Pitný režimPitný režim Mgr. Jitka PokornáMgr. Jitka Pokorná Voda a její význam v lidském těleVoda a její význam v lidském těle  transportér (přenos živin, odpadních látek,transportér (přenos živin, odpadních látek, tepla, elektrolytů, hormonů, krevníchtepla, elektrolytů, hormonů, krevních plynů)plynů)  jako rozpouštědlo a vhodné prostředí projako rozpouštědlo a vhodné prostředí pro chem. reakcechem. reakce  ochranou funkci (klouby, CNS,amniováochranou funkci (klouby, CNS,amniová tekutina)tekutina)  termoregulační aj.termoregulační aj. Distribuce vody v těleDistribuce vody v těle  Obsah vody cca 50-60%Obsah vody cca 50-60%  Množství vody ovlivněno – věkem, pohlavím,Množství vody ovlivněno – věkem, pohlavím, okolní teplotou, příjmem tekutin, vlhkostí vzduchu,okolní teplotou, příjmem tekutin, vlhkostí vzduchu, zdravotním stavem, těhotenství aj.zdravotním stavem, těhotenství aj.  Rozložena do 2 základních oddílůRozložena do 2 základních oddílů  Intracelulární tek.Intracelulární tek.  Extracelulární tek.Extracelulární tek. • intersticiálníintersticiální • plasmaplasma • transcelulárnítranscelulární 65% 25% 8% 2% Intracelulární Intersticiální Plasma Transcelulární Vodní bilanceVodní bilance  Příjem a výdej tekutin v rovnovázePříjem a výdej tekutin v rovnováze Příjem vody (ml)Příjem vody (ml) Výdej vody (ml)Výdej vody (ml) NápojeNápoje 1500 – 20001500 – 2000 LedvinyLedviny 15001500 PotravinyPotraviny 500 – 1000500 – 1000 GITGIT 100100 MetabolismusMetabolismus 300 – 400300 – 400 RespiraceRespirace 350350 KůžeKůže 350350 CelkemCelkem 23002300 23002300 Regulace objemu tělesných tekutinRegulace objemu tělesných tekutin  Centrum žízně a osmoregulační centrum–Centrum žízně a osmoregulační centrum– HypotalamusHypotalamus  Hormony ovlivňující hospodaření s vodouHormony ovlivňující hospodaření s vodou  Antidiuretický (hypofýza) – volumoreceptory v srdci aAntidiuretický (hypofýza) – volumoreceptory v srdci a osmoreceptory v mozku,osmoreceptory v mozku, ↑zpětné vstřebávání vody↑zpětné vstřebávání vody  Aldosteron /renin-angiotenzin-aldosteron/ (kůraAldosteron /renin-angiotenzin-aldosteron/ (kůra nadledvin)-↓volum v ledvinách, ↑koncentrace Na venadledvin)-↓volum v ledvinách, ↑koncentrace Na ve filtrátu, zpětná resorpce sodíkůfiltrátu, zpětná resorpce sodíků  Natriuretické faktory /atrální natriuretický f/ (srdečníNatriuretické faktory /atrální natriuretický f/ (srdeční předsíň) - ↑volum v srdci, snižuje zpětnou resorbci Napředsíň) - ↑volum v srdci, snižuje zpětnou resorbci Na Nerovnováha tělesných tekutinNerovnováha tělesných tekutin  Izotonické poruchy (změny ve volumu)Izotonické poruchy (změny ve volumu) • deplece volumu (ztráta vody+elektrolitů,deplece volumu (ztráta vody+elektrolitů, stavy:zvracení, silného pocení, průjmů,stavy:zvracení, silného pocení, průjmů, při GIT píštělích, při renálníchpři GIT píštělích, při renálních onemocněních snižujících resorpci Naonemocněních snižujících resorpci Na++ aj. projev:aj. projev: ↓↓kožní turgor,kožní turgor, ↓pocení,↓pocení, ↓tvorba moč,↓tvorba moč, žízeň atd.)žízeň atd.) • nadbytek volumu (retence vody+Nanadbytek volumu (retence vody+Na++ ,, stavy: onemocněním ledvin, nemocístavy: onemocněním ledvin, nemocí srdce a jater, projevsrdce a jater, projev ↑TK, edémy aj.)↑TK, edémy aj.)  