DIETNÍ SYSTÉM Mgr. Jitka Pokorná Mgr. Jana Stávková PA, ZZ - 21.11.2013 Obraz033 Obědové menu PŘEKVAPENÍ PRO ZÁCHRANÁŘE dárky image for Nutriční příprava na půlmaraton část I. image for Výživa v průběhu půlmaratonu image for Redukční jídelníček sportovců část II. image for Jak nepřibrat v zimě 11 image for Výživou k podpoře imunity část II. image for Doplňky stravy u vytrvalců - část II. NUTRIČNÍ SCREENING ¢ ¢ ¢ ¢ ¢ ¢ ¢ ¢ ¢Je-li 1 z odpovědí ANO, zavolejte nutričního specialistu ¢Všechny odpovědi Ne, opakujte screening 1x týdně Je BMI (kg/výška v m2) pod 18,5? Ano Ne Zhubl pacient neúmyslně za poslední 3 měsíce více jak 10 % své tělesné hmotnosti nebo za posledních 6 měsíců více jak 10-15 % tělesné hmotnosti? Ano Ne Omezil pacient výrazně příjem stravy v posledním týdnu? Ano Ne Je pacient závažně nemocný (např. intenzivní péče, onkologické onemocnění…)? Ano Ne DIETA… ¢Strava zohledňující specifické požadavky na složení, energetickou hodnotu, technologickou úpravu, které vyžaduje onemocnění pacientů ¢Snídaně 25% (energetických %) ¢Přesnídávka 10% ¢Oběd 30 – 35% ¢Svačina 10% ¢Večeře 20 – 25% ¢II. večeře některé diety Význam diety: ¢Nutriční – pokrytí předpokládaných nutričních potřeb ¢Výchovný – poučení o výběru potravin a přípravě stravy v domácím prostředí ¢Psychologický – prostředník kontaktu s ošetřujícím personálem a ostatními pacienty ¢ ¢ Expedice pacientské stravy Dieta… ¢ ¢ ¢ ¢chutná, estetická, zdravotně nezávadná ¢předepisuje lékař – denně záznam do dokumentace (nutriční terapeut?) ¢příprava centralizovaná v kuchyni ¢transport na oddělení – termosový nebo tabletový systém ¢doba výdeje stanovena v domácím řádu ¢pitný režim ¢ Dietní menu Tabletový systém… Expedice pacientské stravy Výdej stravy na oddělení… Výdej stravy na oddělení DIETNÍ SYSTÉM… ¢A) Základní diety ¢B) Speciální diety ¢C) Standardizované diety ¢ A) ZÁKLADNÍ DIETY ¢0 – tekutá ¢1 – kašovitá šetřící ¢2 – šetřící ¢3 – základní ¢4 – s omezením tuků ¢5 – s omezením zbytků ¢6 – s omezením proteinů ¢8 – redukční ¢9 – diabetická ¢10– neslaná šetřící ¢11 – výživná ¢12 – strava batolat (pro děti od 1 – do 3 let) ¢13 – strava dětí ¢14 – speciální dietní postupy (výběrová) ¢15 – vegetariánská B) SPECIÁLNÍ DIETY ¢0 S – čajová dieta ¢4 S – s přísným omezením tuku ¢9 S – diabetická šetřící C) STANDARDIZOVANÉ DIETY ¢BLP - dieta bezlepková ¢P - dieta při akutní pankreatitidě ¢S/35 - dieta při chronickém selhání ledvin ¢8 S - přísné redukční individuální postupy ¢BL - dieta bezlaktózová ¢0 – tekutá ¢Indikace: podává se krátkodobě při poruchách polykání, po úrazech čelisti, po stomatologických operacích apod. ¢Neplnohodnotná dieta, vhodná ke krátkodobému podávání. ¢Základ studených jídel je mléko a tekuté ml. výrobky. Teplé pokrmy – krémové polévky, řídké kaše, omáčky…Při poruše laktózové tolerance mléko nahrazeno čajem, ovocnými šťávami. ¢ ¢1 – kašovitá šetřící ¢Indikace: poruchy žvýkání (např. senioři), polykání (po radioterapii, chemoterapii, CMP), stavy po