LÉČEBNA VYZIVA PRI ONEMOCNĚNI TENKÉHO A TLUSTÉHO STŘEVA Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková 29.10.2015 ANATOMIE A FYZIOLOGIE Žlučový kanál Duodenum (dvanáctnik) Vzcitupný trakčník tlcocackalnl /.áhyb Úiti apendixu Tenké střevo d Duodenum D Jejunum d Ileum Ileocaekální chlopeň Tlusté střevo ° Slepé střevo ° Vzestupný tračník Příčný tračník ° Sestupný tračník ° Rektum Anus Konečník ANATOMIE A FYZIOLOGIE l) TENKÉ STŘEVO Funkce: trávení a vstřebávání živin Délka 4-7 m, šířka 3-3,5 cm, vnitřní plocha asi 250 m2 Stavba střevní stěny Slizniční vrstva KyMt* K*c*> » pMMn um MMAo iiIvh. fi (KKriáH polím <^£4Ky. 'iid^vA MiyQAMO ddti Poskládána do řas, tvoří klky, na povrchu pokryta enterocyty, které mají na povrchu kartáčový lem tvořený mikrolaky (výběžky buněk) —; -1 1*W V. V / 1 , v další zvětšení povrchu střeva Podslizniční vrstva - cévní a nervové pleteně Svalová vrstva - cirkulární - vnitřní, longitudinální - vnější Serózní blána ANATOMIE A FYZIOLOGIE 3 části Duodenum (12 palců -> 25-30 cm) ° vývod pankreatu a žlučníku, řídí sekreci a vyprazdňování žaludku Jejunum (3/5 délky) Ileum (2/5) - vstřebávání žlučových kyselin a vitaminu B12 Střevní motilita Regulována nervově a humorálně Nervové řízení ° Sympatikus (zpomalení) a parasympatikus (zrychlení) n Reflexy Humorální ° Motilitu zvyšuje substance P, bombezin a neurotenzin n Motilitu snižuje somatostatin, GIP (gastrointestinální inhibiční peptid) ANATOMIE A FYZIOLOGIE Střevní sekrece Střevní stava Tvoří se v epiteliálních buňkách Lieberkúhnových krypt Mírně alkalické pH (7,5-8) ° Množství 1,5-21 Rychle se reabsorbuje v klcích (porucha reabsorpce —► masivní ztráta tekutin a iontů průj movitou stolicí) ° Rozpouštědlo pro vstřebávané živiny Hlen ° Brunnerovy žlázky lokalizované hlavně v duodenu ° Ochrana sliznice Střevní (trávicí) enzymy ° Disacharidázy (dokončující štěpení cukrů) ° Peptidázy ° Lipáza ANATOMIE A FYZIOLOGIE 2) ILEOCAEKÁLNÍ CHLOPEŇ -> Bauhinská Přirozené spojení tenkého a tlustého střeva Brání překotnému vyprazdňování tenkého střeva Brání zpětnému pohybu tráveniny • Zabraňuje přerůstání bakterií z tlustého do tenkého střeva ANATOMIE A FYZIOLOGIE 3) TLUSTÉ STŘEVO Funkce: vstřebávání vody a iontů skladování zbytků tráveniny tvorba a vylučování formované stolice (defekace) tvorba vitaminů Délka 1,3-1,4 m, průměr 5-7 cm transversecolon v Right colk- Jg^ (splenic) Části tlustého střeva EST DESCENDING COLON Slepé střevo (caecum) ?oÍonding ~~" JS Mi^™""* v pravé jámě kyčelní, nejširší část Mesoappcndix -7 Epiploic TT r , v ri r \ Ileum / / appendages d Vzestupný tracnik (colon ascendens) \ Příčný tračník (colon transversum) j**^—^Ě^\ \V ^ ° Sestupný tračník (colon descendens) | ^ D Sígmoideum vermiform appendix ^^ctum d Rektum (konečník) Haustra SIGMOID COLON analcanal anus Anterior view of large intestine showing major regions d Anus (řitní otvor) r^^c^-~~-''*~,w ANATOMIE A FYZIOLOGIE Stavba střevní stěny Sliznice - nemá klky, produkuje vazký hlen Podslizniční vrstva - obsahuje cévní a nervovou pleteň, četné lymfatické uzlíky Svalová vrstva (taenie, haustra) ° Serózní