C:\Users\pavelkova\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Low\Content.IE5\18N1R49N\SZPI_text[1].jpg Kateřina Pavelková advancedpracticenursing_ca.jpg imagesCAPO6M90.jpg mimi.jpg imagesCAX4U19G.jpg imagesCASCYOTA.jpg OBSAH: xCo jsou to potraviny pro zvláštní výživu (PZV)? xPrávní předpisy upravující PZV xKategorie PZV xZvláštní povinnosti PPP uvádějících na trh PZV xObecné požadavky na označování PZV xZvláštní požadavky na označování jednotlivých kategorií PZV xPřipravované legislativní změny ÒPotraviny určené pro zvláštní výživové účely – pro výživu osob se specifickými nutričními požadavky: Òjejichž trávicí proces nebo látková přeměna je narušená Ònacházejících se ve zvláštním fyziologickém stavu a které proto mohou mít specifické výhody z řízené spotřeby určitých látek v potravinách, nebo Ò citlivých skupin spotřebitelů: zdravých kojenců a malých dětí. Ò ÒPředpisy ES §rámcová směrnice 2009/39/ES o potravinách určených pro zvláštní výživu §specifické směrnice: §směrnice 2006/141/ES o počáteční a pokračovací kojenecké výživě §směrnice 2006/125/ES o obilných a ostatních příkrmech pro kojence a malé děti §směrnice 96/8/ES o potravinách pro nízkoenergetickou výživu ke snižování hmotnosti §směrnice 1999/21/ES o dietních potravinách pro zvláštní léčebné účely §nařízení Komise (ES) č. 41/2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku §nařízení Komise (ES) č. 953/2009 o látkách, které mohou být pro zvláštní výživové účely přidávány do potravin pro zvláštní výživu § § Ò Ò Ò Internet Explorer Wallpaper.bmp ÒPředpisy ČR §zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích §vyhláška č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků §vyhláška č. 54/2004 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití Ò Czech.jpg 1.potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu a výživu malých dětí 2.potraviny pro obilnou a ostatní výživu jinou než obilnou určenou pro výživu kojenců a malých dětí 3.potraviny pro nízkoenergetickou výživu určené ke snižování tělesné hmotnosti 4.potraviny pro zvláštní lékařské účely 5.potraviny bez fenylalaninu 6.potraviny bezlepkové 7.potraviny určené pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů (diabetiky) 8.potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové 9.potraviny s nízkým obsahem bílkovin 10.potraviny určené pro sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu Ò Ò Òpotraviny určené pro starší osoby ohrožené podvýživou Òpotraviny určené pro těhotné Òpotraviny určené pro adolescenty Òpotraviny určené pro osoby s vysokou hladinou cholesterolu imagesCA252IXC.jpg ÒPotraviny pro zvláštní výživu musí splňovat obecné požadavky na uvádění potravin do oběhu - např. zdravotní nezávadnost, jakost, označení aj. a rovněž specifické požadavky na PZV Ò ÒMezi specifické požadavky patří: §PZV je možné uvádět do oběhu pouze balené!!! §Uvádění vybraných kategorií PZV do oběhu v ČR podléhá oznamovací povinnosti. Ò paragraf.png ÒPočáteční kojenecká strava §PPP je povinen před jejich prvním uvedením do oběhu zaslat Ministerstvu zdravotnictví ČR, a v kopii Ministerstvu zemědělství ČR, český text označení ÒDietní potraviny pro zvláštní lékařské účely §PPP je povinen před jejím uvedením do oběhu zaslat Státní zemědělské a potravinářské inspekci český text označení ÒPZV neupravené v prováděcím právním předpisu §PPP je povinen před jejím prvním uvedením do oběhu zaslat Ministerstvu zdravotnictví ČR a v kopii Ministerstvu