úrazech a chirurgických výkonech v oblasti dutiny ústní, krku a horní části GIT ¢Je plnohodnotnou dietou – vhodnou i do domácího ošetření. ¢Kašovitá strava bez ostrého koření, nenadýmavá, šetřící. Vaření, pečení, dušení – po dokončení úprava do kašovité formy. ¢ ¢2 – šetřící ¢Indikace: pro pacienty s kožními chorobami a alergickými projevy, onemocnění žaludku ¢Plnohodnotná dieta, vhodná i do domácího ošetření. Bez ostrého koření, nenadýmavá. ¢ ¢3 druhy šetření: ¢Chemické —pikantní koření, přepálené tuky, alkohol, černá káva, nápoje s CO2, solení, překyselení, extraktivní látky z masa, látky vzniklé pečením/pražením škrobnatých potravin ¢Mechanické —jadérka ovoce, ořechy, mák, syrová zelenina, tuhé slupky, šlachy, blány na mase, kůrka chleba ¢Termické —ne příliš studené ani horké pokrmy/nápoje ¢ ¢ ¢3 – základní ¢Indikace: u pacientů bez dietního omezení ¢Složení diety odpovídá doporučením správné výživy. Dieta vhodná do domácího ošetření. ¢ ¢4 - s omezením tuků ¢Indikace: poruchy trávení, onemocnění jater, pankreatu, žlučníku, po mononukleóze, hepatitidě, chirurgických výkonech na GIT, u dialyzovaných pacientů apod. ¢Plnohodnotná dieta, vhodná i do domácího ošetření. ¢Lehce stravitelná, nenadýmavá, šetřící, nedráždivá. ¢Vaření-pečení-dušení-zapékání ¢Nevhodné – tučná masa, ostré koření, většina uzenin, majonézy, nadýmavé pokrmy, čerstvé kynuté pečivo ¢ ¢5 – s omezením zbytků ¢Indikace: chronická zánětlivá onemocnění střev, průjmy po radioterapii a chemoterapii, operace střev apod. ¢Lehce stravitelná, nenadýmavá, nedráždivá, šetřící. ¢Výběr potravin a technologická úprava šetří střevo mechanicky – nesmí obsahovat nestravitelné zbytky, hrubou vlákninu, slupky ani zrníčka omezena syrová zelenina a ovoce (vit. C???) ¢Dieta má druhou večeři ¢Vhodná do domácího ošetření ¢6 – s omezením proteinů ¢Indikace: onemocnění ledvin, zejména konzervativně léčená renální insufficience. ¢Tato dieta se nedoporučuje u dialyzovaných pacientů ¢Maso v povolené dávce, omezujeme rostlinné bílkoviny. Omezena také sůl a dráždivé koření. ¢Vhodná do domácího ošetření. ¢ ¢8 – redukční ¢Indikace: dieta pro obézní pacienty i diabetiky i pro pacienty s nadváhou. ¢Dieta má druhou večeři, většinou ovoce. ¢Bez polévek, smažených pokrmů, knedlíků, volných tuků (máslo). ¢Dávky příkrmů a pečiva jsou oproti ostatním dietám menší. ¢Vhodná do domácího ošetření. ¢ ¢9 – diabetická ¢Indikace: základní diabetická dieta, většinou používaná pro diabetiky II. typu, vhodná i pro pacienty s poruchou lipidového metabolizmu ¢6 denních dávek ¢Přesnídávka se podává současně se snídaní (ovoce) ¢Z pečiva se podává především chléb, příp. celozrnné pečivo, pro kašovité diety veka ¢Dieta má druhou večeři - pečivo, bílkovinná potravina, ovoce nebo zelenina ¢Vhodná do domácího ošetření. ¢ ¢ ¢ ¢ ¢10 – neslaná šetřící ¢Indikace: otoky, onemocnění srdce a cév. ¢Dlouhodobé podávání prohlubuje nechutenství, a proto se od podávání této diety ustupuje. Dieta není vhodná pro dlouhodobé