III. ¢ PITNÝ REŽIM VODA A JEJÍ VÝZNAM V LIDSKÉM TĚLE otransportér (přenos živin, odpadních látek, tepla, elektrolytů, hormonů, krevních plynů) ojako rozpouštědlo a vhodné prostředí pro chem. reakce oochranou funkci (klouby, CNS,amniová tekutina) otermoregulační aj. o DISTRIBUCE VODY V TĚLE oObsah vody cca 50-60% oMnožství vody ovlivněno – věkem, pohlavím, okolní teplotou, příjmem tekutin, vlhkostí vzduchu, zdravotním stavem, těhotenství aj. oRozložena do 2 základních oddílů oIntracelulární tek. oExtracelulární tek. ointersticiální oplasma otranscelulární o BILANCE ¢ Příjem vody (ml) Výdej vody (ml) Nápoje 1500 – 2000 Ledviny 1500 Potraviny 500 – 1000 GIT 100 Metabolismus 300 – 400 Respirace 350 Kůže 350 Celkem 2300 2300 REGULACE OBJEMU TĚLESNÝCH TEKUTIN oCentrum žízně a osmoregulační centrum– Hypotalamus oHormony ovlivňující hospodaření s vodou oAntidiuretický (hypofýza) – volumoreceptory v srdci a osmoreceptory v mozku, ↑zpětné vstřebávání vody oAldosteron /renin-angiotenzin-aldosteron/ (kůra nadledvin)-↓volum v ledvinách, ↑koncentrace Na ve filtrátu, zpětná resorpce sodíků oNatriuretické faktory (srdeční předsíň) - ↑volum v srdci, snižuje zpětnou resorbci Na o o o o NEROVNOVÁHA TĚLESNÝCH TEKUTIN oIzotonické poruchy (změny ve volumu) odeplece volumu (ztráta vody+elektrolytů, stavy:zvracení, silného pocení, průjmů, při GIT píštělích, při renálních onemocněních snižujících resorpci Na+ aj. projev: ↓kožní turgor, ↓pocení, ↓tvorba moč, žízeň atd.) onadbytek volumu (retence vody+Na+, stavy: onemocněním ledvin, nemocí srdce a jater, projev ↑TK, edémy aj.) o oHyper-a hypo-osmolární poruchy (nerovnováhy vody a Na+) oDehydratace (↓celkové vody, Na+ se relativně nemění = hypertonické prostředí, stavy: nedostatečný přísun tekutin, diabetes insipidus ↓sekrece ADH, projev: ↓TK, pocit žízně, slabost, malátnost, dráždivost /svrašťování buněk/) ointoxikace vodou (↑vody, Na+ se relativně nemění, stavy: nadměrná sekrece ADH, nelze docílit nadměrným příjmem vody, projev: otok mozku, zvracení, křeče, koma) o VODA - NÁPOJE oVyhláška č. 404/2006 sb. oPitná voda balená: kvalitě se vyrovná pitné vodě z vodovodu, minerální látky max.1000 mg/l. oPramenitá voda: z chráněných podzemních zdrojů oKojenecká voda: nejpřísnější požadavky na kvalitu oVoda minerální: požadavky jak na pramenitou vodu, dělí se podle celkové mineralizace (celkového obsahu rozpuštěných látek ve vodě): ovody velmi slabě mineralizované (do 50 mg/l) oslabě mineralizované (50 - 500 mg/l) ostředně mineralizované (500 - 1500 mg/l) osilně mineralizované (1500 - 5000 mg/l) ovelmi silně mineralizované vody (nad 5000mg/l) oLéčivé vody: z přírodních léčivých zdrojů, požadavky na jakost léčivých vod, s výjimkou mikrobiální kontaminace, nejsou nikde stanoveny o o o NEJDŮLEŽITĚJŠÍ UKAZATELE KVALITY VODY oCelková mineralizace oObsah jednotlivých minerálních látek oObsah oxidu uhličitého oMikrobiální kontaminace CELKOVÁ MINERALIZACE oPro každodenní konzumaci vhodná celková min. 150-500 mg/l, můžeme doplnit max.500ml středně-silně min. vody oPříliš mineralizované vody (středně až velmi silně) - nevhodné pro každodenní konzumaci →nezbavují efektivně tělo zplodin látkové přeměny a přebytečných solí, zvyšují riziko hypertenze, nefrolitiázy a urolitiázy,cholelitiázy, některých kloubních chorob. oNevhodné i vody s velmi nízkou mineralizací <100mg/l (vyplavování minerálních látek z těla) oKdy je vhodné konzumovat středně-vysoce mineralizované vody – horečky, pocení, ↑tělesná zátěž, zvracení, průjem… o PŘEHLED VOD NA TRHU oPitná voda balená: Fontessa, Aqua hit, Aqua, Spar, Tesco… oPramenité (stolní) vody: Bonaqua, Aquila, Rajec, Toma natura, Aqua bella, Trendy, Naturis, Fromin… oKojenecká: Tanja, Clever, Horský pramen, Baby Wellnes… oMinerální vody: oSlabě mineralizované: Dobrá voda, Valvert, Evian… oStředně mineralizované: Mattoni, Magnesia, Karlovarská korunní, Ondrášovka, Vittel, Tesco minerální voda, Prrier.. oSilně mineralizované: Hanácká, Poděbradka, Odysea… oLéčivé minerální: Vincentka, Bílinská, Zaječická, Šaratica, Mlýnský pramen o HOŘČÍK, VÁPNÍK, DUSIČNANY, SODÍK, FLUÓR oMg2+ Ca2+ oOptimální poměr vápník:hořčík´2:1-↑množství Ca ↓vstřebávání Mg oMg - aktivátor enzymatických reakcí, syntézy proteinů a nukleových kyselin a nervosvalové dráždivost, ovlivňuje TK, ↓riziko úmrtí na infarkt myokardu oCa - součástí kostí a zubů, pro nervosvalovou dráždivost, svalovou kontraktilitu, srážení krve, vliv na TK, prevence Ca tlustého střeva?? o oNO 3- oPřeměna dusičnanů na dusitany (NO2-) v zažívacím traktu člověka, dusitany váží se na č.k.b a snižují tak schopnost krve přenášet kyslík oPřípustné množství do 50 mg/l, pro kojence do 15 mg/l o oNa+ ohlavním kationtem plazmy a extracelulární tekutiny, udržování acidobazické rovnováhy, přenos nervových impulsů, u některých lidí ovlivňuje výšku TK oF- oVoda je největším zdrojem fluoru, stavbu kostí a zubů, zubní fluoróza (skvrnitost zubu) a deferomity kostí u něktrých dětí při dávkách již kolem 0,5mg/l o OPTIMÁLNÍ HODNOTY NĚKTERÝCH MINERÁLNÍCH LÁTEK ¢ Druh minerální látky Množství minerální látky ve vodě v mg/l Ca2+ 20-30 (min. 30) Mg2+ 20-30 (min. 10) K+ > 1 Na+ > 20 Cl- < 50 SO42- < 50 F- 0,1-0,3 NO-3 < 10 Celková mineralizace 150-450 OXID UHLIČITÝ oJde o zplodinu látkové výměny, které se musí lidský organismus neustále zbavovat (produkce CO2 550 – 600 g/24h) oNěkteré vody výskyt až 8000 mg/l oNegativa: ožaludeční motilitu a způsobuje tak nedostatečné natrávení potravy oříhání oregurgitace žaludečního obsahu ostimulaci dechového centra a tím se zvyšuje dechová frekvence +zvedání bránice a dochází tak k tlaku na hrudní dutinu omírný diuretický účinek ofalešně pocit osvěžení o o o o MIKROBIÁLNÍ KONTAMINACE oupraveny vyhláškou č. 404/2006 Sb. (č. 275/2004 Sb.) a č. 293/2006Sb. (č. 252/2004 Sb.). oVyhlášky stanovují počet E coli, koliformní bakterie, entrokoky, Pseudomonas aeruginosa, sporulující anaerobní bakterie, psychrofilní a mezofilní bakterie oDůležité: oPodmínky skladování - temno, chlad (teplo=uvolnění acetaldehyd, ftaláty z obalů + množení bakterií) o o ČAJE oPravé oVyrobené z lístků Camellia sinensis L. oČerný (fermentovaný), oolong (žlutý) (polofermentovaný) –podléhají fermentaci (oxidaci vzdušným kyslíkem), zelený- fermentace zastavena teplem oFermentované čaje: Fermentace ničí některé vitaminy, polyfenoly (antioxidanty), třísloviny – ovlivňují negativně vstřebávání Fe (luhují se po 3-4 minutách, včas ukončit luhování čaje), kofein – „diuretikum“???(do 300 mg kofeinu/den není potřeba dodávat tekutiny navíc), ovlivnění srdeční frekvence oZelené čaje: vyšší obsah polyfenolů (flavonidy – katechiny+flavanoly+proanthokyanidiny) ↓LDL cholesterolu, +protizánětlivý účinek+inhibují amylázu ve slinách (kazivost zubů), saponiny - s cholesterolem nerozpustné sloučeniny, kofein je zde vázaný na třísloviny=uvolňuje se pomaleji, minerální látky (fluor, mangan, zinek, draslík, hořčík..) o o oNepravé čaje oovocné čaje, bylinkové čaje, Rooibos, Mate aj. oOvocné čaje: vyrobeny na bázi ovoce (nejčastěji -ibišku, šípku, pomerančové kůry a sušeného jablka), výhody: neobsahují kofein, třísloviny, přidávány někdy antioxidanty, nevýhody: přidávány barviva, aromata a jiné