zemědělství ČR český text označení Ò cd78b89f3e_46670843_o2.jpg e-mail-icon.jpg Òobecné požadavky na označování vyplývající ze zákona č. 110/1997 Sb. a vyhl. č. 113/2005 Sb. ÒSpecifické požadavky na označování PZV: Òkategorie nebo bližší specifikace PZV ÒK názvu, pod nímž se výrobek prodává, je nutno uvést údaj o jeho zvláštních nutričních vlastnostech - zvláštní režim pokud se jedná o nutriční značení! Òúdaje o zvláštnostech kvalitativního nebo kvantitativního složení nebo speciálním výrobním procesu, pokud dodávají výrobku zvláštní nutriční vlastnosti, Òúdaj o využitelné energetické hodnotě vyjádřené v kJ a kcal Òúdaj obsahu sacharidů, bílkovin a tuků ve 100 g nebo 100 ml výrobku. Òpůvod bílkoviny (rostlinný, živočišný nebo konkrétní zdroj), popřípadě hydrolyzátu bílkovin ve výrobku, pokud je bílkovina na obale uvedena jako složka. canstock3288503.jpg Òzpůsob přípravy (návod), pokud potravina přípravu před spotřebou vyžaduje, a upozornění na nezbytnost dodržet tento návod Ò Òzpůsob uchovávání a doba spotřeby po otevření obalu spotřebitelem, vyžaduje-li to charakter potraviny a je-li potravina určena k postupné spotřebě Ò Ò canstock3288503.jpg Òpočáteční kojenecká výživa - potraviny určené pro zvláštní výživu kojenců od narození do šesti měsíců věku kojence Òpokračovací kojenecká výživa - potraviny určené pro zvláštní výživu kojenců starších šesti měsíců, které vytvářejí základní tekutý podíl postupně se rozšiřující smíšené stravy kojenců. Ò imagesCAJ9XTME.jpg ÒV názvu se uvede: Ò„počáteční mléčná kojenecká výživa“, „pokračovací mléčná kojenecká výživa“: jde- li o výživu vyrobenou výhradně z bílkovin kravského mléka, Ò Ò „počáteční kojenecká výživa“, „pokračovací kojenecká výživa“: jde-li o ostatní počáteční kojeneckou výživu Ò ÒNutriční značení: Òvyužitelná energetická hodnota v kJ i kcal Òobsah bílkovin, tuků a sacharidů ve 100 ml potraviny připravené k použití podle návodu výrobce Òprůměrná hodnota obsahu jednotlivých vitaminů a minerálních látek (kde je to vhodné, i průměrná hodnota obsahu cholinu, inositolu, karnitinu a taurinu ve 100 ml) Ò Ònávod na vhodnou přípravu, skladování a zacházení s výrobkem a upozornění na důležitost správné přípravy a skladování pro zdraví kojence ÒOznačení musí být provedeno srozumitelně tak, aby bylo vyloučeno riziko záměny počáteční a pokračovací kojenecké výživy. ÒPoskytnuté informace nesmí odrazovat od kojení. Ò Ò Ò Ò Òinformace, že potravina je vhodná pro výživu kojenců od narození, nemohou-li být kojeni Òupozornění na přednost kojení před výrobky kojenecké výživy Ò doporučení, aby výrobek byl užíván jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy, farmacie nebo péče o matku a dítě Ò Ò imagesCAV5NLEW.jpg Ònesmí být uvedeny obrázky kojenců ani jiné obrázky nebo tvrzení, které by idealizovalo výrobek (Připouští se však grafická znázornění pro vhodnou identifikaci výrobků a znázornění způsobu přípravy) Ònesmí být uvedeny pojmy „humanizovaný“, „maternizovaný“, „upravený“ apod. Ò 00360l.jpg ÒLze uvést pouze výživová a zdravotní tvrzení stanovená vyhl. č. 54/2004 Sb. , za podmínek stanovených vyhláškou: Ò ÒVýživová tvrzení týkající se: Ò obsahu laktózy, přídavku polynenasycených mastných kyselin, přídavku kyseliny dokosahexanové, taurinu, fruktooligosacharidů a galaktooligosacharidů, nukleotidů Ò ÒZdravotní tvrzení: Òsnížení rizika alergie na mléčné bílkoviny Ò Òinformace, že potravina je vhodná pouze pro výživu kojenců starších šesti