Hyper-a hypo-osmolární poruchyHyper-a hypo-osmolární poruchy (nerovnováhy vody a Na+)(nerovnováhy vody a Na+) • Dehydratace (Dehydratace (↓celkové vody, Na↓celkové vody, Na++ se relativněse relativně nemění = hypertonické prostředí, stavy:nemění = hypertonické prostředí, stavy: nedostatečný přísun tekutin, diabetes insipidusnedostatečný přísun tekutin, diabetes insipidus ↓sekrece ADH, projev: ↓TK, pocit žízně,↓sekrece ADH, projev: ↓TK, pocit žízně, slabost, malátnost, dráždivost /svrašťováníslabost, malátnost, dráždivost /svrašťování buněk/)buněk/) • intoxikace vodou (intoxikace vodou (↑vody, Na↑vody, Na++ se relativněse relativně nemění, stavy: nadměrná sekrece ADH, nelzenemění, stavy: nadměrná sekrece ADH, nelze docílit nadměrným příjmem vody, projev: otokdocílit nadměrným příjmem vody, projev: otok mozku, zvracení, křeče, koma)mozku, zvracení, křeče, koma) Nápoje -VodaNápoje -Voda  Vyhláška č. 404/2006 sb.Vyhláška č. 404/2006 sb.  Pitná voda balená:Pitná voda balená: kvalitě se vyrovná pitné vodě zkvalitě se vyrovná pitné vodě z vodovodu, minerální látky max.1000 mg/l.vodovodu, minerální látky max.1000 mg/l.  Pramenitá voda:Pramenitá voda: z chráněných podzemních zdrojůz chráněných podzemních zdrojů  Kojenecká voda:Kojenecká voda: nejpřísnější požadavky na kvalitunejpřísnější požadavky na kvalitu  Voda minerální:Voda minerální: požadavky jak na pramenitou vodu,požadavky jak na pramenitou vodu, dělí se podle celkové mineralizace (celkového obsahudělí se podle celkové mineralizace (celkového obsahu rozpuštěných látek ve vodě):rozpuštěných látek ve vodě): • vody velmi slabě mineralizované (do 50 mg/l)vody velmi slabě mineralizované (do 50 mg/l) • slabě mineralizované (50 - 500 mg/l)slabě mineralizované (50 - 500 mg/l) • středně mineralizované (500 - 1500 mg/l)středně mineralizované (500 - 1500 mg/l) • silně mineralizované (1500 - 5000 mg/l)silně mineralizované (1500 - 5000 mg/l) • velmi silně mineralizované vody (nad 5000mg/l)velmi silně mineralizované vody (nad 5000mg/l)  Léčivé vody:Léčivé vody: z přírodních léčivých zdrojů, požadavkyz přírodních léčivých zdrojů, požadavky na jakost léčivých vod, s výjimkou mikrobiálnína jakost léčivých vod, s výjimkou mikrobiální kontaminace, nejsou nikde stanovenykontaminace, nejsou nikde stanoveny Nejdůležitější ukazatele kvality vodNejdůležitější ukazatele kvality vod  Celková mineralizaceCelková mineralizace  Obsah jednotlivých minerálních látekObsah jednotlivých minerálních látek  Obsah oxidu uhličitéhoObsah oxidu uhličitého  Mikrobiální kontaminaceMikrobiální kontaminace Celková mineralizaceCelková mineralizace  Pro každodenní konzumaci vhodná celková min.Pro každodenní konzumaci vhodná celková min. 150-150- 500 mg/l500 mg/l, můžeme doplnit max.500ml středně-silně min., můžeme doplnit max.500ml středně-silně min. vodyvody  Příliš mineralizované vody (středně až velmi silně) -Příliš mineralizované vody (středně až velmi silně) nevhodné pro každodenní konzumacinevhodné pro každodenní konzumaci →→nezbavujínezbavují efektivně tělo zplodin látkové přeměny a přebytečnýchefektivně tělo zplodin látkové přeměny a přebytečných solí, zvyšují riziko hypertenze, nefrolitiázy asolí, zvyšují riziko hypertenze, nefrolitiázy a urolitiázy,cholelitiázy, některých kloubních chorob.urolitiázy,cholelitiázy, některých kloubních chorob.  