VÝŽIVA Veronika Březková SYLABUS 1.Nutrienty v potravě – sacharidy, tuky, bílkoviny, energetická bilance 2.Vitaminy, minerální látky, potravinová pyramida, 24 h recall 3.Pitný režim 4.Kojení I. 5.Kojení II. 6.Výživa dětí do 2 let 7.Výživa ženy v období těhotenství, kojení a prenatální výživa 8.Výživa adolescentů, dospělých a ve stáří 9.PPP (anorexie, bulimie, obezita) + Alternativní výživové směry 10.Nemocniční dietní systém (zaměření na výživu v pre a postoperačním období a výživa onkologicky nemocných, gestační diabetes) 11. I. ¢ MASLOWOVA PYRAMIDA OTÁZKA: Vzpomeňte si, co všechno jste včera snědli VÝZNAM JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ POKRMŮ ¢Předkrm: - má povzbudit chuť k jídlu - účelem není nasycení ¢Polévka: - připravuje trávicí ústrojí na další hutnější pokrmy - povzbuzuje chuť k jídlu - zahřívá žaludek - ředí tuhé pokrmy, dává tělu vodu - nasycují ¢Hlavní pokrm ¢Dezert: - zakončení ENERGETICKÁ BILANCE ¢Komponenty energetické potřeby - bazální metabolismus, výdej energie na svalovou práci, postprandiální termogeneze, potřeby pro růst, těhotenství a laktaci ¢Bazální metabolismus (BM) - tvorba tepla: 60% BM - udržování základních životních funkcí: 40% - normální populace: BM = 60-70% CEP ¢Faktory ovlivňující BM - věk, pohlaví, výška, růst, fyzická aktivita, stavba těla, teplota, stres, teplota okolí, hladovění, malnutrice, hormony VÝPOČET BM ¢Harris-Benedictova rovnice muži: BM (kcal) = 66,5 + 13,8H + 5,0V - 6,8R ženy: BM (kcal) = 655 + 9,6H + 1,8 V – 4,7R ¢Faustův vzorec muži: BM (kcal) = 24H ženy: BM (kcal) = 23H ¢Hrubý odhad BM (MJ) = 0,1H ¢ BM ¢30% játra ¢20% CNS ¢10% myokard ¢7% ledviny ¢33% ostatní tkáně HRUBÝ ODHAD ENERGETICKÉ POTŘEBY (VIZ. MÜLLEROVÁ) ¢DENNÍ ENERGETICKÁ POTŘEBA = KEV x FFA !!! Nutno zuohlednit trvání aktivity! ¢ > > PAL = PHYSICAL ACTIVITY LEVEL Pracovní zátěž a zátěž ve volném čase PAL Příklady Výhradně sedící nebo ležící způsob života 1,2 Staří, nemocní lidé Výlučně sedavý způsob života bez volnočasové aktivity nebo upoutání na lůžko 1,4-1,5 Úředníci, mechanici Sedavá činnost s občasnou lehkou činností ve stoje nebo chůzi 1,6-1,7 Laboranti, řidiči, studenti, práce u běžícího pásu Činnost převážně ve stoje a v chůzi 1,8-1,9 Prodavači, číšníci, řemeslníci Fyzicky náročná pracovní činnost 2,0-2,4 Stavební dělníci, zemědělci, lesníci, výkonní sportovci ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ¢NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č 432/2012 ze dne 16. května 2012, kterým se zřizuje seznam schválených tvrzení při označování potravin jiných než tvrzení o snížení rizika onemocnění a o vývoji a zdraví dětí: ¢Zdravotní tvrzení podle článku 13 ¢ - Jedná se o tzv. funkční tvrzení (obecně známá tvrzení), která popisují nebo odkazují na : ¢ a) význam živiny nebo jiné látky na růst a vývoj organismu a jeho fyziologické funkce b) psychologické a behaviorální funkce ¢ c) snižování nebo kontrolu hmotnosti nebo snížení pocitu hladu či zvýšení pocitu sytosti anebo snížení množství energie obsažené ve stravě http://www.foodnet.cz/polozka/?jmeno=Na%C5%99%C3%ADzen%C3%AD+Komise+%28EU%29+%C4%8D.