Mgr. JANA STÁVKOVÁ Ústav preventivního lékařství, LF MU 259058@mail.muni.cz Podzim 2013 VÝŽIVA ADOLESCENTŮ, DOSPĚLÝCH A VE STÁŘÍ… …nejčastější malnutrice v tomto životním období OSTEOPORÓZA pestrá strava vidličky VÝŽIVA DOSPĚLÝCH Pyramida VÝŽIVA DOSPĚLÝCH —ENERGIE ¡příjem=výdej, příjem>výdej, příjem19let 1000 mg/den —prevence osteoporózy v dospělosti — — http://www.sportuj.com/userfiles/image/vyziva/vapnik-mleko.jpg MINERÁLNÍ LÁTKY —ŽELEZO —krvetvorba —fyzická a duševní výkonnost —rezistence vůči infekcím —DDD ¡10-18 let 12mg (M)/15mg (Ž) ¡>19 let 10mg / 15mg —Největší potřeba železa je v prvních šesti měsících a během puberty. Důvodem je: zvětšování objemu krve, svaloviny, menstruace u dívek. — —ZINEK —dostatečný růst dětí školního i dospívajícího věku (pohlavní dospívání chlapců) — http://www.medicues.com/wp-content/uploads/2009/01/redbloodcellbg.jpg VITAMINY —Faktory nepostradatelné pro metabolické procesy vyvíjejícího se organismu. —Bylo prokázáno, že zjm. u adolescentů nedosahují DDD vitaminy ¡thiamin, pyridoxin, kyselina listová ¡u vegetariánů je častá karence kobalaminu koš ovoce NEDOSTATKY VE VÝŽIVĚ —Bezprostředně se může projevit: — anémie (nedostatek železa) — zvýšená kazivost zubů (jednoduché cukry) — poruchy růstu (nedostatek bílkovin, vitaminu D) — obezita, malnutrice (nadbytek/nedostatek energetického příjmu) STRAVOVACÍ NÁVYKY ADOLESCENTŮ —Vliv ¡hledání vlastní identity (snaha o tělesnou dokonalost, tendence k užívání drog, alkoholu) ¡sexuální dozrávání ¡zvýšená emoční i sociální tenze — —Stravování mimo domov ¡fast food → deficit vit. A, C, vápníku, nadbytek E, SFA, sodíku ¡ —Rodinné konflikty DOPORUČENÍ —Dospívající jedinec potřebuje stravu velmi pestrou, bohatou na vitaminy, minerální látky a plnohodnotné bílkoviny. —Strava by se měla řídit podle potravinové pyramidy, ve stravě dětí a dospívajících je rozdíl pouze ve velikosti porce. —Jelikož roste kostra, je třeba dodávat potřebné množství vápníku. —Dospívajícího je třeba informovat o zcela přirozených změnách, kterými projde jeho tělo a připravit ho na ně. —V tomto věku nejsou vhodné poznámky komentující tělesný vzhled. Neboť ten se vyvíjí a v dospělosti bude zcela jiný. —V tomto věku hrozí jak u chlapců tak u dívek chudokrevnost. Ta se projevuje bledou pletí a sliznicemi, celkovou únavou, nevýkonností, zadýcháváním se. Je třeba dodávat pravidelně železo (vnitřnosti, červené maso) a kyselinu listovou (listová zelenina – saláty). —Dospívající by měli být doma zapojeni do přípravy pokrmů. —Dospívající by měli být upozorněni na rizika plynoucí z konzumace pokrmů typu fast food. — VÝŽIVA VE STÁŘÍ http://www.elderlynursing.com/images/pyramid.jpg Výživa ve stáří •důraz klademe zejména na kvalitu stravy •přizpůsobit stravu měnícím se fyziologickým, biochemickým, psychickým a socioekonomickým podmínkám •kvalita výživy ve stáří ovlivňuje zásadním způsobem celkový stav organismu •deficity mohou přispívat k multimorbiditě starších nemocných ¡ ÷ ¡ ÷ — senior vaří Výživu přizpůsobit změnám (fyziologickým, socio-ekonomickým a psychice) —Fyziologické změny: — 1.Pokles KEV, úbytek svalové tkáně, přírůstek tukové tkáně a snížení tělesné aktivity = tendence k nadváze a obezitě 2.Snížená sekrece slin = suchost v ústech - omezený přísun potravy 3.Choroby dásní , ztráta chrupu = jednostranná výživa, nedostatek vlákniny 4.Atrofie chuťových pohárků, slábnoucí