Nevhodné i vody s velmi nízkou mineralizacíNevhodné i vody s velmi nízkou mineralizací <<100mg/l100mg/l (vyplavování minerálních látek z těla)(vyplavování minerálních látek z těla)  Kdy je vhodné konzumovat středně-vysoceKdy je vhodné konzumovat středně-vysoce mineralizované vody – horečky, pocení, ↑tělesná zátěž,mineralizované vody – horečky, pocení, ↑tělesná zátěž, zvracení, průjem…zvracení, průjem… Přehled vod na trhu v ČRPřehled vod na trhu v ČR  Pitná voda balená:Pitná voda balená: Fontessa, Aqua hit, Aqua, Spar,Fontessa, Aqua hit, Aqua, Spar, Tesco…Tesco…  Pramenité (stolní) vody:Pramenité (stolní) vody: Bonaqua, Aquila, Rajec, TomaBonaqua, Aquila, Rajec, Toma natura, Aqua bella, Trendy, Naturis, Fromin…natura, Aqua bella, Trendy, Naturis, Fromin…  Kojenecká:Kojenecká: Tanja, Clever, Horský pramen, BabyTanja, Clever, Horský pramen, Baby Wellnes…Wellnes…  Minerální vody:Minerální vody:  Slabě mineralizovanéSlabě mineralizované: Dobrá voda, Valvert, Evian…: Dobrá voda, Valvert, Evian…  Středně mineralizovanéStředně mineralizované: Mattoni, Magnesia, Karlovarská: Mattoni, Magnesia, Karlovarská korunní, Ondrášovka, Vittel, Tesco minerální voda, Prrier..korunní, Ondrášovka, Vittel, Tesco minerální voda, Prrier..  Silně mineralizovanéSilně mineralizované: Hanácká, Poděbradka, Odysea…: Hanácká, Poděbradka, Odysea…  Léčivé minerální:Léčivé minerální: Vincentka, Bílinská, Zaječická,Vincentka, Bílinská, Zaječická, Šaratica, Mlýnský pramenŠaratica, Mlýnský pramen Hořčík, vápník, dusičnany, sodík,Hořčík, vápník, dusičnany, sodík, fluórfluór  MgMg2+2+ CaCa2+2+  Optimální poměr vápník:hořčík´2:1-Optimální poměr vápník:hořčík´2:1-↑množství Ca↑množství Ca ↓vstřebávání Mg↓vstřebávání Mg  Mg -Mg - aktivátor enzymatických reakcí, syntézy proteinůaktivátor enzymatických reakcí, syntézy proteinů a nukleových kyselin a nervosvalové dráždivost,a nukleových kyselin a nervosvalové dráždivost, ovlivňuje TK,ovlivňuje TK, ↓riziko úmrtí na infarkt myokardu↓riziko úmrtí na infarkt myokardu  CaCa - součástí kostí a zubů, pro nervosvalovou- součástí kostí a zubů, pro nervosvalovou dráždivost, svalovou kontraktilitu, srážení krve, vliv nadráždivost, svalovou kontraktilitu, srážení krve, vliv na TK, prevence Ca tlustého střeva??TK, prevence Ca tlustého střeva??  NONO 33 --  Přeměna dusičnanů na dusitany (NO2-)Přeměna dusičnanů na dusitany (NO2-) v zažívacím traktu člověka, dusitany váží se nav zažívacím traktu člověka, dusitany váží se na č.k.b a snižují tak schopnost krve přenášet kyslíkč.k.b a snižují tak schopnost krve přenášet kyslík  Přípustné množství do 50 mg/l, pro kojence do 15Přípustné množství do 50 mg/l, pro kojence do 15 mg/lmg/l  NaNa++  hlavním kationtem plazmy a extracelulárníhlavním kationtem plazmy a extracelulární tekutiny, udržování acidobazické rovnováhy,tekutiny, udržování acidobazické rovnováhy, přenos nervových impulsů, u některých lidípřenos nervových impulsů, u některých lidí ovlivňuje výšku TKovlivňuje výšku TK  FF--  Voda je největším zdrojem fluoru, stavbu kostíVoda je největším zdrojem fluoru, stavbu kostí a zubů, zubní fluoróza (skvrnitost zubu) aa zubů, zubní fluoróza (skvrnitost zubu) a deferomity kostí u něktrých dětí při dávkáchdeferomity kostí u něktrých dětí při dávkách již kolem 0,5mg/l.již kolem 0,5mg/l. Optimální hodnoty některých minerálníchOptimální hodnoty některých minerálních láteklátek Druh minerálníDruh minerální látkylátky Množství minerální látky ve vodě v mg/lMnožství minerální látky ve vodě v mg/l CaCa2+2+ 20-30 (min. 30)20-30 (min. 30) MgMg2+2+ 20-30 (min. 10)20-30 (min. 10) KK++ > 1> 1 NaNa++ > 20> 20 ClCl-- < 50< 50 SOSO44 2-2< 50< 50 FF-- 0,1-0,30,1-0,3 NONO-- 33 < 10< 10 