Poruchy příjmu potravyPoruchy příjmu potravy Mgr. Michaela PolanskáMgr. Michaela Polanská mi.polanska@seznam.czmi.polanska@seznam.cz Mentální anorexieMentální anorexie = odmítání potravy, po určité době se dostaví= odmítání potravy, po určité době se dostaví ztráta chuti k jídlu a pocit hladu vymizíztráta chuti k jídlu a pocit hladu vymizí •• Radost z poklesu hmotnostiRadost z poklesu hmotnosti → stále závažnější→ stále závažnější psychické i fyzické obtíže.psychické i fyzické obtíže. •• Po dlouhodobé hladovce se může dostavitPo dlouhodobé hladovce se může dostavit silný pocit hladu a chuť k jídlu → problémsilný pocit hladu a chuť k jídlu → problém zkonzumovat i malé porce, jídlo vyvolávázkonzumovat i malé porce, jídlo vyvolává pocit nevolnostipocit nevolnosti Mentální bulimieMentální bulimie •• MAMA → MB→ MB •• Běžnější než MABěžnější než MA = Neovladatelná chuť k jídlu → záchvaty= Neovladatelná chuť k jídlu → záchvaty přejídání → zvracení, laxativa, diuretikapřejídání → zvracení, laxativa, diuretika •• Nemusí být podváhaNemusí být podváha •• Klientky vědí, že dělají něco nenormálního XKlientky vědí, že dělají něco nenormálního X MAMA •• Velké pocity viny, neschopnosti, osamělosti,Velké pocity viny, neschopnosti, osamělosti, selháníselhání Trávicí ústrojí a PPPTrávicí ústrojí a PPP •• Dutina ústníDutina ústní – poranění sliznice– poranění sliznice - vysoká kazivost zubů- vysoká kazivost zubů - otoky slinných žláz- otoky slinných žláz •• HltanHltan •• JícenJícen –zranění až prasknutí–zranění až prasknutí •• ŽaludekŽaludek – nadměrné působení žaludečních– nadměrné působení žaludečních šťáv – vznik žaludečních vředůšťáv – vznik žaludečních vředů •• Tenké střevoTenké střevo – nedostatečná resorpce živin –– nedostatečná resorpce živin – osteoporózaosteoporóza - nevolnost až mdloby- nevolnost až mdloby - svalová slabost- svalová slabost - zpomalení růstu- zpomalení růstu - pozdní nástup puberty- pozdní nástup puberty - nepravidelná či žádná menstruace- nepravidelná či žádná menstruace - narušení rovnováhy tělesných tekutin a solí- narušení rovnováhy tělesných tekutin a solí - atrofie střevní sliznice- atrofie střevní sliznice •• JátraJátra – nedostatek vyrobených bílkovin –– nedostatek vyrobených bílkovin – vznik otokůvznik otoků •• Tlusté střevoTlusté střevo –zácpa, průjem–zácpa, průjem Psychické důsledkyPsychické důsledky •• Pokleslá, depresivní náladaPokleslá, depresivní nálada •• Nejistota, úzkost, smutek, sebenenávistNejistota, úzkost, smutek, sebenenávist •• I malé problémy se zdají být neřešitelnéI malé problémy se zdají být neřešitelné •• Nesoustředěnost, neustálé se zabývání jídlem,Nesoustředěnost, neustálé se zabývání jídlem, vlastní hodnocení založené na hmotnostivlastní hodnocení založené na hmotnosti •• Ztráta zájmu o okolí, vyhýbá se společnostiZtráta zájmu o okolí, vyhýbá se společnosti •• Konflikty s rodiči a přáteliKonflikty s rodiči a přáteli •• Vztahovačnost, nadměrná