1 Ochrana veřejného zdraví doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno C:\WINDOWS\Profiles\tom\Plocha\LOGOSUPP.PCX Bc 3.r. Všeob. sestra (kolokvium) – Pa (zkouška) 2 C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg 3 C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg Kolokvium, zkouška – pouze ve zkouškovém období! (Termíny budou vypsány na isu) Na čem závisí naše zdraví: Odolnost organismu daná geneticky + vypěstovaná odolnost Úroveň zdraví Životní prostředí 5% (vzduch, voda, kvalita – znečištění, hluk, Klima……. Zdravotnictví 20% (úroveň dostupnost, efektivita) Faktory životního stylu 75% Sociální a ekonomické faktory 5 Ochrana zdraví: nOchrana před škodlivými vnějšími vlivy nPodpora a posilování zdraví, odolnosti 6 Co vše patří do ochrany zdraví (zejm. ve smyslu primární prevence) nOčkování nOchrana zdraví při práci, hygiena práce nPéče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. nBěžná hygiena a další protiinfekční opatření nMonitoring kvality potravin nZdravý životní styl (nekouření, zdravá výživa, pohyb) 7 DRUHY PREVENCE Podstata: Úrovně prevence: Primární Sekundární Zabránit vzniku nemoci -eliminování příčin nemocí, zvyšování odolnosti vůči nemocem Časná diagnóza poruchy, přerušení procesu vzniku onemocnění ještě před symptomatickým stádiem Terciární Zmírnit progresi, zabránit – oddálit novou ataku 8 2 přístupy (strategie) při praktické realizaci prevence: n(Celo)populační přístup nIndividuální přístup (strategie „vysokého rizika“) 9 Zákon o ochraně veřejného zdraví – č. 258/2000 sb. C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg 10 Zákon o ochraně veřejného zdraví – č. 258/2000 sb. C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg 11 Zákon o ochraně veřejného zdraví – č. 258/2000 sb. C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg 12 C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg 13 C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg Prevence kardiovaskulárních nemocí AHD0501-01-07-001 Ateroskleróza společný jmenovatel a příčina hlavních kardiovaskulárních onemocnění nICHS – ischemická choroba srdeční nIschemická cévní mozková příhoda (mrtvice) nIschemická choroba dolních končetin Důsledek: IM (infarkt) Časový vývoj aterosklerózy AHD1004-01-031 Příčiny aterosklerózy Faktory životního stylu § Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii § Kouření § Nízká pohybová aktivita § Alkohol - nadměrná konzumace Biochemické a fyziologické charakteristiky § Zvýšený Cholesterol v plasmě § Zvýšený Krevní tlak § Nadváha, obezita § Trombogenní faktory Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory § Diabetes, zvýšený krevní cukr (ovlivnitelné přímo) (ovlivnitelné nepřímo, sekundárně) Tabák nNejvýznamnější jednotlivý rizikový faktor pro srdečně – cévní onemocnění n Principielně velmi snadná ovlivnitelnost n Škodí i v nejmenší dávce Strava a riziko aterosklerózy § Složení a množství tuků (MK) § Energetický příjem (nadměrný) § Ochranné látky (vitamíny, antioxidanty, vláknina) nNasycené (saturované) (masný a mléčný tuk, kokos) nNenasycené (rostlinné oleje, mořské ryby) - Jedno-nenasycené - Vícenenasycené - „Trans“- pozor – pečivo apod! § Cholesterol (není ale to nejdůležitější) Doporučení