DIETNÍ SYSTÉM Mgr. Jitka Pokorná DIETA ¢Strava zohledňující specifické požadavky na složení, energetickou hodnotu, technologickou úpravu, které vyžaduje onemocnění pacientů ¢Snídaně 25% (energetických %) ¢Přesnídávka 10% ¢Oběd 30 – 35% ¢Svačina 10% ¢Večeře 20 – 25% ¢II. Večeře DIETNÍ SYSTÉM ¢Základní diety ¢Speciální diety ¢Standardizované diety ZÁKLADNÍ DIETY ¢0 – tekutá ¢1 – kašovitá šetřící ¢2 – šetřící ¢3 – základní ¢4 – s omezením tuků ¢5 – s omezením zbytků ¢6 – s omezením proteinů ¢8 – redukční ¢9 – diabetická ¢10– neslaná šetřící ¢11 – výživná ¢12 – strava batolat (pro děti od 1 – do 3 let) ¢13 – strava dětí ¢14 – speciální dietní postupy (výběrová) ¢15 – vegetariánská SPECIÁLNÍ DIETY ¢0 S – čajová dieta ¢4 S – s přísným omezením tuku ¢9 S – diabetická šetříc STANDARDIZOVANÉ DIETY ¢BLP - dieta bezlepková ¢P - dieta při akutní pankreatitidě ¢S/35 - dieta při chronickém selhání ledvin ¢8 S - přísné redukční individuální postupy ¢BL - dieta bezlaktózová 0 – tekutá ¢Indikace: podává se krátkodobě při poruchách polykání, po úrazech čelisti, po stomatologických operacích apod. ¢Neplnohodnotná dieta, vhodná ke krátkodobému podávání. 1 – kašovitá šetřící ¢Indikace: poruchy žvýkání (např. senioři), polykání (po radioterapii, chemoterapii, CMP), stavy po úrazech a chirurgických výkonech v oblasti dutiny ústní, krku a horní části GIT ¢Je plnohodnotnou dietou – vhodnou i do domácího ošetření. 2 – šetřící ¢Indikace: pro pacienty s kožními chorobami a alergickými projevy. ¢Plnohodnotná dieta, vhodná i do domácího ošetření. ¢3 – základní ¢Indikace: u pacientů bez dietního omezení ¢4 - s omezením tuků ¢Indikace: poruchy trávení, onemocnění jater, pankreatu, žlučníku, po mononukleóze, hepatitidě, chirurgických výkonech na GIT, u dialyzovaných pacientů apod. ¢Plnohodnotná dieta, vhodná i do domácího ošetření. ¢5 – s omezením zbytků ¢Indikace: chronická zánětlivá onemocnění střev, průjmy po radioterapii a chemoterapii, operace střev apod. 3 – základní ¢Indikace: u pacientů bez dietního omezení 4 - s omezením tuků ¢Indikace: poruchy trávení, onemocnění jater, pankreatu, žlučníku, po mononukleóze, hepatitidě, chirurgických výkonech na GIT, u dialyzovaných pacientů apod. ¢Plnohodnotná dieta, vhodná i do domácího ošetření. 5 – s omezením zbytků ¢Indikace: chronická zánětlivá onemocnění střev, průjmy po radioterapii a chemoterapii, operace střev apod. ¢6 – s omezením proteinů ¢Indikace: onemocnění ledvin, zejména konzervativně léčená renální insufficience. ¢Tato dieta se nedoporučuje u dialyzovaných pac. ¢8 – redukční ¢Indikace: dieta pro obézní pacienty i diabetiky i pro pacienty s nadváhou. ¢Dieta má druhou večeři, většinou ovoce. ¢9 – diabetická ¢Indikace: základní diabetická dieta, většinou používaná pro diabetiky II. typu, vhodná i pro pacienty s poruchou lipidového metabolizmu. ¢Dieta má druhou večeři - pečivo, bílkovinná potravina, ovoce nebo zelenina 6 – s omezením proteinů ¢Indikace: onemocnění ledvin, zejména konzervativně léčená renální insufficience. ¢Tato dieta se nedoporučuje u dialyzovaných pac. 8 – redukční ¢Indikace: dieta pro obézní pacienty i diabetiky i pro pacienty s nadváhou. ¢Dieta má druhou večeři, většinou ovoce. 