Trochu historie • Původ v Indii • 3.-10. století migrace do západních zemí • Od 13. stol. v Evropě • Téměř všichni čeští a moravští Romové zahynuli ve 2. světové válce ve vyhlazovacích táborech (válku přežilo cca 600) • Většina dnes v CR žijících Romů přišla do země ze Slovenska v letech 1945 až 1993 • Balkánský poloostrov, S a V Evropa Tradiční romská kultura • Na prvním místě vždy RODINA - velká soudržnost • V rodině je daná hierarchie - vajda • Větší nároky na ženu - výchova dětí, obstarání a příprava potravy, musela být věrná svému muži. U muže není nevěra hodnocena tak přísně. • Manželství bylo na celý život: rozchod byl výjimečný a byl povolen pouze v případě neplodnosti či nevěry ženy. Orientace na materiální hodnoty Majetek členů komunity je společný - krádež nepřípustná. Nepečují o své věci - výjimka: rodinný šperk, hudební nástroj. Extrémní touha stát se slavným (X-faktor, atd) - vzor Gipsy.cz. Hrdost. Žijí pro přítomnost, ze dne na den. Budoucnost neřeší. Romové v České republice • Sčítání lidu 2011 - 5135 osob • x Odhad: V České republice 250 - 300 000 Romů (3% obyvatelstva) • 6 etnických skupin: 1. slovenští a maďarští Romové (85 %) 2. olašští Romové (15 %), 3. čeští Romové 4. moravští Romové 5. němečtí (Sintí) Romové Kde a jak žijí Romové v Brně Ulice: • Bratislavská • Francouzská • Cejl • Zivotského v (Zidenice) Jíl '. f tff. l 5 Stravovací zvyklosti Minulost • Chudá, jednostranná strava, jednoduše upravená - nepěstovali plodiny, nechovali dobytek -> byli závislí na produkci okolního obyvatelstva • Kočovný život - co nejméně věcí, žádné zásoby - v zimě museli krást a žebrat • Jídla z mouky, brambor, zelí, kukuřice • Málo zeleniny, ovoce, mléčných výrobků, maso vzácností (spíše lesní zvěř, drůbež) Příprava a konzumace rituální čistých pokrmů • Potraviny se stávaly nečistými pokud byly znovu přihřívané - Nikdy nejí znovu ohřívané jídlo - Věří, že duše mrtvých přicházejí očichávat zbytky jídla a kdo je sní, onemocní • Při přípravě jídla musí mít hospodyně dobrou náladu. - Pokud tak není přenese to na jídlo a osoby, které jídlo konzumují. • Přísně odlišují jednotlivé nádoby na dané potraviny • Půjčování nádobí v osadě - solidarita a štědrost Tradiční jídlo - levné a chutné Holubky - velké zelné listy, mleté vepřové maso, dušená ryže, cibule, česnek, hladká mouka Goja - vepřová střeva, brambory, hladká mouka, stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka. Po vyčištění se střeva plní směsí a vaří, zapékají nebo opékají. Vařené maso se zelím nakyselo - kuře/vepřové, rýže, paprika, ocet, zelí/kapusta, mouka Lokše - polohrubá mouka, voda a sůl, případně mléko, kysané mléko nebo podmáslí Halušky Polévky - hutné Perkelt, taštičky s povidly, págle (kynuté knedlíky) Stravovací zvyklosti Současnost • Současná romská kuchyně je ovlivněna většinovými společnostmi. Nicméně každá romská rodina vaří alespoň jedno jídlo, které má základ v původním stylu romského stravování. • Základem romské kuchyně je maso a uzeniny • Nadbytek moučných jídel, • ovoce a zelenina téměř chybí, • masitá jídla, • holdují alkoholu. Výživové zvyklosti Co je ovlivňuje 1) kulturní zvyklosti: ideál krásy = silná robustní postava (u mužů i žen) - symbolizuje autoritu a dobré postavení - mezi Olašskými Romy je