DIETNÍ SYSTÉM Mgr. Jitka Pokorná NUTRIČNÍ SCREENING  Je-li 1 z odpovědí ANO, zavolejte nutričního specialistu  Všechny odpovědi Ne, opakujte screening 1x týdně Je BMI (kg/výška v m2 ) pod 18,5? Ano Ne Zhubl pacient neúmyslně za poslední 3 měsíce více jak 10 % své tělesné hmotnosti nebo za posledních 6 měsíců více jak 10-15 % tělesné hmotnosti? Ano Ne Omezil pacient výrazně příjem stravy v posledním týdnu? Ano Ne Je pacient závažně nemocný (např. intenzivní péče, onkologické onemocnění…)? Ano Ne DIETA  Strava zohledňující specifické požadavky na složení, energetickou hodnotu, technologickou úpravu, které vyžaduje onemocnění pacientů  Snídaně 25% (energetických %)  Přesnídávka 10%  Oběd 30 – 35%  Svačina 10%  Večeře 20 – 25%  II. Večeře DIETNÍ SYSTÉM  Základní diety  Speciální diety  Standardizované diety ZÁKLADNÍ DIETY  0 – tekutá  1 – kašovitá šetřící  2 – šetřící  3 – základní  4 – s omezením tuků  5 – s omezením zbytků  6 – s omezením proteinů  8 – redukční  9 – diabetická  10– neslaná šetřící  11 – výživná  12 – strava batolat (pro děti od 1 – do 3 let)  13 – strava dětí  14 – speciální dietní postupy (výběrová)  15 – vegetariánská SPECIÁLNÍ DIETY  0 S – čajová dieta  4 S – s přísným omezením tuku  9 S – diabetická šetříc STANDARDIZOVANÉ DIETY  BLP - dieta bezlepková  P - dieta při akutní pankreatitidě  S/35 - dieta při chronickém selhání ledvin  8 S - přísné redukční individuální postupy  BL - dieta bezlaktózová 0 – tekutá  Indikace: podává se krátkodobě při poruchách polykání, po úrazech čelisti, po stomatologických operacích apod.  Neplnohodnotná dieta, vhodná ke krátkodobému podávání. 1 – kašovitá šetřící  Indikace: poruchy žvýkání (např. senioři), polykání (po radioterapii, chemoterapii, CMP), stavy po úrazech a chirurgických výkonech v oblasti dutiny ústní, krku a horní části GIT  Je plnohodnotnou dietou – vhodnou i do domácího ošetření. 2 – šetřící  Indikace: pro pacienty s kožními chorobami a alergickými projevy.  Plnohodnotná dieta, vhodná i do domácího ošetření.  3 – základní  Indikace: u pacientů bez dietního omezení  4 - s omezením tuků  Indikace: poruchy trávení, onemocnění jater, pankreatu, žlučníku, po mononukleóze, hepatitidě, chirurgických výkonech na GIT, u dialyzovaných pacientů apod.  Plnohodnotná dieta, vhodná i do domácího ošetření.  5 – s omezením zbytků  Indikace: chronická zánětlivá onemocnění střev, průjmy po radioterapii a chemoterapii, operace střev apod. 3 – základní  Indikace: u pacientů bez dietního omezení 4 - s omezením tuků  Indikace: poruchy trávení, onemocnění jater, pankreatu, žlučníku, po mononukleóze, hepatitidě, chirurgických výkonech na GIT, u dialyzovaných pacientů apod.  Plnohodnotná dieta, vhodná i do domácího ošetření. 5 – s omezením zbytků  Indikace: chronická zánětlivá onemocnění střev, průjmy po radioterapii a chemoterapii, operace střev apod.  6 – s omezením proteinů  Indikace: onemocnění ledvin, zejména konzervativně léčená renální insufficience.  Tato dieta se nedoporučuje u dialyzovaných pac.  8 – redukční  Indikace: dieta pro obézní pacienty i diabetiky i pro pacienty s nadváhou.  Dieta má druhou večeři, většinou ovoce.  9 – diabetická  Indikace: základní diabetická dieta, většinou používaná pro diabetiky II. typu, vhodná i pro pacienty s poruchou lipidového metabolizmu.  Dieta má druhou večeři - pečivo, bílkovinná potravina, ovoce nebo zelenina 6 – s omezením proteinů  Indikace: onemocnění ledvin, zejména konzervativně léčená renální insufficience.  