vitamins.jpg Bc. Monika Špinlerová, 2015 Vitaminy rozpustné v tucích Pár otázek na rozehřátí —Co je to vitamin? —Umíte vyjmenovat vitaminy rozpustné v tucích? —Funkce vitaminů? —Jak nazýváme nedostatek a přebytek vitaminu? —Které dokáže tělo syntetizovat? — otazník.jpg Odpovědi — — —Co je vitamin: nízkomolekulární organická esenciální látka, mikronutrient. —Vitaminy rozpustné v tucích: A, D, E, K —Funkce vitaminů: katalyzátory biochemických reakcí, antioxidační látky,hormonálně aktivní látky, podílejí se na metabolismu bílkovin, sacharidů a tuků, kofaktory, koenzymy. — — otazník.jpg Odpovědi —Jak nazýváme nedostatek a přebytek vitaminu? hypovitaminóza, hypervitaminóza —Které dokáže tělo syntetizovat? Vit D, Vit K, vit A — — — —Pomotané řádky — Vitamin Zdroj a funkce Vitamin A mléčné výrobky, rybí tuk, vejce, tresčí játra podpora resorpce a utilizace vápníku a fosforu, zachování kostní substance Vitamin D rostlinné oleje, olej z pšeničných klíčků, arašídy, celozrnné výrobky, listová zelenina antioxidant nenasycených mastných kyselin Vitamin E játra, žloutek, rybí tuk, vejce, kapusta mléčné výrobky, zelená a žlutá zelenina, ovoce produkce rodopsinu (oční purpur), stavba a udržování epitelu (kůže, sliznice), zvýšení rezistence k infekcím, růst, reprodukce Vitamin K sýr, vaječný žloutek, listová zelenina aktivuje tvorbu koagulačních faktorů (V, VII, IX, X) Vitamin Zdroj a funkce (správné řešení) Vitamin A játra, žloutek, rybí tuk, mléčné výrobky, zelená a žlutá zelenina, ovoce produkce rodopsinu (oční purpur), stavba a udržování epitelu (kůže, sliznice), zvýšení rezistence k infekcím, růst, reprodukce Vitamin D mléčné výrobky, rybí tuk, vejce, tresčí játra podpora resorpce a utilizace vápníku a fosforu, zachování kostní substance Vitamin E rostlinné oleje, olej z pšeničných klíčků, arašídy, celozrnné výrobky, listová zelenina antioxidant nenasycených mastných kyselin Vitamin K sýr, vaječný žloutek, zelená listová zelenina aktivuje tvorbu koagulačních faktorů (V, VII, IX, X) Vit A: játra telecí, hovězí, vepřová, kuřecí, tresčí, vejce mrkev, máslo, petržel nať, kapusta Vitaminy rozpustné v tucích —Množství potřebné k zajištění normálních fyziologických funkcí člověka je závislé na mnoha faktorech jako je věk, pohlaví, zdravotní stav, životní styl, pracovní aktivita atd. —V nadbytku mohou být i toxické. —Ukládány do tkání. tuky.jpg Vit A: polárníci konzumovali játra ledních medvědů a arktických zvířat obsahují extrémně vysoké dávky – předávkování (akutní otrava- nevolnost, zvracení, bolest hlavy) Ovoce a zel- předávkování nehrozí A teď trochu teorie … vitaminy.jpg A.jpg Vitamin A —Zahrnuje retinol, retinal a kys. retinovou —V org. z β-karotenu (provitamin A) i jiných karotenoidů —K resorpci je nutná sekrece žluče. Karoten se transportuje do jater, kde se metabolizuje na vitamin A a ukládá do zásob — V krvi transport na RBG (retinol binding globulin) Z GIT přenášen v VLDL nebo chylomikronech Vitamin A —V živočišných potravinách jako retinol a rostlinných ve formě provitaminu β-karotenu —Funkce: stabilizace membrán, dozrávání a diferenciace epitelů, integrita kůže a sliznic, keratinizace, podpora imunitních reakcí, tvorbu hlenu, metabolismus kostí a zubů,vývoj placenty, spermatogeneze, prekurzor rhodopsinu — — Vitamin A —DDD pro dospělé podle DACH je 0,8-1 mg —Jak uhradit DDD? 20 g jater, 110 g vajec, 150 g másla. —Deficit: při poruchách resorpce tuků (např. celiakie, poruchy funkce pankreatu) —Nedostatek vit v rozvojových zemích. —DDD těhotné – nezvyšovat, potřeba kolem 0,8 mg — Rama Multivita_500g.png β-karoten —antioxidační účinek —DDD 4-16 mg (ochrana před oxidací DNA, bílkovin?) —Stavba a