nadváha dodnes měřítko, podle kterého si muž vybírá manželku - „kdo je tlustý, vede se mu dobře 2) zdraví není nejvyšší priorita 3) vzdělání (většina pouze ZS) Zdravotní stav romské populace • Zdravotní stav romské populace je výrazně horší ve srovnání s většinovou populací • Téměř 20 % Romů má diabetes II. typu • Střední délka života (studie na Slovensku, 2005) - slovenští muži 69,9 let, romští muži 62,4 let (rozdíl 7,5 roku) - romské ženy mají střední délku života kratší oproti slovenským o 6,6 let Studie na Slovensku 2005 • Romské ženy - Obezita 30 % - X majoritní společnost (ženy) 16 % • Romští muži - Obezita 38 % - X majoritní společnost (ženy) 18 % Studie na Slovensku 2005 • Hladina inzulínu v krvi u Romů podstatně vyšší, zejména u žen • Hladina TAG krvi romských mužů i žen podstatně vyšší než u majoritní populace. • HDL cholesterol v krvi Romů všech věkových kategoriích nižší než u majority • Krevní tlak výrazně vyšší především u ženské romské populace Romská populace a zdraví ČR - Národní zpráva, 2009 „Který z následujících popisů nejlépe vystihuje, jak často se dítě ve svém volném čase zapojuje do fyzické činnosti? (%) 43 Sportuje několikrát týdne Pravidelně cviči několikrát měsíčně Někdy se zabývá lehko j fyzickou änno stí I | Téměř výhradně sedavá činnost Pramen] Romská populace a zdraví, 327 respondentů ve věku 0 -1S let Romská populace a zdraví. ČR - Národní zpráva, 2009. 11 20 i/ Kouříte v současné době?" (%) 60 V současné dobé nekouří a nikdy neměl/a kjřácké návyky V současné dobé nekouří, ale v minulosti kouřil/a Ano, ale ne denně I Ano, denně Pramen: Romská populace a zdraví, 677 respondentů ve věku 16 a více let Romská populace a zdraví. ČR - Národní zpráva, 2009. Vékové skupiny $ nadprůměrným výskytem diagnostikovaných nemocí a zdravotních problémů 45-59 let 60a více let Průměr Vysoký krevní tläk 35% 54% 19% Vysoká hladina cholesterolu 28% 35% 14% Diabetes 17% 35% 9% Onemocnění srdce 16% 37% 10% Deprese 22% 14% Oběhové problémy 17% 24% 10% Artritída, revmatismus 20% 26% 11% Osteoporóza 13% 5% Problémy 5 prostatou EL H 2% Problémy související s přechodem 36% 1S% 12% Pramen: Romská populace a zdraví, 677 respondentů ve veku 16 a vlce let Zdravotní stav romské populace v ČR V březnu 2007 publikovaná studie Sivákové a kol. • 150 romských respondentů - (68 mužů a 82 žen) • Data zjišťována pomocí FFQ a 24 - h recallu • Vyšší příjem tuků, Ž proteinů nízký příjem PUFA, vitaminu E a železa Výživa romských dětí Sledování výživové spotřeby romských dětí (2000) • Soubor 99 romských dětí (9-12 let) • BMI hochů i dívek vyšší než norma • Kriticky nízká spotřeba ovoce a zeleniny, mléka a ml. výrobků • Konzumace tuků a sacharidů nadměrná Výživa romských dětí Studie v ČR 1997 - MU (Z. Brázdová) • Soubor 551 romských dětí (9-13) • Nízký příjem zeleniny (19 % DP) ovoce (20 % DP), mléka a ml. výrobků (32 % DP), obilovin (63 % DP), komodit ze skupiny netučné maso, ryby, vejce (78 % DP) • nadměrný příjem nevhodných potravin (463 % DP) jako jsou sladkosti, chipsy, smažená jídla, slazené nápoje... • nízký příjem vitaminů C a E, B2 a B6, železa a vápníku Výživa těhotných romských žen Mladé matky, velký počet dětí Těhotná romská žena jí všechno a neohlíží se, zdaje to zdravé nebo nezdravé, hlavně že