podávání v domácí péči. ¢K přípravě pokrmů se nepoužívá sůl a slané potraviny. Nevhodné jsou sýry, uzeniny, konzervy, kořenící směsi, slané pečivo (keksy), brambůrky, slané tyčinky apod. ¢ ¢11 – výživná ¢Indikace: malnutrice, nádorová onemocnění, realimentace po těžších operacích a chronických infekcích (tuberkulóza, cystická fibróza), období rekonvalescence. ¢Výživná dieta s fyziologickým poměrem živin, se zvýšenou energetickou hodnotou a vyšším množstvím bílkovin, má druhou večeři. ¢Vhodná do domácího ošetření. ¢ ¢12 – strava batolat ¢Indikace: strava batolat, vzhledem ke své konzistenci dieta využívána i pro starší děti po adenotomii, ošetření zubů, operacích dutiny ústní, těžkých stavů po úrazech, možná pro seniory. ¢Kašovitá, lehce stravitelná, nenadýmavá, nedráždivá, technologická úprava stravy odpovídá potřebám dětí 1-3 roky. Výběr potravin se řídí doporučením pediatrů a poznatky o výživě dětí. ¢Pro děti vyšší věkové kategorie je neplnohodnotná, určená pouze ke krátkodobému podávání. ¢ ¢13 – strava dětí ¢Indikace: u dětí bez dietního omezení (4-14 let) ¢Dle věkové kategorie (4-6, 7-11, 11-14) ¢ ¢14 – speciální dietní postupy ¢Indikace: výběrová dieta u pacientů s malnutricí nebo s nutným individuálním přístupem. Výběr pokrmů provádí NT spolu s pacientem dle jídelního lístku, zohledňuje doporučení lékaře a výživové potřeby pacienta. ¢ ¢15 – vegetariánská strava ¢Indikace: vhodná pro pacienty, kteří odmítají jíst maso a masné výrobky. Jedenkrát týdně je zařazeno drůbeží maso nebo ryba. ¢Bílkoviny masa nahrazeny mlékem, ml. výrobky, vejci, sójou, luštěninami. Strava obsahuje potřebné množství ovoce a zeleniny. ¢Nevhodná pro děti. Vhodná do domácího ošetření. Možnosti diet… ¢různé kombinace ¢ml ¢G ¢N ¢i ¢bez vaj. ¢bez ryb ¢BLP ¢BL ¢ ¢ B) SPECIÁLNÍ DIETY ¢0 S – čajová dieta —před a po operaci, při úplné EV, PV, při krátkodobém hladovění (pokud je pacient v dobrém výživovém stavu) —žádná strava, pouze čaj —O S + sipping (2x/den) ¢4 S – s přísným omezením tuku —biliární potíže, ak. pankreatitida po odeznění potíží, průjmy —neplnohodnotná, nevhodná do domácího ošetření ¢9 S – diabetická šetřící —DM s poruchou trávení, s onem. žlučníku, jater, slinivky, po žloutence apod. —vhodná i do domácího ošetření C) STANDARDIZOVANÉ DIETY ¢BLP - dieta bezlepková ¢P - dieta při akutní pankreatitidě ¢S/35 - dieta při chronickém selhání ledvin ¢8 S - přísné redukční individuální postupy ¢BL - dieta bezlaktózová ¢ ¢Bezlepková BLP —Celoživotní autoimunitní onemocnění charakterizované trvalou intolerancí lepku ¢ —Patologické změny střevní sliznice v důsledku abnormální imunitní reakce na lepek (frakce α-gliadinu nebo dalších prolaminů přítomných v pšenici, ovsu, ječmeni, žitu), vznik protilátek g zánětlivý proces g destrukce enterocytů —Atrofie klků, hypertrofie krypt, h střevní propustnosti, navození protilátkové odpovědi proti dalším antigenům potravy ¢ —Dochází k malabsorpci v důsledku zánětlivých změn sliznice tenkého střeva ¢ —Výskyt