1 Sacharidy ã Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2013 2 polyhydroxykarbonylové sloučeniny (řecky ζάχαρη -sachari) = cukr Sacharidy (glycidy) uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty - nepoužívá se!! 3 Význam: • všeobecně rozšířené látky, obsaženy ve všech buňkách • hlavní živina heterotrofů (60 % potravy člověka) - zdroj energie • zdroj uhlíku pro syntézu buněčných složek • zásoba energie v organismu (glykogen) • strukturní složka (proteoglykany pojiva, glykoproteiny membrán) • součásti signálních molekul (glykoproteiny jako receptory, antigeny) • součásti nízkomolekulárních složek buňky (nukleosidy, nukleotidy, kofaktory) • ribosa a deoxyribosa součásti nukleových kyselin 4 Glycome landscape Glykomika, glykobiologie 5 Monosacharidy Oligosacharidy Polysacharidy (2-10 mono-) > 10 mono- Dělení sacharidů cukr - souborné označení pro monosacharidy a oligosacharidy 6 Monosacharidy Aldosy Ketosy Triosy tetrosy pentosy hexosy heptosy 7 V sacharidech se nachází centra chirality - chirální uhlíky Asymetricky substituované uhlíky L K Uhlíky, na něž se váží různé substituenty J D-glukosa Sacharidy existují ve formě stereoisomerů Stereoisomerie a optická aktivita sacharidů 8 Stereoisomery Sloučeniny, které mají stejný strukturní vzorec (konstituci), ale liší se prostorovým uspořádáním konfigurací 9 Konstituce popisuje druh a pořadí atomů i vazeb v molekule bez ohledu na jejich prostorové uspořádání. Konfigurace vyjadřuje prostorové uspořádání atomů bez ohledu na rotaci kolem jednoduchých vazeb. Konstituce X konfigurace nezaměňujte 10 C C C C C O O H H H H O H H C H 2 O H H H O O H C C C C C O O H H H H O H H C H 2 O H H H O O H D-glukosa stereoisomer D-glukosy (jeden z možných) Počet stereoisomerů určité sloučeniny - 2n n-počet chirálních center Stereoisomery Konstituce je shodná 11 Kolik možných stereoisomerů lze odvodit od D-glukosy ? j0078711[1] 12 Příklady některých isomerních aldohexos (celkem 16 možných stereoisomerů) Každý monosacharid má specifické uspořádání (konfiguraci) na chirálních centrech. C C C C C O H O H O H O H H O H H C H 2 O H H H C C C C C O H H O H O H H O H H C H 2 O H H H O C C C C C O H H O O H O H H O H H C H 2 O H H C C C C C O H O H H H O H H O H H C H 2 O H H O D-allosa L-glukosa D-glukosa D-mannosa H Všechny uvedené monosacharidy mají stejnou konstituci, avšak liší se konfigurací 13 C C C C C O O H H H H O H H C H 2 O H H H O O H Označování konfigurace monosacharidů pomocí symbolů D-a L- Podle pozice OH a H na chirálním uhlíku s nejvyšším pořadovým číslem (= konfigurační atom) konfigurační atom D - cukry: na konfiguračním atomu leží –OH vpravo L- cukry: na konfiguračním atomu leží –OH vlevo 14 Obecné vzorce aldos a ketos 15 z označení D-, L- nelze vyvodit konfiguraci na ostatních chirálních centrech (tu si musíme pro významnější monosacharidy pamatovat) j0078625[1] 16 • roztoky mono- a oligosacharidů stáčejí rovinu polarisovaného světla • směr optické otáčivosti nesouvisí se symboly D- a L- , sloučenina může být D(-), D(+), L(-) nebo L(+) Přítomnost chirálních uhlíků způsobuje optickou aktivitu sacharidů 17 Každý monosacharid* existuje ve dvou optických isomerech (antipodech, enantiomerech) Modrý ubrousek !!!!!! na všech