nepociťuje hlad 63,3 % romských žen přiznalo, že v těhotenství kouří více než 1 cigaretu denně Sledování výživových zvyklostí (Jana Stávková) N=102, 70 dospělých žen a 32 mužů, jaro 2013 Lokality: Brno, Olomouc, Jeseník a obce na Javornicku, Bruntál, obce na Prostejovskú (Dobromilice, Hradčany) 60 50 40 % 30 20 10 0 LO J=Ťj A A A cg 5- 00 in oo co co" co" co" známka 1 známka 2 známka 3 známka 4 známka 5 (nejvíce (nejméně důležitá) důležitá) □ ovoce □ zelenina Denní konzumace určitých skupin potravin 35 n 33,3 29,4 27,5 15,7 15,8 o\ADce čerstvé zelenina čerstvá mléko nebo mléčné masné výrobky cukrovinky výrobky (salámy, párky, klobásy, uzeniny) ■ alespoň jedna porce denně Romové - Zajímavosti • 8. dubna - Den Romů • Společenství Romů na Moravě (Romano jekhetaniben pre Morava) - nezisková organizace zabývající se integrací Romů do společnosti • Romsko-české noviny Romano hangos • Zpravodajský servis Romea.cz • Portál Romové v České republice. • Muzeum Romské kultury v Brně, Bratislavská ulice 67. • Romská hymna - Gejľom, gejľom (Šel jsem, šel jsem). Život je jako dětská košilka: děravý, špinavý a krátký. (romské přísloví) Nutriční problematika u bezdomovců Bezdomovectví ■ Závažný sociální problém ■ Bydlen i je n ezbytn o u podmínkou in div i d uální a sociální existence každého člověka a představuje jednu ze základních lidských potřeb ■ Uspokojování dalších potřeb: spánek, hygiena, bezpečí > Kvalitní bydlení = základní předpoklad dobrého zdraví Charakteristika bezdomovců • Osoby bez možnosti trvalého bydlení a trvalého zázemí = osoby bez přístřeší • Formy bezdomovectví: - Zjevní (osoby, které žijí mimo standardní hranice sociálních norem a návyků) - ulice, nádraží, MHD, park, veřejné noclehárny - Skrytí (velmi obtížná evidence) - budovy určené k demolici, vraky aut, les, kanály, kontejnery - Potenciální (lidé, kterým bezdomovectví hrozí) - nejisté bydlení - podnájem, opouštějící ústavní výchovu, vězení, psychiatrické léčebny Spouštěcí mechanismy ■ Odchod z domu rodičů po hádce ■ Partnerský/manželský kolaps ■ Ovdovění/smrt partnera ■ Opuštění institucionální péče, vězení ■ Delikventní chování ■ Zneužívání alkoholu a drog ■ Ztráta zaměstnání ■ Vystěhování z nájemného nebo vlastního bytu ■ Dluhy, nezaplacené nájemné, hypotéky ■ Nízká kvalifikace, vyloučení ze školy ■ Psychická onemocnění Počet bezdomovců v ČR 35 - 75 tisíc bezdomovců (Naděje, 2001) Nárůst o 10 % ročně • Sčítaní Brno, 2006 o celkem 1179 osob, o 852 mužů (72,5 %) o 327 žen (27,5 %) 11% 4% 3% 18% 31% 33% □ lůžková zařízení □ spaní venku □ komerční ubytovny I instituce □ noční centra bez lůžek □ veřejná doprova Sčítání bezdomovců v Brně Rozdělení dle věkové struktury do 25 let 25 - 60 let 60 let a více nezjištěno Zdravotní stav ovlivňuje ekonomická situace, špatná životospráva, nedostatek spánku, nedostatek hygieny, rizikové sexuální chování, závislosti na návykových látkách, omezený přístup ke zdravotní péči, neochota a nepřipravenost ke spolupráci se zdravotníky v oblasti prevence. Zdravotní stav - fyzické zdraví • nejčastějšř onemocnění dýchacích cest (rakovina plic, bronchitídy, zápaly plic, laryngitidy, TBC - až 200x vyšší než u zbylé populace), • hepatitída, • sexuálně přenosná onemocnění, • kožní onemocnění, • stomatologické