sebekritičnost,Vztahovačnost, nadměrná sebekritičnost, potřeba souhlasu pro dobrý pocitpotřeba souhlasu pro dobrý pocit Jak pomoci nemocnémuJak pomoci nemocnému •• NeodsuzujteNeodsuzujte •• Nevysmívejte seNevysmívejte se •• Nebuďte nevšímaví a zklamaní, když seNebuďte nevšímaví a zklamaní, když se hned nebude dařithned nebude dařit •• Nabídněte např. společné stravováníNabídněte např. společné stravování •• Vezměte nemocného za zábavouVezměte nemocného za zábavou •• Půjčte mu literaturu o PPPPůjčte mu literaturu o PPP •• Přesvědčte ho o návštěvě u odborníkaPřesvědčte ho o návštěvě u odborníka Nesmyslný fenoménNesmyslný fenomén •• Kdyby panenka Barbie byla skutečná žena,Kdyby panenka Barbie byla skutečná žena, zřejmě by byla odkázána na invalidní vozík!zřejmě by byla odkázána na invalidní vozík! •• Při výšce 170 cm by měla míry 81-36-69 a váhaPři výšce 170 cm by měla míry 81-36-69 a váha by se pohybovala okolo 30 kg!by se pohybovala okolo 30 kg! •• Velikost nohy by dosahovala pouhých 12 cm, aVelikost nohy by dosahovala pouhých 12 cm, a proto je zcela nemožné, aby se na tak malýchproto je zcela nemožné, aby se na tak malých nožkách udržela ve stoje nebo dokonce chodila!nožkách udržela ve stoje nebo dokonce chodila! VýživaVýživa = trávení, vstřebávání, ukládání do zásob,= trávení, vstřebávání, ukládání do zásob, metabolismus a vylučovánímetabolismus a vylučování tvorba energie, růstu, reprodukci, udržení životatvorba energie, růstu, reprodukci, udržení života a normální fungování organismu.a normální fungování organismu. •• Určitě každý zná ten pocit spokojenostiUrčitě každý zná ten pocit spokojenosti v souvislosti s dobrým jídlem. Ale jaké je tov souvislosti s dobrým jídlem. Ale jaké je to „akorátní“ množství jídla, které mi ještě„akorátní“ množství jídla, které mi ještě prospívá? Jak a co mám jíst, abych neměl černéprospívá? Jak a co mám jíst, abych neměl černé svědomí?svědomí? •• Platí obecné pravidlo: „jez od každého trochu“ =Platí obecné pravidlo: „jez od každého trochu“ = žádná potravina není zakázaná!!!žádná potravina není zakázaná!!! Potravinová pyramidaPotravinová pyramida - Skupina obilnin, pečiva, těstovin a rýže- Skupina obilnin, pečiva, těstovin a rýže,, denně 3-6:denně 3-6: •• 1 porce: 1 krajíc chleba (60 g), 1 miska ovesných vloček,1 porce: 1 krajíc chleba (60 g), 1 miska ovesných vloček, vařených těstovin či rýže (125 g) .vařených těstovin či rýže (125 g) . –– Skupina zeleninySkupina zeleniny, denně 3-5 porcí:, denně 3-5 porcí: •• 1 porce:1 mrkev, velká paprika, 2 rajčata, miska salátu,1 porce:1 mrkev, velká paprika, 2 rajčata, miska salátu, půl talíře brambor (125 g), sklenice neředěné zel. šťávypůl talíře brambor (125 g), sklenice neředěné zel. šťávy –– Skupina ovoceSkupina ovoce, denně 2-4 porce:, denně 2-4 porce: •• 1 porce: 1 jablko, pomeranč či banán (100 g), 1 miska1 porce: 1 jablko, pomeranč či banán (100 g), 1 miska jahod, rybízu či borůvek nebo sklenice neředěné ovocnéjahod, rybízu či borůvek nebo sklenice neředěné ovocné šťávy.