chirálních uhlících je opačná konfigurace *stejně jako i ostatní chirální sloučeniny) 18 MCAN02556_0000[1] Optické antipody (enantiomery) specifická dvojice stereoisomerů s opačnou konfigurací na všech chirálních centrech vztah jako předmět a jeho obraz v zrcadle 19 •mají shodné chemické vlastnosti •liší se znaménkem optické otáčivosti •liší se biologickou a farmakologickou aktivitou Enantiomery Většina monosacharidů vyskytujících se u vyšších organismů má konfiguraci D. Enzymy zodpovědné za jejich metabolismus jsou specificky zaměřeny na tuto konfiguraci 20 D- a L-glukosa L-glukosa •u vyšších organismů nevzniká •vyrábí se synteticky •u vyšších organismů se neresorbuje ani nemetabolizuje •sladká chuť •byla navržena jako efektivní nízkokalorické sladidlo, avšak výrobní cena příliš vysoká • D-glukosa •nejběžnější monosacharid u vyšších organismů •sladká chuť •je metabolizován 21 C C C C C O H O H H H H O H C H 2 O H H H O O H H C C C C C O O H H H H O H H C H 2 O H H O O H D-glukosa D-glukosa ?? L D-glukosa ? Jak poznáme, zda se jedná o D-glukosu ? 22 Strukturu monosacharidu musíme pozorovat a zakreslovat podle určitých dohodnutých pravidel 23 1.uhlíkatý řetězec HOC-C..........-CH2OH směřuje vertikálně 2. aldehydová skupina nahoře, hydroxymethyl dole 1. Fischerovy projekční vzorce – pravidla pro určení konfigurace 24 3. posuzujeme konfiguraci na každém chirálním uhlíku zvlášť 4. obě vazby tohoto řetězce směřují od pozorovatele 5. C-H a C-OH vazby směřují horizontálně a směrem k pozorovateli H O H > 25 pak OH skupiny, které pozorujeme vlevo, zakreslíme ve vzorci vlevo a naopak Bude procvičeno v praktickém cvičení na modelech 26 C C C C C O H O H O H O H H O H H C H 2 O H H H C C C C C O H H O H O H H O H H C H 2 O H H H O C C C C C O H H O O H O H H O H H C H 2 O H H C C C C C O H O H H H O H H O H H C H 2 O H H O D-allosa D-althrosa D-glukosa D-mannosa H „Genetická“ řada D-aldos 27 Názvosloví Triviální D-glukosa D-fruktosa Systematické (složité, nepoužívá se) Glukosa ¯ 6-(hydroxymethyl)oxan-2,3,4,5-tetrol Odvozeny z řečtiny nebo z latiny, odkazují na původ nebo vlastnost Arabinosa – vyskytuje se v arabské gumě Glukosa – řecky glykos, glykeros = sladký Gulosa – obměna názvu glukosa Mannosa – manna (biblický pokrm židů na poušti) 28 Cyklické formy monosacharidů Tvorba cyklických vnitřních poloacetalů v roztocích: Poloacetaly vznikají reakcí karbonylové skupiny aldehydů nebo ketonů s alkoholovou skupinou ??? 29 Cyklizace: C1 se stává chirálním atomem =O ® OH........poloacetalový hydroxyl Þ dva nové stereoisomery – anomery (a a b ) Vnitřní poloacetal: -OH i -C=O pochází z téže molekuly http://www.stolaf.edu/people/giannini/flashanimat/carbohydrates/glucose.swf 30 Kruhy: šestičlenné pyranosy pětičlenné furanosy Názvy cyklických forem zahrnují vyjádření typu cyklické struktury a formu anomeru 31 a- anomer – konfigurace na anomerním uhlíku stejná jako na konfiguračním uhlíku (u D-forem OH na C1 vpravo) b- anomer – konfigurace na anomerním uhlíku opačná než na konfiguračním uhlíku * * * * C C C O H H H H O C C O H H C H 2 O H O H H O H * * * * * C C C O H H H H O C C O H H C H 2 O H O H H O H * a b Anomery 32 * * * * C C C O H H H H O C C O H H C H 2 O H O H H O H * O O H O H O H O H O H 1 6 