blána Střevní mikroflóra Fermentace rostlinné vlákniny ° Vznik vitaminů - K, B12 - nevyužitelné ONEMOCNĚNÍ Malabsorpční syndrom • Nespecifické střevní záněty a Crohnova choroba n Ulcerózní kolitida Dráždivý tračník Průjmovitá onemocnění Divertikulóza, divertikulitida Nádorová onemocnění MALABSORPČNÍ SYNDROM • není samostatná choroba • jde o klinický pojem označující soubor příznaků vyskytujících se u řady onemocnění, vedoucích ve svém průběhu k poruše některých funkcí trávicí trubice, především tenkého střeva • stavy, při nichž dochází k narušení vstřebávání a v širším pojetí i k narušení trávení MALABSORPČNÍ SYNDROM Primární - příčina je v samotné střevní sliznici ° Celiakie ° Tropická sprue a Selektivní malabsorpce (deficit disacharidáz - laktózová intolerance) Sekundární - ostatní stavy s příznaky malabsorpce Redukce resorpční plochy (syndrom krátkého střeva) Syndrom slepé kličky Systémová onemocnění (Sklerodermie, amyloidóza) Postradiační enteritida Exsudativní gastroenteropatie d Zánětlivá onemocnění - CN, UC Nádorová onemocnění Endokrinní choroby (onemocnění SŽ, nadledvinek, DM) Porucha intraluminálního trávení (onemocnění slinivky břišní - zánět, nádor, cystická fibróza), hepatobiliární onemocnění (obštrukční ikterus, cirhóza) KLINICKY OBRAZ Nejčastěji přítomny tři příznaky • Celková slabost • Hubnutí • Steatorea (objemné průjmovité stolice, mastného vzhledu, výrazně zapáchající, se zbytky nestrávené potravy, přicházející během dne i v noci (na rozdíl od funkčních průjmů) • Dyspeptické obtíže d Nadýmání, flatulence (zvýšený odchod střevních plynů) • Známky nedostatečného vstřebávání vitaminů a minerálních látek D osteoporóza, anémie, krvácivé projevy • Extraintestinální obtíže Anémie, osteoporóza • Objektivní nález závisí na rozsahu a tíži střevního postižení ° Celkové projevy malnutrice - astenie, hypotrofie svalstva d Patrné známky anémie, hypoproteinemie (otoky), kožní a slizniční změny (suchá kůže, měkké lomivé nehty, stomatitida, konjunktivitida) MALABSORPČNI SYNDROM - léčba 1. Řešit vyvolávající příčinu!!! 2. Základní principy: n Dietní režim - strava kaloricky hodnotná, s dostatkem vitaminů, minerálních látek, stopových prvků, bílkovin a snadno stravitelných tuků (MCT), zabránit dalšímu hubnutí n Substituce vitaminů a minerálních látek n Indikace zavedení EV / PV (u pacientů s těžkými poruchami výživy, akutním průběhem či komplikacemi) CELIAKIE ...primárni MS • Celoživotní autoimunitní onemocnění charakterizované trvalou intolerancí lepku • Patologické změny střevní sliznice v důsledku abnormální imunitní reakce na lepek (frakce a-gliadinu nebo dalších prolaminů přítomných v pšenici, ovsu, ječmeni, žitu), vznik protilátek jj* zánětlivý proces $ destrukce enterocytů n Atrofie klků, hypertrofie krypt, Ť střevní propustnosti, navození protilátkové odpovědi proti dalším antigenům potravy • Dochází k malabsorpci v důsledku zánětlivých změn sliznice tenkého střeva • Výskyt v kterémkoliv věku Střevní sliznice u zdravého jedince x u jedince postiženého celiakií KLINICKÝ OBRAZ Klasická forma Projevy u dětí ° Neprospívání, poruchy