zrak = nezájem o jídlo, anorexie 5.Pokles sekrece HCl, trávicích enzymů a žluče = zhoršené trávení a vstřebávání živin 6.Pokles peristaltiky = zácpa, hemeroidy 7.Snížená koncentrační schopnost ledvin, snížený pocit žízně = dehydratace 8.Pokles tolerance glukózy = riziko DM II. typu 9.Kumulující se zdravotní obtíže a užívání léků = celkové zhoršení výživového stavu ¡ Výživu přizpůsobit změnám (fyziologickým, socio-ekonomickým a psychice) —Psychické a socio-ekonomické změny: — 1.osamělost, sociální izolace, chybějící podpora rodiny = lhostejnost k jídlu, anorexie 2.Omezené finanční prostředky = kvalitativní i kvantitativní zhoršení výživy 3.Omezená pohyblivost, zhoršení zraku = potíže s nakupováním a přípravou jídla, tendence k nadváze Onemocnění, léky a výživa —Typická onemocnění ve stáří: ¡hypertenze, KVO, DM II, nemoci plic, artóza aj. ¡ —Léky a výživa: ¡ovlivnění chuti (anorexie), nauzea, zvracení ¡zhoršení trávení, vstřebávání, využitelnost živin, zvýšené ztráty živin GIT nebo ledvinami ¡vliv na tvorbu vředů Na co si dávat pozor? —Klesá potřeba energie ¡DDD energie 120-130 kJ/kg tělesné hmotnosti (28-30kcal/kg) —Důraz kladen na kvalitu stravy – vitaminy, minerální látky, kvalitní bílkoviny, tuky ¡Bílkoviny DDD 0,8-1,0g/kg tělesné hmotnosti ¡Zvýšit příjem PUFA (prevence KVO) ¡Deficit zejména: ÷Ca (1000-1200mg/den) – osteoporóza ÷Vitamin C (100 mg/den) - KVO, snížená imunita ÷Vitamin D (10-15 μg/den) - osteoporóza ÷Kyselina listová (200 μg/den)-KVO ÷Vitamin K – při užívání diuretik a při hypertenzi ¡ ¡Omezit příjem NaCl na 5-6g/den ¡Dbát na příjem vlákniny (30g/den) ¡ ¡Tekutiny!!! Whatis-omega3-lores PET2c7c32_cere DOPORUČENÍ —Univerzální doporučení pro výživu ve stáří není, liší se dle věku, fyzické aktivity, stavu výživy, zdravotního stavu. —Při chronickém onemocnění je třeba dodržovat zásady příslušné diety – je-li součástí léčby. —Strava má být co nejvíce pestrá, ¡s ohledem na časté poruchy chuti více kořeněná – bylinky ¡s ohledem na ztrátu chrupu je vhodné přizpůsobit její úpravu a konzistenci, pokrmy krájet na malé kousky, mlít nebo mixovat, zeleninu a ovoce strouhat ¡s ohledem na možné poruchy polykání, trávení a vstřebávání jíst pomalu, stravu rozdělit do většího počtu malých porcí. DOPORUČENÍ - bílkoviny —masa cca 100g/den, preferovat libové —jednou týdně ryby —mléko a mléčné výrobky – alespoň 2 porce denně ¡zakysané MV – dobrá stravitelnost, pozitivní zdravotní účinky živé mikroflóry ¡při obezitě a tendenci k ní preferovat výrobky se sníženým obsahem tuku —luštěniny – v menších porcích častěji (jako součást jiného pokrmu) —vejce — 76 DOPORUČENÍ —Ovoce a zelenina ¡5x denně ¡syrová i tepelně upravená —Pitný režim ¡30-35 ml/kg tělesné hmotnosti ¡aktivně hlídat! ¡voda, minerální voda, ovocné/bylinkové čaje, ovocné/zeleninové šťávy (ředěné),… —Zásady hygieny při přípravě pokrmů ¡prevence alimentárních nákaz ¡starší člověk ohrožen rychlou dehydratací ¡! manipulace se syrovým masem, drůbeží a vejci ! 419336_330116820433571_413519250_n http://spoutingoff.files.wordpress.com/2008/09/water_faucet.jpg?w=138&h=173 —Při výživě seniorů je vhodné brát v úvahu nejen dietetické aspekty stravování, ale také sociální dimenzi jídla a jeho symbolický a citový význam. — —Pomozme starým lidem uchovat si chuť… —…chuť k životu. pecovatelka-f450_250 OSTEOPORÓZA Osteoporóza —definice WHO: — „Progredující systémové onemocnění skeletu charakterizované stupněm úbytku kostní hmoty a poruchami mikroarchitektury kostní tkáně a v důsledku toho zvýšenou náchylností kostí ke zlomeninám.