ROMOVÉ 800px-Roma_flag.svg.png Tradiční romská kultura —Na prvním místě vždy RODINA —V rodině je daná hierarchie —Větší nároky na ženu – výchova dětí, obstarání a příprava potravy, musela být věrná svému muži. U muže není nevěra hodnocena tak přísně. —Manželství bylo na celý život: rozchod byl výjimečný a byl povolen pouze v případě neplodnosti či nevěry ženy. — kolomensi.gif Pokud se manželům nenarodilo dítě, muž mohl manželku opustit. Neplodnost byla pro romskou ženu největší trest, neboť nemohla splnit svou životní roli. •Orientace na materiální hodnoty •Majetek členů komunity je společný - krádež nepřípustná. •Nepečují o své věci - výjimka: rodinný šperk, hudební nástroj. •Extrémní touha stát se slavným (X-faktor, atd) - vzor Gipsy.cz. •Hrdost. •Žijí pro přítomnost, • ze dne na den. • Budoucnost neřeší. • gypsi.cz.jpg kolomensi.gif Orientace na materiální hodnoty - jistá kompenzace, symbolizuje lepší život, postavení. Literatura pro zájemce: •CEIJA STOJKA, Žijeme ve skrytu. Vyprávění rakouské Romky. 2008 •HORVÁTOVÁ, J. Kapitoly ze života Romů •NAVRÁTIL, P. Romové v české společnosti. 2003 •ŘÍČNÝ, P. S Romy žít budeme-jde o to jak. Romové v České republice • • V České republice 250 – 300 000 Romů (2001) • (3% obyvatelstva) • •6 etnických skupin: • 1. slovenští Romové (75 %) • 2. olašští Romové (15 %), • 3. maďarští Romové (10 %) • 4. čeští Romové • 5. moravští Romové • 6. němečtí (Sintí) Romové • WAG2ab5a2_Soubor_Merci_foto_Lenka_Grossmannova.jpg kolomensi.gif Stravovací zvyklosti Minulost •Chudá, jednostranná strava – nepěstovali plodiny, nechovali dobytek → byli závislí na produkci okolního obyvatelstva •Kočovný život – co nejméně věcí, žádné zásoby – v zimě museli krást a žebrat •Jídla z mouky, brambor, zelí •Málo zeleniny, ovoce, mléčných výrobků, maso vzácností kolomensi.gif Příprava a konzumace rituální čistých pokrmů •Potraviny se stávaly nečistými pokud byly znovu přihřívané –Nikdy nejí znovu ohřívané jídlo –Věří, že duše mrtvých přicházejí očichávat zbytky jídla a kdo je sní, onemocní •Při přípravě jídla musí mít hospodyně dobrou náladu. –Pokud tak není přenese to na jídlo a osoby, které jídlo konzumují. •Přísně odlišují jednotlivé nádoby na dané potraviny — kolomensi.gif Rozlišení romských skupin podle konzumace druhů masa: • •Rituálně čistí Romové – žuže Roma - osobní hygiena, nejedli koňské ani psí maso. • •Degeša, dubki - Romové požívající koňské maso, považování za horší sortu. • •Rikoňara, pšara - jedlíci psího masa. kolomensi.gif Tradiční jídlo – levné a chutné •Holubky - velké zelné listy, mleté vepřové maso, dušená rýže, cibule, česneku, hladká mouky •Gója - vepřová střeva, brambory, stroužky česneku, hladká mouka, sůl, pepř, majoránka •Vařené maso se zelím nakyselo - kuře/vepřové, rýže, paprika, ocet, zelí/kapusta, mouka •Halušky •Rezanky •Romský čaj – (na konvičku) •2 sáčky černého čaje, 2 broskve, •4 meruňky, 6 jahody, •10 kostek cukru • — holubky www.romskakucharka.com Holubky - http://www.recepty.chytrazena.cz/masita-jidla/mlete-maso/holubky-tradicni-romska-kuchyne-63125.html Vánoce - Karačoňa —Na Štědrý den drží půst. —Štědrovečerní tabule: oPolévka Fasulja (červené fazole, masox, uzené maso, brambory, jíška) oVánoční houbová mačanka (houby, kysané zelí, česnek, kysaná smetana, mouka, máslo) oHlavní jídlo: většinou zelí, fazole se švestkami, brambory, maso oPišot (šátečky plněné vařenými brambory) oBobaľky (buchtičky sypané mákem a polité mlékem) • •Na stole celý chléb, v něm zapíchnutá svíčka. •Vzpomíná se na mrtvé. Bachtaľi karačoňa! macanka.jpg Stravovací zvyklosti Současnost •Současná romská kuchyně je ovlivněna většinovými společnostmi. Nicméně každá romská rodina vaří alespoň jedno jídlo, které má základ v původním stylu romského stravování. •Nadbytek moučných jídel, •ovoce a zelenina téměř chybí, •masitá jídla, •holdují alkoholu, • • Romská zabíjačka kolomensi.gif Výživové zvyklosti Co je ovlivňuje •1) kulturní zvyklosti: ideál krásy = silná robustní postava (u mužů i žen) • - symbolizuje autoritu a dobré postavení •2) zdraví není nejvyšší priorita •3) vzdělání (většina pouze ZŠ) • cikánka kolomensi.gif Kde a jak žijí Romové v Brně •Ulice: •Bratislavská •Francouzská •Cejl •Životského • •(Židenice) • 222130.jpg 7068.jpg Zdravotní stav romské populace •Zdravotní stav romské populace je výrazně horší ve srovnání s většinovou populací •Téměř 20 % Romů má diabetes II. typu •Střední délka života (studie na Slovensku, 2005) • - slovenští muži 69,9 let, romští muži 62,4 let • (rozdíl 7,5 roku) • - romské ženy mají střední • délku života kratší oproti • slovenským o 6,6 let • 1027050789_1_650x433_.jpg http://academos.ro/sites/default/files/biblio-docs/112/health_needs_roma_2000.pdf Výživa romských dětí •Sledování výživové spotřeby romských dětí (2000) • Soubor 99 romských dětí (9-12 let) •BMI hochů i dívek vyšší než norma •Kriticky nízká spotřeba ovoce a zeleniny, mléka a ml. výrobků •Konzumace tuků a sacharidů nadměrná kolomensi.gif Výživa těhotných romských žen •Mladé matky, velký počet dětí •Těhotná romská žena jí všechno a neohlíží se, zda je to zdravé nebo nezdravé, hlavně že nepociťuje hlad •63,3 % romských žen přiznalo, že v těhotenství kouří více než 1 cigaretu denně • • romská matka kolomensi.gif Mottlová, A.: Porovnání výživy u české a jiné národní/etnické populace, 2008 (Disertační práce) Zajímavosti •8. dubna – Den Romů •Společenství Romů na Moravě (Romano jekhetaniben pre Morava) – nezisková organizace zabývající se integrací Romů do společnosti •Romsko-české noviny Romano hangos •Zpravodajský servis Romea.cz •Portál Romové v České republice. •Muzeum Romské kultury v Brně, Bratislavská ulice 67. •Romská hymna - Gejľom, gejľom (Šel jsem, šel jsem). logo.jpg 450px-Muzeum_romske_kultury_brno.jpg Nutriční problematika u bezdomovců Charakteristika bezdomovců •Osoby bez možnosti trvalého bydlení a trvalého zázemí=osoby bez přístřeší •Formy bezdomovectví: –Zjevní (osoby, které žijí mimo standardní hranice sociálních norem a návyků) –Skrytí (velmi obtížná evidence) –Potenciální (lidé, kterým bezdomovectví hrozí) Zjevní: Na ulici, Na nádraží, V MHD, V parku, Ve veřejných noclehárnách Skrytí: Nevyhledávají noclehárny, Sklepy, budovy určené k demolici, vraky aut, les, kanály, kontejnery Potencionální: nejisté bydlení – podnájem, opouštějící ústavní výchovu, vězení, psychiatrické léčebny, terapeutická zařízení… Počet bezdomovců v ČR •35 – 75 tisíc bezdomovců •Nárůst o 10 % ročně • •Sčítání Brno, 2006 ocelkem 1 179 osob, o852 mužů (72,5 %) o327 žen (27,5 %) • žádné přesné statistiky počtu bezdomovců v ČR nejsou vedeny, odhady poskytované různými institucemi se poměrně silně různí, rozmezí 35 000 až 75 000 lidí bez trvalého obydlí (vychází z odhadů organizace Naděje). Výživa •Výživa nedostatečná kvantitativně i kvalitativně •Abusus alkoholu, kouření, jiné návykové látky •Strava nepravidelná, nedostatek ovoce, zeleniny, mléčných výrobků •Nedostatečný příjem vitaminů, minerálních látek, antioxidantů •Nízká nutriční hodnota potravin •Nekvalitní potraviny •Možnost přenosu alimentárních onemocnění • Zdravotní stav ovlivňuje •ekonomická situace, •špatná životospráva, •nedostatek spánku, •nedostatek hygieny, •závislosti na návykových látkách. • ANGELOVSKI, I. – BARTÁK, M. Zdravotní stav bezdomovců v Kanadě in Zdravotnictví v České republice, 2004, roč. 7, č. 4, s. 174 – 178. BARTÁK, M. Zdravotní stav bezdomovců a jeho determinanty in Zdravotnictví v České republice, 2004, roč. 7, č. 2, s. 76 – 81. BARTÁK, M. – HNILICOVÁ, H. Zdravotní stav bezdomovců v ČR - výsledky kvalitativního výzkumu in Zdravotnictví v České republice, 2006, roč. 9, č. 1, s. 38 – 40. HRADECKÝ, I. Profily bezdomovství v České republice: Konflikt, bezdomovci a veřejný prostor (zpracováno pro Evropskou observatoř bezdomovství), Praha, 2006, 30 s. HRNČÍŘOVÁ, D. Bezdomovectví a jeho zdravotně-nutriční aspekty in DMEV, 2006, roč. 9, č. 4, s. 194 – 196. Zdravotní stav – fyzické zdraví •nejčastější onemocnění dýchacích cest (rakovina plic, bronchitidy, zápaly plic, laryngitidy, TBC), •hepatitida, •sexuálně přenosná onemocnění, •kožní onemocnění, •stomatologické problémy, •onemocnění pohybového aparátu, •neurologické obtíže (bolesti hlavy, záchvaty, ztráty vědomí), •gastrointestinální onemocnění. • Zdravotní stav – psychická stav •Duševní porucha častěji příčinou než následkem bezdomovectví •U lidí spících na ulici až 11x častěji výskyt duševních poruch •Depresivní, úzkostné poruchy, psychotické poruchy •Závislosti (alkohol, kouření, toxikomanie) • depresivní stavy (19 %), poruchy spánku (17 %), reakce na stres a poruchy přizpůsobení (16 %), nemoci schizofrenního okruhu (8 %), poruchy osobnosti (4 %), úzkostné poruchy (2 %), ostatní (11 %). Velká Británie: až 35 % mladých bezdomovců jsou uživateli heroinu = 18x více než u stejné věkové skupiny ne-bezdomovců) alkoholici mezi bezdomovci – spíše starší generace, toxikomani v průměru o patnáct až dvacet let mladší, častá je okena, někdy čistý líh, 80 % bezdomovců mladšího věku přiznává, že zkusilo nebo bere drogy, nejčastěji užívané – marihuana nebo domácí pervitin, výjimkou není čichání lepidel a ředidla. Zdravotní stav •střední věk úmrtí 47 let (73–79 let), •150x častěji úmrtí násilnou smrtí, •34x