MINERÁLNÍ LÁTKY: MAKROELEMENTY Bc. Zuzana Přichystalová Otázky —Který prvek nepatří mezi makroelementy? a)Na b)Ca c)Fe d)Mg —Doporučená denní spotřeba soli? a)5-10 g b)1-2 g c)10-15 g d)3-5 g — — Otázky —Nadbytek draslíku může způsobit? a)Zástavu srdce b)Paralýzu střev c)Nic d)Slabost kosterního svalstva —Největší množství vápníku obsahuje? a)Mléko b)Maso c)Mák d)Kedlubna e) e) e) — — Otázky —Nepravdivé tvrzení o fosforu? a)Fosfor přispívá k normálnímu energetickému metabolizmu b)Společně s Ca udržuje zdraví kostí a zubů c)Tavené sýry neobsahují fosfor d)Součástí buněčných membrán —Nedostatek hořčíku může způsobit? a)Křeče b)Průjem c)Útlum fce CNS d) d) Minerály X Minerální látky 66fe852f8b_94436635_o2.jpg Vitaminy_a_mineraly.jpg Minerální látky —Prvky obsažené v popelu potravin —Esenciální minerální látky: —Podílejí se na biochemických procesech —Jsou nezbytné pro existenci živých organismů —Zajištění všech biologických funkcí organismu – stavba biologických struktur, katalytické funkce, regulační a ochranné funkce —Vyloučení ze stravy: fyziologické abnormality —Dlouhodobá eliminace ze stravy: nevratné změny až zánik organismu — — Bioavailability —Rychlost a rozsah absorpce (uptake – příjem) a využití nutrientu —Účinnost trávícího systému, transit time —Nutriční stav a předchozí nutriční přívod (intake) —Další potraviny současně konzumované —Metody přípravy- syrové – vařené —Zdroje živin ( přirozené, syntetické, fortifikované) —Příjem (uptake) x přívod (intake) — — — PŘÍJEM (UPTAKE) X PŘÍVOD (INTAKE) —Absorpce ze střeva Konzumace potraviny — ( to co sním) — —Co je špatně: „Odhadované hodnoty pro minimální příjem“ (DACH: DEUTSCHE, Gesellschaft für Ernährung. Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. ) —Jak by to mělo být: „Doporučení pro přívod sodíku“ (Ruprich,J a kol., Zpráva MZSO, projekt IV, rok 2014, CZVP SZÚ, Brno 2015) — — C:\Users\Zuzana\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\DK26AX2I\369px-Question_mark_alternate.svg[1].png Makroelementy —Biogenní: C, H, O, N, S — — — —Na, K, Cl, Ca, Mg, P — —Přívod nad 100 mg/den — — — — — Přívod větší než 100 mg denně. index.png Uhlík - C —Základní biogenní prvek —V přírodě není příliš rozšířen (0,1 % v zemské kůře) —Oběh v přírodě závisí na činnosti živých organismů (autotrofní a heterotrofní) —Těla všech organismů jsou složena z organických látek, které obsahují uhlík — — — — Vodík - H —Základní biogenní prvek — —Třetí nejrozšířenější nekov — —Téměř vždy vázán ve sloučeninách — —Hlavní význam je účast na dějích zajišťujících energii — —Koncentrace H+ je udržována ve velmi úzkém rozpětí (acidobazická rovnováha) — — — 001.png Kyslík - O —Základní biogenní prvek —Nejrozšířenější prvek zemské kůry a hydrosféry —Většina kyslíku vázána ve sloučeninách (voda a kyslíkaté horniny zemské kůry) —Obsažen ve vzduchu, přibližně 21 % —Nezbytný pro organismy —Reaktivní formy kyslíku, tvorba jiných volných radikálů: poškození buněčné struktury — — 008.png Dusík - N —Biogenní prvek —Obsažen v atmosféře, v zemské kůže pouze minoritně —Bez dusíkatých organických sloučenin (AMK, bílkoviny, NK) živé organismy nemohou existovat —Živočichové jako zdroj dusíku pro výstavbu