9 – diabetická ¢Indikace: základní diabetická dieta, většinou používaná pro diabetiky II. typu, vhodná i pro pacienty s poruchou lipidového metabolizmu. ¢Dieta má druhou večeři - pečivo, bílkovinná potravina, ovoce nebo zelenina 10 – neslaná šetřící ¢Indikace: otoky, onemocnění srdce a cév. ¢Dlouhodobé podávání prohlubuje nechutenství a proto se od podávání této diety ustupuje. Dieta není vhodná pro dlouhodobé podávání v domácí péči. 11 – výživná ¢Indikace: malnutrice, nádorová onemocnění, realimentace po těžších operacích a chronických infekcích (tuberkulóza, cystická fibróza), období rekonvalescence. 12 – strava batolat ¢Indikace: strava batolat, vzhledem ke své konzistenci dieta využívána i pro starší děti po adenotomii, ošetření zubů, operacích dutiny ústní, těžkých stavů po úrazech, možná pro seniory. 13 – strava dětí ¢Indikace: u dětí bez dietního omezení (11-14r.) 14 – speciální dietní postupy ¢Indikace: výběrová dieta u pacientů s malnutricí nebo s nutným individuálním přístupem. Výběr pokrmů provádí NT spolu s pacientem dle jídelního lístku, zohledňuje doporučení lékaře a výživové potřeby pacienta. 15 – vegetariánská strava ¢Indikace: vhodná pro pacienty, kteří odmítají jíst maso a masné výrobky. Jedenkrát týdně je zařazeno drůbeží maso nebo ryba. ¢Bezlepková BLP —Celoživotní autoimunitní onemocnění charakterizované trvalou intolerancí lepku —Patologické změny střevní sliznice v důsledku abnormální imunitní reakce na lepek (frakce α-gliadinu nebo dalších prolaminů přítomných v pšenici, ovsu, ječmeni, žitu), vznik protilátek  zánětlivý proces  destrukce enterocytů —Atrofie klků, hypertrofie krypt,  střevní propustnosti, navození protilátkové odpovědi proti dalším antigenům potravy —Dochází k malabsorpci v důsledku zánětlivých změn sliznice tenkého střeva —Výskyt v kterémkoliv věku ¢Klasická forma Projevy u dětí —Neprospívání, poruchy růstu, nadmuté bříško, průjmy Projevy u dospělých —Steatorea, křečovité bolesti břicha, úbytek hmotnosti, choroba se může projevovat průjmy nebo naopak zácpou, netypickými bolestmi břicha, nemožností přibrat na váze, nebo může být bez příznaků ¢Atypická forma —Např. metabolická osteopenie, nejasná anémie, váhový úbytek, únavový syndrom, alopecie, neplodnost, aftózní stomatitida atd. Kožní forma – puchýřkaté postižení ¢Vyloučení pšenice, ječmene, ovsa, žita, tritikale a veškerých výrobků z nich připravených ze stravy —Mouka, pečivo, knedlíky, těstoviny, vločky, müsli, kroupy, krupky, kuskus, bulgur, špalda, graham, obilné klíčky —Seitan, klaso, Robi —Kávoviny,melta, Malcao, Bicava – pokud nejsou vyrobeny z čekanky, obsahují sladové výtažky ¢Pokrmy, které mohou obsahovat lepek (nejsou-li označeny jako vhodné pro bezlepkovou dietu) —Pokrmy obalované ve strouhance, těstíčku —Polévky se zavářkou —Suchary —Dietní párky a salámy —Sušenky, oplatky, zmrzlina, nanuky, různé cukrovinky - čokolády s náplní, plněné bonbony, karamely, fondán, furé, sojové suky —Majonézy, tatarské omáčky, kečup, sójové omáčky (s výjimkou Tamari) —Ovocné přesnídávky —Zeleninové pomazánky, hotová zeleninová jídla (zmrazená nebo sterilovaná) ¢Bezlepkové potraviny jsou označeny mezinárodním symbolem přeškrtnutého klasu. ¢Základ bezlepkové diety tvoří tyto plodiny a výrobky z nich vyrobené —brambory —kukuřice —rýže —pohanka —jáhly —sója a další luštěniny —ovoce, zelenina —ořechy a semena ¢Další přirozeně