CelkováCelková mineralizacemineralizace 150-450150-450 Oxid uhličitýOxid uhličitý  Jde o zplodinu látkové výměny, které se musí lidskýJde o zplodinu látkové výměny, které se musí lidský organismus neustále zbavovat (produkce CO2 550 –organismus neustále zbavovat (produkce CO2 550 – 600 g/24h)600 g/24h)  Některé vody výskyt až 8000 mg/lNěkteré vody výskyt až 8000 mg/l  Negativa:Negativa:  žaludeční motilitu a způsobuje tak nedostatečné natrávenížaludeční motilitu a způsobuje tak nedostatečné natrávení potravypotravy  říháníříhání  regurgitace žaludečního obsahuregurgitace žaludečního obsahu  stimulaci dechového centra a tím se zvyšuje dechová frekvencestimulaci dechového centra a tím se zvyšuje dechová frekvence +zvedání bránice a dochází tak k tlaku na hrudní dutinu+zvedání bránice a dochází tak k tlaku na hrudní dutinu  mírný diuretický účinekmírný diuretický účinek  falešně pocit osvěženífalešně pocit osvěžení Mikrobiální kontaminaceMikrobiální kontaminace  upraveny vyhláškou č. 404/2006 Sb. (č.upraveny vyhláškou č. 404/2006 Sb. (č. 275/2004 Sb.) a č.275/2004 Sb.) a č.  293/2006Sb. (č. 252/2004293/2006Sb. (č. 252/2004 Sb.).Sb.).  Vyhlášky stanovují počet E coli, koliformníVyhlášky stanovují počet E coli, koliformní bakterie, entrokoky, Pseudomonas aeruginosa,bakterie, entrokoky, Pseudomonas aeruginosa, sporulující anaerobní bakterie,sporulující anaerobní bakterie, psychrofilní apsychrofilní a mezofilní bakteriemezofilní bakterie  Důležité:Důležité:  Podmínky skladování - temno, chlad (teplo=uvolněníPodmínky skladování - temno, chlad (teplo=uvolnění acetaldehyd, ftaláty z obalů + množení bakterií)acetaldehyd, ftaláty z obalů + množení bakterií)  Nepít přímo z láhveNepít přímo z láhve ČajeČaje  PravéPravé  Vyrobené z lístků Camellia sinensis L.Vyrobené z lístků Camellia sinensis L.  Černý (fermentovaný), oolong (žlutý) (polofermentovaný) –Černý (fermentovaný), oolong (žlutý) (polofermentovaný) – podléhají fermentaci (oxidaci vzdušným kyslíkem), zelený-podléhají fermentaci (oxidaci vzdušným kyslíkem), zelenýfermentace zastavena teplemfermentace zastavena teplem  Fermentované čaje:Fermentované čaje: Fermentace ničí některé viaminy,Fermentace ničí některé viaminy, polyfenoly (antioxidanty),polyfenoly (antioxidanty), tříslovinytřísloviny – ovlivňují negativně– ovlivňují negativně vstřebávání Fe (luhují se po 3-4 minutách, včas ukončitvstřebávání Fe (luhují se po 3-4 minutách, včas ukončit luhování čaje),luhování čaje), kofeinkofein – „diuretikum“???(do 300 mg– „diuretikum“???(do 300 mg kofeinu/den není potřeba dodávat tekutiny navíc), ovlivněníkofeinu/den není potřeba dodávat tekutiny navíc), ovlivnění srdeční frekvencesrdeční frekvence  Zelené čaje:Zelené čaje: vyšší obsahvyšší obsah polyfenolůpolyfenolů (flavonidy –(flavonidy – katechiny+flavanoly+proanthokyanidiny)katechiny+flavanoly+proanthokyanidiny) ↓↓LDL cholesterolu,LDL cholesterolu, +protizánětlivý účinek+inhibují amylázu ve slinách (kazivost+protizánětlivý účinek+inhibují amylázu ve slinách (kazivost zubů),zubů), saponinysaponiny - s cholesterolem nerozpustné- s cholesterolem nerozpustné sloučeniny,sloučeniny, kofeinkofein je zde vázaný na třísloviny=uvolňuje seje zde vázaný na třísloviny=uvolňuje se pomaleji, minerální látky (fluor, mangan, zinek, draslík,pomaleji, minerální látky (fluor, mangan, zinek, draslík, hořčík..)hořčík..)  Nepravé čajeNepravé čaje  ovocné čaje, bylinkové čaje, Rooibos, Mate aj.ovocné čaje, bylinkové čaje, Rooibos, Mate aj.  