+432%2F2012+ze +dne+16.+kv%C4%9Btna+2012%2C+kter%C3%BDm+se+z%C5%99izuje+seznam+schv%C3%A1len%C3%BDch+zdravotn%C3%A Dch+tvrzen%C3%AD+p%C5%99i+ozna%C4%8Dov%C3%A1n%C3%AD+potravin+jin%C3%BDch+ne%C5%BE+tvrzen%C3%AD+o+sn %C3%AD%C5%BEen%C3%AD+rizika+onemocn%C4%9Bn%C3%AD+a+o+v%C3%BDvoji+a+zdrav%C3%AD+d%C4%9Bt%C3%AD&id=32 872 ¢ BÍLKOVINY, SACHARIDY, TUKY ¢Hmotnostní poměr B:T:S = 1:1:4 ¢Zdroj energie: - bílkoviny 17 kJ - tuky 37 kJ - sacharidy 17 kJ - alkohol 29 kJ ¢VDD detailně zpracované: - od kojenců po seniory - děleno na muže a ženy - děleno na práci lehkou a střední ¢ BÍLKOVINY (0,8G/KG/DEN) (ZDROJ, DĚLENÍ, FUNKCE, TRÁVENÍ) ¢Esenciální, semiesen. a neesen. AK ¢Plnohodnotné, téměř plnohodnotné, neplnohodnotné B ¢ > BÍLKOVINY = ŘETĚZCE AMINOKYSELIN ¢AK - esenciální (leucin, isoleucin, valin, lysin, methionin, fenylalanin, tryptofan, threonin) - semiesenciální (histidin, ...alanin, glutamin) - neesenciální ¢Zdroje bílkovin (živočišné: maso, mléko, vejce, rostlinné: obiloviny, luštěniny,...) ¢Hodnotnost bílkovin - plnohodnotné: obsahují všechny esenciální AK (např. mléčné a vaječné bílkoviny) - téměř plnohodnotné: některé AK mírně nedostatkové (např. sval. bílkovina) - neplnohodnotné: některé AK nedostatkové (např. rostlinné bílkoviny) ¢ KRITÉRIA HODNOCENÍ BÍLKOVIN ¢Skutečná stravitelnost - relativní množství N (%) absorbované z potravy vzhledem k celkovému N přijatého potravou ¢Biologická hodnota - relativní množství N (%) využité k syntéze endogenních proteinů z celkového N absorbovaného do organismu z potravy ¢Čistá využitelnost proteinů - skutečná stravitelnost x biologická hodnota ¢Limitní/limitující AK - esenciální AK s nejnižším zastoupením vzhledem k referenčnímu proteinu (př. u obilovin lysin, u luštěnin sirné AK) ¢Aminokyselinové skóre vztažené na stravitelnost proteinů - relativní množství limitující AK v testovaném proteinu vzhledem k množství stejné AK v referenčním proteinu x skutečná stravitelnost KVALITA BÍLKOVIN ¢Neplnohodnotné bílkoviny (nedostatek esenc.AK) - obilniny, rýže, kukuřice (lysin, tryptofan, threonin, methionin) - luštěniny (methionin, cystein) ¢Vhodnou kombinací rostlinných zdrojů v jednom pokrmu (např. luštěniny a obiloviny) lze podstatně zvýšit biologickou hodnotu: inspirace v tradičních receptech na různých kontinentech (např. fazole s rýží, těstovinami nebo maniokem, cizrna s chlebem, čočka s bramborami atd.) > FUNKCE ¢Strukturální ¢Transportní ¢Enzymatické ¢Hormonální ¢Imunologické ¢Acidobazické ¢Energetické ¢ Rostlinné potraviny Limitující AMK Vhodné doplňující potraviny Příklad pokrmu Obiloviny Lysin, treonin Luštěniny Těstoviny s fazolemi, Toust (topinka) s fazolemi Ořechy a semínka Lysin Luštěniny Hummus (cizrna se sezamovým semínkem) Sojové boby a ostatní luštěniny Methionin Obiloviny, ořechy a semínka Čočkové karí s rýží, Kuskus s fazolemi Kukuřice Tryptofan, lysin Luštěniny Tortilla s fazolemi Zelenina Methionin Obiloviny, ořechy a semínka Zelenina a pečené ořechy BÍLKOVINY A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ¢přispívají k růstu svalové hmoty ¢přispívají k udržení svalové hmoty ¢přispívají k udržení