růstu, nadmuté bříško, průjmy Projevy u dospělých Steatorea, křečovité bolesti břicha, úbytek hmotnosti, choroba se může projevovat průjmy nebo naopak zácpou, netypickými bolestmi břicha, nemožností přibrat na váze, nebo může být bez příznaků Atypická forma ° Např. metabolická osteopenie, nejasná anémie, váhový úbytek, únavový syndrom, alopecie, neplodnost, aftózní stomatitida atd._ Duhringova herpetiformní dermatitída Kožní forma - puchýřkaté postižení LÉČBA CELIAKIE Celoživotní striktní dodržování bezlepkové diety! Pacienti v celiakální krizi (nejtěžší forma celiakie, projevující se těžkými průjmy, rozvratem minerálového hospodářství a ABR, dehydratací) ° nutná léčba rozvratu vnitřního prostředí na JIP d intenzivní metabolická péče ° rehydratace 111111111111 ° v další fázi postupný přechod na enterální výživu a nakonec na bezlepkovou dietu BEZLEPKOVA DIETA Vyloučení pšenice, ječmene, žita, tritikale, ovsa, a veškerých výrobků z nich připravených ze stravy ° Mouka, pečivo, knedlíky, těstoviny, vločky, miisli, kroupy, krupky, kuskus, bulgur, spalda, graham, obilné klíčky ° Seitan, klaso, Robi ° Kávoviny,melta, Malcao, Bicava - pokud nejsou vyrobeny z čekanky, obsahuji sladové výtažky Pokrmy, které mohou obsahovat lepek (nejsou-li označeny jako vhodné pro bezlepkovou dietu) ° Pokrmy obalované ve strouhance, těstíčku ° Polévky se zavářkou jjjjjjjjjjiije Suchary ° Dietní párky a salámy ° Sušenky, oplatky, zmrzlina, nanuky, různé cukrovinky - čokolády s náplní, plněné bonbony, karamely, fondán, furé, sojové suky ° Majonézy, tatarské omáčky, kečup, sójové omáčky (s výjimkou Tamari) a Ovocné přesnídávky ° Zeleninové pomazánky, hotová zeleninová jídla (zmrazená nebo sterilovaná) BEZLEPKOVA DIETA Základ bezlepkové diety tvoří tyto plodiny a výrobky z nich vyrobené brambory kukuřice rýže pohanka sója a další luštěniny d ovoce, zelenina a semena □ Další bezlepkové potraviny ° výrobky z amarantu a quinoy TROPICKÁ SPRUE ...primární MS Klinické známky malabsorpce u osob, které po určitou dobu pobývaly v tropech (Karibik, JV Asie, Indie) Patogeneze není zcela jasná, příčina zřejmě multifaktoriální - infekce, deficit vitaminů, potravinové toxiny, klimatická zatez KO: průjem, hubnutí, únava, různý stupeň makrocytární anémie, hypoproteinemie, nízká hladina sérového železa Biopsie střevní sliznice prokáže atrofii a zánětlivý infiltrát (ale v menší míře než u celiakie) Léčba: substituce vit. B12, kyseliny listové, železa a dalších m.l. dle potřeby + širokospektrá antibiotika + odchod z rizikových oblastí LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE » Nesnášenlivost mléčného cukru - laktózy. Někdy nesprávně zaměňována za alergii na bílkovinu kravského mléka. Příčinou je nedostatečná nebo žádná tvorba enzymu laktázy ve sliznici tenkého střeva. Druh mléka Obsah laktózy v % hmotnosti Kravské 4,8 Kozí 4,4 Lidské 7,2 Ovčí 5,1 Typy laktózové intolerance: vrozená - velmi ojedinělý výskyt ° získaná primární - nej častější, fyziologický pokles tvorby enzymu získaná sekundární - souvisí s poškozením střevní sliznice např. zánětlivým onemocněním, po