šťávy. –– Skupina mléka a mléčných výrobkůSkupina mléka a mléčných výrobků, 2-3:, 2-3: •• 1 porce: 1 sklenice mléka (300 ml), 1 kelímek jogurtu1 porce: 1 sklenice mléka (300 ml), 1 kelímek jogurtu (200 ml), sýr (55g)(200 ml), sýr (55g) –– ..Skupina masa, vajec, luštěnin a ostatníchSkupina masa, vajec, luštěnin a ostatních potravin s vyšším obsahem bílkovinpotravin s vyšším obsahem bílkovin,1-2:,1-2: •• 1 porce: 80 g drůbežího, rybího či jiného masa, 2 vařené1 porce: 80 g drůbežího, rybího či jiného masa, 2 vařené bílky, miska sójových bobů nebo porce sójového masa.bílky, miska sójových bobů nebo porce sójového masa. Zásady výživyZásady výživy 1.1. JezJez 5x až 6x denně5x až 6x denně (snídaně, přesnídávka, oběd,(snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře, 2. večeře)svačina, večeře, 2. večeře) 2.2. JezJez pestře a rozmanitěpestře a rozmanitě.. 3.3. Jez 5x denněJez 5x denně ovoce a zeleninuovoce a zeleninu, hlavně syrovou., hlavně syrovou. 4.4. Jez dostatekJez dostatek cereáliícereálií.. 5.5. Měj denně v jídelníčkuMěj denně v jídelníčku mléčné výrobky nebomléčné výrobky nebo mlékomléko.. 6.6. Nezapomínej naNezapomínej na cukry a tukycukry a tuky, i ty patří do, i ty patří do jídelníčku.jídelníčku. 7.7. Jez denně kvalitní zdrojeJez denně kvalitní zdroje bílkovinbílkovin (vejce, maso,(vejce, maso, luštěniny, výrobky ze sóji). Nezapomínej 2x týdněluštěniny, výrobky ze sóji). Nezapomínej 2x týdně zařazovat ryby.zařazovat ryby. 8.8. PijPij alespoň 2 litryalespoň 2 litry tekutin denně.tekutin denně. 9.9. Nepřejídej se ani nehladovějNepřejídej se ani nehladověj. Jez tolik, aby Tvá. Jez tolik, aby Tvá tělesná hmotnost byla přiměřená (BMI 18,5 – 24,9).tělesná hmotnost byla přiměřená (BMI 18,5 – 24,9). BMI – hmotnostní indexBMI – hmotnostní index  BMI = hmotnost (kg) / výška2 (m)  Např.: dívka, 17 let, 60 kg, 160 cm  BMI = 60 / 1,62  BMI = 60 / 2,56  BMI = 23,44 BMI - dívkyBMI - dívky 15 let15 let 16 let16 let 17 let17 let AlarmujícíAlarmující <16<16 < 16,5< 16,5 < 17< 17 SníženáSnížená < 18,75< 18,75 < 19< 19 < 19,5< 19,5 NormaNorma 18,75-2218,75-22 19-22,519-22,5 19,5-2319,5-23 ZvýšenáZvýšená > 22> 22 > 22,5> 22,5 > 23> 23 NadměrnáNadměrná > 28,5> 28,5 > 24> 24 > 24,5> 24,5 ObezitaObezita > 25> 25 > 25,5> 25,5 > 26> 26 BMI - chlapciBMI - chlapci 15 let15 let 16 let16 let 17 let17 let AlarmujícíAlarmující < 16< 16 < 16,5< 16,5 < 17< 17 SníženáSnížená < 18,25< 18,25 < 19< 19 < 19,75< 19,75 NormaNorma 18,25-2218,25-22 19-22,2519-22,25 19,75-2319,75-23 ZvýšenáZvýšená > 22> 22 > 22,25> 22,25 > 23> 23 NadměrnáNadměrná > 23,5> 23,5 > 24> 24 > 24,75> 24,75 ObezitaObezita > 25> 25 > 25,5> 25,5 > 26,5> 26,5 BMI – hmotnostní indexBMI – hmotnostní index  BMI = hmotnost (kg) / výška2 (m)  < 18,5 PODVÁHA Hrozí nedostatek základních živin, vitaminů a minerálních látek, díky tomu se horší kvalita zubů, vlasů, nehtů, kůže a organismus celkově selhává a dochází k vymizení menstruace.  