problémy, • onemocnění pohybového aparátu, • neurologické obtíže (bolesti hlavy, záchvaty, ztráty vědomí), • gastrointestinální onemocnění. Zdravotní stav - psychická stav • Duševní porucha častěji příčinou než následkem bezdomovectví • U lidí spících na ulici až llx častěji výskyt duševních poruch • Depresivní, úzkostné poruchy, psychotické poruchy • Závislosti (alkohol - až 86 %, kouření - až 70 %, toxikománie) • Až 35x vyšší výskyt sebevražd. Zdravotní stav střední věk úmrtí 47 let (73-79 let), 150x častěji úmrtí násilnou smrtí, 34x častěji sebevražda, 8x častěji úmrtí následkem nehody, 3x častěji úmrtí na následek zápalu pl a podchlazení. Závažné zdravotní problémy, které představují riziko z hlediska veřejného zdraví ■ TBC ■ Hepatitída ■ Hl V/AIDS ■ Kožní onemocnění ■ MHD, veřejné prostory. Výživa Výživa nedostatečná kvantitativně i kvalitativně Abusus alkoholu, kouření, jiné návykové látky Strava nepravidelná, nedostatek ovoce, zeleniny, mléčných výrobků Nedostatečný příjem vitaminů, minerálních látek, antioxidantů Nízká nutriční hodnota potravin Nekvalitní potraviny Možnost přenosu alimentárních onemocnění Denní centra Pomoc bezdomovcům ■ Nestátní charitativní organizace, které poskytují bezdomovcům nocleh, stravování, hygienické zázemí, poradenství a další ■ Armáda spásy ■ Charita Česká republika ■ Naděje ■ Dům Agapé ■ Nový prostor Armáda spásy ■ registrována jako občanské sdružení od roku 1990 ■ působí v 9 městech (Praha, Brno, Ostrava, Havířov, Karlovy Vary, Krnov, Opava, Přerov a Šumperk) ■ sociální práce zahrnuje např. péči o bezdomovce, staré a nemocné občany, matky s dětmi, děti a mládež, ale i další formy pomoci podle aktuálních potřeb ■ www.armadaspasy.cz/index.php Naděje ^naděje ibMĚ&4k ■ praktické uplatňování evangelia v životě a jeho šíření ■ cílem je vybudování a provozování sítě služeb lidem v nouzi na křesťanských principech ■ Naděje poskytuje pomoc duchovní, morální, sociální, zdravotní, lékařskou, hygienickou, stravovací, ubytovací, hmotnou, právní, poradenskou, osvětovou, vzdělávací, výchovnou apod. ■ lidé osamělí, zdravotně postižení, společensky vyloučení nebo jinak znevýhodnění ■ www. nadeje.cz Emauzy a dům Agapé ■ Občanské sdružení EMAUZY CR (od r. 1991) pomáhá mužům bez domova nalézt hodnoty, které ztratili - střechu nad hlavou, smysluplnou práci a lidskou důstojnost ■ dům Agapé je občanské sdružení, které vzniklo s cílem pomoci osobám bez přístřeší i dalším lidem na okraji společnosti ke znovu zařazení se do společnosti Nový prostor Mim PROSTOR čtrnáctideník, jehož prodejci jsou bezdomovci, lidé v sociální tísni a lidé ohrožení sociální exkluzí polovina z každého prodaného výtisku zůstává prodejci Nový Prostor začal vycházet pod názvem Patron v zimě 1999 od podzimu roku 2003 se začal prezentovat jako živý a interaktivní společenský magazín, který se zajímá o tématiku lidských práv, ekologie, sociálně vyloučených a samozřejmě i o kulturu www. novy p rostor. cz Výživové zvyklosti u osob závislých na alkoholu Alkohol • alkohol pochází z arabského al-kahal= jemná substan • CELKOVÝ EFEKT JE TLUMIVÝ, NENÍ STIMULANT • lg alkoholu = 7kcal = 29,4 kJ • lg alkoholu zničí 100 nervových buněk • teratogen • nejméně každý 10. se stává závislým • je příčinou 35 % všech úmrtí ve