častěji sebevražda, •8x častěji úmrtí následkem nehody, •3x častěji úmrtí na následek zápalu plic a podchlazení. Výživové zvyklosti u osob závislých na alkoholu Alkohol •alkohol pochází z arabského al-kahal= jemná substance •CELKOVÝ EFEKT JE TLUMIVÝ, NENÍ STIMULANT •1g alkoholu = 7kcal = 29,4 kJ •1g alkoholu zničí 100 nervových buněk •teratogen •nejméně každý 10. se stává závislým •je příčinou 35 % všech úmrtí ve věku 15-20 let •mezi největší konzumenty alkoholu patří lidé 16-25 let •základem je etanol = alkohol, líh •výroba 1. synteticky hydratací etylenu • 2. kvasnou cestou • •využití: potravinářské, farmaceutické, chemické, palivové, jiné… • • •V ČR asi 140 tis závislých -Muži 25% -Ženy 10% Odbourávání alkoholu •systémy odbourání alkoholu v játrech • ethanol -> acetaldehyd ->acetát ->H2O + CO2 • üsystém alkoholdehydrogenáz (80-90%) üMEOS= mikrosomální etanol oxidační systém 10-20% •vydechováním •močí • • orientační vzorec: požitý alkohol v gramech / tělesná hmotnost muže x 0,68 (nebo tělesná hmotnost ženy x 0,55) = promile etanolu v krvi •př. žena, 0,75l vína, 60kg --> 70/60*0,55 = 0,64 ‰ Hladina alkoholu v krvi •Do 0,2 ‰ neprůkazné •0,21- 0,3 ‰ pocit uvolnění, zvýšené riziko úrazu •0,31 – 0,49‰ změny nálady, zhoršení schopnost rozhodování •0,5 – 0,99 ‰ pocit tepla, euforie, oslabení zábran, zhoršení sebeovládání, postřeh, zvýšená úrazovost •1,0 – 1,49 ‰ emotivnost, přecitlivělost, povídavost, ukvapená jednání •1,5 – 1,99 ‰ zpomalenost, otupělost, sklon k násilnému jednání •2,0 – 2,99 ‰ opilost, dvojité vidění, poruchy paměti, spánek •3,0 – 3,99 ‰ může nastat bezvědomí, nereaguje na zevní podněty, nebezpečí vdechnutí zvratků •4,00 ‰ hluboké bezvědomí, riziko zástavy dechového centra, smrtelná otrava • • • •1g alkoholu = 7kcal = 29,4 kJ - prázdné kalorie • • • Nápoj Obsah alkoholu v % Obsah alkoholu v gramech Obsah energie Pivo 10´ 0,5l 3,5% 14 g 650 KJ Pivo 12´ 0,5l 5,0% 18 g 700 KJ Víno 0,2l 12,0% 20 g 100-420/560 KJ Whisky 0,04l 40% 20 g 1000 KJ Pro představu: Požití půllitru dvanáctistupňového piva nebo 2dl vína či 0,5dl lihoviny představuje asi 0,4 ‰. Obsah alkoholu v nápojích Ženy versus muži •Ženy •Méně vody v těle •Více tuku v těle •Menší játra •Nižší aktivita ADH • •Ženy se rychleji opijí, déle opilé zůstanou a rychleji se u nich projeví následky vysoké konzumace alkoholu • •Muži •Ačkoli jsou vůči ženám „zvýhodněni“ propadají alkoholismu častěji • •Psychologové tvrdí, že důvodem je menší schopnost a potřeba problémy sdílet, proto jejich nakupení řeší alkoholem • fyzická aktivita vylučování alkoholu neovlivňuje, protože alkohol není přímým zdrojem energie pro svalový metabolismus Obézní lidé mají po požití stejného množství alkoholu vyšší obsah alkoholu v krvi než lidé svalnatí se stejnou hmotností. Je to způsobeno tím, že tuková tkáň je vyřazena z rovnoměrného rozmisťování alkoholu. Veškerý alkohol se tedy "uloží“ jen ve svalech. Čím jich je více, tím je alkohol lépe rozložen po celém organismu a jeho účinky jsou menší. Alkohol a výživa •Alkohol je diuretikum •Při nadbytku alkoholu se organizmus zbavuje