měsíců Òinformace, že by potravina měla tvořit pouze část smíšené stravy a nemá se používat jako náhrada mateřského mléka během prvních šesti měsíců života ÒInformace, že rozhodnutí o zahájení podávání příkrmů, včetně jakékoliv výjimky z pravidla věku šesti měsíců by mělo být přijímáno pouze na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy, farmacie nebo péče o matku a dítě, v závislosti na individuálním růstu a vývojových potřebách konkrétního kojence Òvýživová a zdravotní tvrzení – dle nařízení (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Ò imagesCAMTQ27Y.jpg Òobilná výživa pro kojence a malé děti (obilné příkrmy) Òobilné kaše, obilnomléčné kaše, těstoviny, suchary Òostatní výživa jiná než obilná určená pro kojence a malé děti (ostatní příkrmy) - příkrmy nemléčného typu na bázi ovoce, zeleniny nebo masa, s možným přídavkem cukru: Òovocné příkrmy, ovocné příkrmy s jogurtem, tvarohem, nebo jiným vhodným mléčným zakysaným výrobkem, ovocnoobilné příkrmy, ovocnozeleninové příkrmy, zeleninové příkrmy a polévky, masozeleninové příkrmy a polévky, masové příkrmy, nápoje na ovocném, zeleninovém základě nebo na základě jejich směsi a ovocné nebo zeleninové koncentráty. Ò Òoznačení věku kojence nebo malého dítěte, kterému je příkrm určen Òuvedený věk kojence nesmí být u žádného výrobku nižší než ukončený čtvrtý měsíc Òu výrobků doporučených od ukončených čtyř měsíců se smí uvádět, že jsou od tohoto věku vhodné, pokud nezávislé osoby kvalifikované v lékařství, výživě nebo farmacii nestanoví jinak Òinformace, zda potravina obsahuje lepek, je-li vyznačený věk pro použití potraviny nižší šesti měsíců Ò imagesCANE6PV0.jpg ÒNutriční značení Òvyužitelná energetická hodnota vyjádřená v kJ i v kcal na 100 g nebo 100 ml výrobku Òobsah bílkovin, tuků a sacharidů ve 100 g nebo 100 ml potraviny tak, jak je prodávána, nebo tam, kde je to vhodné, po přípravě k použití podle návodu výrobce Ò průměrná hodnota obsahu vitaminů a minerálních látek ve 100 g nebo 100 ml potraviny tak, jak je prodávána, nebo tam, kde je to vhodné, po přípravě k použití podle návodu výrobce. ÒNutriční a zdravotní tvrzení: ÒLze uvést pouze nutriční a zdravotní tvrzení dle dle nařízení (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Ò Ò Òpotraviny se zvláštním složením, které při použití podle návodu výrobce představují § úplnou náhradu celodenní stravy Ònebo §náhradu jednoho či více hlavních jídel v rámci celodenní stravy imagesCASCYOTA.jpg ÒOznačují se Ò„náhrada celodenní stravy pro redukci hmotnosti“ Ònebo Òinformace, zda se jedná o náhradu jednoho nebo více hlavních jídel pro redukci hmotnosti ÒNutriční značení: Òenergetická hodnota vyjádřené v kJ a kcal Òobsahu bílkovin, sacharidů a tuků ve 100 g nebo 100 ml potraviny připravené k použití podle návodu výrobce nebo v množství této potraviny, které nahrazuje jeden pokrm Òprůměrném množství jednotlivých vitaminů a minerálních látek ve 100 g nebo 100 ml potraviny určené k použití podle návodu výrobce, nebo v množství této potraviny, která nahrazuje jeden pokrm. Ò Ò Ò"Může u citlivých osob vyvolat projímavé účinky“ - pokud je příjem vícesytných alkoholů (polyolů) vyšší než 20 g denně, Òupozornění na nutnost dodržovat dostatečný denní příjem tekutin Òinformace, že potravina zajišťuje veškeré základní živiny v potřebném množství na jeden den u náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti Òupozornění, že se potravina nemá používat bez porady s lékařem