chirurgickém zákroku, obvykle přechodná OSUD LAKTÓZY VE STŘEVĚ Dochází k nedostatečnému trávení a vstřebávání laktózy v tenkém střevě • Laktóza se dostává v nezměněné podobě až do tlustého střeva. V tenkém střevě nerozštěpená laktóza přitahuje vodu z krevní plazmy do střeva, dochází ke zvětšování obsahu střeva, trávenina v tenkém střevě pak rychle postupuje do střeva tlustého. V tlustém střevě dochází k rozkládání laktózy některými druhy bakterií - zdroj energie. Při štěpení bakteriálními enzymy dochází ve střevě k tvorbě různých produktů (např. mastných kyselin, metanu, oxidu uhličitého apod.), z nichž některé způsobují rozmanité zdravotní obtíže. Dochází k navýšení obsahu tlustého střeva, zvyšuje se tlak na jeho stěnu a to může vést až k vodnatému průjmu. OSUD LAKTÓZY VE STŘEVĚ Symptomy intoferanca laktózy B KLINICKÝ OBRAZ Výskyt a tíže příznaků je velice individuální. Závisí na: množství zkonzumované laktózy citlivosti jedince složení mikroflóry v tlustém střevě Průjmy Plynatost Subjektivní obtíže - pocity plnosti, škroukání, přelévání střevního obsahu, střevní křeče Nevolnost, zvracení Příznaky se objevují obvykle v časovém odstupu půl až dvě hodiny po konzumaci laktózy. LECBA DIETNÍ OPATŘENÍ • Závisí na míře toleranci laktózy • Většina osob s laktózovou intolerancí snáší různě malá množství laktózy bez objevení se zdravotních obtíží, vyskytují se však také velice citliví jedinci mající obtíže i po nepatrném množství laktózy. • Jedná se o úplnou nebo částečnou eliminaci mléka, mléčných výrobků a ostatních potravin obsahujících laktózu. • Základním pravidlem je nekonzumovat velké dávky laktózy najednou, ale raději přijímat mléčné výrobky s nižším obsahem laktózy častěji během dne nebo je konzumovat v menších porcích. LECBA - dietní opatření Potravina Obsah laktózy Velikost Obsah laktózy (g/100 g) obvyklé porce v porci (g) Lidské mléko 7,2 A A £ 1 11 n 1 "> q IVIieKO IKidVSKe, KOZI, ovci j Jogurt 4,4 b,± 4,1 zdu mi 150 ml ±1,U — ±z,o 6,2 Kefír 3,8 200 ml 7,6 Tvaroh měkký 3,5 100 g 3,5 Cottage 2,2 100 g 2,2 Sýry (eidam, niva, hermelín) Smetana (30 % tuku) 0,4 -1,3 3,1 50 g 15 ml 0,2 - 0,7 0,5 CROHNOVA CHOROBA choroba dlaždlcovitá struktura J tukový obal IBD (Inflammatory Bowel Disease) trhlina zbytnělá stěna nespecifické zánětlivé onemocnění GITu neinfekčního původu, dosud ne zcela vyjasněné etiologie a patogeneze (faktory významné pro vznik IBD: faktory prostředí - infekce, kouření, výživa, škodliviny; změna imunitního systému, dědičnost, střevní flóra) chronický průběh • může postihnout kteroukoliv část trávicí trubice, nejčastěji oblast tenkého či tlustého střeva, hlavní místo výskytu terminálni ileum postižení střevní stěny v celé šíři, tendence ke tvorbě pištěli a abscesů typicky střídání segmentů zdravé a nemocné tkáně • úsek střeva je nápadný zúžením a není schopen plnit svoji funkci celoživotní onemocnění typické střídáním relapsů a remisí • Epidemiologie: incidence v ČR 1,6-2,0/100000 obyvatel/rok, ž:m 1:1, max. postižení se objevuje mezi 15.