věku 15-20 let • základem je etanol = alkohol, líh • bezbarvá hořlavá kapalina patřící mezi psychoaktivní látky Alkohol Ethanol poskytuje sice energii (lg = 7 kcal = 29,4 kJ), ale nemá žádnou výživovou hodnotu -> prázdné kalorie navíc ovlivňuje metabolismus ostatních živin, vitaminů, minerálních látek a vody Skutečná energetická účinnost alkoholu genetické dispozice jedince dynamika pití H H stravovací zvyklosti Obecná doporučení: H_q_q_0-H max. 20g (2 jednotky) alkoholu/den 20g = 2dc vína nebo 0,51 piva nebo 50 ml (panák) H H ženy a osoby od 65 let: max.lOg/den 1 jednotka = pivo 12 250ml, 10 330ml víno lOOml destiláty 25 ml Odbourávání alkoholu • systémy odbourání alkoholu v játrech ethanol -> acetaldehyd ->acetát ->riO + C02 S systém alkoholdehydrogenáz (80-90%) ■S MEOS= mikrosomální etanol oxidační systém (10-20%) • vydechováním w~ ». • moci « Odbourávání alkoholu ústní dutina -> žaludek -> tenké střevo mozek ^- krevní oběh játra - detoxikace ~ AD, ALD, MEOS, kataláza exkrece z těla moč a dech (5-10 %) Hladina alkoholu v krvi Do 0,2 %o neprůkazné 0,21- 0,3 %o pocit uvolnění, zvýšené riziko úrazu 0,31 - 0,49%o změny nálady, zhoršení schopnost rozhodování 0,5 - 0,99 %o pocit tepla, euforie, oslabení zábran, zhoršení sebeovládání, postřeh, zvýšená úrazovost 1,0- 1,49 %o emotivnost, přecitlivělost, povídavost, ukvapená jednání 1,5 - 1,99 %o zpomalenost, otupělost, sklon k násilnému jednání 2,0 - 2,99 %o opilost, dvojité vidění, poruchy paměti, spánek 3,0 - 3,99 %o může nastat bezvědomí, nereaguje na zevní podněty, nebezpečí vdechnutí zvratků 4,00 %o hluboké bezvědomí, riziko zástavy dechového centra, smrtelná otrava Jak vypočítat obsah alkoholu v nápoji? • Obsah alkoholu v nápoji závisí na síle nápoje a jeho objemu. Existují velké rozdíly v různých zemích v síle i ve velikosti alkoholických nápojů. Z přehledu WHO vyplývá, že pivo obsahuje 2 % až 5 % čistého alkoholu, víno 10,5 % až 18,9 %, zatímco destiláty 24,3 % až 90 %. Jablečné víno obsahuje 1,1 % až 1,7 % alkoholu. Proto je důležité velikosti nápojů uvádět tak, jak je v dané oblasti nejběžnější, a vědět zhruba, kolik čistého alkoholu dotyčný konzumuje při jednotlivých příležitostech a v průměru. • Aspektem při měření množství alkoholu, obsaženém ve standardním nápoji, je převodní faktor etanolu. Ten umožňuje převést jakýkoli objem alkoholu na gramy. V jednom mililitru etanolu je 0,79 gramů čistého etanolu. Např.: • 1 plechovka piva (330 ml) o síle 5 % x 0,79 (převodnífaktor) = 13 g etanolu • 1 sklenka vína (140 ml) o síle 12 %x 0,79 (převodnífaktor) - 13,3 g etanolu • 1 odlivka destilátu (40 ml) o síle 40% x 0,79 (převodnífaktor) = 12,6 g etanolu Jak rozumět obsahu alkoholu v nápojích? • Fiala, J.: Jak rozumět obsahu alkoholu v nápojích. Výživa a potraviny. Praha: Společnost pro výživu. 