Ovocné čaje:Ovocné čaje: vyrobeny na bázi ovocevyrobeny na bázi ovoce (nejčastěji(nejčastěji --ibišku, šípku, pomerančové kůry a sušeného jablka),ibišku, šípku, pomerančové kůry a sušeného jablka), výhody:výhody: neobsahují kofein, třísloviny, přidáványneobsahují kofein, třísloviny, přidávány někdy antioxidanty,někdy antioxidanty, nevýhody:nevýhody: přidávány barviva,přidávány barviva, aromata a jiné přídatné látky, organické kyselinyaromata a jiné přídatné látky, organické kyseliny poškozují zubní slovinupoškozují zubní slovinu  Bylinné čaje:Bylinné čaje: pozor na obsahové látky, vždy nutnopozor na obsahové látky, vždy nutno znát účinky, doporučené množství, být si jistý bylinou.znát účinky, doporučené množství, být si jistý bylinou.  Rooibos:Rooibos: z větviček Aspalathus linearit (red bush,z větviček Aspalathus linearit (red bush, Rooibos), výhody: zdrojem řady antioxydantůRooibos), výhody: zdrojem řady antioxydantů (flavonoidů, beta karotenu, vit. E, vit C..),(flavonoidů, beta karotenu, vit. E, vit C..), neobsahuje kofein+málo tříslovin,neobsahuje kofein+málo tříslovin, Slazené nápojeSlazené nápoje  Juice, nektary, ovocné+zeleninové nápojeJuice, nektary, ovocné+zeleninové nápoje  Juice – obsahujeJuice – obsahuje >>50 % ovocné šťávy, 100% juice by50 % ovocné šťávy, 100% juice by neměl být ředěn vodouneměl být ředěn vodou  Nektary – obsahují 50-25 % ovocné šťávyNektary – obsahují 50-25 % ovocné šťávy  Ovocné a zeleninové nápoje – většinou ovocné či zel.Ovocné a zeleninové nápoje – většinou ovocné či zel. složkysložky <<25%25%  Výhody:Výhody: obsahujíobsahují antioxydanty (vitamin C, beta-antioxydanty (vitamin C, betakaroten, E vitamin, flavonoidy aj.), kyselinu listovou,karoten, E vitamin, flavonoidy aj.), kyselinu listovou, minerální látek, v některých nápojích je i vlákninaminerální látek, v některých nápojích je i vláknina  Nevýhody:Nevýhody: ↑množství mono a disacharidů, ovocné↑množství mono a disacharidů, ovocné šťávy (sirupy) ažšťávy (sirupy) až 1000 kJ/100 ml sirupu, přídatné1000 kJ/100 ml sirupu, přídatné látky na zlepšení chuti, barvy, trvanlivosti, organickélátky na zlepšení chuti, barvy, trvanlivosti, organické kyselinykyseliny Slazené sycené nápojeSlazené sycené nápoje  minerální vody, limonády a kolové nápojeminerální vody, limonády a kolové nápoje  Nevýhody:Nevýhody: vysoký obsah sacharidůvysoký obsah sacharidů (průměr 67 g/l), umělá sladidla (částečně(průměr 67 g/l), umělá sladidla (částečně výhoda), barviva, aroma, konzervačnívýhoda), barviva, aroma, konzervační látky,oxid uhličitý, kyselinalátky,oxid uhličitý, kyselina fosforečné+kofein (kolové nápoje)fosforečné+kofein (kolové nápoje) Energetické nápojeEnergetické nápoje  Tekutiny obohacené o látky, které majíTekutiny obohacené o látky, které mají stimulovat výkonstimulovat výkon  Přidávané látky: kofein, taurin, L-carnitin,Přidávané látky: kofein, taurin, L-carnitin, barviva, aroma, konzervanty, sacharidybarviva, aroma, konzervanty, sacharidy  Nevýhody: Kofein (dle vyhlášky max 32Nevýhody: Kofein (dle vyhlášky max 32 mg/100ml =1 šálek slabé kávy),mg/100ml =1 šálek slabé kávy), ↑obsah↑obsah sacharidů (průměr 28g/l cukru v 250ml=7sacharidů (průměr 28g/l cukru v 250ml=7 kostek cukru)kostek cukru) Káva + alkoholKáva + alkohol  KávaKáva  Výhody: zdraví prospěšné látky jako katechiny a flavonidyVýhody: zdraví prospěšné látky jako katechiny a