déle než tři týdny - u náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti Òže potravina splňuje očekávaný účel pouze jako součást nízkoenergetické výživy - u náhrad jednoho nebo více jídel imagesCA6SUQ8J.jpg Ò informace, že nezbytnou součástí výživy spotřebitele mají být i běžné pokrmy a potraviny ÒUpozornění, že jsou určeny osobám starším 18 let. ÒOznačování potraviny pro redukční dietu nesmí obsahovat údaj o rychlosti nebo míře úbytku hmotnosti v důsledku jejího používání!!!!! Ò Ò zdroj.jpg Òpotraviny, které jsou určeny pro dietní stravu pacientů a mají být podávány pod lékařským dohledem nebo na základě doporučení osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí farmacie nebo péče o matku a dítě Òjsou určeny k úplné nebo částečné výživě pacientů s omezenou, poškozenou nebo narušenou schopností požívat, trávit, absorbovat, metabolizovat nebo vylučovat běžné potraviny, určité výživné látky obsažené v těchto potravinách nebo jejich metabolity Ònebo pro výživu osob s požadavky na výživu změněnými do té míry, že jejich řízené výživy nelze dosáhnout úpravou běžné stravy, využitím jiných druhů potravin pro zvláštní výživu ani jejich kombinací Ò Ò Òk dietnímu postupu při podvýživě nebo s rizikem vzniku podvýživy (např. pro onkologické pacienty) Òk dietnímu postupu při metabolických poruchách cyklu močoviny Òk dietnímu postupu při indikované glykogenosi (GSD) Òk dietnímu postupu při nedostatečném vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích Òkojenecká výživa pro nedonošené děti Òk dietnímu postupu při kojeneckých kolikách Ònutričně kompletní potraviny se standartním složením - mohou být jediným zdrojem výživy Ònutričně kompletní potraviny se složením živin specificky adaptovaným pro dané onemocnění, poruchu nebo zdravotní situaci - mohou být jediným zdrojem Ònutričně nekompletní potraviny - nejsou vhodné jako jediný zdroj výživy Ò ÒPozn. ÒNutriční nekompletní potraviny mohou být použity také k náhradě části stravy nebo jako doplněk k obohacení stravy Ò Ò ÒPředepsaný způsob značení: Ò„dietní potravina pro zvláštní lékařské účely„ Ònebo Ò„potravina pro zvláštní lékařské účely“ Ò ÒPovinné údaje: Òpotravina je, či není vhodná jako jediný zdroj výživy Òpotravina je určena pro specifickou věkovou skupinu, je-li to potřebné, Ò Ò jidlo_pacient-f256_165.jpg Òformulace "Dietní potravina určená při . . . . . " nebo "určeno k dietnímu postupu při . . . . " s vyjmenováním choroby, poruchy nebo zdravotního stavu, pro který je potravina určena Ò popis vlastností a charakteristik, které činí použití potraviny účelným zvláště s ohledem na obsah živin, který je zvýšen, snížen, eliminován nebo jinak upraven, a důvody použití potraviny ÒPoznámka: Ò(V praxi často problematické z hlediska účelového zařazování potravin z důvodu omezení nutričních a zdravotních tvrzení u běžných potravin nařízením (ES) č. 1924/2006). Ò Ò Òs ohledem na jejich charakter a způsob užití zvláštní údaje o nezbytné prevenci a kontraindikace související s použitím potraviny Ò Òs ohledem na jejich charakter a způsob užití upozornění, že potravina není určena pro parenterální použití Ò Òzpůsob užití pokyny k vhodnému způsobu přípravy, konzumace a skladování výrobku poté, kdy byl obal otevřen. Ò ÒNutriční značení: Òenergetická hodnota vyjádřené v kJ a kcal Òobsah bílkovin, sacharidů a tuků ve 100 g nebo 100 ml potraviny Òprůměrném množství každé minerální látky a vitaminu ve 100 g nebo 100 ml potraviny Òúdaj