vůči virovým onemocněním) a pomáhá při léčbách kožních onemocnění a hojení jizev lMá naprosto zásadní vliv na srážlivost krve, aktivuje tvorbu srážecích faktorů. lPatří opět do skupiny antioxidantů. lPomáhá k odolnosti proti infekcím – účinný je například coby prevence proti chřipkovým onemocněním lNezbytný je ale i pro správnou tvorbu kolagenu, tím ovlivňuje stavbu různých tkání (v dásních, kůži, kostech atd.). lNavíc zvyšuje využití železa a kyseliny listové ze stravy lJe potřebný pro správný metabolismus sacharidů, ze kterých pak organismus získává energii – působí tedy příznivě při únavě, zvýšené námaze, stresu. lDůležitý je i pro normální vývoj a funkci mozku, srdce a cév. lOpět působí při energetickém metabolismu lJeho nedostatek se projevuje zánětlivými změnami v koutcích úst, změnami nosní sliznice, víček či jazyku. lPodobně jako thiamin či riboflavin, i pyridoxin je důležitý pro energetický metabolismus. lSpolu s železem, kyselinou listovou, kobalaminem (B12) a dalšími živinami je potřebný pro tvorbu červených krvinek. lÚčinný je i v imunitním systému. lKyselina listová je nezbytná především pro správnou krvetvorbu a obnovu a růst buněk. lJejí nedostatek může mít za následek nízkou porodní váhu novorozence a vést ke vzniku vývojových vad nervového systému dítěte (rozštěp neurální trubice), v průběhu těhotenství pak ovlivňuje růst placenty i plodu. lJe nezbytný pro krvetvorbu a pro metabolismus bílkovin, sacharidů i tuků. lOvlivňuje také funkci nervové soustavy. lAč nejde o vitamin rozpustný v tucích, vydrží jeho zásoby v těle až na 5 let. Problém však vzniká u veganů nekonzumujících žádné živočišné produkty (maso, vejce, mléko či výrobky z nich), jež jsou výhradními zdroji kobalaminu. MINERÁLNÍ LÁTKY lMinerální látky: Ca, P, Mg, Na, K, Cl, S lStopové prvky: Fe, Zn, I, Se, Cu, Mn, F, Cr, Si, Mo lFunkce: - stavební kameny tisíců enzymů a chemických sloučenin - účastní se metabolických a enzymových pochodů lPozor na zdroje: - z rostlinných zdrojů je absorpce a využitelnost nižší (snižují ji fytáty, šťavelany, někdy i vláknina – zejména u Fe, Zn, Ca, Mg) sodík lV těle ovlivňuje hospodaření lMůže ovlivnit výši krevního tlaku (nadbytek sodíku krevní tlak zvyšuje a také zatěžuje ledviny) lReguluje svalové kontrakce a stimuluje duševní činnost. lJeho doporučená denní spotřeba je maximálně do 2 000 mg sodíku, to odpovídá přibližně 2–5 gramům soli. Skutečná spotřeba soli je však přibližně 10-11 gramů na jednoho Čecha. l Navíc má jeho vyšší příjem negativní vliv na ztrátu draslíku, který naše tělo rovněž potřebuje. > draslík lPůsobí opačně než sodík. lI jeho nedostatek může zhoršit dráždivost nervů a svalů, ovlivnit srdeční činnost, střevní peristaltiku (způsobuje zácpu), způsobuje únavu a nespavost. > vápník l Vápník je prvek, který má v těle řadu funkcí: - Podílí se například na regulaci funkce nervů a svalů, na srdeční aktivitě, při nedostatku vápníku mohou vznikat svalové stahy a křeče - Jeho největší podíl je však uložen v kostech – je nezbytný pro správnou tvorbu a obnovu kostní a zubní tkáně. > lVápník se do kostí ukládá nejvíce do 25. až 30. roku života; zhruba od tohoto věku už dochází spíše k úbytku vápníku a kvalita kostí se postupně horší. Proto je důležité zejména do tohoto věku myslet na dostatečný přísun vápníku potravou, nejlépe již v čase dětství a dospívání, protože právě toto období je nejdůležitější pro přípravu na boj s osteoporózou. lVápník se vyskytuje prakticky ve všech potravinách. Některé zdroje jsou na vápník přímo bohaté, jiné zase lépe