kyseliny listové •Alkohol zvyšuje sekreci žaludečních kyselin a histaminu - zánět •Pivo může měnit střevní mikroflóru • •Deficit: thiamin, k.listová, pyridoxin, vit.A, D •Deficit: hořčík, zinek, draslík •Nadbytek: železa • Alkohol a vitaminy •Vitamin A – omezený příjem, snížená absorpce, aktivace a ukládání, deficit zřídka •Vitamin D – omezený příjem a vystavení slunečnímu záření, snížená absorpce, aktivace, zrychlený metabolismus •Vitamin K – snížená syntéza bakteriální florou • Alkohol a vitaminy •Thiamin –nízký příjem + nízká absorpce vlivem alkoholu •Riboflavin – nízký příjem •Pyridoxin – snížená aktivace díky požití alkoholu – nepomůže suplementovat •Kys. listová – při konzumaci alkoholu tělo aktivně vylučuje foláty ze zásobních míst, selhává schopnost vstřebávání folátů, brání zbytku folátů se aktivovat → vyplívá megaloblastická anemie z nedostatku kys.listové Thiamin – srdeční selhání, negativní vliv na CNS Alkohol a minerální látky •Železo – zvyšuje zásoby v těle (pivo více než víno), oxidativní stres – onemocnění jater, •Draslík – hypokalémie, •Hořčík – nedostatek – podrážděnost, křeče, parestezie, •Zinek – snížená hladina odpovídá poškození jater Hypokalémie -nervosvalové dráždění, extrémně až ochrnutí svalů, zácpa, změny na EKG, u těžkých stavu – srdeční komplikace Hořčík – nedostatek – podrážděnost, křeče, parestezie, zvýšená pohotovost koronárních cév ke spasmům a křeče trávící trubice Zdravotní následky abúzu alkoholu Somatické Psychické Infekční nemoci Psychická závislost Zhoubné nádory Postižení intelektu Nemoci žláz s vnitřní sekrecí Poruchy osobnosti Poruchy výživy a přeměny látek Syndrom z odnětí Nemoci krve a krvetvorných orgánů Delirium tremens Nemoci nervové Alkoholická halucinace Nemoci oběhové Korsakovova alkoholická psychóza Nemoci trávící soustavy Paranoidní alkoholická psychóza Nemoci kůže a svalů Patická opilost Úrazy a otravy Fetální alkoholový syndrom http://www.vychovakezdravi.cz/download/file/koureni-a-alkohol.pdf GIT a alkohol •Zvyšuje motilitu GIT (pylorospasmus, zvracení) •Divertikly jícnu (6x častěji) •Jícnové varixy při jaterní cirhóze •Chronická alkoholová hepatitida •Akutní pankreatitida •DM – vyšší riziko rozvoje •Cholelithiáza – při střídmé konzumaci – protektivní efekt alkoholu Chronická alkoholová hepatitida – vyšší únavnost, nechutenství – možný přechod do chronické agresivní hepatitidy a cirhóza Alkoholická choroba jaterní • • •STEATÓZA→ FIBRÓZA → CIRHÓZA → JATERNÍ SELHÁNÍ CNS a alkohol •Degenerace nervové tkáně •Poškození nervového vzruchu, narušen REM spánek, může vyvolat změny na EEG, poruchy dlouhodobé i krátkodobé paměti, narušení hybnosti a orientace •Epileptické záchvaty – snížením křečového prahu , vázány na alkohol •Alkoholická polyneuropatie- onemocnění periferních nervů Delirium tremens •Deliriální stav spojený s odnětím návykové látky •Urgentní, přechodný, krátký, s měnlivou intenzitou •Mortalita 15-20 % (neléčené) •Objevuje se nejčastěji do týdne od vysazení •Nebezpeční sobě i okolí (suicidální sklony, agresivní, pod vlivem bludů a halucinací) • • Delirium