regenerace buněk, tvorba kůže, sliznic – důležitý v těhotenství. Oční barvivo pro ostré vidění a proti šerosleposti. —Úhrada: 35 g mrkve,120 g meruněk, 400 g broskví — — — mrkev.jpg Hypovitaminóza —Xeroftalmie (šeroslepost), xerosis conjunctivae (spojivky schnou a hrubnou), změknutí rohovky (keratomalácie) a ulcerace hojící se jizvou. — — — — 2011_0001_524_szemeszet.png Hypovitaminóza —Porucha imunity,snížená odolnost k infekcím Změny epitelu různých orgánů — Hypervitaminóza —Pseudoikterus - neškodný – žluté zbarvení kůže — —Akutní otrava u polárníků – konzumace jater polárních medvědů a zvířat — Vitamin A v těhotenství —Kyselina retinová je teratogenní (poškozuje plod)– pozor na vysoké dávky u těhotných a kojících —Těhotné by proto v průběhu prvního trimestru těhotenství neměly konzumovat játra (nejbohatší zdroj vitaminu A) —Užívat doplňky stravy pro těhotné — Zdravotní tvrzení —Vitamin A přispívá k normálnímu metabolismu železa —Vitamin A přispívá k udržení normálního stavu sliznic —Vitamin A přispívá k udržení normálního stavu pokožky —Vitamin A přispívá k udržení normálního stavu zraku —Vitamin A přispívá k normální funkci imunitního systému —Vitamin A se podílí na procesu specializace buněk vitamind1010.jpg Metabolismus vit D —D2 (ergokalciferol) je rostlinného a D3 (cholekalciferol) živočišného původu — V kůži vzniká D3 působením UVB —Biologická aktivace v játrech enzymem 25-hydroxylázou) na 25-hydroxycholekalciferol (25OHD, kalcidiol),ten se mění v ledvinách (enzymem 1-hydroxylázou) na 1,25-dihydrocholekalciferol —25OHD je hl. forma, ve které vit D cirkuluje vázán na DBP( vitamin D binding protein) - transport — Vit-D-metabolismus.jpg Vitamin D —Homeostáza Ca a P, růst a diferenciace buněk —Receptory pro vit. D (VDR) - mozek, prsní žlázy, gonády —Zvýšení zpětného vstřebávání fosfátu (proti funkci parathormonu) v ledvinách — Potenciální preventivní a terapeutické úloha vit. D v souvislosti s celou řadou onemocnění (nádorová a autoimunitní onemocnění včetně diabetu 1. typu, diabetu 2. typu, kardiovaskulární onemocněními, hypertenze, infekční onemocnění,…) — Receptory pro vit D: mononukleární b. pankreatu, žaludku, kůže, ale i v některých nádorech VDR ovlivňuje transkripci několika stovek genů – 5 % lidského genomu Hypovitaminóza, nedostatek vit. —Nedostatek: osteomalacie, ↓ sérové Ca, P, bolest kostí, svalová slabost, špatná imunita —Nedostatek v dětství – rachitis (křivice) — Rachitis,_stages_of_development_for_children_Wellcome_M0003399.jpg Jaterní dysfunkce – zhoršení transportu a utilizace vitaminu, regionální enteritida, tropická sprue (malabsorbce) Hypovitaminóza —Chronické onemocnění ledvin, menší expozice slunečním zářením, malnutrice, zvýšený katabolismus — Kardiovaskulární onemocnění, arteriální hypertenze, endoteliální dysfunkce, vznik DM 2.typu — D3.jpg Reguluje expresi řady prozánětlivých cytokinů. Nadměrný přívod - hyperkalcémie, hyperkalciurie (nausea, zvracení, slabost) Doporučení —Podle DACH je DDD od 1 roku 20µg, 1 µg cholekalciferolu = 40 IU. — —Zdroje: olej z tresčích jater, rybí tuk, máslo, vejce, mléčné výrobky, houby — Vznik v kůži po ozáření UV paprsky – syntéza v kůži —Doplňky stravy - Vigantol — — — mleko-p-1-prev.jpg Sérové hodnoty pod 25 nmol/l – deficit Plazmatická hladina vit. D je plasmatická hladina 25- hydroxyvitaminu D = 20 - 150 nmol/l normální hodnoty Horní litmit přijmu pro vit D 100 ug dle EFSA Nedostatek až polovina populace! Kdo je ohrožen? opal.jpg Faktory ovlivňující syntézu vit D — —Život ve městě – vysoké budovy, sklo —Zeměpisná šířka, fototyp —Roční období —Ochranné krémy, denní doba —Onemocnění jater a ledvin —Seniorský věk – snížená syntéza