VÝŽIVA KOJENCŮ, BATOLAT A DĚTÍ PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU Mgr. JITKA POKORNÁ V ý Živa kojence od 6 m 6s íce v6ku _ \/ v \/ O • D ítG m á být výhradnG kojeno do šestimGsícU • Nepodáváme Žádné jiné tekutiny! (Caj v horku, Caj proti nadýmání - „Spokojené b ľíš k o", ŠtáviCky a pod.) _ v v v v • Po ukonCení 6.mGsíce je obtíZné krýtvýZivovou \/ potľebu jen M M • VGtšina k o je n c U je vývojovG p Ti pravena na pľíjem jiných potravin • Kojení je stále základ (n a p ľ. VC VŠku 12-23 měskŮ poskytuje MM až 35% CEP ) První p ľí k r m Podáváme po ukončeném 6.měsíci věku dítěte v v v Z á s a d n G iZiCk o u - nikdy ne lahví Ve vhodnou dobu, kdy je d í t G d o b ľe nálad Gn é Kdy sama maminka je v klidu, nemá shon První pľíkrm bereme spíše jako hru neZjako „dokrm "-nejde o to v v v d ítG n a k rm it, a le seznámits novou chutia se iZiCkou v v v dítGti porn áhat, kdyZ se uCí jíst sam o citlivG reagovat na známky hladu a sytosti v v v v v dítG krmit pomalu a trpGlivG (neklidné dítGv klidném prost ľe d í) o o zkoušet rUzné kombinace, chuti, struktury + zpUsoby povzbuzován k jíd lu krmeníje také doba u Ce n í a lásky !!! BezpeCnost p ľíkrm • Zachovávejte správnou hygienu a zacházení s potravinami • Před přípravou jídla a krmením dítěte umyjte ruce sobě i dítěti • Skladujte potraviny vhodným způsobem a servírujte jídlo jakmile je připraveno • K přípravě a servírování používejte čisté kuchyňské nádobí nástroje • Při krmení používejte čisté hrníčky, misky a lžíce • Nepoužívejte kojenecké láhve, protože se špatně udržují J J V ý b Sr v h o d n á IZ'\ Ck y L ZiCk a je n e jIe p š í * z plastu * m Šiká * s oblým i hranám i d6Iátku je v pusince p Tí j e Sání a polykání Série pohybů nutná ke spolknutí kašovitého nebo tuhého sousta je jiná než k sání a polykání tekutiny • 5. měSÍC - Žm o u láni •7. -9. meSÍC - rytmické Žvýkací pohyby • 8.- 1 2. měsíc - jazyk se hýbe ze strany na stranu a posunuje potravu ke stoliCkám • 1 2. - 18. měsíc úplné rotaCní Žvýkání Nutno postupovat pomalu a individuálně o n z i s i 8 n c 8 stravy 6.m6síc - kašovitá strava 8. mGsíc - jídlo do ruky Nejdľíve od 1 2. mGsíce je dítG schopno jíst stejný typ stravy jako rodina - nGkdy ale mnohem pozdGji- Častý mýtus, Ze dítG po v O v 1 . roce Života „m UZe jíst všechno44 v v v DoporuCujeme jídlo pľipravovatvIáCné -více omáčky a štávy Nepodávejte p o tra v in y , k te ré mohou O v v zpUsobit zadušení d ítGte (oľíšky, syrová mrkev) x^Začít jednou potravinou s frekvencí 1-2 lžičky příkrmu (^HLADKÉ KAŠE) 1-2krát denně • Další jednu potravinu zkusit přidat asi až za 3 dny (stejný druh potraviny podáváme 3-4 dny a pozorujeme rda k c i d ítete ) • P p t o m nabídneme novou chuť • Pokud d ít e p Tí k r m odmítá, nikdy dítG nenutím e a p Ti krm v O nabídneme za nejakou dobu - za párdnU V h o d n á k o n z i s i e n c e prvního p ľí k r m u Jemně rozmixované pyré • Zeleninové •Maso-zeleninové •Jogurty • Obilniny F r 8 k v 8 n c 8 podávání p fí k r rn u NeZ dít6 pTíjm e novou chut, neZ se n a u Cí jíst ze iZiCky staCí pTíkrm p o d á v a t je d n o u a Z d v a k rá t d e n n 6 6-8 měsíců 2-3x denně 9-11 měsícŮ3-4x denně 12-24 měsícŮ3-4x denně + v ý Ziv né svaCiny 1 -2 P rvn í p Hkrrn • CíM Z A CíT : -zeleninou (n a p f. vaTená m rkev, bram bor..cuketa, d ý n 