Růžena Krutilová VLáKNINa Definice vlákniny • AACC (2001): Vlákninu potravy tvoří jedlé části rostlin nebo analogické sacharidy, které jsou odolné vůči trávení a absorpci v lidském tenkém střevě a jsou zcela nebo částečně fermentovány v tlustém střevě. Vláknina potravy zahrnuje polysacharidy, oligosacharidy, lignin, a přidružené rostlinné složky. Vláknina potravy vykazuje prospěšné fyziologické účinky: laxativní a/nebo upravující hladinu cholesterolu v krvi a/nebo upravující hladinu glukózy v krvi, a další vlastnosti. • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, Příloha I: „Vlákninou“ se rozumějí uhlovodíkové polymery s třemi nebo více monomerními jednotkami, které nejsou tráveny ani vstřebávány v tenkém střevě lidského organismu a náleží do těchto kategorií: – jedlé uhlovodíkové polymery přirozeně se vyskytující v přijímané potravě, – jedlé uhlovodíkové polymery, které byly získány z potravinových surovin fyzikálními, enzymatickými nebo chemickými prostředky a které mají prospěšný fyziologický účinek prokázaný obecně uznávanými vědeckými poznatky, – jedlé syntetické uhlovodíkové polymery, které mají prospěšný fyziologický účinek Energetická hodnota • Není přímo využitelná jako zdroj energie (až po fermentaci střevními bakteriemi) • Energetická hodnota 2 kcal/g (8 kJ/g) Dělení vlákniny Rozpustná a Nerozpustná - váže vodu - je částečně fermentovatelná - je fermentovatelná - prevence zubního kazu, zácpy, - ovlivnění vstřebávání T a S snižování tělesné hmotnosti v tenkém střevě • 1998 – WHO – doporučení nedělit vlákninu Rozpustná vláknina - příklady • Část hemicelulóz • Pektin • Rozpustné slizy, guar, agar • Inulin Nerozpustná vláknina - příklady • Některé hemicelulózy • Celulóza • Lignin Fyziologické účinky vlákniny • Reguluje vstřebávání tuků a cholesterolu v tenkém střevě - Cholesterol: • snížení vstřebávání exogenního cholesterolu i žlučových kyselin - Lipidy: • horší vstřebávání TAG • vazba žlučových kyselin ve střevě • vláknina reaguje s micelami • Reguluje trávení a vstřebávání sacharidů v tenkém střevě - prodloužení evakuace žaludku a zpomalení pasáže tenkým střevem - pomalejší trávení sacharidů • Vazba vody - zvětšení střevního obsahu - pravidelné vyprazdňování střeva • Vazba žlučových kyselin • Potrava pro bakterie tlustého střeva - fermentace na SCFA • Prevence zubního kazu - vyšší pevnost zubů v čelisti - odstraňování zubního plaku - zvýšená tvorba slin • Vliv na snížení tělesné hmotnosti – Žaludek: • navozuje pocit sycení a sytosti • zpomaluje vyprazdňování žaludku – Tenké střevo: • zhoršuje difuzi tráveniny k povrchu střevní stěny • prodlužuje dobu pasáže tenkým střevem • Ovlivnění zácpy a komplikací zácpy (divertikulóza) - pravidelné vyprazdňování střeva - příznivý vliv na symptomy choroby i prevence chirurgických komplikací Vláknina v prevenci karcinomu tlustého střeva? • Váže sekundární žlučové kyseliny (promotory nádorového bujení) • Snižuje pH ve střevě • Mění složení střevních bakterií • Fermentací vzniká kyselina máselná Zdroje vlákniny • Obiloviny • Zelenina • Luštěniny • Ovoce • Ořechy Obiloviny 100g Vláknina