Pět klíčů k bezpečnému stravování Udržujte čistotu Proč? V Před manipulací s jídlem a během jeho přípravy si často umývejte ruce. S Umývejte si ruce po použití toalety. Omývejte a dezinfikujte všechny povrchy a zařízení, používané pro přípravu pokrmů. V Chraňte potraviny a prostory v kuchyni před hmyzem, hlodavci a jinými škůdci. Oddělujte pokrmy syrové a uvařené Oddělujte syrové maso, drůbež a mořské plody od ostatních potravin. Pro manipulaci se syrovými potravinami používejte zvláštní nářadí a nádobí, jako jsou nože a kráječi prkénka. Uchovávejte pokrmy a jiné potraviny, abyste zabránili kontaktu mezi syrovými a zpracovanými potravinami. I když většina mikroorganizmů nemusí nutně způsobit zdravotní problémy, je řada mikrobů, které jsou pro Mú) organizmus nebezpečné. Nacházejí se především v půdě, vodě, zvířatech i lidech a přenášejí se na rukou, utěrkách, nádobí a zvláště na krájecím prkénku. Dotykem se mikrobi mohou přenést na pokrm a způsobit onemocnění z potravin. ■ Syrové potraviny, především maso, drůbež, mořské plody a jejich šťávy, mohou obsahovat nebezpečné mikroby, které se mohou během přípravy a skladováni jídel přenášet do ostatních potravin. ľ Pokrmy důkladně vařte •S Pokrmy, zvláště pak z masa, drůbeže, vajíček a mořských plodů, důkladně vařte. V Polévky a dušená jídla privedie k varu a vařte tak dlouho, aby uvnitř celého pokrmu bylo dosaženo teploty alespoň 70 Xpo dobu 10 min. Ujistěte se, že štávyzmasa a drůbeže jsou čiré, nekrvavé. Nejlépe, když použijete teploměr. V Pokrmy vždy řádně ohřívejte. Důkladné vaření, při imhm teploty 70 °C uvnitř celého pokrmu po dobu 10 min., zabíjí téměř všechny nebezpečné mikroby. Mezi jídla, která vyžadují zvláštní pozornost, patří sekané maso, masové rolády, velké kýty a drůbež vcelku. C Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách Proč? ■S Uvařené pokrmy nenechávejte při pokojové teplotě déle než 2 hodiny, ■f Hotové pokrmy a zkáze podléhající potraviny včas uložte do ledničky (min. teplota 5 °Q. ■S Servírujte pokrmy velmi horké (více než 60 X). V Neskladujte pokrmy příliš dlouho, ani v ledničce. Nerozmrazujte pokrmy při pokojové teplotě, ale pozvolna v ledničce. Je-li pokrm uchováván při pokojové teplotě, mikroby se mohou velmi rychle rozmnožovat. Pokud se však jídlo udržuje při teplotě nižší než 5 °C nebo vyšší než 60 °C, rozmnožování mikrobů se zpomalí nebo v6Km. U některých nebezpečných mikrobů však dochází k jejich rozmnožování i při teplotě nižší než 5 °C. Používejte nezávadnou vodu a suroviny Proč? S Používejte nezávadnou vodu nebo ji upravte tak, aby závadná nebyla. V Vybírejte čerstvé a nezávadné potraviny. Volte zpracované potraviny, jako například pasterované mléko. S Omývejte ovoce a zeleninu, zvláště důkladně, pokud je jíte syrové. Nepoužívejte potraviny po uplynutí doby jejich trvanlivosti a data použitelnosti. Ml 2na,ost = Prevence <2S2S£tr—«« 11 Potravinářským '"formací ÄÄ- ^řská fakulta Univers Karlovy Suroviny, včetně vody a ledu, mohou být kontaminované nebezpečnými mikroby a chemikáliemi. Toxické chemikálie se mohou tvořit ve zkažených a zplesnivě-lých potravinách. Pečlivý výběr surovin a jednoduchá opatření, jako jsou myti a odstraňování slupek, mohou toto riziko snížit. I