6, baklaZán,fenykl, koTen pe t TZe le , kedluben, špenát, m angold, Červená Tepa, pórek, květák, brukev, kapusta, zelí) 3 Hami - Mozilla Firefox Soubor Úpravy Zobrazit Historie Záložky Nástroje Nápověda EHS I |_| http://www,mojedite,cz/nnicrosites/hanni/prQdukt,php?section=5&subsecl:ion=l Google S Jak začít © Přehled zprav Qj Hami ■ SUNARKA - Sunarka Unikátní Hami První lžička od ukončeného 4. měsíce Představuje príkrnny vyrobeny z j e d n o druhov é zeleniny s velmi jemnou konzistencí, takže se detenn dobře polykají, Jídelníček Vašeho děťátka můžete vedle mrkve a brokolice doplnit o novou variantu Hami První lžička květák, 125 gramů První lžička mrkev M rlťllj" ■ První lžička brokolice První lžička květák Druh příkrmu: - zelenina kV Qs INFŮLINKf, lLii-ii rfl 80Ü-110-Ü0Ü napište si o radu m Ôje d ItĚ NUTRIU A Hami - Mozilla Firefox ^ Vyziva_deti - OpenOf... CS Cíl prvních cca 2 týdnů N a u Čit d ítě jíst lŽiČko u k a š o v ito u s tra v u CílVI PO K R A CO VAT : v o -maso: k u Te , k r Ut a , kachna, husa, h o v 6z í, je h n 6Cí, králík - cca 1 p I /dávka - 20g -ovoce: banán, jablko... -kysané mléCné výrobky -obilniny: kaše,peCivo Začínáme p o d á v a t, ja k m ile dítGpGknGjí zeleninové pľíkrmy M UZe m e za Cit masovými vývary - hovGzí PostupnGmaso p ľi dáváme i do pľíkrmu nejdľíve jem nG rozm ixované, pozdGji nakrájené na drobné kousky Místo masa m UZe m e p ľi dat natvrdo uvaľe Zlo u te k Ryby po 1 . roce Života Bílek po 1 . roce Života IVI lá k o Pokud matka prestáva kojit pľed druhým rokem mGla by dále podávat mléko, v v v v nejvhodnGjší je pokra Covací m léCná výZiva v O v v Od 1 0. m Gsíce m UZe dítG dostávat do pokrm U neupra v e n é plnotučné pasterizované mléko NGkdy dGti po odstavení mléko úpInG odmítají - nic se nedGje, zkusím e nabídnout za nGjakou dobu Samotné kravské mléko ne dľíve jak pľed 1 v v v rokem Život, lépe aZpo 2 roce Života. J u Ochucování p f\ k r m LJ Do jednoho roku pTíkrmy nesolíme Nejlépe ani nesladíme O v M UZe me ochucovat bylinkám i (p a Zitk o u , z e le n o u p e trZe Ik o u ... ) Tekutiny Nápoje některé d 6ti přijímají docela pozdě, obzvláštGjsou-liCasto kojeny (8 - 10. m Gs íc ) Nejlépe je podávat dGtský, nebo kvalitní ovocný Ca j, nebo obyCejnou kojeneckou vodu Vyhýbáme se p ľe slazeným ovorn»m, v O d Zu s Um Nejlepšíje Čerstvá šťáva z ovoc Nápoje podáváme nejlépe v hrn P ľí p r a v a rn I š Cn š v ý ~Ĺ\v y Pokud není dítě kojeno, součástí jídelníčku by mělo být adaptované mléko: v v v v K a Zd o u mléCnou dávku pľipravujeme Čerstvou Nedopité mléko vylíváme a nikdy znovu nepodáváme Pokud pľipravujeme dávku na noCní krmení, prudce ji v v zchladíme, dáme do lednice a pľed krmením ohľejeme v v v teplé lázni, nebo v ohľívaCce na láhve v v v Oh ľí vání v mikrovlnné troubGse nedoporuCuje v v v v LahviCku a saviCky pľed prvním pouZitím v y s te riliz u je m e v v v v 1 o d m Grk a mléCné výZivy se vGtšinou rozpouští ve 30ml v v v v horké vody (odmGrka je souCástíkaZdého balení m léCné v v ý Zi v y ) v v LahviCka se zchladíve studené vod 6 v Kápnutím na zápGstí zjistím e teplotu O v Pokud mléko nepálí, m UZe m e jej podávat Dále sterilizujeme 1 x za 24 hodin P r Um y s I o v S vyrobené p f\ k r rn y DoporuCujeme střídmé podávání Kontrolujeme trvanlivost Kídíme se návodem k pouZití a podm ínkam i skladování