tremens •porucha vědomí zastřené vědomí - snížené povědomí o okolí •narušení poznávacích schopností - zhoršení krátkodobé pamětí •dezorientace časem, místem a osobou •narušením psychomotoriky střídání hyper- a hypoaktivity •narušení spánku nebo cyklu spánek-bdění •halucinace zrakové, sluchové •horečka, hypertenze, třes, pocení, křeče •Konstrukční apraxie Test kresby hodin Alkoholové psychózy •Alkoholická paranoidní psychóza –blud žárlivecký, pronásledování •Alkoholická halucinóza –sluchové halucinace bez poruchy vědomí •Alkoholický amnestický syndrom –porucha paměti a konfabulace při zachování bezprostřední paměti a intelektu • Kardiovaskulární nemoci •Pozitiva: na IM a ICHS, zvýšení HDL, antiagregační účinek, • •Není prokázáno, že by alkohol snižovat výskyt a rozvoj aterosklerózy. • •Negativa: hypertenze, snížení srdeční kontraktility, arytmie, kardiomyopatie, srdeční selhání • ICHS – studie muži střední věk, sklenice alkoholu ob den Zhoubné nádory •Kokarcinogen, promotor, přímé karcinogenní působení? •Prokazatelně zvyšuje: játra, hltan, jícen, hrtan, dutina ústní •Pravděpodobně zvyšuje: tlusté střevo, konečník, prsa Alkohol není mutagen! Acetaldehyd ano! Kokarcinogen – aktivuje mikrozomální enzymy, kt. mohou zvyšovat c karcenogenů Promotor – poškozuje epiteliální buňky a zvyšuje jejich proliferaci Konzumace v těhotenství „fetální alkoholový syndrom“ •působení etanolu jako kompetitivního inhibitoru přeměny retinolu na kyselinu retinovou (morfogenezi řady tkání, hlavně páteřního oblouku a nervové tkáně). •Dochází k postižení růstu, dysfunkci CNS, nižší porodní hmotnosti, mikrocefalie, nezralost a vady srdce, ledvin, plic, změně vzhledu obličeje, na kterém jsou patrné různé anomálie •Jakmile se těhotná žena napije, její plod dostává v tom samém okamžiku stejnou dávku i do svého organismu FAS FAS-CZ.jpg vzhled obličeje, na kterém jsou patrné různé anomálie: nejčastější široký nízký nosní můstek, úzká červeň horního rtu s vymizelým nebo plochým filtrem (střední částí horního rtu). Bývají úzké palpebrální štěrbiny (mezera mezi horními a dolními víčky), pokleslá víčka, antimongoloidní postavení očí a nízko položené uši. Fenolové látky •Quercetin má silné antioxidativní účinky. Má schopnost rozpouštět krevní sraženiny, má protizánětlivé vlastnosti. •Katechin spolu s epikatechinem má silné antioxidační účinky. •Resveratrol patří k látkám se silným antioxidačním účinkem, potlačuje LDL cholesterol a zvyšuje podíl HDL cholesterolu, má protinádorové účinky. Doporučení •American Institute for cancer Research •Muž – max 2 nápoje/den •Žena – max 1 nápoj/den •1 standardní nápoj = 10 g alkoholu •WHO •Muž – 40 g alkoholu/den •Žena – 20 g alkoholu/den Tolerance lidí k alkoholu je velice odlišná, a není možné říci přesnou dávku alkoholu, která by byla vhodná pro všechny bez rozdílu. Množství, které jedinec může vypít v takové míře, aby nedošlo k poškození organismu, závisí na genetických predispozicích, zdraví, pohlaví, tělesné konstituci, věku a rodinné anamnéze. Dalšími faktory, které mají vliv, je kouření, etnicita i rasa