flavonidy s antioxidačním charakterem, niacins antioxidačním charakterem, niacin  Nevýhody: polyaromatické uhlovodíky, kofein -vysokéNevýhody: polyaromatické uhlovodíky, kofein -vysoké dávky=pocitu podráždění, nespavosti až křeče, můžedávky=pocitu podráždění, nespavosti až křeče, může způsobit i smrt. Zvýšená tvorba moči, zrychlení srdečnízpůsobit i smrt. Zvýšená tvorba moči, zrychlení srdeční činnosti, vznik arytmie, zvýšení krevního tlaku a zvýšeníčinnosti, vznik arytmie, zvýšení krevního tlaku a zvýšení kyselosti žaludku.kyselosti žaludku.  AlkoholAlkohol – záleží na druhu alkoholického nápoje (víno,– záleží na druhu alkoholického nápoje (víno, pivo, lihoviny)pivo, lihoviny)  Výhody: antioxidanty - polyfenoly (víno), vitaminy (B12,Výhody: antioxidanty - polyfenoly (víno), vitaminy (B12, kys. Listová – pivo), minerální látkykys. Listová – pivo), minerální látky  Nevýhody: diuretikum (nápoj s obsahem 10 % alkoholu lzeNevýhody: diuretikum (nápoj s obsahem 10 % alkoholu lze počítat do pitného režimu), toxin , zvyšuje rizikopočítat do pitného režimu), toxin , zvyšuje riziko karcinogenzekarcinogenze  Bezpečná dávka pro zdravého dospělého člověka je podleBezpečná dávka pro zdravého dospělého člověka je podle expertů Světové zdravotnické organizace cca 20 g 100 %expertů Světové zdravotnické organizace cca 20 g 100 % lihu za den (16 g pro ženu, 24 g pro muže), což je asi dolihu za den (16 g pro ženu, 24 g pro muže), což je asi do půl litru piva nebo 200 ml vína, 50 ml destilátu.půl litru piva nebo 200 ml vína, 50 ml destilátu. Zásady pitného režimuZásady pitného režimu  Potřeba tekutin je velmi individuální, záleží naPotřeba tekutin je velmi individuální, záleží na hmotnosti, fyzické aktivitě, klimatickýchhmotnosti, fyzické aktivitě, klimatických podmínkách, zdravotním stavu, věku….podmínkách, zdravotním stavu, věku….  Potřeba tekutin podmíněná věkemPotřeba tekutin podmíněná věkem  Potřeba tekutin formou nápojů záleží i na skladběPotřeba tekutin formou nápojů záleží i na skladbě stravy (ovoce, zelenina, polévky, mléko ….stravy (ovoce, zelenina, polévky, mléko …. ↑zastoupení vody), nezapomenout zahrnout!!!↑zastoupení vody), nezapomenout zahrnout!!! VěkVěk Potřeba tekutin ml/ kg/denPotřeba tekutin ml/ kg/den 1-6 let1-6 let 90-10090-100 7-10let7-10let 70-8570-85 11-18 let11-18 let 40-5040-50 DospělýDospělý 30-3530-35  Pít v průběhu celého dne, předcházet pocituPít v průběhu celého dne, předcházet pocitu žízněžízně  Základ pitného režimu tvoří nekalorické nápoje –Základ pitného režimu tvoří nekalorické nápoje – voda kojenecká, pramenitá, kvalitní vodyvoda kojenecká, pramenitá, kvalitní vody z veřejného vodovodu, minerální vody se slabouz veřejného vodovodu, minerální vody se slabou mineralizací, doplnit dle potřeby vodou vícemineralizací, doplnit dle potřeby vodou více mineralizovanoumineralizovanou  Nápoje s vysokým obsahem sacharidů obsahujíNápoje s vysokým obsahem sacharidů obsahují zbytečně vysoké množství energie. Většinazbytečně vysoké množství energie. Většina slazených nápojů obsahuje i vyšší množstvíslazených nápojů obsahuje i vyšší množství přídatných látek, jejichž příjem není žádoucí.přídatných látek, jejichž příjem není žádoucí.  Nekonzumovat často nápoje s vyšší obsahem oxiduNekonzumovat často nápoje s vyšší obsahem oxidu uhličitéhouhličitého  Ideální teplota nápoje se má pohybovat 16 °C (min 10Ideální teplota nápoje se má pohybovat 16 °C (min 10 °C), nebo i vyšší. Teploty nižší pocit žízně následně°C), nebo i vyšší. Teploty nižší pocit žízně následně rovněž zvyšují tím, že vedou k překrvení sliznice hltanu.rovněž zvyšují tím, že vedou k překrvení sliznice hltanu.  