Haworthovy projekční vzorce: α-D-glukopyranosa Fischerova projekce Haworthova projekce 33 Pravidla pro kreslení Haworthových vzorců (zjednodušeně) •Heterocyklus znázorněn pěti- nebo šestiúhelníkem ležícím kolmo na rovinu papíru •Anomerní uhlík je umístěn vpravo •Heteroatom kyslíku vzadu •Směr číslování shodný s rotací hodinových ručiček •Vazby, které jsou ve Fischerově projekci vlevo, směřují nad rovinu kruhu, vazby, které jsou vpravo směřují pod rovinu • skupina je u D-cukrů vždy nahoře O 1 2 3 CH2OH > 34 H O O O H H H O H O H C H H O H C H 2 O H C C C C C O H H H H O H H C H 2 O H H O O O H H b -D-glukofuranosa C C C C C O H H H O H H H C H 2 O H O H H O H O O O H O H O H C H 2 O H b - D-glukopyranosa Další možné cyklické formy glukosy 35 Pergamen Vodný roztok D-glukosy za rovnováhy » 36 % a- D-glukopyranosy 62 % b- D-glukopyranosy < 0,5 % a- D-glukofuranosy < 0,5 % b- D-glukofuranosy < 0,02 % aldehydové formy Krystalizace z methanolu : a- D-glukopyranosa z octové kyseliny b- D-glukopyranosa z vody monohydrát D-glukosy převažují cyklické formy 36 Cyklické formy fruktosy b-D-fruktopyranosa C H 2 O H C C C H 2 O H C C H O H H O H H H O O O H O H O H H O H C H 2 O H H C H 2 O H 1 2 b -D-fruktofuranosa D-fruktosa O C H 2 O H O H O H O H O H 1 37 a- a b- formy (anomery) = diastereomery (ne enantiomery ! ) (odlišné fyzikální vlastnosti) !!!!!! 38 Konformace pyranos b -D-glukopyranosa a -D-glukopyranosa převažuje stabilnější židličková konformace cyklohexanu s OH skupinami ve výhodnějších ekvatoriálních polohách O H H H O H O H O H O H H O H H O H O H H O H H O H C H 2 O H C H 2 O H H 39 Epimery – diastereomery lišící se konfigurací na jediném chirálním C Optické antipody (enantiomery): D- a L-forma téhož monosacharidu, liší se konfigurací na všech centrech Rozlišujte!!!! Diastereomery – stereoisomery, které nejsou ve vztahu optických antipodů Anomery - cyklické formy určitého monosacharidu lišící se pouze konfigurací na anomerním uhlíku, jsou diastereomery 40 Stereochemické vztahy mezi sacharidy (příklady) sacharidy vztah D-glukosa x L-glukosa D-glukosa x 14 aldohexos (kromě L-glukosy) D-glukosa x D-galaktosa a-D-glukopyranosa x b-D-glukopyranosa Vybírejte z možností: epimer, diastereomer, anomer, enantiomer 41 Typické vlastnosti monosacharidů • polární • dobře rozpustné ve vodě • neelektrolyty • sladké Proč jsou monosacharidy rozpustné ve vodě? Proč jsou neelektrolyty? 42 •Redukce Nejčastěji redukce karbonylové skupiny + 2H Reakce monosacharidů 43 C C C C C C H 2 O H O H O H H H H O O H H H O H C C C C C H 2 O H C H 2 O H H H O O H H H O O H C C C C C H 2 O H C H 2 O H O H H H H O O H H H O H C C C C C H 2 O H C H 2 O H H H O H H O O H H H O H D-glukosa D-fruktosa D-glucitol D-mannitol · Redukce ® cukerné alkoholy (alditoly) Redukcí fruktosy vznikají dva alkoholy +2H 44 Glucitol (sorbitol), xylitol, mannitol, galaktitol • umělá sladidla • mají nižší energetickou hodnotu než sacharosa, ale stejný objem (tzv. „objemná sladidla“) Jiná sladidla • acesulfam K., aspartam, cyklamáty, sacharin, thaumatin, neohesperidin DC Jsou to tzv. „intenzivní sladidla“ (vysoká sladivost, nulová energetická hodnota, používají se v nepatrných množstvích ) Sladká chuť – specifická reakce s chuťovými