2014, roč. 69, č. 3. ¥ Ženy versus muži Zeny Méně vody v těle Více tuku v těle Menší játra Nižší aktivita ADH Ženy se rychleji opijí, déle opilé zůstanou a rychleji se u nich projeví následky vysoké konzumace alkoholu Muži Ačkoli jsou vůči ženám „zvýhodněni" propadají alkoholismu častěji Psychologové tvrdí, že důvodem je menší schopnost a potřeba problémy sdílet, proto jejich nakupení řeší alkoholem Alkohol a výživa • Alkohol je diuretikum - alkohol v mozku snižuje produkci ADH (antidiuretického hormonu) -> ť ztráty vody močí (zároveň ztráta minerálních látek) • Při nadbytku alkoholu se organizmus zbavuje kyseliny listové • Alkohol zvyšuje sekreci žaludečních kyselin a histaminu -zánět • Deficit: thiamin, k. listová, pyridoxin, vit. A, D • Deficit: hořčík, zinek, draslík • Nadbytek: železa Alkohol a vitaminy • Vitamin A-omezený příjem, snížená absorpce, aktivace a ukládání, zrychlený metabolismus a exkrece • Vitamin D - omezený příjem a vystavení slunečnímu záření, snížená absorpce, aktivace, zrychlený metabolismus • Vitamin K - omezený příjem, snížená syntéza bakteriální florou, malabsorpce Alkohol a vitaminy > Vitamin Bx (thiamin) - potřebný pro rozklad alkoholu - pro funkci ADH - (tzn. čím více alkoholu, tím musí být víc thiaminu) + nedostatečný příjem stravy + porucha vstřebávání a nepříznivé ovlivnění jeho využití deficit vit. B1 Wermicke-Korsakoffův syndrom (postižení paměti, myšlení, motorických funkcí, paralýza očních nervů...) - podpora suplementací > Vitamin B6 potřebný k funkci ADH - u 50-90 % alkoholiků je snížen - acetaldehyd zvyšuje jeho degradaci -> přeměna vazebných míst -> zvýšený rozklací vit. B6 Alkohol a vitaminy • Kys. listová - při konzumaci alkoholu tělo aktivně vylučuje foláty ze zásobních míst, selhává schopnost vstřebávání folátů, brání zbytku folátů se aktivovat -> megaloblastická anémie, srdeční onemocnění, poruchy růstu, v těhotenství (rozštěp neurální trubice) Alkohol a minerální látky - Železo - alkohol může vést k jeho nadbytku (1^ absopce Fe ) i deficitu • Hořčík - omezený příjem, redukovaná absorpce, zrychlená exkrece (nedostatek - podrážděnost, křeče, parestezie, srdeční arytmie) • Zinek - omezený příjem, zrychlená exkrece ALKOHOL A... ...GLUKÓZA • Riziko hypoglykémie u diabetiků <- meziprodukty metabolismu alkoholu brzdí glukoneogenezi, inhibice zásob glykogenu • U pravidelných konzumentů alkoholu -> ^ riziko vzniku diabetu mellitu 2.typu ...LIPIDY • T* HDL-cholesterol -> i riziko trombogeneze • velký příjem tuku a cukru -> využití acetátu pro tvorbu mastných kyselin a cholesterolu • alkoholici: hyperlipoproteinemie Zdravotní rizika • Muži: ukládání tuku v břišní oblasti -> riziko vysokého krevního tlaku a KVO • Ženy: přeměna alkoholu pomalejší -> toxický účinek závažnější a rychleji se vyvíjí alkoholová závislost • Alkoholici: energeticky podíl alkoholu se zvyšuje, ochuzeny jídelníček -> podvvživa Zdravotní následky abúzu alkoholu Somatické Psychické Infekční nemoci Psychická závislost Zhoubné nádory Postižení intelektu Nemoci žláz s vnitřní sekrecí Poruchy osobnosti Poruchy výživy a přeměny látek Syndrom z odnětí Nemoci krve a krvetvorných orgánů Delirium tremens Nemoci nervové Alkoholická halucinace Nemoci oběhové Korsakovova alkoholická psychóza Nemoci trávící soustavy Paranoidní alkoholická psychóza Nemoci kůže a svalů Patička opilost Úrazy a otravy Fetální alkoholový syndrom GIT a alkohol • Zvyšuje motilitu GIT (pylorospasmus, zvracení) • Divertikly jícnu (6x častěji) • Jícnové varixy při jaterní cirhóze • Vředová choroba • Chronická alkoholová hepatitída • Akutní pankreatitida • DM - vyšší riziko rozvoje Alkoholická choroba jaterní STEATÓZA^ FIBRÓZA CIRHÓZA JATERNÍ SELHÁNÍ CNS a alkohol • Degenerace