Při nákupu balených vod je důležité sledovat obsahPři nákupu balených vod je důležité sledovat obsah minerálních látek, především celkovou mineralizaci.minerálních látek, především celkovou mineralizaci. Měla by být sledováno i skladování balené vody – ne naMěla by být sledováno i skladování balené vody – ne na slunci a při vyšších teplotách.slunci a při vyšších teplotách.  Již otevřená balená voda by měla být co nejdříveJiž otevřená balená voda by měla být co nejdříve spotřebována a skladována v chladnu.spotřebována a skladována v chladnu. Pitný režim těhotných + kojícíchPitný režim těhotných + kojících výzkum 2006/2007výzkum 2006/2007 44% 22% 62% 61% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% Procentuálnízastoupení respondentů Doporučeného množství - pouze nápoje Doporučného množství -tekutiny celkem Doporučené množství tekutin Těhotné Kojící Graf 1 Příjem doporučeného množství tekutin těhotnými a kojícími ženamiGraf 1 Příjem doporučeného množství tekutin těhotnými a kojícími ženami Graf 2: Znalosti doporučeného množstvíGraf 2: Znalosti doporučeného množství tekutin versus skutečný příjemtekutin versus skutečný příjem 0% 11% 1% 23% 13% 17% 48% 29% 30% 20% 8% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% Procentuálnízástoupenírespondentů <1 l 1-1,5 1,5-2 l 2-2,5 l >2,5l Nevím Množství tekutin Odhad doporučeného množství Skutčený příjem Graf 3: Co vám brání dodržovat správný pitnýGraf 3: Co vám brání dodržovat správný pitný režimrežim (bylo možno zaznačit více odpovědí)(bylo možno zaznačit více odpovědí) 8% 11% 5% 81% 5% Nedostatek informací Nedostatek času Nevyhovují doporučené nápoje Nemám pocit žízně Jiné Informovanost ženInformovanost žen  Byla jste zdravotníkem informována o správném pitném režimu?Byla jste zdravotníkem informována o správném pitném režimu?  Nebylo informováno 39 % ženNebylo informováno 39 % žen  Jaké je doporučené množství tekutin v období těhotenství a kojeníJaké je doporučené množství tekutin v období těhotenství a kojení  vědělo 66 % těhotných a 82 % kojícíchvědělo 66 % těhotných a 82 % kojících  Které nápoje jsou vhodné pro každodenní konzumaci v množstvíKteré nápoje jsou vhodné pro každodenní konzumaci v množství více jak 1 l:více jak 1 l:  Zcela správně odpovědělo pouze 12 % respondentekZcela správně odpovědělo pouze 12 % respondentek  Znáte některé příznaky dehydratace:Znáte některé příznaky dehydratace:  Žádný příznak dehydratace neznalo 29 % těhotných a kojícíhŽádný příznak dehydratace neznalo 29 % těhotných a kojícíh  O nevhodnosti konzumace alkoholu v těhotenství a v období kojeníO nevhodnosti konzumace alkoholu v těhotenství a v období kojení nebylo informovánonebylo informováno  14 % těhotných a kojících14 % těhotných a kojících Graf 4: Kde nejčastěji získáváte informace oGraf 4: Kde nejčastěji získáváte informace o zdravém životním stylu?zdravém životním stylu? 