vlastních bílkovin, využívají pouze AMK a bílkoviny obsažené v potravě 007.png Síra - S —Biogenní prvek —Nezbytným zdrojem jsou AMK methionin a cystein —V potravinách v mnoha kovalentních sloučeninách (thiamin, pantothenová kyselina, biotin, …) —Součást inzulinu, keratinu, glutathionperoxidázy —Potřeba je pokryta příjmem AMK — 016.png 17768-sol-vysoky-obsah-soli-sodik-solenie-clanok.jpg Sodík - Na —Hlavní kationt ECT —Jeho hladina v plazmě je udržována v úzkém rozpětí kolem 140 mmol/l —Na hladině sodíku závisí osmolalita krevní plazmy a celkový objem —Důležitá role v acidobazické rovnováze —Aktivuje α amylasu —V intracelulárních tekutinách ( 5-15 mmol/l) význam pro membránový potenciál buněčných těl a enzymatickou aktivitu —Celkový obsah v lidském těle je 70-100 g — — Metabolizmus —Resorpce probíhá v trávícím traktu —Z těla vylučován převážně močí, ale významné množství také potem —Zásoba a koncentrace řízena systémem aldosteron – angiotensin- renin společně s atriálním natriuretickým peptidem Zdroje Na —Hlavním zdrojem je především chlorid sodný NaCl – kamenná sůl —Dále: uzeniny, solené ryby, sýry, konzervy, hotové polévky, nakládaná zelenina, glutamát sodný, kořenící směsi, chipsy —Chléb a běžné pečivo — 608.jpg kok.jpg slane_pecivo-f590_290.jpg sul-f590_290.jpg Množství Na v potravinách www.nutridatabaze.cz Doporučená denní dávka —Dle DACH minimální přívod Na: 0,5 g (1,4 g NaCl) —Pro děti (1-3 roky): 0,3 g —NaCl (g) = Na (g) x 2,54 ; 1 g NaCl = 0,4 g Na —Celkově přívod soli v ČR vysoký (14-15 g NaCl) —Snížení spotřeby kuchyňské soli (NaCl) na 5 g/den —Obohacená jódem —Dávka Na ne vyšší než 2,4 g/den 19773.jpg Nadbytek —Nepříznivý vliv a rozvoj hypertenze —Zvýšené vylučování sodíku močí v důsledku vyššího přívodu NaCl je doprovázeno vyšším vylučováním vápníku —=> u postmenopauzálních žen může vysoká konzumace soli urychlit proces odbourávání kostí — —Při edémech, onemocnění srdce, ledvin = nutná restrikce — SkullCrossBones.jpg Nedostatek —Při nadměrném pocení, průjmech, špatné fci ledvin — —=>Dehydratace, apatie, pokles tlaku krve,křeče — Potraviny podle obsahu Na —Potraviny s velmi nízkým obsahem Na (40 mg/100 g potraviny): —ovoce, čerstvá zelenina, většina tuků, cukr, cukrovinky, některé mléčné výrobky —Potraviny nízkým obsahem Na (40-120 mg/100 g potraviny) —čerstvé maso, ryby, drůbež, mléko a mléčné výrobky —Potraviny s vysokým obsahem Na (120-400 mg/100 g potraviny) —chléb, pečivo, nakládaná zelenina —Potraviny s velmi vysokým obsahem Na (nad 400 mg/100 g potraviny) —uzené masné výrobky, tvrdé a tavené sýry, sušené polévky, slané snacky, chipsy — — — Jak snížit přívod soli? —Snížení obsahu soli v průmyslově vyráběných potravinách —Sníženým používáním soli při kulinární přípravě — a konzumaci pokrmů( koření, cibule, houby, bylinky) —Částečnou nebo úplnou náhradou chloridu sodného jinými látkami slané chuti bez obsahu Na chlorid draselný — (hořká chuť – dietní soli) — — — Výživová tvrzení — —BEZ PŘÍDAVKU SODÍKU/SOLI : — Tvrzení uvádějící, že do potraviny nebyl přidán sodík/sůl, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, pokud nebyl do produktu přidán žádný sodík/sůl ani žádná jiná složka, do které byl