Zajímavá čísla •Průměrná roční spotřeba alkoholu v ČR je 9,9 l na jednoho obyvatele a rok (= 159,8 l piva, 8,3 l destilátů, 16,1 l vína). •V ČR je na alkoholu závislých 300 tisíc lidí •České děti se s alkoholem setkávají v 11 let, což je nejméně v EU •Stát vydělá na alkoholu 15 mld. ročně •V roce 2008 evidovala Policie ČR celkem 7 252 dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu. •Světovým rekordmanem s „výkonem“ 12,3 ‰ promile alkoholu v krvi se stal pětačtyřicetiletý Polák. Prvenství za volantem si drží Francouz s 10 ‰ v krvi. • Výživové zvyklosti u osob závislých na drogách F:\opiaty.jpg •definice – jakákoliv přírodní nebo syntetická látka, která po vpravení do živého organismu mění jednu nebo více psychických či tělesných funkcí Typy závislostí •Závislost psychická •Závislost fyzická (somatická) •Závislost psychologická •Závislost psychická – zvláštní ladění psychiky, které nutí jedince k periodickému nebo soustavnému požívání látky •Závislost fyzická (somatická) – adaptace organismu na užívanou látku (látka se stane nutnou součástí metabolismu a její vynechání pak vede ke vzniku abstinenčních příznaků) •Závislost psychologická – závislost na formě drogy, nikoliv na obsahu (při dlouhodobém zneužívání některých látek) Konzumace drog v roce 2010 ČR •Nejčastěji užívanými drogami: konopné látky a extáze, které někdy užilo 23–34 %. •Užití konopných látek v posledním roce uvedlo 10–15 % respondentů •Užití jiných nelegálních drog méně než 4 % dotázaných dospělých. •Nejvíce zkušeností mají především mladí muži. http://www.vlada.cz/cz/ppov/protidrogova-politika/media/vyrocni-zprava-o-stavu-ve-vecech-drog-v-cr- v-r-2010-89803/ Užívání drog •Podle ÚZIS ČR vyzkoušelo alespoň jednou za život „tvrdou“ nebo „měkkou“ drogu 22,3 procenta populace • •Celkem Češi zkonzumují asi 15 tun drog ročně a utratí za ně 6,5 miliardy korun • Stravovací návyky •Hlavní je droga a peníze •Pokud mají peníze • – snaha stravovat se kvalitně • (teplé jídlo, dostatek vitaminů a minerálních látek) •Při nedostatku peněz • – jídlo je na posledním místě • – nepotřebují jíst • Stravovací návyky Záchvaty žravosti – marihuana, těkavé látky Anorektické účinky – pervitin F:\18_tvaroh1.jpg F:\hamburger.jpg F:\jp_2007_04_24_hranolky.jpg Heroin •V době užívání –hladovění, hubnutí –zvýšená chuť na mléčné výrobky, zejména tvaroh a jogurty •Při odvykání –zvýšená chuť k jídlu –přibírání na váze • C:\Documents and Settings\Jana\Dokumenty\Katka\Škola\obrázky\jogurt_150.jpg cocaine02_medium-obrázek Marihuana § Uživatelé se považují za labužníky § § Zvýšená chuť k jídlu, chuť na sladké § Zvýšený přívod energeticky vydatných jídel (fast food) § Nadměrný příjem sladidel, tuků a olejů § Zvýšený příjem kyseliny linolové § § Téměř denní konzumace alkoholu marihuana1 F:\alkohol.jpg Marihuana •Nižší příjem bílkovin živočišného původu •Nižší příjem vitaminu A, vitaminu B1 •Nedostatečný příjem vitaminu C •Neužívají vitaminová suplementa •Nedostatečný příjem obilovin, zeleniny, ovoce, mléčných výrobků • Děkuji za pozornost zdr_st.jpg machacova.luc@gmail.com (2012)