-30. rokem věku. Endoskopické vyšetření střeva postiženého CN KLINICKY OBRAZ CN podmíněn rozsahem, lokalizací a aktivitou onemocnění • bolesti břicha • průjmy (při postižení tlustého střeva), příměs krve ve stolici zřídka • nadýmání nechutenství • subfebrilie • úbytek hmotnosti • extraintestinální projevy (erythema nodosum, ekzém, bolesti a záněty kloubů, zánětlivá postižení oka, stomatitida) ULCERÓZNÍ KOLITIDA W IUWI V-/ A- I I I idiopatická proktokolitida kolitida zánět (vředy) pseudopolyp ztráta vyklenuti • nespecifické zánětlivé onemocnění tlustého střeva (typicky rektum) • postihuje pouze střevní sliznici • nález rozsáhlých ulcerací, sliznice je překrvená a zduřelá • šíří se kontinuálně od rekta na různě rozsáhlé oblasti tlustého střeva, které může být postiženo i v celém rozsahu periodický nárazový průběh, opakující se relapsy nejčastěji v jarních a podzimních měsících s nej vyšší incidencí v březnu a listopadu • Epidemiologie: incidence v ČR 6,8-8,0/100000 obyvatel/rok, m:ž (1,0:1,4), max. výskytu 20.-40. rok Kolonoskopické vyšetření střeva postiženého UC KLINICKÝ OBRAZ UC podmíněn rozsahem, lokalizací a aktivitou onemocnění tenezmy bolesti břicha průjmy s příměsí hlenu a krve u těžkého průběhu horečka extraintestinální projevy ° kožní, kloubní, oční, jaterní hubnutí , plicní, ledvinné průběh chronický kontinuální nebo chronický intermitentní (s remisemi a relapsy) Metabolické důsledky CN a UC malnutrice deficity vitaminů, minerálních látek a stopových prvků anémie poruchy metabolizmu kostí poruchy růstu a opoždění puberty u dětských pacientů TOXICKÉ MEGAKOLON ...KOMPLIKACE UCACN Výskyt při CN 3-5 96, UC 2-11 % Rozšíření tlustého střeva spojené se zvětšením jeho objemu, městnáním obsahu a paralýzou střevních svalů a nervu Reflexně je utlumena i peristaltika tenkého střeva a mizí funkční integrita střeva Zvyšuje se průnik bakteriálních toxinů, antigénu a bakterií přes stenu střevní a rozvíjí se toxemie a sepse • První stupeň možného rozvoje toxického megakolon je falminantní kolitida - prudký vzestup počtu defekací, masivní krvavé průjmy, tenezmy; horečka, tachykardie, schvácenost - nástup TM: pokles teploty, přechodné vymizení horeček, pokles počtu defekací, zmírněni bolesti břicha Léčba na JIP - konzervativní (léčiva) max. 48-72 hodin, chirurgická TPV LÉČBA CN A UC • symptomatická komplexní terapie léčba akutního stadia a léčba udržovací • konzervativní farmakoterapie ° aminosalicyláty ° glukokortikoidy imunosupresiva antibiotika ° inflamatorní mediátory a jejich antagonisté chirurgická terapie ° po selhání konzervativní léčby nutriční podpora umělou výživou ° enterální Dietní opatření při CN a UC Hlavní zásady v období relapsu • konzumace lehce stravitelných pokrmů v menších porcích 5-6X denně bezezbytková dieta - vyloučení potravin s obsahem nestravitelné vlákniny (v nemocnicích dieta č.5 s omezením zbytků) - při remisi není nutná • vyhýbat se nadýmavým potravinám • omezit používání dráždivých a pálivých koření • dostatečný příjem tekutin, příjem tekutin oddělit od příjmu stravy strava s vyšším obsahem bílkovin a sacharidů, Fe, Ca, vitaminů rozpustných ve vodě • vyhýbat se tučným potravinám • u CN z důvodu možné