stravy pro prevenci KVO § Strava musí být pestrá § Energetický příjem takový, aby BMI = 18,5 - 25 nOvoce a zelenina nCelozrnné obilniny a chléb nMléčné výrobky s nízkým obsahem tuku nRyby § Podporovat konzumaci následujících druhů potravin: § Ryby a omega-3 MK obzvláště chrání před KVO § Tuky: nTuky = 25-35% příjmu energie nNasycené – do 7% celk. energie nPříjem cholesterolu < 200mg denně nNasycené t.nahradit sacharidy a MUFA+PUFA § Při zvýšeném LDL-chol dopor. fytosteroly 2g/den Výživová doporučení ve formě potravinové pyramidy obilniny ovoce zelenina mléko maso vrchol Obilniny, těstoviny, rýže, pečivo 3 - 6 porcí Zelenina 3 - 5 porcí Ovoce 2 - 4 porce Mléko, mléčné výrobky 2 - 3 porce Ryby, drůbež, maso, vejce, luštěniny 1 - 2 porce Tuky, cukr sůl pouze střídmě Každodenní strava má obsahovat všechny hlavní potravinové skupiny v určitém poměru, vyjádřeném graficky pyramidou a rovněž numericky doporučeným počtem porcí. Příčiny aterosklerózy Faktory životního stylu § Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii § Kouření § Nízká pohybová aktivita § Alkohol - nadměrná konzumace Biochemické a fyziologické charakteristiky § Zvýšený Cholesterol § Zvýšený Krevní tlak § Nadváha, obezita § Trombogenní faktory Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory § Diabetes, zvýšený krevní cukr § Nízká zdatnost, výkonnost a odolnost srdce a oběhového sys. Doporučení pohybové aktivity nProvozovat pravidelně rekreačně-sportovní aktivitu: 5 nebo více dní v týdnu Frekvence: Trvání 1 aktivity: 30 min, lépe 45 min Intenzita: Střední (> 60 % max. SF) nDalší cesty jak zvýšit aktivitu: § Do schodů místo výtahu § Do práce pěšky, na kole…. § Zacvičit si v pracovní přestávce § Vytvořit plán aktivit, zaznamenávat § Pořídit si a nosit krokoměr §Jízda na rotopedu při sledování TV Typ aktivity: Vytrvalostní, aerobní Max.SF (srdeční frekvence) = 220 - věk Alkohol nJe velmi rozšířené tvrzení, že alkohol v mírných dávkách snižuje riziko aterosklerózy a ICHS nJednak ale není stále zcela jasno, zda se jedná skutečně o příčinnou souvislost, jednak každopádně zvyšuje riziko řady jiných onemocnění (a to i v mírných dávkách): § Hypertenze § Rakovina (tl.střevo, prs, ústa, hltan, hrtan, játra) § Cirhóza § Pankreatitida § Osteoporóza Alkohol – RR spojené s konzumací do 25 g/den RR koronárně-srdečního onemocnění ve vztahu k alkoholu Obsah alkoholu v různých nápojích Druhy cholesterolu v krvi nCelkový cholesterol (TC) nLDL-cholesterol (LDL-C) nHDL-cholesterol (HDL-C) < 5 mmol/l, u rizik. < 4,5 mmol < 3 mmol/l, u rizik. < 2,5 mmol > 1 mmol/l Cholesterol v ČR nPrůměr v populaci dospělých: 6 mmol/l nPodíl populace s hladinami vyšší než doporučená hodnota: 70% Na čem závisí hladina krevního cholesterolu nIndividuální regulační schopnosti dané geneticky (kvalita LDL receptorů apod.) nStrava: ØSložení konzumovaných tuků (poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin) ØMnožství cholesterolu v potravě ØLátky ovlivňující vstřebávání cholesterolu nPohybová aktivita nNadváha a obezita Metabolismus cholesterolu Obrázek4 Střevo Žaludek Játra Obrázek6 Periferní tkáně Krevní oběh Žluč Vstřebávání ze střeva Cholesterol ve střevě: Z potravy 0,3 g/den (Vstřebá se 95 %) Ze žluči 1-2 g/den 5 % se vyloučí stolicí LDL-receptory Doporučení tělesné hmotnosti (Energetická bilance, složení těla – obsah tuku) BMI 18,5 - 25 Hmotnost [kg] / (Výška)2 [m] nUdržovat rovnováhu mezi příjmem energie a výdejem tak, aby: nHmotnostní přírůstek za dospělost < 5 kg Podváha Přiměřená hmotnost Nadváha Obezita < 18,5 18,5 - 25 25 - 30 > 30 Hodnocení hmotnosti podle BMI: 34 C:\Users\jfiala\Desktop\Beze jména.jpg Krevní tlak < 120 Systolický TK Diastolický TK Kategorie < 80 120 - 129 80 - 84 85 - 89 > 90 130 - 139 > 140 Optimální Normální Vysoký normální Hypertenze § Nadváha a obezita §Nedostatek pohybu §Alkohol §Sůl Hlavní příčiny zvýšeného TK: Rakovina Příčiny a prevence C:\WINDOWS\Profiles\tom\Plocha\LOGOSUPP.PCX (Kolika % přispívají jednotlivé příčiny k celkové úmrtnosti na nádory) 0 5 10 15 20 25 30 35 40 % Kouření Výživové faktory 30 % Alkohol Infekční agens Radiace a sluneční záření Pracovní expozice Chemické škodliviny v životním prostředí 35 % 5 % Ovlivnitelné zevní faktory působí 80 % nádorů! Příčiny rakoviny Nízká pohybová aktivita 5 % Muži: Ženy: 1.Plíce - 26,7 % 2.Kolorektum – 15,8 % 3.Prostata - 8,9 % 4.Slinivka - 6,0 % 5.Žaludek – 4,8 % 6.Ledviny – 4,6 % 7.Játra – 3,4 % 8.Moč. Měchýř – 3,0 % ---------------------- Těchto 8 = celk: 73,2 % Pořadí nádorů dle úrtnosti 1.Prs – 15,4 % 2.Kolorektum – 14,3 % 3.Plíce – 11,0 % 4.Slinivka - 7,0 % 5.Vaječníky – 6,0 % 6.Žaludek – 4,3 % 7.Ledviny – 3,5 % 8.Žlučník – 3,0 % ---------------------- Pohlavní orgány celkem: 14,3% Tyto všechny nádory = celk: 72,8 % 1. Kouření nNejvýznamnější jednotlivá příčina rakoviny (30% všech případů) nV kouři cigaret 60 prokázaných lidských karcinogenů (!!!) nCigarety klasifikovány jako karcinogen třídy I (=prokázaný humánní) nProkazatelně zvyšuje riziko nejméně 18 druhů nádorů Kouření a rakovina 40 1.Ústní dutina 2.Oropharynx 3.Nasopharynx 4.Hypopharynx 5.Jícen 6.Žaludek 7.Kolorektum 8.Játra 9.Pankreas 10.Nosní dutiny a paranasální sinusy 11.Hrtan 12.Plíce 13.Cervix dělohy 14.Ovarium 15.Močový měchýř 16.Ledvina 17.Močovod 18.Kostní dřeň (myeloidní leukemie) 19.Prs (limitované důkazy) 41 shrnutí A Shrnutí – výživové faktory s přesvědčivými důkazy: 42 shrnutí b Shrnutí – výživové faktory s pravděpodobnými důkazy: tabulka 12 - pohyb A co podstatné není, nemá vliv: 44 nÉčka nZbytky pesticidů v potravinách nNáhradní sladidla nČaj (zelený i černý) nKáva nSuplementa, vitamíny v tabletách nBiopotraviny n n tabulka 1 - vláknina 45 Obiloviny (zrniny), vláknina stravy 46 tabulka 2 - zelenina Zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy, bylinky, koření 47 tabulka 3 - maso Maso, drůbež, ryby a vejce 48 tabulka 4 - mléko Mléko a mléčné výrobky 49 tabulka 5 - tuky Tuky a oleje 50 tabulka 6 - cukry a sůl Cukry a sůl 51 tabulka 7 - nápoje Voda, ovocné šťávy a ostatní „soft“ nápoje, teplé nápoje Pozn.: V této skupině byly hodnoceny veškeré další nealko nápoje, včetně např: čaj zelený, černý, bylinkový, kolové nápoje, káva, a další. 52 tabulka 8 - alkohol Alkohol 53 tabulka 10 - obezita Nadváha a obezita A co podstatné není, nemá vliv: 54 nÉčka nZbytky pesticidů v potravinách nNáhradní sladidla nČaj (zelený i černý) nKáva nSuplementa, vitamíny v tabletách nBiopotraviny n n 55 Pohyb tabulka 12 - pohyb