receptory (3 receptory pro sladké sloučeniny) 45 Relativní sladivost vztažená k sacharose Sacharidy Syntetická sladidla Sacharosa Glukosa Fruktosa Laktosa 1,0 0,5 1,5 0,3 D-Tagatosaa Glucitol Aspartamb Sacharinc Neotamd 0,95 0,5 180 550 8000 a výskyt v přírodě, vyráběna polosynteticky z galaktosy b Aspartylfenylalanin-methylester (dipeptid) c Imid 2-sulfobenzoové kyseliny d N-(3,3-dimethylbutyl)aspartylfenylalanin-methylester (dipeptid) 46 Polyolová metabolická dráha - přeměna glukosy na glucitol v některých buňkách D-glukosa NADPH + H+ NADP+ aldosareduktasa D-glucitol Při vysoké hladině glukosy v krvi proniká do některých buněk více glukosy a vzniká i větší množství D-glucitolu. Ten nemůže přecházet zpět a hromadí se (retina, čočka, nervová b.) Zvýšený osmotický tlak vyvolává poruchy buněk (diabetická katarakta, retinopatie, neuropatie) 47 Oxidace monosacharidů C C C C C C H 2 O H O H aldonová kyselina uronová kyselina aldarová kyselina 48 1/2 O2 D-glukonová kyselina U acyklické formy glukosy probíhá jako oxygenace (váže se O) Tvorba glukonové kyseliny pKA=3,86 Barvivo E 579- (Glukonát železnatý) Ferrlecit – ferri-natrii glukonas - antianemikum 49 -H2O Tvorba laktonu z acyklické formy glukonové kyseliny – probíhá ve vodném roztoku glukonové kyseliny Laktony jsou „intramolekulární estery“ vznikají reakcí mezi karboxylovou a alkoholovou skupinou v rámci jedné molekuly, odštěpuje se molekula vody 50 Srovnejte : - tvorba poloacetalu: adice, voda se neodštěpuje - tvorba laktonu: kondenzace, odštěpuje se voda Lakton x poloacetal 51 Glukonolakton vzniká též oxidací cyklické formy glukosy (probíhá jako dehydrogenace) – probíhá v organismu V organismu probíhá působením enzymu glukosa-6P-dehydrogenasy na glukosa-6-fosfát. Reakce se uplatňuje v pentosovém cyklu a je jedním z hlavních zdrojů redukované formy NADP+. D-glukopyranosa D-glukono-1,5-lakton -2H O O H O H O H H O H H C H 2 O H mírná oxidace H 52 Uronové kyseliny Dvojnásobná oxidace na uhlíku č.6 V organismu vzniká oxidací cyklické formy glukosy (poloacetalová skupina je zachována) C C C C C C O O H O O H H H H O O H H O H H H D-glukuronová kyselina O O H O H O H O H C O O H -CH2OH ®…. ® - COOH 53 „Redukující cukry“ snadná oxidace aldehydové nebo poloacetalové skupiny Þ pozitivní reakce s Fehlingovým nebo Benediktovým činidlem /redukce Cu2+(modrá) na Cu2O (oranžová)/ využívá se k důkazům cukrů + všechny monosacharidy a disacharidy s volnou poloacetalovou skupinou Benediktovo činidlo se připravuje smícháním roztoků síranu měďnatého (skalice modrá), citronanu sodného a uhličitanu sodného. Citronan sodný má za úkol zabránit po smíchání vzniku sraženiny uhličitanu měďnatého. Měďnaté kationty se v alkalickém prostředí redukují na měďné. 54 Maillardova reakce – neenzymová reakce monosacharidů s aminokyselinami a bílkovinami Amadoriho produkty podléhají dalším přeměnám ( přesmyky, enolizace, oxidace, propagace, síťování proteinů, tvorba heterocyklických produktů ad.) 55 Význam Maillardovy reakce •Poprvé popsána Maillardem (1912) – hnědnutí bílkovin při zahřívání s cukry •Probíhá v živých organismech – reakce glukosy s bílkovinami. Zvýšená tvorba produktů glykace nastává při diabetu. Vede k poškození bílkovin (advanced glycation endproducts