Výživová politika Zuzana Derflerová Brázdová Masarykova univerzita Brno Tři pilíře výživové politiky nBezpečnost potravin – prevence kontaminace chemické a biologické n nVýživová strategie k zajištění optimálního zdraví, zvl. v kritických obdobích života n nZabezpečení potravinami – dostatek potravin odpovídající kvality podporující trvale udržitelný život První Akční výživový a potravinový plán nEvropská iniciativa WHO, 2000 n nZaměření na sociální nerovnosti nPozornost na zátěž způsobenou nemocemi souvisejícími s výživou nMalnutrice nObezita a neinfekční nemoci hromadného výskytu Druhý Akční výživový a potravinový plán nIniciativa WHO Europe, 2007 n nVýživa a otázky veřejného zdraví n nPotraviny a otázky veřejného zdraví n Cíle Druhého akčního plánu nVýživové cíle: n< 10% energie z nasycených tuků a <1% z trans MK n< 10% energie z volných cukrů n> 400 g ovoce a zeleniny denně n< 5 g soli denně n nVýhradní kojení 6 měsíců věku a další do 12 měsíců nejméně pro 50% Klíčové oblasti pro intervence nPodpora zdravého startu nZajištění bezpečného, zdravého a udržitelného zabezpečení potravin nInformace a edukace spotřebitelů nIntegrované akce vzhledem k determinantám nZvýraznění role výživy a bezpečnosti potravin ve zdravotnickém sektoru nMonitoring, evaluace a výzkum