o osmolalitě (látkové množství osmoticky aktivních částic rozpuštěných v 1 l vody) nebo osmolaritě tam, kde je to vhodné Òinformace o původu a povaze bílkovin nebo bílkovinných hydrolyzátů obsažených ve výrobku. Ò Òpotravina musí být používána na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě Ò Òpoužívání potraviny může vést k ohrožení zdraví, pokud bude užívána osobami, které nemají chorobu, poruchu či zdravotní stav, pro který je potravina určena - pouze v případě, že takové ohrožení zdraví připadá v úvahu Ò Ò zdroj.jpg §potravinami určenými pro diabetiky se rozumějí potraviny určené pro osoby, jejichž metabolická přeměna sacharidů je narušená §tato kategorie PZV bude pravděpodobně zrušena §existence zvláštní kategorie potravin neodůvodněná §platí obecné doporučení, že osoby s poruchou metabolismu by měly dodržovat zásady zdravé výživy §vhodné výživy lze dosáhnout úpravou běžné stravy §V některých členských státech jsou potraviny pro diabetiky řazeny mezi potraviny pro zvláštní lékařské účely. V budoucnu by do této kategorie mohly být řazeny případně jen velmi speciální potraviny pro diabetiky. Ò imagesCAJ7HS1C.jpg ÒPředepsaný způsob značení: §"vhodné i pro diabetiky v rámci stanoveného dietního režimu„ Ònebo §"vhodné pro diabetiky“ Ò ÒNutriční údaje: Òenergetická hodnotě v kJ a kcal a o obsahu bílkovin, sacharidů a tuků ve 100 g nebo 100 ml Ò Ò Pokyny k vhodnému způsobu přípravy, konzumace a skladování výrobku ÒCeliakální sprue neboli celiakie (odlišuj se od alergie na lepek) je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek (neboli gluten), což je označení pro směs bílkovin obsaženou v mnoha druzích obilí. Nesnášenlivost přetrvává celoživotně, částečně geneticky determinována. ÒBezlepková dieta: nutno ze stravy vyloučit potraviny obsahující složky z pšenice, žita, ječmene, ovsa nebo jejich kříženců Ò Ò http://www.donpanadero.com/imgdenea/cereal1.jpg ÒPrevalence celiakie ve vyspělých zemích – hodnota kolem 1% populace. I při odhadu pouze poloviční prevalence celiakie v ČR jde o 50 000 osob, z nichž je v současné době diagnostikováno jen asi 15%. Hlavní příčinou tohoto stavu je fenotyp nemoci: střevní příznaky chybějí nebo jsou nevýrazné. Ò ÒMinisterstvo zdravotnictví schválilo v roce 2011 metodický pokyn „Cílený screening celiakie“ - Věstníku MZ-ČR, částka 3, z 28.2.2011 Ò Òvyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 54/2004 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití – část týkající se bezlepkových potravin by měla být zrušena na začátku roku 2012 Ònařízení (ES) č. 41/2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku – výrobci mají možnost označova tdobrovolně podle nového nařízení od roku 2009, od 1. 1.2012 jsou požadavky závazné pro všechny ÒHarmonizace: jednotná míra ochrany zdraví spotřebitele v ES, odstranění nepřehledné situace pro spotřebitele, jednotná pravidla pro provozovatele – odstranění překážek na trhu imagesCA812NKT.jpg Ò Òumožnit širokou nabídka výrobků s různě nízkým obsahem lepku - odstranění lepku a výroby bezlepkových potravin představuje značné technické těžkosti a ekonomická omezení, rozdílný stupeň tolerance zbytkového množství lepku Òomezení negativního dopadu na rozmanitost stravy při bezlepkové dietě - umožnění deklarace „bez lepku“ u potravin pro běžnou spotřebu, které jsou vhodné jako součást bezlepkové diety, jelikož neobsahují složky získané ze zrnin obsahujících lepek Òspeciální požadavky na oves