v kterémkoliv věku ¢Klasická forma —Projevy u dětí —Neprospívání, poruchy růstu, nadmuté bříško, průjmy —Projevy u dospělých —Steatorea, křečovité bolesti břicha, úbytek hmotnosti, choroba se může projevovat průjmy nebo naopak zácpou, netypickými bolestmi břicha, nemožností přibrat na váze, nebo může být bez příznaků ¢Atypická forma —Např. metabolická osteopenie, nejasná anémie, váhový úbytek, únavový syndrom, alopecie, neplodnost, aftózní stomatitida atd. Kožní forma – puchýřkaté postižení ¢ ¢ ¢Vyloučení pšenice, ječmene, ovsa, žita, tritikale a veškerých výrobků z nich připravených ze stravy —Mouka, pečivo, knedlíky, těstoviny, vločky, müsli, kroupy, krupky, kuskus, bulgur, špalda, graham, obilné klíčky —Seitan, klaso, Robi —Kávoviny,melta, Malcao, Bicava – pokud nejsou vyrobeny z čekanky, obsahují sladové výtažky ¢ ¢Pokrmy, které mohou obsahovat lepek (nejsou-li označeny jako vhodné pro bezlepkovou dietu) —Pokrmy obalované ve strouhance, těstíčku —Polévky se zavářkou —Suchary —Dietní párky a salámy —Sušenky, oplatky, zmrzlina, nanuky, různé cukrovinky - čokolády s náplní, plněné bonbony, karamely, fondán, furé, sojové suky —Majonézy, tatarské omáčky, kečup, sójové omáčky (s výjimkou Tamari) —Ovocné přesnídávky —Zeleninové pomazánky, hotová zeleninová jídla (zmrazená nebo sterilovaná) ¢ ¢Bezlepkové potraviny jsou označeny mezinárodním symbolem přeškrtnutého klasu. ¢ ¢Základ bezlepkové diety tvoří tyto plodiny a výrobky z nich vyrobené —brambory —kukuřice —rýže —pohanka —jáhly —sója a další luštěniny —ovoce, zelenina —ořechy a semena ¢ ¢Další přirozeně bezlepkové potraviny —výrobky z amarantu a quinoy ¢ jpg.aspx ¢Bezlaktózová BL ¢= nesnášenlivost mléčného cukru ¢= laktózová intolerance ¢ —Laktóza = diasacharid (glukóza+galakóza) —Chybí laktáza – enzym štěpící laktózu —Laktóza prochází do tlustého střeva, zde je rozkládána bakteriemi —Vrozená (projev při kojení), získaná — —Příznaky: průjmy, plynatost, subjektivní obtíže – pocity plnosti, škroukání, přelévání střevního obsahu, střevní křeče —Projevy u kojenců – střevní koliky, nadýmání, průjmy, zvracení —Dieta vhodná i do domácího ošetření ¢ — Laktózová intolerance ¢ ¢DIETNÍ OPATŘENÍ ¢ ¢ ¢ ¢V závislosti na příčinách onemocnění je nutné dočasně nebo trvale ve stravě eliminovat potraviny obsahující laktózu ¢ ¢různá stádia dle deficitu laktázy 1. stadium - vylučujeme jen mléko, pacient snáší zakysané mléčné výrobky, sýry ¢ 2. stadium - vylučujeme nejen mléko, ale i většinu mléčných výrobků ¢ 3. stadium - vylučujeme vše, kde je i sebemenší množství laktózy – např. máslo, léky, kde se laktóza používá jako aditivum ¢ ¢ ¢SUBSTITUCE ENZYMU – přípravky Lactaid, Lactozym, Maxilact ¢ Laktózová intolerance Laktózová intolerance Laktózová intolerance ¢Přípravky kojenecké výživy s nízkým nebo žádným obsahem laktózy: Nutrilon Low Lactose, Nestlé Al 110, Sunar Alidiar ¢Nesnášenlivost je vysoká u čerstvého mléka v kombinaci s tukem a cukrem ¢Skryté zdroje laktózy – např. instantní