v kůži, zhoršená renální aktivace —Oblečení, pokrývky Zdravotní tvrzení —Vitamin D přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu —Vitamin D přispívá k normální hladině vápníku v krvi —Vitamin D přispívá k udržení normálního stavu kostí —Vitamin D přispívá k udržení normální činnosti svalů —Vitamin D přispívá k udržení normálního stavu zubů —Vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systému —Vitamin D se podílí na procesu dělení buněk vitamin-e-foods-735-350-2.png Vitamin E —Forma 9 derivátů char. tokoferolů a tokotrienolů —Biologicky nejaktivnější forma - alfa tokoferol —Inhibuje peroxidaci lipidů, chrání celistvost všech buněčných membrán, ochrana DNA, bílkovin před oxidačním poškozením – antioxidant! —Deficit - chron. pankreatitida, cystická fibróza, sy krátkého střeva, poruchy plodnosti (vitamin plodnosti) —Zdroje: rostlinné oleje, olej z pšeničních klíčků, arašídy, celozrnné výrobky, listová zelenina, mandle, slunečnicová semena, mandle, lískové ořechy, tresčí játra — Deficit —Dlouhodobý deficit – myopatie - kosterní svalstvo, svalové nekrózy —Vysoký příjem - poruchy funkce neutrofilů, poruchy koagulace — Doporučení —DDD podle DACH 10–14 mg ekvivalentů alfa tokoferolu (TE) —1 UI = 0,67 mg alfa tokoferolu —Jak uhradit? 80 g sojové mouky, 100 g vlašských ořechů, 350 g ovesných vloček, 200 g hrachu nebo máku — — Zdravotní tvrzení —Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem vitamin K.jpg Vitamin K —Fylochinon - K1 - zelené rostliny (zabudovaný do chlorofylu) —Menachinon –K2 - syntéza střevní mikroflórou, mineralizace kostí —K3 - menadion —Funkce v karboxylaci koagulačních faktorů protrombinu a II,VII, IX, X a protisrážlivých proteinu C a S (! Warfarin) —Metabolismus kostí: usnadňuje vazbu vápníku v kostní hydroxyapatitové matrix —Zdroje: zelená listová zelenina, brokolice, syntéza střevními bakteriemi, sýr, vaječný žloutek , špenát, zelí , růžičková kapusta — Nebezpečné jsou výkyvy vit K – u warfarinu ( jíst vit K můžou, jen nedělat excesy) kontrola Quick test Deficit —Deficit: při různých onemocněních (malabsorpce, cystická fibróza, celiakie, ulcerózní kolitida, regionální enteritidy, cholestáza a jaterní onemocnění) — —Krvácení u novorozenců – hemorhagická diatéza Suplementace po porodu injekčně — —Nedostatek – porucha srážlivosti krve (porucha syntézy střevní mikroflórou), riziko krvácení — Krvácivá nemoc novorozenců (hemo :Etiologie přechodného deficitu vitaminu K v je multifaktoriální (nedostatečný transplacentární transport,nízký obsah vitaminu K v mateřském mléce a nedostatečná endogenní syntéza střevní florou v prvých týdnech života jsou považovány za hlavní příčiny tohoto deficitu) ka.jpg Zdravotní tvrzení —Vitamin K přispívá k normální srážlivosti krve —Vitamin K přispívá k udržení normálního stavu kostí Děkuji za pozornost čtyřlístek.png Zdroje, literatura —Vitaminy a minerální látky - ZDN [Internet]. [citován 20. září 2015]. Dostupné z: http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha-pacientske-listy/vitaminy-a-mineralni-latky-449809 —2. Hanzl. Prevence krvácení z nedostatku vitaminu K (krvácivé nemoci novorozenců) [Internet]. [citován 20. září 2015]. Dostupné z: http://www.neonatologie.cz/fileadmin/user_upload/Doporuceni_CNEOS/Vitamin_K_2010.pdf —3. Toulová. Riziko malnutrice u pacientů hospitalizovaných v Nemocnici Milosrdných bratří [Internet]. 2012 [citován 20. září 2015]. Dostupné z: http://is.muni.cz/th/143036/lf_b/diplomova_prace-Miroslava_Toulova.pdf —4. Zdeněk Zadák a kolektiv. Geriatrie a gerontologie. Grada Publishing a.s.; 2004. 864 p. —www.nutridatabaze.cz —www.foodnet.cz – zdravotní tvrzení —Hlúbik - Vitamíny — —