využitelné > fosfor > lSpolu s vápníkem se podílí na správné stavbě kostí a zubů. lNesmírně důležitý je pro využití energie. lKonzumace potravin bohatých na fosfor snižuje využitelnost vápníku pro tvorbu či obnovu kostní tkáně. horčík lvýznamně reguluje činnost srdce lzlepšuje funkci stěny cév lsnižuje aktivitu zánětlivých procesů ltaké ovlivňuje metabolismus glukózy a její další využití. železo l Železo je důležitou složkou krevního barviva – jeho dostatečný přísun je nezbytný pro tvorbu kvalitních červených krvinek. lKromě výše uvedené funkce železa coby „kyslíkové banky“ podporuje železo v našem těle činnost řady enzymů. l Železo je lépe využitelné z živočišných zdrojů. Bohatým zdrojem železa je především maso, a to hlavně „červené“ druhy mas. Z těchto potravin se železo vstřebává velmi dobře. Z masa se využije 20–30 % ve srovnání s rostlinnými zdroji železa, kde se vstřebává většinou pouze 5 % železa. lHemové a nehemové zdroje železa lNaopak vitamin C, živočišné bílkoviny a některé organické kyseliny (v ovoci) mají účinek opačný (tedy podporují a zvyšují vstřebatelnost železa) > jód lJe součástí hormonů štítné žlázy, které ovlivňují především látkovou výměnu (metabolismus), a je proto nezbytný pro její správné fungování. lNedostatek jodu může způsobit zvýšenou únavu, spavost a zimomřivost. lDnes je jedním z hlavních zdrojů tohoto prvku především sůl, kterou většina výrobců obohacuje jodem (1 gram soli obsahuje asi 25–50 mikrogramů jodičnanu), jodidovaná sůl je používána i při výrobě potravin. lJod je přidáván do krmiva dobytka – tímto způsobem se jod dostává i do mléka. lVelmi bohatým zdrojem jodu jsou především mořští živočichové. lV současné době se v ČR nesetkáváme často s projevy silného deficitu jodu, především díky masovému obohacování soli jodem lExistují i potraviny, které snižují využitelnost jodu organismem – jsou to potraviny bohaté na tzv. strumigeny (hořčičné semínko, křen, zelí, kapusta, květák, kedlubna, vodnice). zinek lZasahuje do řady významných pochodů v našem těle. lPůsobí v metabolismu bílkovin a nukleových kyselin, ovlivňuje imunitní reakce i antioxidační ochranu a zvyšuje aktivitu inzulínu. lVýznamně se podílí na pohlavním dospívání chlapců. lVýrazný nedostatek zinku je provázen pomalým hojením zlomenin a kostí, padáním vlasů či horší činností jater. > > Zvláštní nároky vznikají při... l alkoholismu (vitaminy skupiny B, C) l kouření (antioxidanty – vitaminy A, E, C, β-karoten, Se, Zn) l vegetariánství (vit. B12, Fe, Zn, Ca) l nadměrné fyzické zátěži (dostatek energie, bílkovin aj.) l nadměrném stresu (antioxidanty) l užívání hormonální antikoncepce (vit. B) l u žen v menopauze (Ca, n-3 PUFA, fytoestrogeny) zdroje lhttp://medlineplus.gov/ lwww.spolvyziva.cz lwww.szu.cz lhttp://www.eufic.org/index/cs/ lVITAMIN AND MINERAL REQUIREMENTS IN HUMAN NUTRITION (WHO, 2004) - http://whqlibdoc.who.int/publications/2004/9241546123_annexes.pdf lROZHODUJE CELKOVÉ SLOŽENÍ TUKŮ http://www.kardio-cz.cz/resources/upload/data/102_MT_2007.pdf lGLYCEMIC INDEX (SYDNEY): http://www.glycemicindex.com/ lZajímavé: http://www.denik.cz/z_domova/tema_margariny20080306.html http://spolvyziva.cz/index.php?obsah=hlavni&odkaz=322&menu=1 http://www.chpr.szu.cz/vedvybor/dokumenty/stanoviska/stan_2004_3_deklas_VDD.pdf BRATMANŮV TEST zdroj: www.vupp.cz dále: http://www.orthorexia.com/ lTrávíte více než 3 hodiny denně přemýšlením o vaší dietě? lPlánujete své pokrmy na několik dní předem? lJe pro vás nutriční hodnota vašich pokrmů důležitější, než potěšení z vlastního jídla? lSnížila se kvalita vašeho života se zvyšováním kvality vašeho stravování? lStal jste se postupem času přísnějším sám k sobě? lZvýšilo zdravější stravování vaši sebeúctu? lVyloučil jste ze svého jídelníčku vaše oblíbené pokrmy a nahradil je "správnými"? lPůsobí vám vaše dieta potíže při stravování mimo domov, nebo ve styku s rodinou a přáteli? lMáte pocit viny, jestliže vaši dietu porušíte? lCítíte vlastní uspokojení, jestliže se stravujete zdravě? !!!