nervové tkáně • Poškození nervového vzruchu, narušen REM spánek, může vyvolat změny na EEG, poruchy dlouhodobé i krátkodobé paměti, narušení hybnosti a orientace • Epileptické záchvaty - vázány na alkohol • Alkoholická polyneuropatie - onemocnění periferních nervů Delirium tremens • Deliriální stav spojený s odnětím návykové látky • Urgentní, přechodný, krátký, s měnlivou intenzitou • Mortalita 15-20 % (neléčené) • Objevuje se nejčastěji do týdne od vysazení • Nebezpeční sobě i okolí (suicidální sklony, agresivní, pod vlivem bludů a halucinací) Delirium tremens porucha vědomí zastřené vědomí - snížené povědomí o okolí narušení poznávacích schopností - zhoršení krátkodobé pamětí dezorientace časem, místem a osobou narušením psychomotoriky střídání hyper- a hypo-aktivity narušení spánku nebo cyklu spánek-bdění halucinace zrakové, sluchové horečka, hypertenze, třes, pocení, křeče konstrukční apraxie Test kresby hodin Test kresby hodin Podstatou je předtištěná kružnice se středem no bílém papíře. Vyšetřovaný je požádán, aby nakreslil hodiny, které ukazují čas - například jedenáct hodin 10 minut. Základem pro posouzení odpovědi je zejména kresba hodinového ciferníku se správným umístěním číslic 12, 3, 6, 9. Nebo jasným vyznačením jejich polohy. Dále hodnotíme zakreslení dvou rozlišitelných hodinových ručiček a přesné zaznačení času (2,43,16) Kardiovaskulární nemoci • Pozitiva: na IM a ICHS, zvýšení H DL, antiagregační účinek, • Není prokázáno, že by alkohol snižovat výskyt a rozvoj aterosklerózy. • Negativa: hypertenze, snížení srdeční kontrakt i lity, arytmie, kardiomyopatie, srdeční selhání Zhoubné nádory • Kokarcinogén, promotor, přímé karcinogenní působení? • Prokazatelně zvyšuje: játra, hltan, jícen, hrtan, dutina ústní • Pravděpodobně zvyšuje: tlusté střevo, konečník, prsa, plíce • Doporučené postupy - Primární prevence onkologických onemocnění, MOÚ, 2014 http://www.vychovakezdravi.cz/uploads/tinymce/files/dp-prim-prevence_lock.pdf Alkohol a těhotenství Konzumace v těhotenství „fetální alkoholový syndrom" • soubor tělesných a mentálních vývojových vad lidského plodu • postižení růstu, trvalé poškození CNS - mozku, nižší porodní hmotnosti, mikrocefalie, nezralost a vady srdce, ledvin, plic, změně vzhledu obličeje, na kterém jsou patrné různé anomálie • Jakmile se těhotná žena napije, její plod dostává v tom samém okamžiku stejnou dávku i do svého organismu - FAS Může alkohol pomáhat? aneb Kdo pije, dlouho žije. Za jakých podmínek převažuje pozitivní nebo negativní efekt alkoholických nápojů? Fenolové látky • Quercetin má silné antioxidativní účinky. Má schopnost rozpouštět krevní sraženiny, má protizánětlivé vlastnosti. • Katechin spolu s epikatechinem má silné antioxidační účinky. • Resveratrol patří k látkám se silným antioxidačním účinkem, potlačuje LDL cholesterol a zvyšuje podíl HDL cholesterolu, má protinádorové účinky. Doporučení WHO • Muž - max. 2 nápoje/den • Žena - max. 1 nápoj'/den 1 standardní nápoj = 10 g alkoholu (250 ml piva, 100 ml vína) Výživová doporučení - Společnost pro výživu alkoholické nápoje je nutno konzumovat umírněně, aby denní příjem alkoholu nepřekročil u mužů 20 g (přibližně 250 ml vína nebo 0,5 I piva nebo 60 ml lihoviny), u žen 10 g (přibližně 125 ml vína