U c h o v á v á ní a o h fi v á n í p fí k r rn LJ Uchovávání příkrmů • N e jle p š í je va fit kaZdý den Čerstvé jíd lo •Uchováváme je v Čisté nádobce s víCkem v lednici nejdéle do druhého dne • M UZe m e zam rázovat v kvalitní nádobce s víCkem nejdéle 2 m6síce Ohřívání Nejlépe ohříváme pTímo v kastrUlku P r E) k i i c k ý návod pro úkon Cs n í i r Koje n i Praktický návod pro postupné ukonCení kojení Odstavení je velkou zmGnou pjo Vás i projdítG. Není třeba s pechdt, p ľiz p Us o b o v á n í vZdy trvá u rCito u dobu, vynechejte jedno kojení denně každé dva aZ tri Ony.T o u moo Znuje,abyotvorba mléka klesala pomalu, bez pocitU plnosti prsU. -pokud máte problém y, staCíprsy odstľíkatdo úlevy a napětí v prsou Vynechejte ta kojení, o která dítě jeví nejmenŠÍ zájem. r o zgr n e s ledujte reakce dítět$. n §kdy, treba k d y Z j e nvem očné, m UZe vyžadovat Ca s ^Gj š í k o [e n í. P o s k y tnjšte m uje. K odstavování se m UZe t e v Zd y vrátit, a Z s e dítGbude cítit lépe. vynechejte kojení, při němž máte prsy nejméně nalité. tr v v t e další kroky podle toho, jak se dítG vypoľá dalo \/ \/ \/ tím pľedešlým.KaZdý pár - matka a dítG - je jiný, vyzkoušejte různé způsoby a použijte ty, kte révám i b Gm a budou vyhovovat. BŠhem následujícího týdne Vynechejte další iL • ' v KOjem, pokud d ítG n e p ro te s tu je . Některá kojení mohou být pro dítě důležitější, neZjiná. Pokud tomu tak je, pokra Čujte v tGch kojení a vynechejte je jako poslední. odstavování nemusí probíhat způsobem „všechno,nebo niC .Pokud dítGna nGkterých O v kojeních trvá i poté, kdy se vzdalo ostatních, m UZete I nich po urCitou dobu pokraCovat. JokraCujte ve vynechávání kojení, aZ VyneC háte i kojení poslední. V ý Živa v 6 , a Z 8 *m Gsíc i P ří k r m 2 1 % , M M 7 9% U nekojených - cca 500m I pokra Covacího mléka/d en K - 0 ,5 4 M J /d e n p Tí krmu (tzn.cca 1 1 8 -1 6 2 g /d e n ) NK -celkem 2,5M J/den v O v v B Gh e m prvních 2-3 týdnUby m Gla býtjedna mléCná porce (15 0-200g)zcela nahrazena masozeleninovým p Tí krm e m O v Ovocné pyré (2 0g/100g sacharid U) m oZno smíchat s jogurtem Obilné kaše P Tí krm 2-3krátdennG Zvýkání do ruky Zkoušet nechat krmit „samo" Povzbuzovat - nenutit (1 5 -3 0m inut) Co podávat a nepodávat? • Konzistence - hustá kaše - spíše rozmaCkávat • podávat - p o s tu p n 6 n o v é chut6 - m a s o (1 -2 p l/d á v k a , F e !), Zlo u te k (1 /fcý d e n ), neslazený bílý jogurt, kaše • n e po dávat -nepfislazovat, nesolit -neupravené kravské mléko,tvaroh,prídavky tekutin (do 10.m ), nerozpustné malé kousky potravy P ľí k J si d j í d s J n í Ck u koncern J , m Sís í c e v Sk u • Ráno -ovocným pľíkrm pľípadn6 s neslazeným bílým jogurtem •Poledne -zeleninový pRkrm v o z n6kolika druhU zeleniny, bram bor, maso nebo vajeCný Žloutek •Večer -obilninová, nebo rýZová kaše p ľí padne obohacená ovocem Podle potřeb dítěte ještě několikrát denně kojit V ý Ziv a v 9 * a Z 1 2 »m 6s íc i P říkrm 4 5 % , M M 5 5 % v U nekojených - cca 200-4 00ml pokra Co vacího mléka/den K -1 ,3M J/den pfíkrmu (tzn.cca 282 -3 87g/den) NK -celkem 2,9M J/den P ľíkrm 3-4krátdenn6 P o tra viny do ruky v v Zkoušet nechat krmit „samo"lZiCkou - povzbuzovat Pokrm z hlubší teZší nerozbitné misky Tekutiny (po 1 O.m esíci) podá vat ze šálku o podávata nepodávat? Konzistence - postupně