BC. VLADĚNA ROHLÍČKOVÁ Vitaminy rozpustné ve vodě happy-water-drop-with-welcoming_small.jpg Obecné vlastnosti —V čem se rozpouští??? — —Vstřebávají se dobře?? Špatně?? — —Vylučují se dobře?? Špatně?? — —Při přípravě pokrmů jejich obsah klesá/neklesá??? Obecné vlastnosti —rozpustné ve vodě – hydrofilní (hydrosolubilní) —snadno vstřebávány a vylučovány —nejsou ve větší míře skladovány —zřídka dosáhnou toxické úrovně —ztráty při přípravě pokrmů — —dodavatelem - živočišná i rostlinná potrava —kofaktory enzymů nebo prekurzory kofaktorů — — Funkce v organismu tabule.png Zástupci —Vitamin B1 –thiamin —Vitamin B2 - riboflavin —Vitamin B3 – niacin —Vitamin B5 – kyselina pantothenová —Vitamin B6 – pyridoxin —Vitamin H – vitamin B7 – biotin —Vitamin B9 – kyselina listová – folacin —Vitamin B12 – kobalamin —Vitamin C – kyselina askorbová B-v.jpg imagesH.jpg index-C.jpg Opáčko!!! —Riboflavin —Biotin —Pyridoxin —Niacin —Kyselina askorbová —Kyselina pantothenová —Thiamin — 35b594d0-e520-49dd-ac7d-2e251546b5b5.jpg Zarovka_k_textu_030510-141810_thumb.jpg Uchování v organismu lB1, biotin a kyselina pantothenová = 4- 10 dnů lC, B2, B6 a kyselina nikotinová = 2 – 6 týdnů —kyselina listová = 2 – 4 měsíce —B12 = 2 – 5 let — Vitamin B1 - thiamin —Nejdéle známým vitaminem (1905) —Tvrzení: •přispívá k normálnímu energetickému metabolismu •přispívá k normální činnosti nervové soustavy •přispívá k normální psychické činnosti •přispívá k normální činnosti srdce — —Obsah thiaminu snižuje var a alkalické prostředí — images-b1.jpg Vitamin B1 - thiamin —DDD: DACH – muži 1,3 mg, ženy 1,0 mg — vyhláška - 1,1 mg —Přímá úměra – více sacharidů ve stravě více thiaminu —Důležité zdroje: slunečnicová semena, droždí, vepřové maso, otruby, celozrnné výrobky, ovesné vločky, luštěniny, ořechy, vnitřnosti, vejce, mléko — celozrnná_houska1404.jpg indexoř.jpg ovesne_vlocky.jpg VEPR_KRKOVICE_S_KOSTI.jpg Vitamin B1 - thiamin —Nedostatek: avitaminóza - beri – beri s neurologickými („suchá“ beri – beri) a kardiologickými příznaky („vlhká“ beri – beri) —Východoasijské země – omílání rýže (leštění) —U alkoholiků - změněný poměr koenzymů, více oxidovaných (NADH/NAD+) – ovlivnění tvorby enzymu z thiaminu – porušený metabolismus sacharidů a aminokyselin —Nepřítomnost kyseliny chlorovodíkové v žaludku - rozložení thiaminu v žaludku — Vitamin B2 - riboflavin —flavus – žlutý, ribo - ribitol —Tvrzení: —- přispívá k normálnímu energetickému metabolismu - přispívá k normální činnosti nervové soustavy - přispívá k udržení normálního stavu sliznic - přispívá k udržení normálních červených krvinek - přispívá k udržení normálního stavu pokožky - přispívá k udržení normálního stavu zraku - přispívá k normálnímu metabolismu železa - přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem - přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání — —Důležité zdroje: játra, ledviny, ostatní droby, mandle, ovesné vločky, vejce, sýry, obiloviny —DDD: DACH muži – 1,5 mg, ženy – 1,2 mg, — vyhláška - 1,4 mg — index2.jpg Vitamin B2 - riboflavin —Nedostatek: stomatitis angularis – zanícené „koutky“, recidivující záněty dutiny ústní, seboroická dermatitis, akné nazolabiálních rýh, —- spojený s nedostatkem ostatních vitaminu skupiny B - poruchy jater a sítnice, anémie, deprese, zpomalení hojení ran — — kozni-nemoci-lecba-ruze-impetigo-dermatitida-lupenka-akne-priznaky-projevy.jpg stomat.jpg Vitamin - B3 niacin —Niacin (kyselina nikotinová, nikotinamid), dříve vitamin PP (proti-pelagrový) —Tvrzení: •- přispívá k normálnímu energetickému metabolismu - přispívá k normální činnosti nervové soustavy - přispívá k normální psychické činnosti - přispívá k udržení normálního stavu sliznic - přispívá k udržení normálního stavu pokožky - přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání • •Zajímavé: snižuje hladinu krevního cholesterolu; jako léčivo při cévních poruchách a zánětech žil — —Smíšená strava obsahující 60 g bílkovin je zdrojem 600 mg tryptofanu – z tryptofanu kyselina nikotinová a nikotinamid —Tryptofan( prekurzor) přeměna 60 mg = 1 mg niacinu — — indexb3.jpg Vitamin - B3 niacin — — —Zdroje : vepřové maso (10,1 mg/100g), hovězí maso, obiloviny, rýže natural, kvasnice, otruby, játra,mléko, vejce, celozrnné pečivo, ořechy,drůbež, ryby, luštěniny, zelenina —DDD : DACH muži 17 mg, ženy 13 mg — vyhláška -16 mg — —Nedostatek: pelagra – nemoc „tří D" -diarrhea, dermatitis, dementia- průjem, zánětlivé změny kůže, demence —Nemoc „čtyř D“……čtvrté D?? —V jihovýchodních státech USA – konzumace kukuřice – chudý zdroj niacinu a tryptofanu — Vitamín-B3.jpg Vitamin B5 – kyselina pantothenová —panto - všude —Součástí koenzymu A — —Ve stravě dostatek, živočišná i rostlinná strava —DDD: 6 mg (dle DACH i vyhlášky) —Není známa avitaminóza u lidí – přesto je léčivem —Tvrzení: —- přispívá k normálnímu energetickému metabolismu - přispívá k normální syntéze a metabolismu steroidních hormonů, vitaminu D a některých neurotransmiterů - přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání - přispívá k normální mentální činnosti —Panthenol – „provitamin B5“ — — 6150829.jpg Vitamin B6 - pyridoxin —Trojice sloučenin: pyridoxol, pyridoxamin, pyridoxal —® aktivní až po přeměně na pyridoxalfosfát — —Tvrzení: — - přispívá k normální syntéze cysteinu - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu - přispívá k normální činnosti nervové soustavy - přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu - přispívá k normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu - přispívá k normální psychické činnosti - přispívá k normální tvorbě červených krvinek - přispívá k normální funkci imunitního systému - přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání - přispívá k regulaci hormonální aktivity — — Vitamin B6 - pyridoxin —Důležité zdroje: pohanka, vepřové maso, sója a další luštěniny, hovězí maso, obiloviny, rýže natural, celozrnné výrobky —DDD: DACH muži - 1,5 mg, ženy- 1,2 mg — vyhláška - 1,4 mg —Nedostatek: mikrocytární anémie, dermatitida, konjunktivitida (zánět spojivek), poruchy CNS - polyneuritida, narušen metabolismus tryptofanu — indexb6.jpg Vitamin H- biotin – B7 —Tvrzení: —- přispívá k normálnímu energetickému metabolismu - přispívá k normální činnosti nervové soustavy - přispívá k normálnímu metabolismu makroživin - přispívá k normální psychické činnosti - přispívá k udržení normálního stavu vlasů - přispívá k udržení normálního stavu sliznic - přispívá k udržení normálního stavu pokožky — —Obsahuje síru; karboxylační reakce –přenašeč CO2 —Důležité zdroje: Prakticky ve všech potravinách, hlavně játra, luštěniny, žloutek, obiloviny,ořechy, čokoláda zelenina —DDD: DACH 30-60 ug, vyhláška - 50 ug —Produkuje ho i střevní mikroflóra - deficit poškozením střevní mikroflóry antibiotiky —Avidin - protein váže biotin (syrová vejce) —Projevy deficitu: nechutenství, svalové bolesti, projevy na kůži — Biotin.jpg Kyselina listová – vitamin B 9 — — — — —Folium –list; původně izolována ze špenátu — —Kyselina pteroylglutamová, folacin —Foláty - 90 % v potravinách ve formě polyglutamátů - ve střevě odštěpení glutamátových zbytků —metabolicky aktivní je kyselina tetrahydrolistová –tetrahydrofoláty — —Tvrzení: — - přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství - přispívá k normální syntéze aminokyselin - přispívá k normální krvetvorbě - přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu - přispívá k normální psychické činnosti - přispívá k normální funkci imunitního systému - přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání - se podílí na procesu dělení buněk — —Princip účinku –tetrahydrofolát (THFA) – přenašeč jednouhlíkatých zbytků – funkce enzymů — — — zahrada-zelenina-spenat-1.jpg Kyselina listová – vitamin B 9 —Důležité zdroje: Játra, zelená listová zelenina, ořechy, luštěniny, obiloviny , kvasnice, žloutek, mandle, brambory, maso, mléko, jogurt — —DDD: DACH - 400 ug, vyhláška - 200 ug, (1mg- kde byl defekt NS) — —V těhotenství a během kojení zabezpečit zvýšený přívod – 600 ug, část potřeby hradí i střevní mikroflóra —Zvýšený příjem – 3 měsíce před koncepcí (početím) — —velmi labilní - ztráty oxidací, konzervací, tepelnou úpravou, vyluhováním — — — —Foláty —DFE = dietary folate equivalents (ug) - folátový ekvivalent —- pro syntetický folát v doplňcích stravy, fortifikovaných potravinách —ug syntetického folátu x 1,7 = ug DFE = 0,6 ug kyseliny listové —pro přirozeně se vyskytující foláty —1 ug folátu = 1 ug DFE — indextěh.jpg Kyselina listová – vitamin B 9 —Nedostatek: •poruchy syntézy bílkovin •porucha rychle se dělících •porucha krvetvorné tkáně • • • •makrocytární anémie (může maskovat nedostatekB12) •! vývoj plodu ( zpomalení růstu, aborty, vývojové poruchy - spina bifida, anencefalie) •léky - antiepileptika, sulfonamidy, cytostatika, aspirin, alkohol – ovlivňují hladinu kyseliny listové — Spina-bifida.jpg Kyselina listová – vitamin B 9 —Zajímavé – u žen s podnormální hladinou kyseliny listové je 5x větší šance dostat karcinom dělohy než u žen s normální hladinou (ovlivnění syntézy DNA) — —Velké dávky v těhotenství – metylace DNA u plodu?!? (u doplňků stravy) 003025_05_010015.jpg.png Vitamin B12 - kobalamin —Obsahuje vázaný kobalt —Tvrzení: — - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu - přispívá k normální činnosti nervové soustavy - přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu - přispívá k normální psychické činnosti - přispívá k normální tvorbě červených krvinek - přispívá k normální funkci imunitního systému - přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání - se podílí na procesu dělení buněk — —Intrinsic factor – glykoprotein buněk žaludeční sliznice –absorbován v terminálním ileu —Tvorba v tlustém střevě – mikroflóra - ale nevstřebává se — Vitamin B12 - kobalamin —DDD: DACH - 3 ug, vyhláška - 2,5 ug —Důležité zdroje: pouze v živočišných potravinách: maso, játra, vnitřnosti, ryby, mléko, vejce — — — — —Nedostatek: makrocytární anémie, polyneuropatie, zvýšení homocysteinu, těžká malnutrice, neplodnost, poruchy absorpce – omezení absorpční plochy — images12.jpg Vitamin C – kyselina askorbová —Kyselina L-askorbová —Vitaminem pro člověka, primáty a morče — ® chybění enzymu (gulonolakton oxidázy) pro tvorbu vitaminu C z glukózy (mutace před miliony lety) — —Tvrzení — - přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm - přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév - přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí - přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci chrupavek - přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci dásní - přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kůže - přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci zubů - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu - přispívá k normální činnosti nervové soustavy - přispívá k normální psychické činnosti - přispívá k normální funkci imunitního systému - přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem - přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání - přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E - zvyšuje vstřebávání železa — — — index.jpg Vitamin C – kyselina askorbová —Zdroje: paprika červená, petrželová nať, rybíz červený, brokolice, křen, paprika zelená, kapusta růžičková, kiwi, květák —Zelí – kysané zelí – sterilované zelí —Živočišné zdroje – játra —Kyselá chuť, málo odolný proti teplu a oxidaci ® snížený obsah v tepelně upravených pokrmech, za přístupu vzduchu, při kontaktu s kovy — — Vitamin C – kyselina askorbová —Seřaďte sestupně podle obsahu vit.C na 100g potraviny: —Zelí červené —Květák —Kiwi —Citron —Jablko —Pomeranč —Paprika červená —Zelí bílé —Jahody — vitamin-c.jpg Vitamin C – kyselina askorbová —Paprika červená 191 mg —Rybíz černý 166 mg —Kiwi 92,7 mg —Květák 76,8 mg —Jahody 66,6 mg —Zelí červené 52 mg —Pomeranč 50,7 mg —Citron 49 mg —Zelí bílé 44 mg —Jablka 9,3 mg index-C.jpg Vitamin C – kyselina askorbová —DDD: DACH – 100 mg —dle vyhlášky 80 mg —Biochemie - Ledvina – 60 mg —Dietní systém dieta č. 3 – 90 mg — —Potřeba vit C relativně vyšší u dětí do 1 roku, v období růstu, v těhotenství, laktaci ve stáří a při intenzivním sportovním tréninku — —Zajímavé: komunity v Andách v Himalájích s konzumací pod 10mg na den - bez příznaků deficitu — imagesc.jpg Vitamin C – kyselina askorbová —Nedostatek: skorbut – kurděje – avitaminóza — -nemoc námořníků — --nedostatečná hydroxylace prolinu – kolagen —postižení funkce imunologických, obranných systémů , krvácení dásní — Vitamin C – kyselina askorbová - nepotvrzené —Vliv na cholesterol – snížení cholesterolu a stařeckého šedého zákalu —Sporný vliv velkých dávek vit. C na vznik zhoubných nádorů — ® zábrana vazby karcinogenních látek na DNA — !!!!není lékem na již probíhající nádorové onemocnění — (tvrdil Linus Pauling) —Vliv na mozkovou kůru – deficit vit.C pokles výkonnosti a snížení IQ — Vitamin C – kyselina askorbová —Hypervitaminóza neexistuje – ale!!! — —prooxidační - Fe3+ na Fe2+ - vytvoření volného radikálu • OH —vysoké dávky - podráždění žaludku a zažívacího traktu —po vysazení déletrvajícího zvýšeného příjmu vitaminu C může dojít k paradoxní hypovitaminóze (i u těhotných) —vysoké dávky vitaminu C mohou interferovat s podáváním některých léků —vysoké dávky askorbátu také interferují s řadou běžných klinicko-biochemických vyšetření Doplňovačka - kontrola SPIR_kontrola1.jpg — —Děkuji za pozornost — thumbs-up-smiley-face.jpg Zdroje —Biochemie pro studující medicíny – Ledvina —Prezentace – Úvod do výživy —Nutridatabaze.cz —Vyhláška č. 450/2004 Sb. —Vyhláška č. 225/2008 Sb. —Foodnet.cz - legislativa —Referenční hodnoty příjmu živin v ČR —