nebo 0,3 I piva nebo 40 ml lihoviny) Zajímavá čísla • Průměrná roční spotřeba alkoholu v ČR je 9,9 I na jednoho obyvatele a rok. • V ČR je na alkoholu závislých 300 tisíc lidí. • České děti se s alkoholem setkávají v 11 let, což je nejméně v EU. • Stát vydělá na alkoholu 15 mld. Ročně. • V roce 2008 evidovala Policie ČR celkem 7 252. dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu. • Světovým rekordmanem s „výkonem" 12,3 %o promile alkoholu v krvi se stal pětačtyřicetiletý Polák. Prvenství za volantem si drží Francouz s 10 %o v krvi. Výživové zvyklosti u osob závislých na drogách Definice Zjednodušená definice - každá látka, ať již přírodní nebo syntetická, která splňuje 2 základní požadavky: 1. má tzv. psychotropní účinek, tj. ovlivňuje nějakým způsobem naše prožívání okolní reality, mění naše "vnitřní" naladění - působí na lidskou psychiku. 2. může vyvolávat závislost, má tedy něco, co se z nedostatku vhodnějšího pojmenování někdy označuje jako "potenciál závislosti". Stručná definice - jakákoliv přírodní nebo syntetická látka, která po vpravení do živého organismu mění jednu nebo více psychických či tělesných funkcí Typy závislostí • Závislost psychická - zvláštní ladění psychiky, které nutí jedince k periodickému nebo soustavnému požívání látky • Závislost fyzická (somatická) - adaptace organismu na užívanou látku (látka se stane nutnou součástí metabolismu a její vynechání pak vede ke vzniku abstinenčních příznaků) • Závislost psychologická - závislost na formě drogy, nikoliv na obsahu (při dlouhodobém zneužívání některých látek) Konzumace drog v roce 2010 ČR • Nejčastěji užívanými drogami: konopné látky a extáze, které někdy užilo 23-34 %. • Užití konopných látek v posledním roce uvedlo 10-15 % respondentů • Užití jiných nelegálních drog méně než 4 % dotázaných dospělých. • Nejvíce zkušeností mají především mladí muži. Užívání drog • Podle ÚZIS ČR vyzkoušelo alespoň jednou za život „tvrdou" nebo „měkkou" drogu 22,3 % populace • Celkem Češi zkonzumují asi 15 tun drog ročně a utratí za ně 6,5 miliardy korun Stravovací návyky • Hlavní je droga a peníze • Pokud mají peníze - snaha stravovat se kvalitně (teplé jídlo, dostatek vitaminů a minerálních látek) • Při nedostatku peněz -jídlo je na posledním místě - nepotřebují jíst Kolik stojí drogy v ČR při pouličním prodeji Amfetamin Extáze Hašiš Heroin Kokain 800-1500 Kč 50 - 500 Kč 150 - 500 Kč 500 - 2000 Kč 1500 - 3000 Kč Marihuana (1 joint) 10 - 100 Kč LSD / halucinogeny 50 - 300 Kč Zdroj: Policie ČR, 2007 Stravovací návyky Záchvaty žravosti - marihuana, těkavé látky Anorektické účinky - pervitin Heroin V době užívání - hladovění, hubnutí ^ - zvýšená chuť na mléčné výrobky, zejména tvaroh a jogurty Při odvykání - zvýšená chuť k jídlu - přibírání na váze Marihuana Uživatelé se považují za labužníky Zvýšená chuť k jídlu, chuť na sladké Zvýšený přívod energeticky vydatných jídel (fast food) Nadměrný příjem sladidel, tuků a olejů Zvýšený příjem kyseliny linolové WBĚ Téměř denní konzumace alkoholu Marihuana • Nižší příjem bílkovin živočišného původu • Nižší příjem vitaminu A, vitaminu B1 • Nedostatečný příjem vitaminu C • Neužívají vitaminová suplementa • Nedostatečná konzumace obilovin, zeleniny, ovoce, mléčných výrobků Děkuji za pozornost