Původci infekcí zažívacího traktu Filip Růžička Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně Přednáška pro III. r. ZL Zažívací trakt úrodná mikrobiální zahrádka oba jeho konce patří mezi nejvíce kolonizované části těla v tlustém střevě: asi 1012 bakterií/g Normální střevní flóra: 99 % anaerobů nesporulující G- : Bacteroides, Fusobacterium nesporulující G+: Peptostreptococcus sporulující G+: Clostridium jen 1 % fakultativních anaerobů enterobakterie (zejména Escherichia coli) enterokoky (hlavně Enterococcus faecalis) Dutina ústní Normální flóra: viridující (= α-hemolytické) streptokoky (např. Streptococcus salivarius) ústní neisserie (např. Neisseria subflava) prakticky nepatogenní hemofily (např. Haemophilus parainfluenzae) Zubní plak: mikrobiální vrstva adherující na povrch zubů, která obsahuje živé i odumřelé bakterie (několik set druhů) a jejich produkty spolu se složkami slin. - Zubní plak je typický biofilm - Zubní plak nelze opláchnout, dá se odstranit jen mechanicky Zubní kaz: ohraničená destrukce zubní tkáně způsobená chronickou infekcí vyvolanou normální ústní flórou (hlavně Strept. mutans) Patogeneze: ústní mikroby tvoří ze sacharosy v potravě kyseliny → ty rozpouštějí sklovinu Moučnivka (lat. soor): Candida albicans hlavně u novorozenců a imunokompromitovaných Herpetická stomatitida: primární infekce HSV 1 Ludwigova angina: polymikrobiální anaerobní infekce podjazykových a podčelistních prostor (Porphyromonas, Prevotella atd.) Jícen Infekce jícnu nikdy nevznikají u předtím zdravých jedinců Jen u těžce imunokompromitovaných osob (AIDS) • Candida albicans • Cytomegalovirus (CMV) Žaludek Žaludek = HCl a proteolytických enzymů usmrtí většinu polknutých mikrobů Výjimka: Helicobacter pylori Tvoří účinnou ureasu, která štěpením tkáňové močoviny zvyšuje pH kolem helikobaktera (z 1 molekuly urey → 1 molekula CO2 + 2 molekuly NH3) chronická gastritida peptické vředy (Warren a Marshall, Nobelova cena v r. 2005) Systémové infekce začínající v zažívacím traktu Břišní tyfus a paratyfy (angl. typhoid fever × epidemic typhus = skvrnitý tyfus) Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphi A, B and C Listerióza: Listeria monocytogenes Leptospiróza: Leptospira interrogans icterohemorrhagiae Peritonitis: střevní flóra (Bacteroides fragilis + další anaeroby + směs fakultativních anaerobů) Virové hepatititdy Tenké a tlusté střevo Přerůstání bakterií v tenkém střevě chirurgické výkony na tlustém střevě, snížená peristaltika, žaludeční achlorhydrie → steatorrhea, průjem, nedostatek vitaminu B12, snížená absorpce vitaminů A a D Průjem zvýšení množství vody ve stolici + zvýšená frekvence stolic za den = běžná reakce tlustého střeva na řadu agens Dysenterie akutní zánět tlustého střeva → bolesti břicha + nepříliš objemné stolice s krví, hlenem až hnisem Klinický obraz Akutní průjem - minimálně 3 stolice denně + nausea a/nebo zvracení a/nebo křeče v břiše Choleriformní – vodnaté stolice bez příměsi, nebývá teplota Dysenteriformní – horečka, křeče v břiše, stolice mohou být ; s příměsí krve a hlenu Těžký průběh – závažná dehydratace, alterace celkového stavu Etiologie: nejčastěji bakterie a viry Chronický průjem > 14 dní protrahované průjmy, nadýmání, pocit plnosti v břiše, střídavě zlepšení a zhoršení obtíží Etiologie: nejčastěji paraziti postinfekční malabsorpce - příčina zatím není zcela jasná Etiologie průjmu Infekční: • Bakteriální (nejčastější) • Virová • Parazitární • Mykotická Neinfekční: • Otravy z potravin • Alergie • Funkční poruchy aj. Bakteriální původci průjmu Escherichia coli kmeny vyvolávající průjem: • ETEC (enterotoxická): rozvojové země – děti a turisté (cestovatelský