AGE) •V potravinách – vyvolává zhnědnutí při pečení a smažení (reakce neenzymového zhnědnutí). Vyvolá žádoucí změny v chuti, barvě a vůni, ale i nežádoucí snížení nutriční hodnoty a tvorbu toxických a mutagenních látek •Stanovení glykovaného hemoglobinu u diabetiků - slouží k zjištění glykemického profilu během cca 2 měsíců • 56 Protein Lys NH3+ C O H CH2OH + hodiny Schiffova báze D-glukosa dny Amadoriho přesmyk týdny, měsíce Amadoriho produkt, ketomin Protein Lys Protein Lys N + N dehydratace, kondenzace, oxidace, cyklizace, příčné síťování (crosslinking) Protein Lys N H C CH2OH CH2OH Protein Lys NH CH2 O Neenzymová glykace při diabetu AGE (advanced glycation endproducts)- vyvolává neuropatie, poruchy ledvin, zraku ad. 57 http://www.bujon.cz/images/chem_vzorec14_print.jpg http://www.bujon.cz/images/chem_vzorec16_print.jpg Příklady sloučenin vznikajících Maillardovou reakcí v potravinách 58 Jeden z produktů Maillardovy reakce je také akrylamid Chcete vědět více? http://akrylamid.cz/ http://www.gate2biotech.cz/hranolky-a-chipsy-zdravejsi-diky-biotechnologiim/ 59 Významné monosacharidy 60 • nejrozšířenější v přírodě „hroznový cukr“ stavební jednotka škrobu, glykogenu, celulosy • koncentrace v krvi 3,3-5,5 mmol/l je velmi striktně regulována D – Glukosa O O H O H O H O H C H 2 O H foto-401-589 article_images 61 Glukosa v potravinách Potravina Glukosa (%)a Glukopur Rozinkyb Med Hroznyb Ovoce 100 50 30 6-10 1-5 a Průměrný obsah glukosy v hmotnostních procentech. b U diabetiků nutná velká opatrnost! 62 • epimer glukosy - opačná konfigurace na C-4 • vázaná v laktose (disacharid) součást glykoproteinů, glykolipidů, proteoglykanů D - Galaktosa O O H O H O H O H C H 2 O H 63 • „ovocný cukr“ • nejrozšířenější ketosa • volná – med,fruktosový sirup • vázaná - v sacharose D – fruktosa 64 • pentosy • stavební jednotky nukleových kyselin D-ribosa a D - 2-deoxyribosa O O H O H O H H O O O H H O H H O 65 Deriváty monosacharidů Estery · s kyselinou fosforečnou H glukosa-1-fosfát O O H O H O H H H O H H C H 2 O H P O O O H O O H H H O H O H H H O H H C H 2 O P O O H H O glukosa-6-fosfát meziprodukty při metabolismu glukosy H 66 O O H O H H 2 C O P O H O O H C H 2 O P O O H O H fruktosa-1,6-bisfosfát OH metabolismus glukosy 67 Aminocukry O O H H H N H 2 O H H H O H H C H 2 O H D-glukosamin (2-amino-2-deoxy-D-glukosa) C H O O H H H N H O H H H O H H C O C H 3 2 O H N-acetylglukosamin součást proteoglykanů a glykoproteinů bazický nebazický Proč???? 68 O O OH O H C H O H C H 2 O H Kyselina L-askorbová 2,3-didehydrolakton L-gulonové kyseliny Slabá dvojsytná kyselina pKA1 =4,17 pKA2 = 11,57 Proč je kyselá?? 69 C C C C H O C C H 2 O H H H O H H O O H H H H O 1,4-lakton L-gulonové kyseliny C C C C O O H C C H 2 O H H H O H H O O H H H H O 1 2 L- gulosa L-gulonová kyselina -2H 2,3-didehydrolakton L- gulonové kyseliny O O O H H H O H C H O H C H 2 O H O O O H O H C H O H C H 2 O H 1 Odvození struktury kys. L-askorbové 70 - 2H Oxidace kyseliny askorbové kofaktor oxidoredukčních reakcí v organismu významný hydrofilní antioxidant O O O O H C H O H C H 2 O H H O O O O C H O H C H 2 O H kyselina dehydroaskorbová Viz praktická cvičení 71 Sialové kyseliny N H C O C H 3 O H C H O H C O O H O H C H O H C H 2 O H O