použitý při výrobě potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku Ò imagesCADXVLFP.jpg xvyšší úroveň ochrany zdraví xzjednodušení pravidel pro označení „bez lepku“ Òvyhl. č. 54/2004 Sb.: x20 mg/kg - při použití bezlepkových surovin, Ò 100 mg/kg - při použití pšenice ječmene, ovsa a užita Ò Ònařízení (ES) č. 41/2009 xlimitní hodnota pro obsah lepku 20 mg/kg bude muset být při označení „bez lepku“ splněna u všech potravin bez ohledu na použitou surovinu x 262477-top_foto1-0jyir.jpg ÒPotraviny označené údajem „BEZ LEPKU“: Òobsah lepku – max. 20 mg/kg Òprimárně určené pro označení přirozeně bezlepkových potraviny Òlze použít i pro označení potravin obsahujících složky z pšenice ječmene, ovsa a žita, za předpokladu, že je splněna limitní hodnota 20 mg/kg Òlze použít v označování PZV i běžných potravin ÒPotravina označená údajem „VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU“: Òobsah lepku - max.100 mg/kg Òje primárně určené pro označení speciálně vyrobených, upravených potravin z pšenice, ječmene, ovsa nebo žita, u kterých byl obsah lepku použitou technologií snížen Òlze použít pouze pro potraviny, které obsahují, jak složky nahrazující pšenici, ječmen, žito a oves, tak složky se speciálně upraveným obsahem lepku) Ònelze použít pro označování přirozeně bezlepkových potravin, které neobsahují žádnou složku z pšenice ječmene a žita Ònelze použít v označení běžných potravin Ò Nařízení (ES) č. 41/2009 ÒStanovuje požadavky na PZV i běžné potraviny Ò Ò2 různé kategorie: rozdílné požadavky na obsah lepku a označení - základní, rychlá informace o charakteru potraviny vodítko pro rozhodnutí spotřebitele Ò ÒSpeciální požadavky na oves: ÒOves určený pro výrobu potravin pro zvláštní výživu určených pro celiaky musí být speciálně vyroben, připraven nebo zpracován tak, aby bylo zamezeno kontaminaci pšenicí, ječmenem, žitem nebo jejich kříženci - obsah lepku max. 20 mg/kg Ò vyhláška nařízení označení obsah lepku označení obsah lepku „bez lepku“ 20/100 mg/kg (v závislosti na použitých surovinách) „bez lepku“ 20 mg/kg (u všech potravin) „bez lepkový“ - - „přirozeně bezlepkový“ 20 mg/kg - - - - „velmi nízký obsah lepku“ 100 mg/kg (pouze u potravin pro zvláštní výživu pro osoby s nesnášenlivostí lepku) Limitní hodnoty ve stavu určené ke spotřebě (problematické u směsí určených k výrobě bezlepkového pečiva) ve stavu, v němž je potravina prodávána konečnému spotřebiteli Alternativní způsoby označení ÒDobrovolné údaje nad rámec požadavků nařízení (ES) č. 41/2009 (tj. „bez lepku“, „velmi nízký obsah lepku“) - k usnadnění orientace spotřebitele: §např. logo přeškrtnutého klasu, „vhodné pro bezlepkovou dietu“, „vhodné pro celiaky“ § ÒObecná pravidla: §Lze použít za předpokladu, že nebude uvádět spotřebitele v omyl. §Vždy by mělo být doplněno předepsaným označením dle nařízení (ES) č. 41/2009: „bez lepku“, „velmi nízký obsah lepku.“ Ò ÒPoznámka: ÒOznačení „gluten-free“ významově rovnocenné označení „BEZ LEPKU“ - musí splňovat stejné požadavky. http://www.seeklogo.com/images/G/Gluten_Free-logo-BD3E0FCCA6-seeklogo.com.gif Gluten-Free_Mom_and_Daughter.jpg ÒPotraviny určené pro osoby s poruchami přeměny látkové, potravinovými alergiemi nebo intolerancemi a narušenými funkcemi orgánů. Òpotravinami s nízkým obsahem laktózy nejvýše 1 g laktózy ve 100 g nebo 100 ml Ò bezlaktózové potraviny - nejvýše 10 mg laktózy ve 100 g nebo 100 ml, vyloučena přítomnost volné galaktózy vyloučena. Ò imagesCA77VTDE.jpg