Výživa a zubní zdraví http://www.osetrenizubu.cz/images/img1.jpg Stavba zubu zubschem zubschem •korunka • •krček • • •kořen sklovina zubovina zubní dřeň cement nervy a cévy zubní lůžko Význam a role chrupu —ukousnutí potravy a rozžvýkání → lepší trávení —udržují místo pro druhé, stálé zuby —přispívají k harmonickému vývoji čelistí a obličeje —jsou důležité pro správnou výslovnost —zlepšení vzhledu obličeje a začlenění do společnosti —ukousnutí potravy a žvýkání —mluvení — —Dočasný (mléčný) chrup —Stálý chrup http://www.denticulus.cz/RtgVysetreni_obrazky/opg1.jpg http://www.dvojcata.cz/sites/default/files/Sn%C3%ADmek%20002.jpg?1290972282 Zubní onemocnění —Defekty skloviny (fluorózy, hypoplazie skloviny) —Zubní kaz —Zubní eroze —Onemocnění dásní (gingivitida, parodontitida) http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQzErANw9Jb22uoGnbyhx86EYeJH8yRxhFhQZ73XFgjfKY9GMUS http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTZAmoiyCMmgJc2f6gz2Np37j7SVRKOrpT51DYcIlaNPuuRfqHf1w http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ-oBcsVRuXMwYiDCJ283y_1k2G9zphq0ILLanfeG0A4S56a8dc_w http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSiN61QBTdPvZnt6xidXbLq6zhPp-XaT-a6jvAT_p6rfsvjB77Vtg Zubní kaz —multifaktoriální onemocnění: — vnímavá zubní tkáň — mikroorganismy zubního plaku — sacharidy přijímané v potravě — + čas — přítomnost a kvalita sliny — dědičnost, výživový stav během vývoje zubů, dentální hygiena, příjem fluoridů — Zubní kaz Index kpe/KPE —= nejpoužívanější kvantitativní vyjádření prevalence zubního kazu —index KPE je součet kariézních (K), výplní ošetřených (P) a pro kaz extrahovaných (E) stálých zubů —index kpe se vztahuje k zubům dočasným —cíl WHO: 50 % pětiletých dětí bez kazu — KPE ve věku 12 let nejvýše 2,0 — KPE ve věku 35-44 nejvýše 14 Kariézní proces —neutrální pH-sklovina v rovnováze ze slinou (nasycena vápenatými a fosfátovými ionty) → bakterie plaku přeměňují sach. z potravy na směs org.kyselin → snížení pH plaku pod kritickou hodnotu 5,5 → demineralizace —remineralizace - závisí na pH prostředí (musí být nad kritickou hodnotou) → slina má schopnost transportovat ionty minerálních látek do demineralizovaných oblastí skloviny a dentinu Význam a funkce slin —ochrana měkkých i tvrdých tkání dutiny ústní před vysycháním; umožňuje chuťové vnímání; usnadňuje polykání a mluvení; chrání před poraněním sliznice DÚ a jícnu —obsahuje uhličitany → ↑ pH → neutralizace kyselin, inhibice demineralizace a podpora remineralizace —rozpouští sacharidy, urychluje jejich odplavení —antibakteriální funkce —snížení salivace: fyziologicky u seniorů a ve spánku, podávání některých léků, v důsledku choroby či terapie (antidepresiva, antihypertenziva, antihistaminika, analgetika, diuretika, myorelaxancia, sedativa) —častá kariogenní strava → kyselé prostředí ve slině a měkkém zubním povlaku → demineralizace → malá šance sliny na reminerallizaci —kuřáci !!! smoking and moving cigarette Zubní kaz a výživa —postresorpční účinek ( systémový, celkový) - vliv potravy po její resorpci v trávicím ústrojí na skladbu zubních tkání při vývoji zubu —preresorpční účinek (lokální) - vliv potravy přímo v ústech —v souladu s obecnými doporučeními —důležité již v těhotenství a při kojení —rizika-PEM, deficit vit. D, A, C; Ca, P, F, … Sacharidy —nejvýznamnějším faktorem ve vzniku zub. kazu — kariogenní působení závisí na typu sach. v potravě, množství, koncentraci v potravině a frekvenci konzumace —DÚ - fermentace sacharidů → vzrůstá koncentrace organ. kyselin → pokles pH → demineralizace Intrinsic a extrinsic sacharidy —intrinsic – součást buněčné struktury potravin, podpora