Glykemický index a glykemická nálož novinky Veronika Březková DEFINICE GI: “plocha pod vzestupnou částí křivky postprandiální glykemie testované potraviny s obsahem 50 g sacharidů (F), vyjádřená jako procento odezvy na stejné množství sacharidů ze standardní potraviny (B), požité stejnou osobou“ PRŮBĚH TESTOVÁNÍ HODNOT GI: - Měření je prováděno ráno po 10-12 hodinovém lačnění - U testovaných osob se odebere vzorek kapilární krve z prstu (hodnota nalačno), je podána testovaná potravina a po její konzumaci se odeberou vzorky krve v 15, 30, 45, 60, 90 a 120. minutě od začátku konzumace - Hodnoty se vynesou do grafu a porovnají se s referenční potravinou GI KOMBINOVANÉHO JÍDLA A CELKOVÝ DENNÍ GI...? = podíl celkového množství sacharidů v jídle (nebo za den) vynásobené odpovídajícím glykemickým indexem. Součet těchto hodnot vyjadřuje glykemický index jídla nebo denní glykemický index Potravina Sacharidy (g) Podíl na celkovém množství sacharidů GI potraviny GI potraviny v jídle Chléb 25 0,342 100 34,2 Cereálie 25 0,342 72 24,6 Mléko 6 0,082 39 3,2 Sacharóza 5 0,068 87 5,9 Pomerančový džus 12 0,164 74 12,1 Celkem 73 80 Co je nízký a co vysoký GI?  Potraviny s nízkým GI (< než 55) (zelenina, mléčné výrobky, laktóza, luštěniny, ořechy, maso, vejce)  Potraviny se středním GI (56-69) (obilné vločky, kaše, rýže, vařené brambory, těstoviny, kukuřice, celozrnné pečivo, banány, sušené ovoce, sacharóza, většina čerstvého ovoce)  Potraviny s vysokým GI (> 70) (slazené nápoje, sušenky, oplatky, sladkosti, buchty, popcorn, koláče, bonbóny, datle, meloun, bílé pečivo, kukuřičné lupínky, med, glukóza, maltodextrin, zmrzlina) GLYKEMICKÁ NÁLOŽ: 1. Glykemický index potraviny, jídla nebo celodenní stravy vydělíme 100 a vynásobíme množstvím vstřebatelných sacharidů v gramech 2. Z výsledných hodnot můžeme předvídat akutní metabolický efekt jednotlivých potravin Glykemická nálož: 20 a více je považována za vysokou 11 - 19 je střední 10 a méně za nízkou. Celodenní glykemická nálož: < 80 je nízká > 120 je vysoká Snídaňové cereálie GI GN Velikost porce Dostupné sacharidy v porci Cornflakes 81±3 20,8 30 26 Müsli 55±10 10,4 30 19 Ovesná kaše 58±4 12,8 250 22 Glykemická nálož  Příklad: jablko má GI 40 obsahuje 15g sacharidů na porci tedy: 40*15/100= 6 Brambora má GI 62, obsahuje 21 g sacharidů na porci tedy: 62*21/100= 13  Tzn.: glykémie nestoupne 2x více u brambory než u jablka, ale celkový metabolický účinek vč. vyloučeného inzulinu je 2x vyšší.  Glykémie se 2x nezvýší, ale nárok na inzulin ano. FAKTORY MODULUJÍCÍ GI  Délka s složení řetězce (dostupnost enzymatickmu trávení)  Amylóza a amylopektin (přímy X větvený řetězec)  Vláknina (zpomalení vyprazdňování žaludku)  Buněčná struktura a technologie přípravy pokrmů - rychle a pomalu dostupná glukóza - těstoviny (denaturací škrobu zhoršené trávení amylázou) - brambory (obsah rezistentního škrobu)  Teplota skladování  Kvásek, kvasnice, organické kyseliny (octová, mléčná)  Bílkoviny  Tuky  Víno  Vliv předchozího jídla  Množství absorbovaných sacharidů GI  SACHARÓZA – LAKTÓZA – MALTÓZA  CELÉ ZRNO – BULGUR – HRUBÁ MOUKA  JABLKO – PYRÉ – DŽUS  PIZZA - GNOCCHI – SUCHARY  BRAMBORY ČERSTVĚ UVAŘENÉ – DEN STARÉ  KVÁSKOVÝ CHLÉB – KVASNICOVÝ CHLÉB ALE….Proč neužívat přesných čísel GI  GI se mění zráním skladováním ovoce, kulinární úpravou  GI bere v úvahu typ sacharidu a nebere ohled na množství v běžně konzumované potravině  Zvýšení glukózy je dost variabilní u jednotlivých osob, roli hraje typ krevního vzorku, doba testování, velikost porce potraviny INZULINEMICKÝ INDEX  Inzulinová odezva  Obecně silná korelace s GI  VÝJIMKA: mléko a mléčné výrobky (mají větší inzulinovou odezvu, než by se dalo čekat) Mléko a GI  Nízký GI  Inzulinotropní účinek  Proč? Pravděpodobně rozvětvené AA stimulují uvolňování inzulinu Rychlé trávení a vstřebávání syrovátkových bílkovin má inzulinotroponí vliv oproti bílkovinám vázaným Souvislost s bioaktivními peptidy přítomnými v mléce nebo vytvořenými v procesu trávení Možná aktivace inkretinových systémů Úkoly  Vypočítejte GL a porovnejte Dýně: GI=75; množství sacharidů v porci 2 Vařené brambory GI=41, množství sacharidů v porci 30 Cornflakes GI=81, množství sacharidů v porci 26 Úkoly  Vypočítejte GL a porovnejte Dýně: GI=75; množství sacharidů v porci 2  75*2/100 = 1,5 Vařené brambory GI=41, množství sacharidů v porci 30  41*30/100 = 12,3 Cornflakes GI=81, množství sacharidů v porci 26  81*26/100= 21 Úkoly  Vypočítejte GI pokrmu Pšeničný rohlík s párkem a Coca-cola Suroviny Sacharidy v g GI 80 g rohlík 48 95 100g párky 3 28 500 ml Coca-cola 50 63 Celkově 101 Úkoly  Vypočítejte GI pokrmu Suroviny Sacharidy v g GI Výpočet 80 g rohlík 48 95 (48*95)/101=45 100g párky 3 28 (3*28)/101= 1 500 ml Coca-cola 50 63 (63*50)/101 = 31 Celkově 101 GI pokrmu=77