normálního stavu kostí SACHARIDY (4-5G/KG/DEN) (FUNKCE, DĚLENÍ, ZDROJE, TRÁVENÍ, GI, GN) > GLYKEMICKÝ INDEX oGI = schopnost sacharidové potraviny zvýžit hladinu krevního cukru (glykémie) – rychlost, s jakou se konkrétní sacharid mění v glukózu oobecně: vysoký GI > 70: rafinované obiloviny a brambory střední GI 56-69: luštěniny a celozrnné výrobky nízký GI < 55: ovoce a zelenina pozn: zanedbatelné GI potravin obsahujících hodně bílkovin a tuku (maso, vejce, ořechy, sýr) FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ GI ¢typ škrobu (poměr amylózy a amylopektinu): amylopektin je lépe přístupný želatinizaci, např. při varu (bílá rýže má vyšší GI), amylóza se tráví pomaleji (lušteniny mají nižší GI) ¢velikost částic: čím jsou částice menší, tím mají větší povrch a tím více enzymů a vody na ně může působit (zrna obilí mají nízký GI, mouka ma vysoký GI) ¢vláknina: zvyšuje hustotu potravy v trávícím ústrojí, snižuje účinek trávících enzymů ¢zralost ovoce: čím zralejší, tím vyšší GI ¢obsah tuku: zpomalení vyprazdňování žaludku a vstřebávání sacharidů ¢zvýšení kyselosti (ocet, citrónová šťáva, zakysané mléčné výrobky, kvyšené potraviny) - snížení GI ¢způsob kuchyňské úpravy: zahřívání, máčení, mletí, mačkání → vetší přístup potraviny obsahující škrob hydrolýze a trávení = vyšší GI než za syrova GLYKEMICKÁ NÁLOŽ oGN = kromě účinku dané potraviny na glykémii zohledňuje i celkové množství sacharidů v potravině ovýpočet: (GI x celkové množství dostupných sacharidů v potravině)/100 ovýsledek: GN nízká (10 a méně) GN střední (11-20) GN vysoká (20 a více) př. mrkev - poměrně vysoký GI, obsah sacharidů je však nízký (GL nižší) = zvýšení glykémie po konzumaci je daleko nižší ¢ VLÁKNINA ota část stravy, která není rozkládána enzymy trávícího ústrojí člověka oDDD: děti do 2let 5g starší děti DDD = 5g+ věk v letech dospělí 30g o FUNKCE VLÁKNINY oprevence zubního kazu ov žaludku vyvolává pocit sytosti ove střevě působí proti zácpě a jejím komplikacím (např. divertikulóza) oregulace digesce a absorpce sacharidů v tenkém střevě oregulace absorpce tuků, snížené vstřebávání minerálních látek a žlučových kyselin (hypocholesterolemický účinek), zpomalení rychlosti resorpce glukózy (snížení strmosti vzestupu glykémie) ovazba vody a tím zvětšení střevního obsahu oje potravou pro bakterie tlustého střeva (vláknina je prebiotikum – potrava pro probiotické baktérie), které ji fermentují na mastné kyseliny s krátkým řetězcem (acetát, propionát, butyrát), jež jsou energetickým substrátem pro enterocyty tlustého střeva (1gram vlákniny = 3kJ) osoučasně zvětšuje obsah tlustého střeva a tím se naředí toxické látky obsažené ve střevě oúprava transit time (snižuje transit time v tenkém střevě) VLÁKNINA A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ¢VLÁKNINA ZE ZRN JEČMENE - přispívá ke zvýšení objemu stolice ¢VLÁKNINA ZE ZRN OVSA - přispívá ke zvýšení objemu stolice ¢ŽITNÁ VLÁKNINA - přispívá k normální činnosti střev ¢ARABINOXYLAN - Konzumace arabinoxylanu jakožto součásti jídla přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle ¢GUAROVÁ GUMA - přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (konzumace 10g/den) ¢GLUKOMANNAN - přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (4g/den) - v rámci nízkoenergetické diety přispívá ke snížení hmotnosti (3g/den) ¢ VLÁKNINA A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ¢BETA-GLUKANY - přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi konzumace 3 g/den) - přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle (4g/30g sacharidů v porci) ¢PEKTINY - přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (konzumace 6 g/den) - Konzumace pektinů s jídlem přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle (konzumace 10 g/den) ¢REZISTENTNÍ ŠKROB - Nahrazení stravitelných škrobů rezistentním škrobem v jídle přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle (nejméně 14 % celkového obsahu) ¢VLÁKNINA Z PŠENIČNÝCH OTRUB - přispívá k urychlení střevního tranzitu (konzumace 10 g/den) - přispívá ke zvýšení objemu stolice > ROSTLINNÉ STEROLY A ROSTLINNÉ STANOLY A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ¢..přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (nejméně 0,8g/den) PREBIOTIKA A PROBIOTIKA oProbiotika: odle oficiální definice Světové zdravotnické organizace (WHO): „mikrobiální součást potravy, která při konzumaci dostatečného množství vykazuje účinky na zdraví konzumenta“ obaktérie především mléčného kysání a kvasinky ohlavními zdroji jsou kysané mléčné výrobky, jogurty a jogurtová mléka (především obohacené o bifidobaktérie), kefír, brynza, sýry typu ementál, zelenina konzervovaná mléčným kysáním (zelí, okurky) či kysané houby o o FUNKCE PROBIOTIK opůsobí ve střevě, kde tlumí růst patogenních bakterií, produkují určité vitaminy, podporují imunitu a přispívají k regulaci cholesterolu v krvi ojejich růst či funkci specificky podporují látky zvané prebiotika (vláknina spotřebovávaná střevními baktériemi) o TUKY (FUNKCE, DĚLENÍ, ZDROJE, TRÁVENÍ) > FUNKCE TUKŮ ¢Nejvydatnější zdroj energie ¢Nositelé nezbytných látek pro lidský organismus (esenc. MK, vitaminy rozpustné v tucích, steroly, …) ¢Dávají stravě jemnost chuti a příjemnost při žvýkání a polykání ¢Vyvolávají po určité době po požití pocit sytosti ¢ ¢Vydatný zdroj energie (MK jsou utilizované přímo hepatocyty, myocyty, kardiomyocyty) ¢Funkce strukturální = součást fosfolipidů buněčných membrán (vliv na jejich fluiditu, permeabilitu, funkci membránových receptorů a signální transdukci) ¢Funkce regulační = ovlivňují aktivitu transkripčních faktorů regulující genovou expresi ¢PUFA (n-3 a n-6) = syntéza tkáňových mediátorů (prostaglandinů, prostacyklinů, tromboxanů a leukotrienů), uplatňujících se v procesu srážení krve, regulaci tonů cévní stěny či v zánětlivé reakci jako obraně organismu na poškození tkání Pozn.: Přísun vysoce nenasycených PUFA (EPA a DHA) je důležitý v průběhu těhotenství, laktace a ve výživě kojenců (jsou přítomny ve vysoké koncentraci ve fosfolipidech buněčných membrán neuronův mozku a v retině (především DHA) a hrají významnou roli v neuropsychickém vývoji a vývoji zraku) ¢ ROZDĚLENÍ TUKŮ (ESTERY GLYCEROLU A TŘÍ MASTNÝCH KYSELIN) ¢Nasycené - krátký řetezec (do