18,5 – 24,9 NORMÁLNÍ VÁHA  25 – 29,9 NADVÁHA  30 – 34,9 OBEZITA I. STUPNĚ  35 – 39,9 OBEZITA II. STUPNĚ  ≥ 40 OBEZITA III. STUPNĚ Velmi vysoké riziko komplikací obezity. Pitný režimPitný režim 2 až 3 litry tekutin za den.2 až 3 litry tekutin za den. - Voda- Voda - Přírodní minerální vody- Přírodní minerální vody - Slazené nápoje- Slazené nápoje - Perlivé vody- Perlivé vody  LLátková výměnuátková výměnu  Dobrá funkce ledvinDobrá funkce ledvin  Odplavování škodlivých zplodin, které vznikají v těleOdplavování škodlivých zplodin, které vznikají v těle  Umožňuje také plnou výkonnost všech funkcí organismu.Umožňuje také plnou výkonnost všech funkcí organismu. xx  celkovou výkonnost včetně duševní (únava, bolest hlavy).celkovou výkonnost včetně duševní (únava, bolest hlavy). Pozor!!! KÁVA, MLÉKO, POLÉVKYPozor!!! KÁVA, MLÉKO, POLÉVKY Základní živiny –TUKYZákladní živiny –TUKY (20 – 30%)(20 – 30%) •• Zvyšují CH v krviZvyšují CH v krvi – sušenky, zmrzlina (kokosový a– sušenky, zmrzlina (kokosový a palmový olej ), máslo, sádlo (živočišný tuk)palmový olej ), máslo, sádlo (živočišný tuk) •• Snižují CH v krvi –Snižují CH v krvi – olivový, makový, řepkový, sojový,olivový, makový, řepkový, sojový, lněný, slunečnicový olej a rybí tuk,lněný, slunečnicový olej a rybí tuk, •• Zdroj nejvydatnější energie a teplaZdroj nejvydatnější energie a tepla •• Rozpouštějí se v nich vitaminy (A, D, E, K)Rozpouštějí se v nich vitaminy (A, D, E, K) •• CHCH →→ žlučové kyseliny, vit. D, pohl. Hormonyžlučové kyseliny, vit. D, pohl. Hormony •• Chrání orgány před nárazyChrání orgány před nárazy •• Podkožní tuk se podílí na regulaci teplotyPodkožní tuk se podílí na regulaci teploty •• Zabraňuje vysychání pokožky a tím udržuje její elasticituZabraňuje vysychání pokožky a tím udržuje její elasticitu •• Zlepšují chuť a konzistenci potravin a vyvolávají pocitZlepšují chuť a konzistenci potravin a vyvolávají pocit sytosti.sytosti. XX aterosklerózy, čímž se zvyšuje riziko KVO.aterosklerózy, čímž se zvyšuje riziko KVO. Základní živiny – CUKRYZákladní živiny – CUKRY (55 – 75%)(55 – 75%) •• Volné cukry –Volné cukry – (< 10%)(< 10%) - nejpohotovějším zdrojem energie a tepla. Proto je- nejpohotovějším zdrojem energie a tepla. Proto je v přiměřeném množství organismus potřebuje.v přiměřeném množství organismus potřebuje. - jsou obsaženy v: cukru, bonbónech, piškotech,- jsou obsaženy v: cukru, bonbónech, piškotech, koláčích, pudinku, zmrzlině nebo v džemech.koláčích, pudinku, zmrzlině nebo v džemech. •• PolysacharidyPolysacharidy Celulóza a podobné sacharidové sloučeniny jsouCelulóza a podobné sacharidové sloučeniny jsou potřebné jako tzv. hrubá vláknina, podporující pohybpotřebné jako tzv. hrubá vláknina, podporující pohyb střev a bránící zácpěstřev a bránící zácpě - Zdroj: zrno (tmavá mouka, celozrnné pečivo), ovoce a- Zdroj: zrno (tmavá mouka, celozrnné pečivo), ovoce a zeleninazelenina - Význam: snižuje výskyt střevních nádorů (v nichž drží- Význam: snižuje výskyt střevních nádorů (v nichž drží ČR, bohužel, prvenství) a snižuje hladinu cholesteroluČR, bohužel, prvenství) a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.v krvi. Základní živiny – BÍLKOVINYZákladní živiny – BÍLKOVINY (10 – 15%)(10 – 15%) •• Funkce: stavební (stavba a obnova buněk a tkání)Funkce: stavební (stavba a obnova buněk a tkání) - podpůrná (tvorba kostí, šlach, vlasů a kůže)- podpůrná (tvorba kostí, šlach, vlasů a kůže) - ochranná (tvoří protilátky)- ochranná (tvoří protilátky) - transportní (tvorba krevního barviva – hemoglobinu -- transportní (tvorba krevního barviva – hemoglobinu transportuje CO2 a O2 )transportuje CO2 a O2 ) - katalytická funkce (urychlování chemických reakcí,- katalytická funkce (urychlování chemických reakcí, tvorba různých enzymů)tvorba různých enzymů) - regulační funkce (hormony).- regulační funkce (hormony). •• Tělo bílkoviny neumí ukládat, proto je musíme přijímatTělo bílkoviny neumí ukládat, proto je musíme přijímat denně.denně. •• Nedostatečný přísun potravou vede ke ztrátám svalovéNedostatečný přísun potravou vede ke ztrátám svalové hmoty.hmoty. •• Hodnotnější jsou bílkoviny živočišné než rostlinné -Hodnotnější jsou bílkoviny živočišné než rostlinné vejce, maso, ryby, drůbež, játra, srdce, ale i obiloviny,vejce, maso, ryby, drůbež, játra, srdce, ale i obiloviny, mléko, hrách, fazole, ořechy a tofu.mléko, hrách, fazole, ořechy a tofu. Jak zvýšit svou hmotnostJak zvýšit svou hmotnost •• Zvýšení energetického obsahu stravy:Zvýšení energetického obsahu stravy: Do pokrmů přidáváme vysokoenergetickéDo pokrmů přidáváme vysokoenergetické potraviny - máslo, olej, smetana, smetanový sýr,potraviny - máslo, olej, smetana, smetanový sýr, med, džem, cukr nebo sušené ovoce.med, džem, cukr nebo sušené ovoce. •• Zvýšení bílkovinného obsahu stravy:Zvýšení bílkovinného obsahu stravy: Základem dostatečného příjmu bílkovin jeZákladem dostatečného příjmu bílkovin je pestrá stravapestrá strava, která obsahuje bílkoviny, která obsahuje bílkoviny z různých zdrojů. Proteiny mohou být do stravyz různých zdrojů. Proteiny mohou být do stravy přidávány: tvrdý sýr, tvaroh, sušené mléko,přidávány: tvrdý sýr, tvaroh, sušené mléko, jogurt, vaječný žloutek, maso, ryby, drůbež,jogurt, vaječný žloutek, maso, ryby, drůbež, luštěniny, sója a sojové výrobky (tofu).luštěniny, sója a sojové výrobky (tofu). •• NUTRIDRINKNUTRIDRINK Jídelníček 1 • 6,00: Černá káva, mléko • 12,30: Zeleninový talíř • 14,00: Tatranka • 20,00: Jogurt, jablko • 21,00: 3 celozrnné rohlíky, Rama, Hermelín Jídelníček 2 • 7,00: Be-be Dobré ráno • 12,00: Knedlo, vepřo, zelo • 16,00: Pomeranč • 19,00: 2x obalovaný chléb ve vajíčku, 2 rajčata Jídelníček 3 • 7,00: Pečivo, Rama, šunka, paprika • 10,00: Puding, hruška • 12,00: Květáková polévka, nádivka, salát na kefíru • 15,00: Tvaroh naslano, pečivo, ředkvičky • 18,00: 3 tousty s ďábelskou pochoutkou, rajče • 21,00: Sklenice jogurtového mléka DĚKUJI ZA POZORNOST