60% 34% 27% 17% 16% 15% 14% 5% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% Procentuálnízastoupení respondentů ČasopisyPopulárně naučná literatura Televize Zdravotníci Rodina Jiné (internet..) Přátelé Rozhlas Zdroje informací Tabulka 1: Frekvence konzumace jednotlivých druhů nápojůTabulka 1: Frekvence konzumace jednotlivých druhů nápojů Druh nápojeDruh nápoje Denně konzumuje Nikdy nekonzumujeDenně konzumuje Nikdy nekonzumuje Balené vodyBalené vody 56 %56 % 6 %6 % Vody z vodovoduVody z vodovodu 53 %53 % 27 %27 % Mléko+mléčné nápMléko+mléčné náp.. 44 %44 % 6 %6 % Čaj ovocnýČaj ovocný 38 %38 % 17 %17 % KávaKáva 27 %27 % 44 %44 % Čaj bylinnýČaj bylinný 26 %26 % 26 %26 % MeltaMelta 18 %18 % 51 %51 % JuiceJuice 14 %14 % 19%19% Čaj černýČaj černý 13 %13 % 57 %57 % Čaj zelenýČaj zelený 8 %8 % 48 %48 % Domácí šťávyDomácí šťávy 4 %4 % 53%53% LimonádyLimonády 2 %2 % 46%46% AlkoholAlkohol 0 %0 % 76%76% Energetické nápojeEnergetické nápoje 0 %0 % 96 %96 % ShrnutíShrnutí  Doporučené množství tekutin přijímá pouze 62 %Doporučené množství tekutin přijímá pouze 62 % těhotných a 61 % kojících.těhotných a 61 % kojících.  Ženy nejsou dostatečně informovány o potřebnémŽeny nejsou dostatečně informovány o potřebném množství tekutin ani o vhodných druzích nápoje. Častomnožství tekutin ani o vhodných druzích nápoje. Často doporučené množství tekutin nadsazují.doporučené množství tekutin nadsazují.  I když vědí jaké je doporučené množství tekutin nejsouI když vědí jaké je doporučené množství tekutin nejsou schopny pitný režim dodržet. Největší překážkou jeschopny pitný režim dodržet. Největší překážkou je absence pocitu žízně.absence pocitu žízně.  Nejčastěji konzumovanými nápoji jsou balené vody,Nejčastěji konzumovanými nápoji jsou balené vody, voda z veřejného vodovodu a nápoje na bázi mléka.voda z veřejného vodovodu a nápoje na bázi mléka.  Zdravotníci se podílejí na informovanosti těhotných aZdravotníci se podílejí na informovanosti těhotných a kojících v otázce pitného režimu pouze v 17 %,kojících v otázce pitného režimu pouze v 17 %, největším zdrojem informací v této oblasti jsou časopisy.největším zdrojem informací v této oblasti jsou časopisy. StudieStudie  Prováděná v roce 2005-2006Prováděná v roce 2005-2006  Mgr. Aneta KlegováMgr. Aneta Klegová Nejoblíbenější nealkoholický nápoj 11% 12% 15% 10%2%17% 24% 9% pitnávodaz kohoutku balenávoda slaz.minerálnívody slaz.syc.nápoje lightnápoje džusy čaj káva 0 0 0 0 2,7 6,5 35,7 37,6 52,7 33,3 8,9 22,6 0 10 20 30 40 50 60 % osob 0,5 1 1,5 2 2,5 více Jaký by mělbýt příjem tekutindle respondentův závislostina kraji (v litrech) MS kraj JM kraj 0,9 0 7,1 16,1 31,3 31,2 34,8 34,4 20,5 6,5 5,4 11,8 0 5 10 15 20 25 30 35 % osob 0,5 1 1,5 2 2,5 více Odhad příjmu tekutin v závislosti na kraji (v litrech) MS kraj JM kraj 1544 1443 1529 1358 0 500 1000 1500 2000 ml den všední den sváteční Průměrný příjem nealkoholickýchnápojův den všední a sváteční v závislosti na pohlaví(v ml) ženy muži 547 540 0 250 500 750 1000 ml Den všední Den sváteční Průměrný příjem vody z potravin v den všední a sváteční (v ml) 35 104 0 4 0 20 40 60 80 100 120 počet osob nedostatekčasu žádný pocit žízně zdrav. důvody jinédůvody Co brání respondentům konzumovat více tekutin 33,3 23,9 42,7 56,8 2,6 4,5 21,4 12,5 0 2,3 0 10 20 30 40 50 60 % osob cena značka původ obsah min. l. jiný důvod Orientace při výběru balených vod v závislosti na pohlaví ženy muži 61,5 38,5 45,5 54,5 0 20 40 60 80 % osob ženy muži Čteníinformacína obalechbalenýchvod v závislostina pohlaví ano ne 40 3 12 19 7 15 34 112 33 14 10 22 7 27 0 20 40 60 80 100 120 počet osob Cadusičnany F Fe I K Mg min.l. Nastop.prvkyvitaminy voda Clnevím Prospěšné látky v pitné vodě dle respondentů Děkuji za pozornostDěkuji za pozornost