ÒÚdaj o obsahu laktózy v g ve 100 g nebo 100 ml potraviny ÒNutriční údaje: §energetická hodnota, obsah vitamínů a minerálních látek ÒPoznámka: §Označení „bez laktózy“, „neobsahuje laktózu“ je častou součástí označování běžných potravin (ne speciálně vyrobených) – jako součást označování alergenů – údaje nad rámec požadavků platných právních předpisů. §V budoucnu by měly být podmínky pro označení „bez laktózy“ a „velmi nízký obsah laktózy“ upraveny v novém nařízení o poskytování informací spotřebitelů, a to pro všechny potraviny. 589_586.jpg Òpotraviny pro osoby s onemocněním fenylketonurie ÒMetabolické onemocnění spočívající v poruše přeměny aminokyseliny fenylalaninu na tyrosin. Ò Je způsobené nefunkčním jaterním enzymem fenylaalnin hydroxylázou (PAH), který tuto reakci u zdravých lidí katalyzuje. ÒJedinou účinnou léčbou je přísná nízkobílkovinová a nízkofenylalaninová dieta v dětském věku a přísná dieta v období těhotenství, která umožní snížit vysoké hladiny fenylalaninu v krvi, který přechází do dělohy. Tím se předejde poškození mozku a dalším vadám plodu Ò Ò ÒPotravinami bez fenylalaninu jsou vyrobeny zvláštním technologickým postupem tak, aby obsah fenylalaninu nebyl vyšší než 20 mg ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě. Ò ÒU potravin vyrobených ze surovin přirozeně neobsahujících fenylalanin musí být jeho obsah nulový. Ò ÒNejdůležitější povinné údaje: Òenergetická hodnota, obsah vitamínů a minerálních látek Òobsah fenylalaninu v mg ve 100 g nebo 100 ml potraviny ÒUpozornění na nutnost použití na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti léčebné a klinické výživy, farmacie nebo péče o matku a dítě Òúdaje o způsobu použití Ò Òurčeny pro osoby s poruchami přeměny látkové, potravinovými alergiemi nebo intolerancemi a narušenými funkcemi orgánů. Òobsahujíí nejvýše 2 g bílkovin na 1000 kJ energetické hodnoty Ò ÒPovinné údaje: ÒObsah bílkovin ve 100 g nebo 100 ml potraviny ÒNutriční údaje: energetická hodnoty, obsah vitamínů a minerálních látek Ò Ò imagesCAOICW2U.jpg Òpotraviny zajišťující vyšší přívod energie - svým zvláštním složením (zvláště vyšším obsahem energetických živin - sacharidů, tuků) se zřetelně odlišují od potravin pro běžnou spotřebu, obsahují nutrienty zvyšující využití energetických zdrojů (např. vitamin B1, karnitin, chrom a jiné látky s takovým účinkem) Òpotraviny podporující tvorbu svalstva – potraviny s vysokým obsahem bílkovin, peptidů, či esenciálních aminokyselin Òostatní specifické potraviny určené zejména pro výživu sportovců Ònápoje určené pro sportovce, zvláště iontové nápoje, které obsahují látky zvyšující tělesný výkon, nebo nápoje, jejichž účelem je náhrada minerálů (isotonické, hypertonické, hypotonické, ostatní) Ò ÒPředepsaný způsob značení: Ò„vhodné pro sportovce" nebo "vhodné při zvýšeném tělesném výkonu“ ÒNutriční údaje – energetická hodnota, obsah vitamínů a minerálních látek ÒÚdaj o osmolalitě v miliosmolech na 1 l - u iontových nápojů Ò"obsahuje kofein", "není vhodné pro registrované sportovce“ - u potravin obsahujících kofein označení ÒPoznámky: ÒV budoucnosti by tyto potraviny měly spadat mezi běžné potraviny a doplňky. Tvrzení o podpoře tvorby svalstva atd. Vhodnosti budou muset být schvalovány dle nařízení (ES) č. 1924/2006 o nutričních a zdravotních tvrzeních. Bodybuilding.jpg ÒNovela vyhl. č. 54/2004 Sb.: §zrušení národní úpravy pro bezlepkové potraviny – v návaznosti na nařízení (ES) č. 41/2009 §zrušení