Kritické body ve společném stravování 1 Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Co je to pokrm?  Potravina včetně nápoje, kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci  Domácnost  Hostinská živnost, školní jídelna, menza, stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, stravování fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, stravování fyzických osob v rámci zdravotních a sociálních služeb, stravování zaměstnanců, podávání občerstvení, podávání pokrmů jako součást ubytovacích služeb, podávání pokrmů jako součást služeb cestovního ruchu ( občerstvení v dopr. prostředcích)‫‏‬ 2 Požadované vlastnosti potravin a pokrmů  Smyslové vlastnosti  Vzhled, chuť, vůně, barva, čerstvost  Výživové složení  Zdravé osoby  Nemocné osoby: označení diety je výživovým tvrzením  Bezpečnost pro spotřebitele 3 ≠ ≠ Kdy je potravina/pokrm bezpečná?  Neexistuje-li škodlivost pro zdraví z pohledu účinků  Krátkodobých  Dlouhodobých  Na zdraví dalších generací  Kumulativně toxických  ... a to s ohledem na zvláštní citlivosti určité skupiny strávníků  ... a zároveň je-li produkt nevhodný k lidské spotřebě např. z důvodu rozkladu, hniloby nebo cizích příměsí  Pokrmy z tepelně neopracovaných vajec a syrových mas vč. ryb lze připravovat a podávat pouze na základě jednotlivé objednávky spotřebitele. 4 Alimentárníinfekcevroce2011- Zbytekpříběhu Foodbornediseasein2011–Therestofthestory. (NEnglandJMed.2001,vol.364, pp889-891) 5 Relativní vnímavost k infekci Listeria monocytogenes v porovnání se zdravým člověkem Věk nad 60 r 2,6 Věk nad 65 r 7,5 Novorozenci 14 Alkoholismus 18 Inzulin non-depedentní DM 25 Inzulin dependentní DM 30 Gynekologické kancerózy 66 Karcinom močového měchýře a prostaty 112 Nenádorové onem. jater 143 Karcinom GIT a jater 211 Karcinom plic 229 Dialyzovaný pacient 476 AIDS 865 Leukemie 1383 Transplantovaný pacient 2584 6 Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů  Biologické  Bakterie, viry, paraziti, plísně  Fyzikální  Úlomky skla, plechu, dřeva  Úlomky nátěrů  Kamínky, hlína, písek  Skořápky z vajec  Žíraviny Nebezpečí akutního poranění v oblasti dutiny ústní, jícnu. 7 Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů  Chemické  Toxické látky vyskytující se přirozeně v potravinách (jedovaté houby)‫‏‬  Materiály ve styku s potravinami (ftaláty, Al)  Chemické látky vznikající při výrobě potravin/pokrmů, potravinářská aditiva … Acceptable Daily Intake  Environmentální znečištění potravin (rezidua) … Torelable Daily Intake  Hygienický limit >> NOAEL > LOAEL !!! 8 9 Zdraví personálu  Kdy je člověk rizikem?  Nemocný nebo bacilonosič onemocnění  Průjmového  Hnisavého: Staphylococcus auerus  Horečnatého: etiologie???  Virové hepatitidy ve fázi vylučování původce nákazy, Aliemtráně přenosné typy  Jiného závažného infekčního onemocnění  Epidemiologicky významný kontakt se závažným infekčním onemocněním (domácnost, pracoviště...)‫‏‬  Do potvrzení, že osoba nevylučuje původce nákazy 10 Co musí splňovat osoby vykonávající činnosti epid. závažné?  Odpovídající zdravotní stav  Lékařské prohlídky  Při vydání zdravotního průkazu: vydává se před zahájením činnosti praktický lékař, který fyzickou osobu registruje nebo lékař závodní preventivní péče  Vstupní preventivní lékařská prohlídka: provádí lékař závodní preventivní péče  Mimořádná lékařská prohlídka: provádí ošetřující lékař 11 Osoba Zdravá Nemocná Izolace a léčba Bacilonosič (bez)příznakový Absolutní kontraindikace Podezřelá z nákazy Zvýšený zdravotnický dozor 12 Co musí splňovat osoby vykonávající činnosti epid. závažné? Znalosti  POUČENÍ OSOBY o samokontrole zdravotního stavu  Osoba má povinnost aktivně se dostavit k mimořádné lékařské prohlídce v případě, že existuje podezření na některé z výše vyjmenovaných typů onemocnění a nebo v případě epid. významného kontaktu  Osoba má povinnost informovat ošetřujícího lékaře o druhu a povaze pracovní činnosti 13 14 Legislativa Česká republika  Zák. č. 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví  Díl IV – činnosti epidemiologicky závažné  Povinnosti fyzických osob  Vyhl. č. 195/2005 Sb. § 4 – lékařské prohlídky u osob vykonávajících činnosti epidemiologicky závažné Slovenská republika  Zák. č. 355/2007 Z z. o ochrane, podpore a rozvoji verejneho zdravia  Prevencia prenosných ochorení  Vyhl. č. 585/2008 Zz.  § 22 – epidemiologicky závažná činnosť 15 Legislativa  § 29, písm. n) zák. o přestupcích (200/1990 Sb.)‫‏‬  Přestupku se dopustí ten, kdo poruší nebo nesplní povinnosti stanovené pro výkon činností epidemiologicky závažných  § 152 - § 153 trestního zákona (zák. č. 40/2009 Sb.)‫‏‬  úmyslné způsobení nebo zvýšení nebezpečí zavlečení nebo rozšíření nakažlivé nemoci u lidí  Přísnější trestní sazba také u osob, které mohly a měly vědět o závažnosti v souvislosti se svým zaměstnáním, postavením nebo funkcí 16