žvýkání (sacharidy obilovin, ovoce a zeleniny) —extrinsic – volně ve stravě nebo přidávané ◦mléčné sacharidy (mléko, mléčné výrobky) ◦NME = non-milk extrinsic (med, ovocné šťávy, přidané cukry do potravin, slazené nápoje, pekárenské a cukrářské výrobky) —Mono a disacharidy —↑ sacharóza, glukóza, fruktóza a maltóza —↓ laktóza a galaktóza —Polysacharidy —nezpracované škrobové zrno má velmi nízký kariogenní potenciál x škrob upravený vařením, — zmražením, — extruzí —neškrob.polysacharidy nepodléhají fermentaci bakteriemi zubního plaku Cornflakes Ovoce a zubní kaz —vyžaduje delší žvýkání → stimuluje salivaci → neutralizuje kyseliny —rizikem je nadměrná konzumace —čerstvé ovocné šťávy: potenciálně kariogenní —sušené ovoce — Fruitsalad... Fluor —suplem. fluoridy - součást prevence WHO (cílem zvýšit rezistenci tvrdých zubních tkání a chránit tak chrup před vznikem zubního kazu) —důležitý přísun během vývoje i po prořezání —příjem: endogenní (systémový) — exogenní (lokální) — —Zdroje fluoru: —ve formě fluoridů součást většiny půd —stopová množství v pitné vodě a potravinách —vysoké hladiny v rybách a listech čaje —minerální vody —Fluor v lidském organismu: —přijímán během vývoje skloviny → nahrazuje OH skupinu hydroxyapatitu → fluorohydroxyapatit → odolnější vůči působení org. kyselin Denní příjem fluoridů z vody, stravy a dentální hygieny mléčné výrobky.jpg Mléko a sýry —Mléko (laktóza, vápník, fosfor a kasein) —Sýry (kasein, vápník, fosfor) – kariostatické potraviny, prokazatelné snížení výskytu zubního kazu — → stimulace salivace → ↑ koncentrace vápníku v zubním plaku —součást hlavního jídla (20 min po) → úprava vzniklého kyselého pH; vápník a proteiny podporují remineralizaci skloviny — Žvýkačky —žvýkačky bez cukru (sacharóza nahrazena polyoly) – protektivní —neodstraňují zbytky jídla a plak —stimulace salivace → rozpouštějí a odstraňují sach. z DÚ, zvyšují pH plaku → remineralizace — — Nutriční deficit Vliv na vývoj zubu Proteiny malý, nepravidelný tvar zubů; opožděné prořezávání zubů; vysoká vnímavost ke vzniku zubního kazu Vitamin C porucha utváření zuboviny Vitamin A porucha utváření skloviny; opožděné prořezávání zubů Vitamin D nízká mineralizace; důlkovitá eroze; rýhování Vápník nízká mineralizace Fosfor nízká mineralizace Hořčík málo vyvinutá sklovina Železo vysoká vnímavost ke vzniku zubního kazu Zinek vysoká vnímavost ke vzniku zubního kazu Fluoridy vysoká vnímavost ke vzniku zubního kazu Prevence zubního kazu —Prenatální období —Novorozenecký a kojenecký věk —Batolecí věk —Předškolní věk —Školní věk —Dospívající mládež —Dospělí Prenatální období —dbáme na vyváženou a kvalitní — stravu s dostatkem vápníku, — fluoru a vitaminů (A, D, C, sk.B) —nejcitlivějším obdobím jsou první 3 měsíce těhotenství ® vývoj orgánů vznik primitivní ústní dutiny základy čelistních kostí zárodky některých zubů — — Heart beat Novorozenci a kojenci —kojení —není kojeno: nepřislazovat —nenamáčet dudlík do medu —matka nepoužívá společnou lžičku, neolizuje dudlík —použití jemného kartáčku nebo navlhčeného čtverečku gázy (první stolička → kartáček) Lactation2 Batolata —snížení spotřeby jednoduchých sacharidů a sladkých jídel —sladké jídlo pouze jako součást hl. jídla —nemlsat mezi jídly —pít z hrnečku (ne z kojenecké lahve) —pravidelná hygiena dutiny ústní —fluoridová prevence dle stomatologa — Smile 'n Teeth Předškolní děti —rychlý růst → preference sladkého — pro pocit rychlého nasycení —nezvykáme na sladkosti ani slazené nápoje —k pití dáváme neslazený čaj nebo vodu —jablko ani jiné ovoce nemůže nahradit čištění zubů — Little boy eating a peach 2 Školní děti —zlozvyky: vynechávání jídel, samy si — kupují potraviny, nedostatečný přívod tekutin —omezit konzumaci sladkostí a sladkých nápojů —po jídle doporučit žvýkačku bez cukru —vyloučit konzumaci jídel po večerním čištění zubů Boy with fastfood 1 Dospívající mládež —odmítání rad a doporučení ze — strany dospělých —„rychlá občerstvení“ —motivací: vzhled, krásný úsměv — než poukazování na riziko zkažených zubů —Soft drinky, energetické nápoje https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcR6cTc8T8JVvnGqucCEyOJnLEx1LaW-cvM_pPbdVB3h0Q9y wU4_QA https://encrypted-tbn3.google.com/images?q=tbn:ANd9GcQVKxW0BXR2BkR2ZsX3JXHKr0NTke7LGgAGs4kM4KieWMsB TghKeQ Dospělí —konzumace kariogenních potravin, slazené nápoje (káva, čaj,…) —v důsledku medikace snížená salivace —→ strava dle výživových doporučení — — ptit dej 3 Zubní eroze —= progresivní ztráta zubní tkáně způsobená chemickým procesem, bez spoluúčasti bakterií —Multifaktoriální onemocnění: — vnímavá zubní tkáň — přítomnost kyselin (exogenní a — endogenní) — čas — množství a kvalita sliny — —Exogenní kyseliny: —nealkoholické nápoje - ov.džusy, ov.čaje, nápoje sycené CO2 , limonády, sportovní iontové nápoje a některé bylinné čaje —alkoholické nápoje - šumivé víno, kvašený jablečný mošt —potraviny - ovoce (citrusy), nálevy obsahující ocet, kompoty, kyselé sladkosti,… —Endogenní kyseliny: —regurgitace žaludeční kyseliny do DÚ – chronické zvracení, regurgitace nebo gastroezofageální reflux — Onemocnění parodontu —Gingivitida = zánět dásní, představuje mírnější a reverzibilní formu, pokud se neléčí → —Parodontitida = závažnější a destruktivní forma postihující vazivový a kostní závěsný aparát zubů — —Vznik gingivitidy a parodontitidy: —přítomnost zubního plaku (rozhraní zubu a dásní) → zánětlivá odpověď —kumulace plaku → bakterie se hromadí v subgingivální oblasti → rozpustné produkty bakterií pronikají do paradontu → poškozují tkáň přímo nebo vyvolanou zánětlivou reakcí → prohlubování dásňového žlábku → postupná destrukce závěsného aparátu zubu a úbytek kosti zubního lůžka — — —Rizikové faktory: —individuální imunitní odpověď —význam výživy není zcela objasněn, ale rychlejší rozvoj v oblastech s podvyživeným obyvatelstvem —deficit vitaminu C, A, skupiny B —nevýživové faktory: hygiena DÚ, užívání některých léků, hormonální změny —kouření — —Symptomy: —zarudnutí, otoky dásní a jejich krvácení při čištění zubů nebo při žvýkání —odhalování krčků zubů, jejich zvýšená citlivost, zápach z úst a destrukcí závěsného aparátu zubů —Prevence: —výživa nehraje významnou roli —hygiena DÚ (vhodný kartáček, pasty, gely, ústní voda, správná technika čištění zubů) — Literatura: —BENCO, V. a kol. Hygiena a epidemiologie. Praha: Karolinum, 2006, s. 95-96. —LEKEŠOVÁ, I. – HUBKOVÁ, V. – KUKLETOVÁ, M. Zdravé zuby pro celou rodinu: Školní děti a dospívající mládež. Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, 2000. 15 s. —LEKEŠOVÁ, I. – HUBKOVÁ, V. – KUKLETOVÁ, M. Zdravé zuby pro celou rodinu: Těhotná žena, novorozenec, batole a předškolní dítě. Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, 2001. 15 s. —LUKÁČOVÁ, I. Nutriční aspekty zubního zdraví. Brno: MU, 2007. 70 s. —MERGLOVÁ, V. a kol. Stomatologie pro studující bakalářských oborů lékařské fakulty. Praha: Karolinum, 2000, s.16-17. —Nutrition and Dental Health. Nutrition in Practice. p.52-54. —www.zdravezuby.cz —MOYNYHAN, P. Foods and dietary factors that prevent dental caries. Quintessence Int. 2007, vol. 38, p. 320-324. —HARRISON, P. Fluoride in water: UK perspective. Journal of fluorine chemistry. 2005, vol. 126 p. 1448 -1446. — Děkuji za pozornost. C:\Users\Gábinka\Downloads\zuby.jpg