přídatné látky, organické kyseliny poškozují zubní slovinu oBylinné čaje: pozor na obsahové látky, vždy nutno znát účinky, doporučené množství, být si jistý bylinou. oRooibos: z větviček Aspalathus linearit (red bush, Rooibos), výhody: zdrojem řady antioxidantů (flavonoidů, beta karotenu, vit. E, vit C..), neobsahuje kofein+málo tříslovin, o o o o SLAZENÉ NÁPOJE oJuice, nektary, ovocné+zeleninové nápoje oJuice – obsahuje >50 % ovocné šťávy, 100% juice by neměl být ředěn vodou oNektary – obsahují 50-25 % ovocné šťávy oOvocné a zeleninové nápoje – většinou ovocné či zel. složky <25% oVýhody: obsahují antioxidanty (vitamin C, beta-karoten, E vitamin, flavonoidy aj.), kyselinu listovou, minerální látek, v některých nápojích je i vláknina oNevýhody: ↑množství mono a disacharidů, ovocné šťávy (sirupy) až 1000 kJ/100 ml sirupu, přídatné látky na zlepšení chuti, barvy, trvanlivosti, organické kyseliny o o SLAZENÉ SYCENÉ NÁPOJE ominerální vody, limonády a kolové nápoje oNevýhody: vysoký obsah sacharidů (průměr 67 g/l), umělá sladidla (částečně výhoda), barviva, aroma, konzervační látky,oxid uhličitý, kyselina fosforečné+kofein (kolové nápoje) o ENERGETICKÉ NÁPOJE oTekutiny obohacené o látky, které mají stimulovat výkon oPřidávané látky: kofein, taurin, L-carnitin, barviva, aroma, konzervanty, sacharidy oNevýhody: Kofein (dle vyhlášky max 32 mg/100ml =1 šálek slabé kávy), ↑obsah sacharidů (průměr 28g/l cukru v 250ml=7 kostek cukru) o KÁVA A ALKOHOL oKáva oVýhody: zdraví prospěšné látky jako katechiny a flavonidy s antioxidačním charakterem, niacin oNevýhody: polyaromatické uhlovodíky, kofein -vysoké dávky=pocitu podráždění, nespavosti až křeče, může způsobit i smrt. Zvýšená tvorba moči, zrychlení srdeční činnosti, vznik arytmie, zvýšení krevního tlaku a zvýšení kyselosti žaludku. oAlkohol – záleží na druhu alkoholického nápoje (víno, pivo, lihoviny) oVýhody: antioxidanty - polyfenoly (víno), vitaminy (B12, kys. Listová – pivo), minerální látky oNevýhody: diuretikum (nápoj s obsahem 10 % alkoholu lze počítat do pitného režimu), toxin , zvyšuje riziko karcinogenze oBezpečná dávka pro zdravého dospělého člověka je podle expertů Světové zdravotnické organizace cca 20 g 100 % lihu za den (16 g pro ženu, 24 g pro muže), což je asi do půl litru piva nebo 200 ml vína, 50 ml destilátu. ZÁSADY PITNÉHO REŽIMU oPotřeba tekutin je velmi individuální, záleží na hmotnosti, fyzické aktivitě, klimatických podmínkách, zdravotním stavu, věku…. oPotřeba tekutin podmíněná věkem o o o o o o ¢ o oPotřeba tekutin formou nápojů záleží i na skladbě stravy (ovoce, zelenina, polévky, mléko …. ↑zastoupení vody), nezapomenout zahrnout!!! o oPít v průběhu celého dne, předcházet pocitu žízně oZáklad pitného režimu tvoří nekalorické nápoje – voda kojenecká, pramenitá, kvalitní vody z veřejného vodovodu, minerální vody se slabou mineralizací, doplnit dle potřeby vodou více mineralizovanou oNápoje s vysokým obsahem sacharidů obsahují zbytečně vysoké množství energie. Většina slazených nápojů obsahuje i vyšší množství přídatných látek, jejichž příjem není žádoucí. o o oNekonzumovat často nápoje s vyšší obsahem oxidu uhličitého oIdeální teplota nápoje se má pohybovat 16 °C (min 10 °C), nebo i vyšší. Teploty nižší pocit žízně následně rovněž zvyšují tím, že vedou k překrvení sliznice hltanu. oPři nákupu balených vod je důležité sledovat obsah minerálních látek, především celkovou mineralizaci. Měla by být sledováno i skladování balené vody – ne na slunci a při vyšších teplotách. oJiž otevřená balená voda by měla být co nejdříve spotřebována a skladována v chladnu. o