intolerance laktózy vynechat konzumaci mléka • v akutním stadiu možná umělá výživa Dietní opatření při CN a UC Nevhodné technologické úpravy smažení, uzení, grilování Nevhodné potraviny • Tuky - přepalované, sádlo, škvarky Maso a masné výrobky- tučné, smažené, uzené, nakládané, pikantní konzervy, uzeniny, slanina, vnitřnosti • Mléko - často nebývá tolerováno, plnotučné mléčné výrobky Celozrnné výrobky, čerstvé kynuté pečivo, koblihy Luštěniny Zelenina - syrová, nadýmavá, nakládaná Houby Ovoce - syrové, s tuhými slupkami a zrníčky Koření - pepř, pálivá paprika, chilli, tabasco, kari, hořčice, ocet Ořechy a semena Nevhodné nápoje Káva, alkohol, kolové nápoje, nápoje s CO2 Dietní opatření při CN a UC Vhodné technologické úpravy Šetřící úprava - vaření, vaření v páře, dušení, pečení Vhodné potraviny Maso - libové bez kůže - kuřecí, krůtí, králičí, telecí Pečivo - bílé netučné pečivo, piškot Příkrmy - vařené brambory, těstoviny, loupaná rýže, jemný knedlík, noky Mléčné výrobky - nízkotučné, zakysané - jogurty, jogurtová mléka, tvaroh, tvarohové sýry Zelenina a ovoce - zpracování do měkká, pyré, zeleninové a ovocné šťávy, ovocné kaše, rosoly Dietní opatření při CN a UC Klidové období • individuální rozdíly • nejsou nutní striktní omezení • každému pacientovi vyhovuje něco jiného a on sám si musí vytipovat potraviny, které může konzumovat bez rizika vzniku gastrointestinálních potíží jako je bolest břicha, nadýmání, průjmy • obecně konzumace pokrmů v menších porcích 5-6x denně • vhodné je vyhýbat se stravě tučné, nadýmavé • doporučuje se zařazení stravy s vyšším obsahem rozpustné vlákniny • nedoporučuje se konzumace ořechů a olejnatých semen SYNDROM DRÁŽDIVÉHO TRACNIKU • IBS - irritable bowel syndrome • Patří do skupiny funkčních poruch trávicího traktu • Četný výskyt v gastroenterologické praxi • Výskyt u žen 14-24 %, u mužů 5-19 % (ženy 2x častěji) • Z dalších diagnostických zvláštností je zde i současný výskyt psychiatrického onemocnění - udává se, že až v 50 % jej provázejí depresivní syndrom a úzkostné stavy. KLINICKY OBRAZ Charakteristickým příznakem jsou tzv. debakly (náhle vzniklé urgentní defekace) A) obtíže mohou být intermitentní, obvykle po fyzické, častěji při psychické zatezi B) velmi často josu potíže rytmické, téměř každodenní - projevují se jako frakcionované ranní defekace (v krátkých intervalech dochází k opakovanému vyprázdnění stolice, jejíž konzistence postupně řídne) nebo postprandiální defekace, naléhavé nucení na stolici po konzumaci jídla C) u některých pacientů obtíže trvalé, projevující se jako dolní dyspeptický syndrom - pocit plnosti, nadýmání, s flatulencí nebo bez, nepravidelná často řídká stolice Rozdělení na podskupiny dle predominantního typu vyprazdňování n obstipační typ n průj movitý typ n alternující nebo smíšený typ LÉČBA DRÁŽDIVÉHO TRAČNÍKU Individuální Úprava životosprávy Psychoterapie Farmakoterapie n Spasmolytika (uvolňující křeče) n antidiarhoika n antidepresiva n Prokinetika a laxativa Edukace pacienta Stravovací režim a dietní léčba Konzumace stravy v klidném nerušeném prostředí Pravidelný příjem malých