průjem); dva enterotoxiny (termolabilní a termostabilní) • EPEC (enteropatogenní): O55, O111; novorozenci, kojenci; rozpad struktury mikrovillů • EIEC (enteroinvazivní): podobné shigelám; invaze do buněk tlustého střeva • EHEC (enterohemoragická): O157:H7; dva cytotoxické shigatoxiny, destrukce mikrovillů; hemoragická kolitida + hemolyticko-uremický syndrom • EAEC (enteroagregativní) • DAEC (difůzně agregující) Salmonella Existuje >4.000 serotypů salmonel Název nejčastější salmonely Salmonella enterica subsp. enterica serotyp enteritidis Název nejdůležitější salmonely: Salmonella enterica subspecies enterica serotyp typhi Proto je lze nazývat mnohem výhodněji: 1. Salmonella Enteritidis 2. Salmonella Typhi Bakteriální původci průjmu Dva typy salmonelových infekcí: 1) Systémové infekce (břišní tyf a paratyfy): Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphi A – C 2) Gastroenteritidy (salmonelózy): zbývajících >4.000 serotypů Patogeneze obou začíná invazí do střevních epitelií ad 1) invaze pokračuje a infekce se generalizuje → průjem slabý nebo dokonce zácpa, ale výrazná horečka a další celkové příznaky ad 2) infekce zůstává lokalizovaná na ileum a caecum → průjem, nausea a zvracení, bolesti břicha, teplota může být zvýšená Diagnostika a léčba salmonelových infekcí: Břišní tyf (zdroj: pouze člověk) Průkaz salmonel v krvi, moči a stolici (na půdách typu Endo, XLD), později průkaz protilátek (Widalova reakce), u suspektních bacilonosičů vyšetření duodenální šťávy Léčba: antibiotika (chloramfenikol, ampicilin, fluorochinolony, cotrimoxazol) Gastroenteritis (zdroj: drůbež, zvířata): Vyšetřuje se jen stolice Léčba: jen symptomatická, žádná antibiotika Bakteriální původci průjmu Campylobacter jejuni Možná častější než salmonely Zdroj: drůbež Invaduje do jejunálního epitelu (krev ve stolici) Mikroaerofilní kultivace na zvláštní půdě, při 42 °C Shigella sonnei, S.flexneri, S.boydii, S.dysenteriae Přenos jen mezi lidmi (nemoc špinavých rukou) Nízká infekční dávka → epidemický výskyt Invaze do buněk tlustého střeva a konečníku Onemocnění se nazývá bakteriální dysenterie (bacilární úplavice, shigellosis) Bakteriální původci průjmu Yersinia enterocolitica gastroenteritis, u dětí též mesenteriální lymfadenitis (napodobuje akutní apendicitidu) přenos kontaminovanou potravou množí se v chladničce i při 4 °C Vibrio cholerae - množí ve vodě a vyvolává epidemie Cholera – jen O1 a O139 cholerový toxin aktivuje adenylátcyklasu → zvýšená sekrece vody a elektrolytů → smrt z dehydratace a poruchy hladin elektrolytů Vibrio parahaemolyticus ze syrových ryb a plodů moře Průjem po léčbě antibiotiky Běžně po linkomycinu, klindamycinu, šs ATB (aminoPNC, CEF aj.) → přemnožení rerzist. mikrobů Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa nebo Candida albicans (jediný příklad průjmu mykotického původu) Nebezpečná pseudomembranózní kolitida způsobená přemnožením toxigenním Clostridium difficile Toxin A - entrotoxin (pošk. sliznic.a kumulace tekutin) Toxin B – cytotoxin + C. difficile u 5% zdravé populace Nemocní (obvykle hospitalizovaní) kontaminují své okolí rezistentními sporami Terapie: metronidazol, VAN Viroví původci průjmu Obecně: malé, neobalené viry rezistentní vůči nízkému pH a žluči Rotaviry (čeleď Reoviridae) závažné průjmy malých dětí, epidemie v zimě Noroviry a sapoviry (čeleď Caliciviridae; dříve agens Norwalk a Sapporo, ) epidemie u dětí i dospělých Astroviry (viriony tvaru hvězdy) Adenoviry typ 40 a 41 Parazitární původci průjmu U původně zdravých osob: Entamoeba histolytica: amébová dysenterie Giardia lamblia: giardióza (lamblióza) Cryptosporidium parvum: kryptosporidióza Cyclospora