Tato dieta se nedoporučuje u dialyzovaných pac. 8 – redukční  Indikace: dieta pro obézní pacienty i diabetiky i pro pacienty s nadváhou.  Dieta má druhou večeři, většinou ovoce. 9 – diabetická  Indikace: základní diabetická dieta, většinou používaná pro diabetiky II. typu, vhodná i pro pacienty s poruchou lipidového metabolizmu.  Dieta má druhou večeři - pečivo, bílkovinná potravina, ovoce nebo zelenina 10 – neslaná šetřící  Indikace: otoky, onemocnění srdce a cév.  Dlouhodobé podávání prohlubuje nechutenství a proto se od podávání této diety ustupuje. Dieta není vhodná pro dlouhodobé podávání v domácí péči. 11 – výživná  Indikace: malnutrice, nádorová onemocnění, realimentace po těžších operacích a chronických infekcích (tuberkulóza, cystická fibróza), období rekonvalescence. 12 – strava batolat  Indikace: strava batolat, vzhledem ke své konzistenci dieta využívána i pro starší děti po adenotomii, ošetření zubů, operacích dutiny ústní, těžkých stavů po úrazech, možná pro seniory. 13 – strava dětí  Indikace: u dětí bez dietního omezení (11-14r.) 14 – speciální dietní postupy  Indikace: výběrová dieta u pacientů s malnutricí nebo s nutným individuálním přístupem. Výběr pokrmů provádí NT spolu s pacientem dle jídelního lístku, zohledňuje  doporučení lékaře a výživové potřeby pacienta. 15 – vegetariánská strava  Indikace: vhodná pro pacienty, kteří odmítají jíst maso a masné výrobky. Jedenkrát týdně je zařazeno drůbeží maso nebo ryba.  Bezlepková BLPBezlepková BLP  Celoživotní autoimunitní onemocnění charakterizované trvalou intolerancí lepku  Patologické změny střevní sliznice v důsledku abnormální imunitní reakce na lepek (frakce α-gliadinu nebo dalších prolaminů přítomných v pšenici, ovsu, ječmeni, žitu), vznik protilátek  zánětlivý proces  destrukce enterocytů  Atrofie klků, hypertrofie krypt,  střevní propustnosti, navození protilátkové odpovědi proti dalším antigenům potravy  Dochází k malabsorpci v důsledku zánětlivých změn sliznice tenkého střeva  Výskyt v kterémkoliv věku  Klasická forma Projevy u dětí  Neprospívání, poruchy růstu, nadmuté bříško, průjmy Projevy u dospělých  Steatorea, křečovité bolesti břicha, úbytek hmotnosti, choroba se může projevovat průjmy nebo naopak zácpou, netypickými bolestmi břicha, nemožností přibrat na váze, nebo může být bez příznaků  Atypická forma  Např. metabolická osteopenie, nejasná anémie, váhový úbytek, únavový syndrom, alopecie, neplodnost, aftózní stomatitida atd. Kožní forma – puchýřkaté postižení  Vyloučení pšenice, ječmene, ovsa, žita, tritikale a veškerých výrobků z nich připravených ze stravy  Mouka, pečivo, knedlíky, těstoviny, vločky, müsli, kroupy, krupky, kuskus, bulgur, špalda, graham, obilné klíčky  Seitan, klaso, Robi  Kávoviny,melta, Malcao, Bicava – pokud nejsou vyrobeny z čekanky, obsahují sladové výtažky  Pokrmy, které mohou obsahovat lepek (nejsou-li označeny jako vhodné pro bezlepkovou dietu)  Pokrmy obalované ve strouhance, těstíčku  Polévky se zavářkou  Suchary  Dietní párky a salámy  Sušenky, oplatky, zmrzlina, nanuky, různé cukrovinky - čokolády s náplní, plněné bonbony, karamely, fondán, furé, sojové suky  Majonézy, tatarské omáčky, kečup, sójové omáčky (s výjimkou Tamari)  Ovocné přesnídávky  Zeleninové pomazánky, hotová zeleninová jídla (zmrazená nebo sterilovaná)  Bezlepkové potraviny jsou označeny mezinárodním symbolem přeškrtnutého klasu.  