zavádět měkkou kouskovitou stravu - spíše krájet než rozmačkávat PODÁVAT - od 10.m další tekutiny (200ml koj.vody) - od 10.m kravské mléko (ne jako nápoj - pouze do pokrmu) - ovocné džusy max 120-150ml (15g sacharidů/1 OOml) NEPODÁVAT - nepřislazovat (pokud možno), nesolit - uzeniny, tučné maso, paštiky, majonézu, vaječný bílek, tvaroh, nízkotučné mléčné vvrobkv VýZiva v 1 « aZ 2.roce • Příkrm 65%, MM 35% • K - 2,4MJ/den příkrmu (tzn. cca 420-475g/den) • NK - celkem 3,8MJ/den • Příkrm 3-4krát denně, od 12. měsíce přidat i 1-2 svačinky • Návyk pravidelného rozložení stravy • Učit jíst samostatně (lžička...příbor), ale nenechat bez dozoru! - čas, pozornost, trpělivost • „jídlo do ruky" VýZiva po 2.roce • „samo" 3 hlavní a 2-3 menší porce pestré stravy denně • vyšší spektrum potravin: - část obilninových výrobku celozrnná - brambory - ovoce a zelenina 5krát denně - maso, olejovky; vajíčka - mléko a mléčné výrobky - polotučné - tuky - po 2.roce podíl v potravě snižovat Batolecía p ľedškoln í v6k • BATOLECÍ VĚK: - růst se zpomaluje, snižuje se potřeba energie - dítě se učí jíst samo, formují se některé chuťové prefernece - ovlivňování stravovacích návyků okolím - od 2.roku by spotřeba tuků neměla přesahovat 30% CEP • PŘEDŠKOLNÍ VĚK: - zvýšená pohybová aktivita - změna složení těla - tuková tkáň X svalová tkáň - vstup do kolektvních zařízení!!! BATO LE sto lo vá n í J e d n o ro Čn í d ítG o -jí pomoci prstU -pot ľe buje pomoc p Ti drZení hrneCku Dvouleté d ítG -schopné drZet hrneCek samo -dobľe pouZívá IZÍCÍ- dáva však p Tednost rukám Š estileté d íte -zaCíná pouZívat n UZ ke krájení i roztírání pRedškolní vEk Malá kapacita Žaludku Stľídavá chuť k jídlu menší porce nGkolikrát dennG (5 krát) - 500m l/den mléka + mléčné výrobky -vláknina: kojenec aZ 2 Jeté batole - 5 g/d e n starší d eti - „vek v letech + 5 "g /den předškolní vék a fyzikální vlastnosti jídla * O d m ítá n í -pľíliš teplých jídel - vUne -jídla smíchaná dohromady -citlivost na pachy, které snado Z JI s tu JI -rozvaľeného (pľedevším zeleniny) předškolní věk a em ocionální prostTedí o X Klácení nohou a stUl v úrovni hrudníku ~i lepší jsou velikosti dítGte odpovídající stoly a Židličky, Či vyvýšené Židle X únava pľed jídlem TGlesná aktivita a pobyt na vzduchu o Kolektiv vrstevníkU Vhodné teZké nádobí Kratší p Ti bor - snadn6jší uchopení ú /A 0 rie n ta Cn í z á k lad jíd e In íCku V Věk 2-3 roky Věk 4-6 let Jídlo Velikost porce Počet porcí Velikost porce Počet porcí Poznámky Mléko a mléčné výrobky Vi hrnečku (125 ml) 4-5 Vi - Va hrnečku (125-180ml) 3-4 Vi hrnečku mléka = 15-20 g sýru = Vi hrnečku jogurtu Maso, drůbež, ryby 30-60 g 2 30-60 g 2 30 g masa může být nahrazeno: 1 vajíčkem, 4-5 lžícemi vařených luštěnin Zelenina vařená Zelenina syrová 2-3 lžíce několik málo kousků 4-5 3-4 lžíve několik málo kousků 4-5 Zahrnuje jednu listovou nebo žlutou zeleninu pro obsah vitaminu A (mrkev, špenát brokolice) Ovoce syrové Konzervované Ovocné šťávy 1/2-1 malé 2-4 lžíce 100-120 ml 4-5 1/2-1 malé 4-6 lžíce 120 ml 4-5 Zahrnuje jedno na vitamin C bohaté ovoce nebo případně zeleninu Chléb a výrobty z obilí celozrnný chléb Vařené obiloviny Vi - 1 krajíc lA - Vi hrnečku 3-4 1 kajíc Vi hrnečku 3-4 Jeden kraj íc chleba může být nahrazen Vi hrnečkem vařených těstovin nebo rýže DGkujiza pozornost