ochucené nápoje a káva, zákusky, instantní polévky, instantní bramborová kaše, zmrzlina ¢Laktózu obsahují i některé léky ¢Dobře snášeny jsou ¢ - zakysané mléčné výrobky, jogurty s aktivními bakteriemi ¢ - dozrálé sýry (Eidam) ¢Sojová mléka (Alsoy, Nutrilon 1 soya, Milupa SOM, Prosobee) ¢Nutné pamatovat na dostatečný příjem vápníku a kvalitních bílkovin, případně suplementaci vápníku — ¢ DIABETICKÁ DIETA GESTAČNÍ DIABETES gest3.jpg Diabetes-Awareness ¢cca 4% těhotných ¢↓inzulinu + ↓citlivost tkání k inzulinu → ↑glukóza v krvi → přechod placentou k dítěti → plod: ↑produkce inzulinu ¢vliv na vývoj plodu – velký → možné problémy při porodu, hypoglykemie při porodu, riziko obezity a DM2 v pozdějším věku ¢ ¢ ¢ Gestational Diabetes ¢Rizikové faktory – obezita, věk >25 (30) let, předchozí porod plodu >4000g, DM v rodině, opakované potraty, porod mrtvého plodu, hypertenze nebo preeklampsie v předchozím těhotenství,… ¢oGTT mezi 24.-28.t.t. (plošně) —Nalačno: do 5,5 mmol/l, 2 hodiny po zátěži: do 7,7 mmol/l. Diagnóza gestačního diabetu je stanovena, je-li alespoň jedna hodnota v testu mimo normu. ¢Léčba ¢1. Dieta s omezením sacharidů na 270-300 g sacharidů na den, u obézních 225 g sacharidů na den (po celou dobu těhotenství) ¢Obecně se doporučují zásady zdravé racionální stravy: jídlo v pravidelných intervalech, vyloučení jednoduchých sacharidů a náhradních umělých sladidel z denního příjmu, dostatek ovoce a zeleniny dle obsahu sacharidů, dostatek vlákniny, dostatečný pitný režim. Nevhodné jsou velké pauzy mezi jídly, nepravidelné a rychlé stravování. ¢2. Dieta + inzulin Diabetes food pyramid ¢Nutná kontrola glykemie v průběhu těhotenství —nalačno – do 5,5 mmol/l —1hod po jídle 3x/den – do 7,3-7,8 mmol/l ¢Sledování po porodu —v porodnici glykemický profil 1x/den —kojení —cca za 3 měsíce – kontrolní oGTT —doporučení: pravidelné kontroly glykemie 1x/rok —plánování dalšího těhotenství – oGTT prekoncepčně nebo hned na začátku těhotenství ¢Prevence obecně – správná životospráva, dostatek pohybu — HODNOCENÍ VLASTNÍHO JÍDELNÍČKU Pyramida Za každou snědenou porci udělej do příslušného patra puntík… Pozor chyba - ryby v základně pyramidy… zelenina_je_pyramida ¢Cukry, tuky: střídmě ¢Maso, drůbež, ryby, vejce, luštěniny, ořechy: 1 - 3 porce denně1 porce = 80g masa (po kuchyňské úpravě), 1 vejce, 150–200ml vařených luštěnin ¢Mléko a mléčné výrobky: 2 - 3 porce denně1 porce = 250-300ml mléka, 150-200ml jogurtu, 50g sýra ¢Ovoce: 2 - 4 porce denně1 porce = 1 jablko, banán, pomeranč (100g), 1 miska drobného ovoce (150-200ml), 250-300 ml neředěné ovocné šťávy ¢Zelenina: 3 - 5 porcí denně1 porce = 1 větší mrkev, paprika, rajče, 1 miska salátu (150-200ml), 125g vařené zeleniny nebo brambor, 250-300ml neředěné zeleninové šťávy ¢Obiloviny: 3 - 6 porcí denně1 porce = 1 krajíc chleba (60g), 1 rohlík, 150-200ml ovesných vloček, 125g vařené rýže nebo těstovin DĚKUJI ZA POZORNOST 259058@mail.muni.cz 1385674_10151719388715976_548203979_n srdce z bobulí