bezlepkové potraviny —výrobky z amarantu a quinoy ¢Bezlaktózová BL =nesnášenlivost mléčného cukru=laktózová intolerance —Laktóza=diasacharid (glukóza+galakóza) —Chybí Laktáza – enzym štěpící laktózu —Laktóza je rozkládana ve střevě bakteriemi —Vrozená, získaná —Příznaky: Průjmy, Plynatost, Subjektivní obtíže – pocity plnosti, škroukání, přelévání střevního obsahu, střevní křeče —Projevy u kojenců – střevní koliky, nadýmání, průjmy, zvracení DIETNÍ OPATŘENÍ ¢V závislosti na příčinách onemocnění je nutné dočasně nebo trvale ve stravě eliminovat potraviny obsahující laktózu ¢ různá stádia dle deficitu laktázy 1. stadium - vylučujeme jen mléko, pacient snáší zakysané mléčné výrobky, sýry 2. stadium - vylučujeme nejen mléko, ale i většinu mléčných výrobků 3. stadium - vylučujeme vše, kde je i sebemenší množství laktózy – např. máslo, léky, kde se laktóza používá jako aditivum SUBSTITUCE ENZYMU – přípravky Lactaid, Lactozym, Maxilact ¢Přípravky kojenecké výživy s nízkým nebo žádným obsahem laktózy: Nutrilon Low Lactose, Nestlé Al 110, Sunar Alidiar, Nutrilon 1Pepti ¢Nesnášenlivost je vysoká u čerstvého mléka v kombinaci s tukem a cukrem ¢Skryté zdroje laktózy – např. instantní ochucené nápoje a káva, zákusky, instantní polévky, instantní bramborová kaše, zmrzlina ¢Laktózu obsahují i některé léky ¢Dobře snášeny jsou - zakysané mléčné výrobky, jogurty s aktivními bakteriemi - dozrálé sýry (Eidam) ¢Sojová mléka (Alsoy, Nutrilon 1 soya, Milupa SOM, Prosobee) ¢Nutné pamatovat na dostatečný příjem vápníku a kvalitních bílkovin, případně suplementaci vápníku DIABETICKÁ DIETA- GESTAČNÍ DIABETES ¢Po 24 t.t oGTT ¢Hraniční hodnoty: nalačno-za 1 h-za 2h=5,5 - 8,8 - 7,7 mmol/l ¢Diagnóza gestačního diabetu je stanovena pokud je alespoň jedna hodnota patologický. ¢Dg. Gestační diabetes=léčba dietou nebo dieta+inzulín ¢Dieta omezení sacharidů na 270-300 g sacharidů na den, u obézních 225 g sacharidů na den ¢Kontrola glykémie: každodenní měření pomocí malého glykemického profilu (před nebo po jídle 3-4hodnoty /např.7-13-19/ nebo velký glykemický profil (před jídlem+1h po jídle+v noci /2-5-7-9-11-13-17-19-22-24/). Hodnoty nalačno pod 5,5 a 1h po jídle do 7,9 mmol/l ¢Léčba inzulínem: opakovaně vyšší glykémie při kontrolách, nefyziologická akcelerace růstu plodu, opakovaný nález ketolátek v moči. Před indikací inzulínu 3 dny diabetická dieta, pak velký glykemický profil, podle výsledku preskripce inzulínu. ¢Volba krátkodobě působící inzulíny před hlavními jídly někdy s kombinaci se středně době působícími inzulíny na noc. ¢3-6 měsíců po porodu opět oGTT a ženu nadále sledovat obvodním lékařem nebo na diabetologii Vždy záleží i na zvyklostech nemocnice! ¢Předoperační strava: —Velká operace: den před operací, pouze snídaně, pak již lačná, tekutiny může příjmat. —Zákroky: od půlnoci nejíst, nepít, nekouřit ¢Pooperační strav: —Po SC: cca 24 lačná, další den v poledne bujón, večer kaše (bramborová) (1SB), další den dieta 4, pak 3N (normální nebo nedělkovská nebo nějaký druh šetřící diety, záleží na zvyklostech nemocnice) —Tomie: jako u SC s tím že dieta č.4 se podává alespoň 2 dny, pokud se žena vyprázdní přechází se na dietu č.3. —Laparoskopie: 0. operační den večer studená strava (rohlík) dle stavu, 1. pooperační den dieta č.3 DĚKUJI ZA POZORNOST