cayetanensis: cyklosporióza Balantidium coli U AIDS rovněž: Isospora belli (kokcidie) Enterocytozoon bieneusi (mikrosporidium) hyperinfekce Strongyloides stercoralis (helmint háďátko střevní) Další střevní parazité (helminti) Tenké střevo: Ascaris lumbricoides (škrkavka dětská) Ancylostoma duodenale (měchovec lidský) Necator americanus (měchovec americký) Strongyloides stercoralis (háďátko střevní) Fasciolopsis buski (motolice střevní) Taenia saginata (tasemnice bezbranná) Taenia solium (tasemnice dlouhočlenná) Hymenolepis nana (tasemnice dětská) Diphyllobothrium latum (škulovec široký) Tlusté střevo: Enterobius vermicularis (roup dětský) Trichuris trichiura (tenkohlavec lidský) Terapie symptomatická 1. rehydratace perorální: minerálky, iontové nápoje, roztok SZO intravenózní nasogastrickou sondou u kojenců 2. dieta nemastná, bezezbytková: suchary, vařená rýže, mrkev, brambory, rozmačkaný banán, jablko Vhodné tekutiny k rehydrataci • Lehké příznaky dehydratace: slabší černý čaj + glukopur minerálka iontový nápoj • Těžší příznaky: roztoky k perorální rehydrataci roztok SZO: NaCl…….. ..3,5 g/l KCL………..1,5 g/l NaHCO……1,68 g/l glukoza ….20,0 g/l Improvizovaný iontový nápoj: 1 litr převařené vody 10 lžiček cukru (sacharozy) nebo 5 lžiček glukopuru (glukozy) ½ - ¾ lžičky kuchyňské soli ½ lžičky jedlé sody (do pečiva) ¼ lžičky KCl (později šťáva ze 2 pomerančů) Iontový nápoj: NaCl 0,59 KCl 0,42 NaHCO 0,42 glucossi 6,75 Mf. Pvl. D. ad sacc. Pap. D. S. rozpustit ve 250 ml vody (po lžičkách) Nespecifická terapie Střevní adsorbens: diosmectit (Smecta), carbo adsorbens Střevní desinficiens: chloroxin (Endiaron), nifuroxazid (Ercefuryl) Antimotilika: loperamid (Imodium) – KONTRAINDIKOVÁN u horečnatých průjmů s příměsí krve a hlenu ve stolici Probiotika: Santax S, Bactisubtil, Lacteol forte, Hylak forte Kauzální terapie bakteriálních průjmů antibiotika jen u závažných klinických průběhů nebo z epidemiologických důvodů – zabránění šíření infekce ciprofloxacin, cotrimoxazol, ampicilin, makrolidy u kampylobakteriózy, rifaximin (Normix) – vhodný do cestovní lékárničky Kauzální terapie parazitárních průjmů dle zjištěné etiologie: metronidazol, mebendazol, albendazol, prazikvantel Profylaktické podání antibiotik Ve výjimečných případech u krátkodobých cest - piloti, diplomati, obchodníci, vojáci Průjmy cestovatelů 20 000 000 cestovatelů za rok 40% onemocní průjmem, nejčastěji ve věku 25- 30 let méně než 1% je pro tento problém hospitalizováno důsledky průjmového onemocnění: změna cestovního plánu, závažný průběh u osob starých, imunosuprimovaných a dětí Neinfekční příčiny průjmu cestovatelů • pití většího množství sladkých a přechlazených nápojů • psychické stresy • vliv cestování na peristaltiku střevní • nezvyklá kořeněná strava • projímavý účinek ovoce (např. fíky, mango) • nadbytek oleje používaného v některých kuchyních Doporučení k prevenci průjmu cestovatelů - pečlivě vybírat místo pobytu s ohledem na věk a zdravotní stav cestovatele - pít pouze balenou nebo dezinfikovanou vodu - nepožívat ryby z neznámých vod - vyhýbat se zmrzlinám, některým sýrům, paštikám a mléku - maso jíst dobře propečené, ještě horké - zeleninu a saláty omývat v balené vodě - nejíst ovoce, které se nedá loupat - zuby čistit v bezpečné vodě Otravy z potravin Otrava toxinem předem vytvořeným v potravě: Staphylococcus aureus: termostabilní enterotoxin Clostridium perfringens: termolabilní enterotoxin Bacillus cereus: termostabilní enterotoxin a dávivý toxin (hlavně v rýži) Clostridium botulinum: termolabilní neurotoxin Intoxikace vyvolaná invazivním mikroorganismem salmonelové gastroenteritidy ETEC a EHEC Listeria monocytogenes