g - Pšenično – žitný chléb 5,1 - Celozrnný pšeničný chléb 8,2 - Bílý chléb 4,3 - Ovesné vločky 12,7 - Těstoviny nevaječné 2,8 - Celozrnné těstoviny 8,1 - Rýže loupaná 1,7 - Rýže natural 2,5 Luštěniny 100g Vláknina g (sušené) Vláknina g (vařené) - Fazole 19,2 7,3 - Čočka 15 5 - Červená čočka loupaná 1,2 - Cizrna 33,5 - Sója 19,4 7,9 - Hrách 12,6 4,2 Zdroj:http://www.nutridatabaze.cz/ Zelenina 100g Vláknina g - Rajčata 1,6 - Paprika červená 1,7 - Okurek 0,7 - Hlávkový salát 1,4 - Mrkev 2,9 - Hlávkové zelí 2,5 Ovoce 100g Vláknina g - Jablka 2,3 - Banány 2,3 - Jahody 1,9 - Hrušky 3,3 - Pomeranče 2 - Hrozny 2,1 Ořechy 100g Vláknina g - Arašídy 7,6 - Kešu 2,1 - Mandle 12,2 - Lískové ořechy 8,7 Doporučený přívod • Dospělí - 30 g/den • Děti – pravidlo „věk + 5“ g/den Doporučený přívod - DACH • Dospělí: – 30 g/den – Ženy: 3,8 g/MJ nebo 16 g/1000 kcal – Muži: 2,9 g/MJ nebo 12,5 g/1000 kcal • Děti: – od 5. měsíce 4 g/1000 kcal – v 1 roce 10 g/den Doporučený přívod - EFSA Věk Doporučení příjem (g/den) 1-3 10 4-6 14 7-10 16 11-14 19 15-17 21 Dospělí 25 30 g vlákniny? Vláknina g - Jablko 120 g 2, 8 - Banán 130 g 3 - Rajčata 150 g 2,5 - Paprika červená 100g 1,7 - Mrkev 150 g 4,5 = 15 g 5 porcí ovoce a zeleniny: Potravina Vláknina g - 2 krajíce (100g) pšenično -žitného chleba 5,1 - 200 g brambor 2,8 - 2 krajíce (100g) celozrnného pšeničného chleba 8,2 = 16 g 5 porcí obilovin: Potravina Vláknina g - Čočka vařená 150 g 7,5 - 4 porce (200g) pšenično – žitného chleba 10,2 - 40 g ovesných vloček 5, 1 = 23 g 5 porcí obilovin, 1 porce luštěnin: Vysoký přívod vlákniny • Deficit zinku a železa • Vliv na účinnost léčiv • Snížení vstřebávání živin • Deficit energie Vláknina – nutriční tvrzení • Zdroj vlákniny > 3 g vlákniny na 100g > 1,5 g na 150 kcal • S vysokým obsahem vlákniny > 6 g vlákniny na 100g > 3 g na 100 kcal Vláknina – zdravotní tvrzení • Beta glukany - přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (konzumace 3g/den) - přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle (4g/30g sacharidů v porci) • Pektiny - přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (konzumace 6 g/den) - konzumace pektinů s jídlem přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle (konzumace 10g/den) • Rezistentní škrob - nahrazení stravitelných škrobů rezistentním škrobem v jídle přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle (nejméně 14 % celkového obsahu) • Vláknina z pšeničných otrub - přispívá k urychlení střevního tranzitu (konzumace10 g/den) - přispívá ke zvýšení objemu stolice • Vláknina ze zrn ječmene - přispívá ke zvýšení objemu stolice • Vláknina ze zrn ovsa - přispívá ke zvýšení objemu stolice • Žitná vláknina - přispívá k normální činnosti střev • Arabinoxylan - konzumace arabinoxylanu jakožto součásti jídla přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle • Guarová guma - přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (konzumace 10g/den) • Glukomannan - přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (4g/den) - v rámci nízkoenergetické diety přispívá ke snížení hmotnosti (3g/den) Děkuji Vám za pozornost.