části týkající se potravin vhodných pro diabetiky a potraviny s nízkým obsahem bílkovin - v návaznosti na zrušení kategorie potravin pro zvláštní výživu Ò novinky.jpg Òlegislativa PZV z roku 1997 (revize v roce 2009) Òpotřeba zásadního přehodnocení konceptu PZV - vývoj za posledních 30 let zpochybňuje potřebu existence zvláštní kategorie PZV Òrostoucí potíže při uplatňování rámcové směrnice, zejména ve vztahu k novějším právním předpisům ES: nařízení o výživových a zdravotních tvrzeních (nařízení (ES) č. 1924/2006), směrnice o doplňcích stravy (2002/46/ES), nařízení o přidávání vitaminů a minerálních látek a dalších látek do potravin (nařízení (ES) č. 1925/2006) Òrozdílná regulace v jednotlivých členských státech u neharmonizovaných kategorií PZV Ò novinky.jpg Òrozdílný výklad a prosazování směrnice 2009/39/ES v členských státech (zejména s ohledem na její oblast působnosti (např. zařazování přípravků na bázi rostlinných sterolů ke snížení hladiny cholesterolu mezi doplňky stravy a v jiných členských státech mezi potraviny pro zvláštní lékařské účely) Òoznamovací povinnost představuje velkou administrativní zátěž jak pro členské státy, tak pro PPP, přínos z hlediska ochrany veřejného zdraví je sporný Òspeciální režim pro PZV z hlediska nutričních a zdravotních tvrzení - účelové zařazování mezi PZV - obcházení nařízení (ES) č. 1924/2006 Òpředpoklad EK: novější právní předpisy (1925/2006), nařízení (ES) č. 1924/2006) jsou dostačující k regulaci jak výrobků určených pro širokou veřejnost, tak u výrobků určených pro určité skupiny obyvatel se speciálními nutričními požadavky- a to s nižší administrativní zátěží a s větší srozumitelností Òzachovává zvláštní pravidla pouze pro potraviny, které se považují za nezbytné pro určité zranitelné skupiny obyvatel: potraviny určené pro kojence a malé děti a potraviny pro pacienty pod lékařským dohledem. Òbezlepkové a bezlaktózové potraviny - nátlak členských států - neměly být řešeny v rámci nařízení (ES) č. 1924/2006 o nutričních a zdravotní tvrzení??? Òsamostatná úprava v rámci nového nařízení (ES) o poskytování informací spotřebitelům Ò Ò Ò Ò Ò Ò? oznamovací povinnost Ò? nutriční a zdravotní tvrzení (bude zachován pozitivní seznam u počáteční kojenecké výživy?, popis vhodnosti PZV LÚ při určitém onemocnění X zákaz údajů týkajících se prevence nebo léčby onemocnění) Ò? jednotný přístup členských států při zařazování potravin mezi potraviny pro zvláštní lékařské účely (potraviny bez fenylaalaninu, potraviny pro diabetiky, nízkoenergetické diety používané pro léčby osob s nadváhou nebo obézních) Ò? složitější situace pro PPP – komunikace vhodnosti pro určitou skupinu spotřebitelů bude muset být podložena schváleným zdravotním tvrzením Ò? potraviny pro sportovce – velmi málo zdravotních tvrzení s pozitivním stanoviskem EFSA (pozitivní stanovisko ve vztahu k funkci svalů: Ca, Mg, K, vitamín D, k tvorbě svalové hmoty - obsah bílkovin, zlepšení absorbce vody - uhlovodoanové elektrolytické roztoky, zvýšení fyzické výdrže - kreatin) Òwebové stránky SZPI: www.szpi.gov.cz Ò- právní předpisy ES - přehled předpisů ES ÒÚřední věstník ES: http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm - - předpisy ES ke stažení, předpisy v konsolidované verzi ÒUžitečné odkazy: Òhttp://www.bezpecnostpotravin.cz/ ÒEK DG SANCO: http://ec.europa.eu/food/index_en.htm ÒEvropský úřad pro bezpečnost potravin: http://www.efsa.europa.eu/ Ò - - - Ò Ò ÒDěkuji za pozornost