H O H C H O H C O O H O H C H O H C H 2 O H O H N H 2 kyselina neuraminová kyselina N-acetylneuraminová Součást gangliosidů, glykoproteinů, proteoglykanů 72 Odvození struktury kys. sialové 73 Glykosidy – Deriváty cyklických forem cukrů vznikající reakcí poloacetalového hydroxylu sacharidu : – – S alkoholovým nebo fenolovým hydroxylem jiné látky O-glykosidy S NH- skupinou jiné látky N-glykosidy 74 Methyl-b-D-glukopyranosid Vznik glykosidové vazby 75 75 N-glykosidová vazba N-glykosidová vazba O O H O H H O C H 2 N N N N N H 2 O O H O H H N N N N H 2 N H O C H 2 O guanosin adenosin 76 Názvosloví glykosidů odvozeno od názvu monosacharidu -glukosid, galaktosid, …………. - zahrnuje typ anomeru: a- D-glukosid b- D-galaktosid - 77 Typy glykosidů Hologlykosidy vzájemná vazba monosacharidů glykosidovou vazbou oligosacharidy, polysacharidy Heteroglykosidy Cukerná složka (glykon) + necukerná složka (aglykon) Velmi rozšířené v přírodě 78 Digitalis purpurea (Common Foxglove) Příklad známého heteroglykosidu Digoxin digitosa digitosa digitosa digoxigenin Srdeční glykosid Působí jako kardiotonikum (váže se na Na+/K+-ATPasu myocytu) Digitalis purpurea 79 Flavonoidy -Často se vyskytují ve formě glykosidů Soubor:Rutin.png rutin File:Hesperidin structure.svg Hesperidin (z citrusů) 80 Disacharidy 81 Disacharidy – spojení dvou monosacharidů glykosidovou vazbou a) Redukující disacharidy- jeden poloacetalový hydroxyl je zachován Názvosloví : “glykosylglykosa” Maltosa O O H O H O H C H 2 O H H O O H O H C H 2 O H H O a 1 ´ 4 O H a a-1,4 glykosidová vazba hydrolýza škrobu působením amylasy, klíčky obilnin (slad) 4-O-a-D-glukopyranosyl- a-D-glukopyranosa 82 O H C H 2 O H b b O O H O H C H 2 O H O O O H O H O H H 1 ´ 4 1 4-O- b -D-glukopyranosyl- b -D-glukopyranosa Stavební jednotka celulosy Cellobiosa 83 H O C H O H a b O O H O H C H 2 O H H O O O H O H O H 2 H 1 ´ 4 1 Laktosa Mléčný cukr 4-O-b-D-galaktopyranosyl-a-D-glukopyranosa V tenkém střevě rozkládána laktasou na galaktosu a glukosu. Deficit laktasy: křeče, trávící potíže, průjmy po příjmu mléka – laktosová intolerance 84 Oblast Výskyt v % Skandinávie Západní Evropa Jižní Evropa Jihozápadní Asie Indiáni Východní Evropa Střední Evropa Severní Afrika Východní Asie 1-5 10-20 50-80 25 60-10 10-20 15-50 70-80 70-100 Výskyt laktosové intolerance v různých oblastech světa 85 Lactulose chemical structure Laktulosa Syntetický disacharid V tenkém střevě není enzymově štěpena, bakteriemi v tlustém střevě je rozkládána na organické kyseliny. Působí projímavě. 86 b) Neredukující disacharidy – glykosidovou vazbu vytvoří oba poloaceatalové hydroxyly Sacharosa Řepný, třtinový cukr Názvosloví: “glykosylglykosid” b-D-fruktofuranosyl-a-D-glukopyranosid 2 87 Obsah sacharosy v potravinách Kolik váží kostka cukru? Menší kostka – 4g (~16 kcal, ~68 kJ) Větší kostka 6-8 g Potravina/nápoj Obsah cukrů vztažený na kostku cukru (4g) Coca-cola 1l 27 kostek (1836 kJ) 100% pomerančový džus 1l 25 kostek Red Bull 250 ml 7 kostek 10 jahod 2 kostky Porce kečupu (17 g) 1 kostka Jogurt Activia jahodová 4 kostky Tyčinka Snickers 14 kostek http://www.sugarstacks.com/img/colas.jpg 88 cukrH Rentgeno-strukturní (X-ray) analýza krystalového cukru z běžné obchodní sítě. Reálná struktura sacharosy