přidán sodík/sůl, a výrobek neobsahuje více než 0,12 g sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 g nebo 100 ml. Výživová tvrzení — —S NÍZKÝM OBSAHEM SODÍKU/SOLI : — Tvrzení, že se jedná o potravinu s nízkým obsahem sodíku/soli, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li produkt více než 0,12 g sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 g nebo 100 ml. V případě vod jiných než přírodních minerálních vod spadajících do působnosti směrnice 80/777/EHS by tato hodnota neměla být vyšší než 2 mg sodíku na 100 ml. Výživová tvrzení — —S VELMI NÍZKÝM OBSAHEM SODÍKU/SOLI : — Tvrzení, že se jedná o potravinu s velmi nízkým obsahem sodíku/soli, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li produkt více než 0,04 g sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 g nebo 100 ml. Toto tvrzení nelze použít v případě přírodních minerálních vod a jiných vod. zelenina-a-ovoce-na-doplneni-drasliku.jpg Draslík - K Draslík - K —Hlavní kationt ICT —Jeho hladina v ICT je kolem 160 mmol/l —Udržování osmatické rovnováhy —Důležitá role v acidobazické rovnováze —Aktivuje glykolytické enzymy a enzymy dýchacího řetězce —Draslík ovlivňuje svalovou aktivitu - srdeční —V extracelulárních tekutinách ( 3,5-5 mmol/l) —Celkový obsah v lidském těle je 100-150 g — Metabolizmus —Resorpce z trávícího traktu: až 90 % v horním traktu tenkého střeva —Až 90 % se vylučuje ledvinami, zbytek střevem, nepatrné množství potem — — — jsd.jpg e981dc55f627e21933515572ec6c8959.jpg banan.jpg Zdroje K —Vyskytuje se v dostatečném množství v běžných potravinách převážně rostlinného původu —Ovoce a zelenina (banány, meruňky, broskve, avokádo, brambory, špenát), sušené ovoce —Luštěniny —Obiloviny —Ořechy —Při vyluhování a během vaření přechází do vody a jeho obsah se snižuje — — — — shutterstock_66183859.jpg Množství K v potravinách www.nutridatabaze.cz Doporučená denní dávka —Dle DACH minimální přívod 2 g/den —Denní potřeba 2-3 g —WHO: 3,5 g —Obvyklý přívod draslíku u dospělých: ženy 1,8 g, muži 2,6g => ve srovnání s WHO doporučením je přívod nízký —U hypertenze se doporučuje vyšší přívod draslíku, který společně se sníženým přívodem sodíku přispívá k snížení krevního tlaku — Nadbytek —Při insuficienci ledvin s poruchou vylučování draslíku hrozí intoxikace —Riziko je větší při podání diuretik šetřících draslík —=>poruchy srdečního rytmu až zástava srdce tep_srdce.jpg Nedostatek —Těžké průjmy, zvracení —Projímadla, diuretika — —=> slabost kosterního svalstva, atonie hladkého svalstva až paralýza střev, nepravidelnost srdečního rytmu Atonie: ztráta svalového napětí Zdravotní tvrzení —Draslík přispívá k normální činnosti nervové soustavy —Draslík přispívá k normální činnosti svalů —Draslík přispívá k udržení normálního krevního tlaku Chlor - Cl sul-f590_290.jpg Chlor - Cl —Nejčastější aniont v ECT —Ve vysoké koncentraci v mozkomíšní tekutině a žaludečních sekretech (HCl žaludeční šťávě) —Udržuje osmotický tlak —Důležitá role v iontové bilanci a acidobazické rovnováze: při velkých ztrátách (zvracení) může dojít k metabolické alkalóze —Zdroj: společně se Na v soli, všechny výrobky, do kterých byla přidána sůl —DDD dle DACH: 830 mg/den —Zdravotní tvrzení: Chlorid připívá k normálnímu trávení tím, že vytváří v žaludku kyselinu chlorovodíkovou — — Vápník - Ca osteoporosis_36.jpg Vápník - Ca —Ionty nezbytné pro život každé buňky —Důležitý při stabilizaci buněčných membrán a intracelulární signalizaci —Přenos akčního potenciálu v nervovém systému —Zprostředkuje elektromechanické spojení ve svalech —Podílí se na srážení krve (protrombin – trombin) —Více než 99 % uloženo v kostech a zubech —Kostní tkáň slouží jako zásobárna Ca v období nedostatku —Obsah v lidském těle kolem 1300 g= 1,3 kg — — Metabolizmus —V žaludku redukce přijatého vápníku na dvojmocnou formu —Resorpce z tenkého střeva asi 20 – 40 %, závisí na chemické formě vápníku a složení stravy —Absorpce závislá na vitaminu D (zvyšuje), na zásobení vápníkem, na věku (snižuje) —S věkem se mění vápníková bilance z pozitivní formace kostní hmoty (osteoblasty) na negativní - více resorpce osteoklasty (nad 40 let) — — — — — max_1352236039.jpg 27860_vapnikvmaku4.jpg Zdroje Ca —Mléko a mléčné výrobky tvoří 65 % —Zelenina: brokolice, kapusta, kedlubna, — řeřicha, čínské zelí, salát, růžičková kapusta —Ořechy, semena —Korýši, sardinky —Mák —X tavené sýry! (obsah tavících solí) —Studniční voda 180 mg/l Ca, upravená vodovodní min. 30 mg/l — dsjnů.jpg jdscsldfc.jpg jdcnhlsjnvl.jpg Využitelnost —Mléko a mléčné výrobky 30 % —Brokolice, kapusta, kedlubna, čínské zelí, řeřicha až 60 % —Ořechy, semínka až 20 % —Vstřebatelnost snižují oxaláty, fytáty a vláknina —Oxaláty: špenát, mangold, rebarbora, celer, fazole, angrešt, rybíz —Fytáty: ořechy, obiloviny —Vláknina nad 30 g — Vstřebatelnost Ca Množství Ca v potravinách www.nutridatabaze.cz Doporučená denní dávka —Dle DACH: —Dospívající 1200 mg/den —Dospělí 1000 mg/den —Těhotné a kojící 1000 mg/den —Dle WHO: —10-18 let: 1300 mg/den —Ženy (19let-menopauza)/Muži (19-65let): 1000 mg/den —Ženy po menopauze/muži starší 65let: 1300 mg/den —Těhotné: 1200 mg/den —Kojící: 1000 mg/den —Horní hranice dle EFSA 2500 mg/den —Obvyklý přívod vápníku u dospělých: ženy 586 mg, muži 704 mg => nedostatečný přívod vápníku — — — — Nadbytek —Vysoký přívod může ovlivnit vznik ledvinových kamenů (nad 2 g/den) — —Ukládání do měkkých tkání (žaludek, plíce) — — ledvinové-kameny-506x285.jpg Nedostatek —Nedostatek Ca = osteoporóza —Dle WHO: „Progredující systémové onemocnění skeletu charakterizované stupněm úbytku kostní hmoty a poruchami mikroarchitektury kostní tkáně a v důsledku toho zvýšenou náchylností kostí ke zlomeninám.“ —Postmenopauzální nebo senilní —Projevy: bolesti zad, zmenšování postavy, fraktury (krček, zápěstí, obratle) —Rizikové faktory: —Vnitřní: genetické fakt., pohlaví, rasa, geograf. a klimatické vlivy —Vnější: nízký přívod Ca, nedostatek vitaminu D, nízký přívod bílkovin a fosforu, kouření, alkohol, nedostatečná pohybová aktivita — — — — jadnhcladjnc.jpg Postmenopauzální (ženy:muži - 6:1) - deficit estrogenů – výskyt asi 15-20 let po menopauze – nejvíce postižena trámčitá kost – fraktury předloktí a obratle Senilní (věk nad 70let) - s věkem se snižující osteoformace – sekundární hyperparathyreóza – snížená absorpce Ca (snížená tvorba kalcitriolu) Zdravotní tvrzení —Vápník