C4) - středně dlouhý řetězec (C6-10, částečně i C12) - dlouhý řetězec (C14-26) ¢Nenasycené (MK s dlouhým řetězcem) - monoenové (jedna dvojná vazba) - polyenové (více dvojných vazeb) - dle polohy dvojné vazby k methylovému konci řetězce: n-3/n-6 - konfigurace dvojné vazby: cis/trans Pozn.:100násobně vyšší schopnost oxidace než mají MUFA (vznik cytotoxických látek) ¢ ¢Esenciální MK - n-3 α-linolenová kyselina → další desaturace a elongace → EPA, DHA - n-6 linolová kyselina pozn.: k. α-linolenová (n-3) → k. eikosapentaenová (EPA), k. dokosahexaenová (DHA) k. linolová(n-6) → k. arachidonová ikosanoidy PGI1, TXA3, LTB5 (odvozené z n-3): vazodilatační, antiagregační, snižují produkci zánětlivých cytokinů, solubilních adhezivních molekul a PDGF → brzdí tak formaci a destabilizaci ateromového plátu ikosanoidy PGE2, TXA2, LTB4 (odvozený z n-6): proagregační, vazokonstrikční a prozánětlivé účinky ¢ MK NASYCENÉ ¢MK s krátkým a středně dlouhým řetězcem ¢MK s dlouhým řetězcem (ale i C12 – kyselina laurová) - mají negativní vliv na „krevní cholesterol“ - C14 k.myristová - C16 k.palmitová (nejhojněji zastoupená) - C18 k.stearová (působí sice neutrálně, ale je trombogenní) pozn.: k.laurová – nejvyšší hypercholesterolemický účinek, současně však ve srovnání s ostatními paradoxne snižuje poměr “celkový cholesterol/HDL cholesterol“ ¢Výskyt: - živočišné tuky, rostlinné tuky (kokosový, palmojádrový) - k. stearová je ve větším množství v kakaovém tuku ¢ MK NENASYCENÉ ¢MUFA – k.olejová (olivový olej, řepkový olej, avokádo, ořechy) zřejmě snižuje LDL ¢ ¢n-3 PUFA – k.alfa linolenová, EPA, DHA: vasodilatační a antiagregační účinky a sniž. LDL. ¢n-6 PUFA – k.linolová: proagregační a vasokonstrikční účinek ¢Při vysokém příjmu PUFA hrozí nebezpečí endogenní lipoperoxidace ↔ antioxidanty (Vitamin C, E, karotenoidy) ¢ OTÁZKY: Které mastné kyseliny jsou pro tělo nepostradatelné? Kde se vyskytuji? ¢Které mastné kyseliny jsou pro naše tělo nepostradatelné? ¢ k. alfa linolenová (n-3), k.linolová(n-6) ¢ ¢Kde se vyskytují? ¢ k. alfa linolenová - řepkový, lněný, sójový olej, vlašské ořechy k.linolová – slunečnicový, sójový olej ¢ ¢ ¢ ¢ ¢ ¢ TRANS MK ¢Zdroj: - mléčný a zásobní tuk přežvýkavců (vznikají činností mikroflóry trávícího traktu přežvýkavců z nenasycených kyselin v krmivu) - ztužené tuky - potraviny do kterých se přidává ztužený tuk ¢Vznik: - dříve ve větším množství při parciální katalytické hydrogenaci z UFA (nyní - modernější technologie – pouze stopy) - v menším množství při záhřevu olejů na vysoké teploty ¢Rizikový faktor KVO i DM 2.typu: - výrazně zhoršují lipoproteinový profil - zvyšují hladinu LDL-cholesterolu a snižují hladinu HDL-cholesterolu - zvyšují (více než SFA) poměr „celkový cholesterol/HDL-cholesterol“ - nepříznivý účinek na citlivost tkání na inzulin - dysfunkce endotelu a prozánětlivý efekt → aterogeneze, KVO. ZDROJE MK > Zdroj: POKORNÁ, J. - BŘEZKOVÁ, V - PRUŠA, T.: Výživa a léky v těhotenství a při kojení. Era, Brno, 2008 DOPORUČENÍ - TUKY ¢Dle WHO/FAO CEP = 15-30% - SFA < 10% - PUFA 6-10% (n-6 5-8%, n-3 1-2%) - transFA < 1% - MUFA – zbytek ¢Americká doporučení CEP = 20-35% - SFA, TFA – co nejméně - linolová kyselina - 5-10% - α-linolenová kyselina – 0,6-1,2% ¢Německá, švýcarská, rakouská doporučení CEP = < 30% (lehká práce, < 40% extrémní práce) - SFA < 10% - PUFA 7-10% (n-6 : n-3 = 5 :1) - transFA < 1% - MUFA – zbytek MASTNÉ KYSELINY A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ¢DHA (příznivý účinek při 250 mg/den) - přispívá k udržení normální činnosti mozku - přispívá k udržení normálního stavu zraku ¢EPA a DHA (příznivý účinek při 250 mg/den) - přispívají k normální činnosti srdce ¢KYSELINA LINOLOVÁ (příznivý účinek při 10 g/den) - přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi ¢KYSELINA OLEJOVÁ - Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi ¢ALA (příznivý účinek při 2 g/den) - přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi ¢MUFA nebo PUFA - Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi CHOLESTEROL = TUKŮM PODOBNÁ LÁTKA ¢Výskyt: ve všech buňkách živočišného původu - vnitřnosti (vepřová játra (300mg/100g) - vaječný žloutek (cca 250mg/1žloutek) - máslo (240mg/100g) - mléčné výrobky s vysokým množstvím tuku Pozn.: FYTOSTEROLY v rostlinách jsou cholesterolu podobné, nemají však jeho účinek ¢Význam: - součást buněčných membrán a membrán uvnitř buněk - výchozí materiál pro tvorbu žlučových kyselin, steroidních hormonů a vitaminu D - podstatná součást žluče > MÝTY A FAKTA ¢Obsah CH v potravě má poměrně malý vliv na hladinu CH v krvi ¢Jestliže se sníží příjem CH potravou - stoupá jeho tvorba v organizmu a naopak - zvyšuje se přestup LDL-CH do buněk, kde dochází k jeho přeměně ¢Podstatné snížení příjmu CH = snížení CH v krvi o 5% (výjimkou je dědičná hypercholesterolémie) ¢ ¢Pro posouzení rizika aterosklerózy - poměr celkového CH/HDL-CH < 5 ¢Ženy v produktivním věku - mají zvýšení HDL-CH podmíněno estrogenem - po klimakteriu tento efekt mizí ¢Důležitější pro LDL-CH (aterogenní) je složení+množství tuku v potravě ¢ MK A CHOLESTEROL ¢SFA - ↑ CH a tím i LDL a VLDL - ↓ aktivitu LDL-receptorů na buněčných membránách a zpomaluje tím přísun LDL do buněk → zvyšuje se tak koncentrace cirkulujícího LDL-CH - negativní vliv mají pouze SFA s dlouhým řetězcem - exogenní CH ↑ negativní účinek SFA na „krevní tuky“ ¢MUFA - ↓ LDL, ↑ HDL ¢PUFA - ω-6 ↓ celkový i LDL-cholesterol..ale i HDL-cholesterol - ω-3 ↓ menší vliv na snižování cholesterolu + výsledky ne jsou zcela jednoznačné...výrazně snižují TAG ¢ PROTEKTIVNÍ ÚČINEK NA HLADINU CHOLESTEROLU ¢Vláknina - pektin, guar, β-glukany - ↓↓↓ zpětnou resorpci CH a žlučových kyselin v tenkém střevě - v tlustém střevě částečně odbourána na org.kyseliny s krátkým řetězcem, které se vstřebávají a v játrech ↓ endogenní produkci CH ¢ ¢Fytosteroly (rostlinné steroly) - zdroj: slunečnicová a sezamová semínka, některé ořechy a obiloviny 1. mají velmi podobnou strukturu jako CH, v tenkém střevě soutěží s CH o vazebná místa v tzv. micelách 2. fytosteroly mají vyšší afinitu k micelám, na rozdíl od CH se z nich však nedokáží vstřebat 3. játra kompenzačně nezvyšují tvorbu CH, ale zmnožují LDL-receptory - ↓ hladiny CH v krvi o 10 - 15% - účinná dávka: 0,8 - 2,0 g