Základ bezlepkové diety tvoří tyto plodiny a výrobky z nich vyrobené  brambory  kukuřice  rýže  pohanka  jáhly  sója a další luštěniny  ovoce, zelenina  ořechy a semena  Další přirozeně bezlepkové potraviny  výrobky z amarantu a quinoy  Bezlaktózová BLBezlaktózová BL =nesnášenlivost mléčného cukru=laktózová intolerance  Laktóza=diasacharid (glukóza+galakóza)  Chybí Laktáza – enzym štěpící laktózu  Laktóza je rozkládana ve střevě bakteriemi  Vrozená, získaná Příznaky: Průjmy, Plynatost, Subjektivní obtíže – pocity plnosti, škroukání, přelévání střevního obsahu, střevní křeče Projevy u kojenců – střevní koliky, nadýmání, průjmy, zvracení DIETNÍ OPATŘENÍ  V závislosti na příčinách onemocnění je nutné dočasně nebo trvale ve stravě eliminovat potraviny obsahující laktózu  různá stádia dle deficitu laktázy 1. stadium - vylučujeme jen mléko, pacient snáší zakysané mléčné výrobky, sýry 2. stadium - vylučujeme nejen mléko, ale i většinu mléčných výrobků 3. stadium - vylučujeme vše, kde je i sebemenší množství laktózy – např. máslo, léky, kde se laktóza používá jako aditivum SUBSTITUCE ENZYMU – přípravky Lactaid, Lactozym, Maxilact  Přípravky kojenecké výživy s nízkým nebo žádným obsahem laktózy: Nutrilon Low Lactose, Nestlé Al 110, Sunar Alidiar, Nutrilon 1Pepti  Nesnášenlivost je vysoká u čerstvého mléka v kombinaci s tukem a cukrem  Skryté zdroje laktózy – např. instantní ochucené nápoje a káva, zákusky, instantní polévky, instantní bramborová kaše, zmrzlina  Laktózu obsahují i některé léky  Dobře snášeny jsou - zakysané mléčné výrobky, jogurty s aktivními bakteriemi - dozrálé sýry (Eidam)  Sojová mléka (Alsoy, Nutrilon 1 soya, Milupa SOM, Prosobee)  Nutné pamatovat na dostatečný příjem vápníku a kvalitních bílkovin, případně suplementaci vápníku DIABETICKÁ DIETA- GESTAČNÍ DIABETES  Po 24 t.t oGTT  Hraniční hodnoty: nalačno-za 1 h-za 2h=5,5 - 8,8 - 7,7 mmol/l  Diagnóza gestačního diabetu je stanovena pokud je alespoň jedna hodnota patologický.  Dg. Gestační diabetes=léčba dietou nebo dieta+inzulín  Dieta omezení sacharidů na 270-300 g sacharidů na den, u obézních 225 g sacharidů na den  Kontrola glykémie: každodenní měření pomocí malého glykemického profilu (před nebo po jídle 3-4hodnoty /např.7-13-19/ nebo velký glykemický profil (před jídlem+1h po jídle+v noci /2-5-7-9-11-13-17-19- 22-24/). Hodnoty nalačno pod 5,5 a 1h po jídle do 7,9 mmol/l  Léčba inzulínem: opakovaně vyšší glykémie při kontrolách, nefyziologická akcelerace růstu plodu, opakovaný nález ketolátek v moči. Před indikací inzulínu 3 dny diabetická dieta, pak velký glykemický profil, podle výsledku preskripce inzulínu.  Volba krátkodobě působící inzulíny před hlavními jídly někdy s kombinaci se středně době působícími inzulíny na noc.  3-6 měsíců po porodu opět oGTT a ženu nadále sledovat obvodním lékařem nebo na diabetologii Vždy záleží i na zvyklostech nemocnice!  Předoperační strava: Velká operace: den před operací, pouze snídaně, pak již lačná, tekutiny může příjmat. Zákroky: od půlnoci nejíst, nepít, nekouřit  Pooperační strav: Po SC: cca 24 lačná, další den v poledne bujón, večer kaše (bramborová) (1SB), další den dieta 4, pak 3N (normální nebo nedělkovská nebo nějaký druh šetřící diety, záleží na zvyklostech nemocnice) Tomie: jako u SC s tím že dieta č.4 se podává alespoň 2 dny, pokud se žena vyprázdní přechází se na dietu č.3. Laparoskopie: 0. operační den večer studená strava (rohlík) dle stavu, 1. pooperační den dieta č.3 DĚKUJI ZA POZORNOST