Čtyři až pět kladných odpovědí naznačuje, že je vhodné si odpočinout od problémů spojených s vlastním stravováním. Kladné odpovědi na všechny otázky pak znamenají, „posedlost zdravou výživou“ BIGOREXIE lje považována za jednu z nových variant dysmorfofobie a byla zařazena do seznamu poruch duševního zdraví poměrně nedávno. Dysmorfofobie byla dříve definována jako "chorobná myšlenka až přesvědčení jedince, že je nápadný nebo odpuzuje svým tělesným vzhledem" lNovější pojetí této poruchy se soustředí na její "základní rys, spočívající v nadměrném zaobírání se nějakým domnělým defektem vzhledu u normálně vyhlížející osoby" Nejedná se přitom o pouhou nespokojenost, která je u běžné populace častá, ale o "naprosté zaujetí až chorobnou posedlost vymyšleným defektem" l Osoby postižené bigorexií pak konkrétně vnímají samy sebe jako slabé, malé až fragilní, nedostatečně svalově vyvinuté a snaží se vysokou spotřebou energie, nadužíváním doplňků výživy (především bílkovinných preparátů), náročným posilovacím tréninkem a nezřídka i zneužíváním léků dosáhnout vzhledu, který je prezentován na stránkách kulturistických časopisů nebo hrdiny akčních filmů. Bigorexie může propuknout jak u mužů, tak i u žen (obvykle u sportovkyň). lVelkým problémem při snaze o léčení poruchy je skutečnost, že si postižení nepřipouští žádné potíže, jsou se svým způsobem života spokojeni a řada lidí z jejich okolí jim dává najevo, že se chovají normálně až vzorně (protože pravidelně cvičí, k čemuž se oni sami nedokáží přinutit). V současnosti nejsou žádné přesné statistiky o frekvenci výskytu tohoto onemocnění jak u běžné populace tak i u sportovců. Ale jak pokračuje "fitness boom", předvídají odborníci, že tento stav bude častější a celý problém tím i viditelnější RIZIKA SPOJENÁ S BIGOREXIÍ lRiziko poškození hybného systému jeho dlouhodobým přetěžováním (overuse syndrom) - Časté a nadměrně náročné tréninky, po nichž nenásleduje dostatečné zotavení, vedou dříve nebo později ke vzniku mikrotraumat. Sumace drobných, nedoléčených mikrotraumat vyvolá vážnější poškození tkáně, na něž organismus odpoví zánětlivou reakcí. Postižení však nejsou schopni přerušit svůj trénink na dobu, nezbytnou pro vyléčení zranění, a tak se poškození chronizuje a vyvolává další negativní změny v organismu. lNadměrná tělesná hmotnost - Hmotnost bigorektiků často přesahuje doporučované normy o dvacet i více kilogramů. Přestože je značná část této nadváhy způsobena zvýšeným podílem aktivní (tukuprosté) tělesné hmoty, a nehrozí tak naplno rizika spojovaná s latentní či manifestní obezitou, existuje reálné nebezpečí přetěžování kloubů, páteře a dalších struktur těla, které může ve vyšším věku vést k závažným, nesnadno léčitelným funkčním poruchám pohybového systému. lNadměrná spotřeba doplňků výživy (ergogenických prostředků) - ve světě kulturistiky se vytvořil falešný mýtus nezbytnosti doplňovat běžnou stravu nepřehledným množstvím chemických přípravků, které jejich výrobci obvykle označují složitě vyhlížejícími technickými termíny. lSociální izolovanost lPodléhání svodům anabolických steroidů