VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (monika.crhova@seznam.cz) ÚVODNÍ TEST 1.Kolik procent z celkové vody na zemi tvoří pitná voda ? a) 10 % b) 1 % c) 0,3 % a) 2.Kolik vody obsahuje tělo 70 kg dospělého člověka? a)42 l b) 35 l c) 50 l 3.Uveďte alespoň 2 funkce vody v lidském těle. ÚVODNÍ TEST II. 4.Kolika procenty se ledviny podílejí na vylučování vody? a)60 % b) 70 % c) 80 % 5.Která z následujících potravin obsahuje nejvíce vody? a)mléko b) okurka c) rybí maso 6.Uveďte důvod proč jsou soft-drinks nevhodnou součástí pitného režimu? VODA • Základní podmínka života (světlo, teplo, vzduch, voda, živiny) • Hydrosféra= veškerá voda na Zemi • 71 % povrchu země • 3 % sladká voda, 97 % slaná voda (moře, oceán) • 0,3 % pitná voda, 68 % ledovce, 30 % podzemní voda • 8 % světové populace žije v nedostatku pitné vody •až 3 miliony lidí ročně zemře v důsledku nedostatku pitné vody http://3.bp.blogspot.com/-dZoTjKAgIag/TZy4rsC-ZgI/AAAAAAAAAOY/lxqYVM5B8uA/s1600/access_to_safe_drin kint_water.png http://catencio-sdm2009.blogspot.cz/2011/04/showergy-mit-product-providing-water.html LIDSKÉ TĚLO • 45- 85 % voda (85 % kojenec, 75 % dítě, 63 % muž, 53 % žena, 45 % obézní) • Intracelulární (40 %) • Extracelulární (20 %) • Intersticiální (15 %) • Intravazální (5 %)- krevní plazma http://www.h4hinitiative.com/sites/default/files/embedprint/figure2_bis_1.jpg http://www.h4hinitiative.com/book/print/68 FUNKCE • Metabolismus- reaktant i produkt • Prostředí • Přenos živin • Odvod odpadních produktů • Termoregulace • Ochrana- mozek, mícha, plod • Ohebnost kloubů REGULACE • Ledviny, KVS, GIT, NS • Hypotalamus • Osmosenzory, objemové senzory • Hormony • ADH- zpětná resorpce vody v ledvinách • Renin- angiotenzin- aldosteron- zpětná resorpce Na a pasivně vody v ledvinách • Natriuretické peptidy- ihibice zpětné resorpce Na v ledvinách • VODNÍ BILANCE Příjem vody • Nápoje: 1000-2000 ml • Potrava: 1000 ml • Oxidace živin: 300 ml • • • Výdej vody • Moč: 1500 ml (60 %) • Kůže: 600-800 ml (20 %) 2000 ml /hod. • Plíce: 400 ml (15 %) • Stolice: 100 ml (5 %) POTŘEBA • Individuální • Hmotnost, věk, pohlaví, tělesná aktivita, složení potravy, teplota a vlhkost prostředí, těhotenství a kojení, zdravotní stav, léky…. • Kojenci: 110 ml/kg • Děti: 40 ml/kg • Dospělí: 30-35 ml/kg- na ideální hmotnost, včetně vody z potravin DEHYDRATACE • Snížení celkového množství tělesné vody o víc než 1 % • ↑ výdej, ↓ příjem • Projevy: žízeň, suchost sliznice, kůže, nevolnost, únava, závratě, problematické dýchání, chůze, zmatenost, křeče, poruchy smyslového vnímání, …smrt VODA V POTRAVINÁCH • Polévky 80-90 % • Ovoce, zelenina 80-95 % • Mléčné výrobky 40-90 % • Vařené obiloviny 65-70 % • Pečivo 30-40 % • Maso 70 % http://www.outlawfitnesshq.com/water-for-weight-loss/ http://www.outlawfitnesshq.com/wp-content/uploads/2013/01/4093bd5df61fa151977623251fffa23e-copy.jpg PITNÝ REŽIM Vhodné nápoje • Voda z vodovodu, balená- kojenecká, pramenitá, slabě mineralizovaná - 50-500 mg/l (Rajec, Dobrá voda…) • Slabé ovocné, bylinné čaje • Ovocné a zeleninové šťávy- ředěné PITNÝ REŽIM II. Nápoje vhodné občas • Středně- 500-1500 mg/l (Magnesia, Mattoni…) a silně mineralizované vody-1500- 5000 mg/l (Poděbradka, Hanácká Kyselka…) • Vody sycené CO2 • Mléko, mléčné výrobky • PITNÝ REŽIM III. Nevhodné nápoje • Kolové nápoje, limonády • Ochucené vody • Energetické nápoje • Alkohol • Káva ?? http://www.ghanahealthdiary.com/wp-content/uploads/2015/04/soft-drinks4.jpg http://www.ghanahealthdiary.com/soft-drink-consumers/ PITNÝ REŽIM IV. • Pravidelnost • Teplota nápoje 16 °C a víc • http://fayettewoman.com/wp-content/uploads/2012/01/beverage_pyramid_nestle1.jpg http://fayettewoman.com/drink-health.html DOTAZY? SPRÁVNÉ ODPOVĚDI 1.Kolik procent z celkové vody na zemi tvoří pitná voda? a) 10 % b) 1 % c) 0,3 % 2.Kolik vody obsahuje tělo 70 kg dospělého člověka? a)42 l= 60 % b) 35 l c) 50 l b) 3.Uveďte alespoň 2 funkce vody v lidském těle: Metabolismus, prostředí , přenos živin , odvod odpadních produktů termoregulace, ochrana 1. 1. SPRÁVNÉ ODPOVĚDI II. 4.Kolika procenty se ledviny podílejí na vylučování vody? a) 60 % b) 70 % c) 80 % 5.Která z následujících potravin obsahuje nejvíce vody? a) mléko- 86-8 % b) okurka- 95 % c) rybí maso- 83 % 1. 6.Uveďte důvod proč jsou soft-drinks nevhodnou součástí pitného režimu? Jednoduché sacharidy, sladidla, kofein, kyselina fosforečná... 7. LITERATURA • ROKYTA, Richard. Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, ošetřovatelství, přírodovědných, pedagogických a tělovýchovných oborech. Praha • FUJÁKOVÁ, Tereza. Je dobré býti o vodě [online]. Diplomová práce. Brno, 2013 • DOSTÁLOVÁ, Jana, Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2014. DĚKUJI ZA POZORNOST !