“ — EPIDEMIOLOGIE Postihuje asi 800 000 obyvatel ČR — —Po 50. roce utrpí osteoporotickou — —zlomeninu každá 3. žena —a každý 6. muž — Etiologie —úbytek kostní hmoty —ztrácí se kostní minerál i organická hmota —k úbytku dochází cca od 35. roku života Projevy —Bolest zad, kyfóza, zmenšování postavy —Časté zlomeniny – krčku femuru, Collesova zlomenina zápěstí, kompresivní fraktury obratlů Dělíme osteoporózu: —Postmenopauzální (ženy:muži - 6:1) - deficit estrogenů - stimulují receptory osteoblastů - výskyt asi 15-20 let po menopauze - po 35. roce úbytek 0,3-0,4 % kostní hmoty za rok, po menaopauze 2-3 % ročně na končetinách a 2-5 % ročně na osovém skeletu — - nejvíce postižena trámčitá kost – fraktury předloktí a obratle —Senilní (věk nad 70let) - s věkem se snižující osteoformace - sekundární hyperparathyreóza (dlouhodobé zvýšení parathormonu) - snížená absorpce Ca (snížená tvorba kalcitriolu) — - kostní hmota klesá cca o 1 % za rok — Prevence —Na rozvoji tohoto onemocnění se podílí z 60-70 % genetika a z 30-40 % životní styl — —Rizikové faktory ostroporózy —Vnitřní faktory: - Genetické faktory - Věk a pohlaví - Geografické vlivy —Vnejší faktory: - nízký příjem Ca, nedostatek vit. D - nízká pohybová aktivita - kouření, alkohol - kofein a kolové nápoje - příjem bílkovin — SYNDROM ŠVÉDSKÉ SEKRETÁŘKY Prevence — —Maximalizace vrcholu kostní hmoty u dospívajících —Zpomalení úbytku kostní hmoty u dospělých, především u peri- a postmenopauzálních žen —Zásadní úlohu hraje: - příjem vápníku (1000 mg; těhotenství, kojení +) - příjem vitaminu D - pravidelná pohybová aktivita —Další klíčové nutrienty... ¡Fosfor ¡Vitamin D ¡Zn, Mg, Cu, Fe, B, K, Na, F ¡vitamin C, K, B6, kyselina listová, B12 ¡Bílkoviny — — Zdroje vápníku —mléko, mléčné výrobky (tavené sýry L) —rostlinné zdroje: - vstřebatelnost snižují: oxaláty (špenát, mangold, rebarbora, celer, fazole..) a fytáty (ořechy a obiloviny) - dobré zdroje (využitelnost až 60 %): brokolice, kapusta, kedlubna a dále viz tabulka - ořechy (využitelnost až 20 %): mandle (252), lískové ořechy (181), para ořechy (160), pistácie (130...mg/100g) - semínka (využitelnost až 20 %): sezamová (96), lněná (195), slunečnicová (70...mg/100g) - mák: 1357 mg/100g — http://www.sportuj.com/userfiles/image/vyziva/vapnik-mleko.jpg Absorpce vápníku > Zdroje vápníku Typ sýra Ca (mg/100g) P (mg/100g) Na (mg/100g) Měkký tvaroh 100 200 30 Tučný tvaroh 70 170 30 Tvarůžky 150 270 1900 Hermelín 400 300 1100 Eidam 30 % tuku v sušině (tvs) 900 620 850 Eidam 45 % tvs 750 570 780 Čedar 50 % tvs 750 530 490 Ementál 1010 650 229 Tavený sýr 30 % tvs 490 180 -1200 920 Tavený sýr 70 % tvs 280 prům. 700 750 Zdroje vápníku http://www.nutrition.gov > Vliv kouření —toxický vliv látek z kouře na osteoblasty a tím snížená kostní novotvorba —defektní výživa s nízkým přívodem Ca —acidóza pro vysoké koncentrace CO2 —zvýšený výdej katecholaminů pod vlivem nikotinu a tím zvýšená resorpce kosti —porucha sekrece estrogenů u žen a předčasná menopauza —snížená sekrece kalcitoninu —zvýšená kalciurie —časté imobilizace v důsledku kouřením způsobených onemocnění —zvýšená konzumace kávy u kuřáků —časté onemocnění žaludku a tím snížení absorpce Ca — Děkuji za pozornost