přispívá k normální srážlivosti krve —Vápník přispívá k normálnímu energetickému metabolizmu —Vápník přispívá k normální činnosti svalů —Vápník přispívá k normální funkci nervových přenosů —Vápník přispívá k normální funkci trávicích enzymů —Vápník se podílí na procesu dělení a specializace buněk —Vápník je potřebný pro udržení normálního stavu kostí —Vápník je potřebný pro udržení normálního stavu zubů — — — — — — Fosfor - P fosfor.jpg Fosfor - P —V organismu především fce stavební, v energetickém metabolizmu, aktivační, regulační a katalytická —Organický fosfor je součástí buněčných membrán, nukleových kyselin a fosfoproteinů —Energetický metabolizmus: ATP nositel makroergních vazeb přenášejících energii —Anorganický fosfor se nachází v kostech a zubech (až 85 %) —Společně s Ca udržuje zdraví kostí a zubů — — Metabolizmus —Resorpce převážně v tenkém střevě —Exkrece závisí na obsahu Ca ve stravě —Je-li Ca v nadbytku, zvýší se exkrece P a naopak —Ideální hmotnostní poměr Ca : P je 1,4-1,9 : 1 —Negativní vysoký přívod společně s nízkým přívodem vápníku —Dospělý absorbuje ze stravy 55 – 70 % (při nízkých dávkách fosforu až 90 %) — thumb31_8471839.jpg okjl.jpg Zdroje P —Mléko, mléčné výrobky, žloutky, ryby, —Tavené sýry —Vyšší množství: dochucovadla, bujony, kypřící prášek, kakao v prášku —Celozrnné obiloviny, semena, ořechy, luštěniny —Z obilovin a luštěnin horší využitelnost kvůli kyselině fytové —Coca-Cola = kys. fosforečná — — iStock_000003714810XSmall.jpg soak-beans.jpg Ve většině potravin obsažen v množstvích nad 100 mg/kg. Pouze rafinované tuky a cukr ho obsahují ve stopovém množství. Množství P v potravinách www.nutridatabaze.cz Doporučená denní dávka —Dle DACH: 700 mg/den —V období puberty a dospívání (15-18 let): 1 250 mg/den —Těhotné: 800 mg/den —Kojící: 900 mg/den —Přívod fosforu v populaci dostatečný Nadbytek a nedostatek —Izolovaný nadbytek a nedostatek většinou nenastává —Nutriční nedostatek není znám: téměř všechny potraviny obsahují fosfor —Nadbytek: —Hyperfosfatemie hrozí při omezené funkci ledvin —Horní hranice koncentrace v séru 3,5 g /den —Nedostatek: —Hypofosfatemie při plné parenterální výživě s nedostatečným příjmem —Těžká hypofosfatemie: myopatie, dýchací poruchy — Zdravotní tvrzení —Fosfor přispívá k normálnímu energetickému metabolizmu —Fosfor přispívá k normální funkci buněčných membrán —Fosfor přispívá k udržení normálního stavu kostí —Fosfor přispívá k udržení normálního stavu zubů — — Magnezium_nelkul_nem_mukodunk_16_9.jpg Hořčík - Mg Hořčík - Mg —Nachází se ve skeletu (60 %) a svalovině (30 %), ECT (1 %) a ICT —Aktivuje řadu enzymů —Důležitý pro všechny metabolické děje spojené s tvorbou nebo rozkladem ATP —Role v mineralizaci kostí, činnosti membrán, přenos nervosvalového vzruchu, svalové kontrakce —V těle dospělého asi 25 g Mg — Metabolizmus —Resorpce v tenkém střevě —U zdravého člověka je resorpce asi 20-30 % —Kyselina fytová a některé složky vlákniny snižují resorpci hořčíku —Z potravy chudé na hořčík je resorpce vyšší —Z těla vylučován ledvinami — — — 1672-1.JPG Zdroje Mg —Zelené části rostlin: Mg součást chlorofylu —Celozrnné výrobky, mléko, mléčné výrobky —Játra, drůbež, ryby —Brambory, zelenina, pomeranče, banány, luštěniny, ořechy —Káva, čaj, kakao, čokoláda —Tvrdá voda — Kakaove-boby.jpg horcik-main_m.jpg sadca.jpg Množství Mg v potravinách www.nutridatabaze.cz Doporučená denní dávka —Dle DACH: Muži: 350 mg/den Ženy: 300 mg/den —V dospívání vyšší potřeba —Těhotné: 310 mg/den —Kojící: 390 mg/den —Skutečný přívod hořčíku spíše nižší než DDD — —Při vyšších ztrátách Mg potem (sport, práce v horku) je třeba zvýšit jeho přívod — Nadbytek —Perorální přívod 3-5 g/den —Osmotický průjem —Při nedostatečnosti ledvin nebo při vysokém příjmu parenterálně: útlum funkce CNS, ochrnutí svalstva až smrt — Nedostatek —K nedostatku může vést onemocnění trávícího traktu, abúzus alkoholu nebo chronické užívání léčiv (diuretika, kortikoidy) —Těžký nedostatek k poruchám funkce srdečního a kosterního svalstva, svalové slabosti a křečím — — — — Zdravotní tvrzení —Hořčík přispívá k snížení míry únavy a vyčerpání —Hořčík přispívá k elektrolytické rovnováze —Hořčík přispívá k normálnímu energetickému metabolizmu —Hořčík přispívá k normální činnosti nervové soustavy —Hořčík přispívá k normální činnosti svalů —Hořčík přispívá k normální syntéze bílkovin —Hořčík přispívá k normální psychické činnosti —Hořčík přispívá k udržení normálního stavu kostí —Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů —Hořčík se podílí na procesu dělení buněk — — — — — — — — — — Otázky —Který prvek nepatří mezi makroelementy? a)Na b)Ca c)Fe d)Mg —Doporučená denní spotřeba soli? a)5-10 g b)1-2 g c)10-15 g d)3-5 g — — Otázky —Nadbytek draslíku může způsobit? a)Zástavu srdce b)Paralýzu střev c)Nic d)Slabost kosterního svalstva —Největší množství vápníku obsahuje? a)Mléko b)Maso c)Mák d)Kedlubna e) e) e) — — Otázky —Nepravdivé tvrzení o fosforu? a)Fosfor přispívá k normálnímu energetickému metabolizmu b)Společně s Ca udržuje zdraví kostí a zubů c)Tavené sýry neobsahují fosfor d)Součástí buněčných membrán —Nedostatek hořčíku může způsobit? a)Křeče b)Průjem c)Útlum fce CNS d) d) Zdroje —NutriDatabaze.cz - Databáze složení potravin České republiky [online]. [vid. 11. listopad 2015]. Dostupné z: http://www.nutridatabaze.cz/ —VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. 2. Rozš. a přeprac. vyd. 3. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9. —DEUTSCHE, Gesellschaft für Ernährung. Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. —TÁBORSKÁ, Eva, Jaromír SLÁMA a univerzita MASARYKOVA. Lékařská chemie. I, Obecná a anorganická chemie. 2. přeprac. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2005. ISBN 978-80-210-3790-8. —SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6. — Zdroje —EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2015.Scientific Opinion on Dietary Reference Values for phosphorus. EFSA Journal2015;13(7):4185,54pp.doi:10.2903/j.efsa.2015.4185 —Nadměrná spotřeba soli přispívá k závažným onemocněním [online]. [vid. 14. listopad 2015]. Dostupné z: http://www.mzcr.cz/dokumenty/nadmerna-spotreba-soli-prispiva-k-zavaznym-onemocnenim_8476_2778_1.htm l —Monitoring dietarni expozice cloveka v CR [online]. [vid. 14. listopad 2015]. Dostupné z: http://czvp.szu.cz/monitor/tds14c/tds14c.htm — — Děkuji za pozornost