porcí stravy Podávání vlákniny, s výjimkou pacientů, kterým vyvolává obtíže ° Výhodné u obstipační formy - zrychluje tranzit time ° Vazba žlučových solí, které mají vliv na kontraktilitu tračníku Vyloučení potravin, které vyvolávají dyskomfort pacienta ° Často jsou hůře tolerována více kořeněná jídla, mléko, zejména ve větším množství najednou, kvašené potraviny, pokrmy smažené a s větším obsahem tuku, nápoje s obsahem CO2 Výhodné je podávání probiotik a prebiotik k úpravě dysmikrobie Kontrola pitného režimu U průjmového typuje nutno zjistit, zda pacienti neužívají potraviny, které vyvolávají rychlou pasáž střevem nebo váží vodu (strava s příliš vysokým obsahem vlákniny, černá káva, sladidla s vyšším obsahem fruktózy nebo sorbitolu), kouření ZÁCPA Obtížné vyprazdňování tuhé stolice Snížená frekvence stolic (< 3 za týden) Subjektivní potíže Diagnostická kritéria (alespoň 2, pacient je musí pociťovat min. 3 měsíce v posledním roce, nejméně 25 % času): Námaha při defekaci (při více než 1 ze 4 defekací) Pocit nekompletního vyprázdnění po defekaci (při více než 1 ze 4 defekací) Tvrdá nebo bobkovitá konzistence stolice (při více než 1 ze 4 defekací) Stolice méně než 3krát týdně Nutnost manuální evakuace stolice (při více než 1 ze 4 defekací) Pro vznik zácpy je, až na výjimky (např. anatomické anomálie rekta), rozhodující obsah vody ve stolici. Jakmile poklesne obsah vody ve stolici pod 70 %, stává se stolice tuhou a její průchod trávicím traktem vázne • Komplikace: hemeroidy, divertikulóza ZÁCPA - rozdělení i. Primární - zácpa jako samostatná nemoc Akutní při změně prostředí, výživy, horečnatá onemocnění Chronická - návyková, habituální prostá (vzniká důsledkem dlouhodobého potlačování defekačního reflexu, je vratná) spastická (při poruše uvolnění pánevního dna) domnělá (lidé si psychicky navodí zácpu, pokud nemají denně stolici, stolice nemá správnou hustotu ani barvu apod., zbytečně užívají projímadla) Sekundární - příznak jiné nemoci či léčby Mechanické překážky pasáže Poruchy nervového zásobení střeva Poruchy látkové výměny, nedostatečná činnost štítné žlázy Deprese, stav po CMP Vedlejší účinky léčiv a toxické vlivy (antacida, anticholinergika, antiparkinsonika, antidepresiva, antiepileptika, cholestyramin, opiáty, morfium, kodein, preparáty železa, Sedativa, Spasmolytika), otravy olovem, arsenem LECBA ZÁCPY Komplexní (u některých pacientů včetně psychoterapie) • Úprava životosprávy n Rozbor a úprava denního režimu n Nácvik defekačního reflexu, nikdy nepotlačovat nucení na stolici n Stravovací režim a dietní léčba n Pitný režim n Pohybová aktivita T pohybovou aktivitu - chůze, běh, pravidelný pohyb • Fyzikální terapie n břišní masáže Farmakologická léčba - laxativa i. vytvářející objem stolice, 2. změkčující stolici, 3. osmotická, 4. salinická, 5. stimulační ° hlavně u akutní zácpy ° u chronické zácpy vysazení dráždivých laxativ ° laktulóza (osmotické laxativum) LECBA ZÁCPY - laktulóza Disacharid (galaktóza, fruktóza) ve vodě rozpustný V tenkém střevě se nevstřebává - beze změny prochází do tlustého střeva, kde je štěpena bakteriální flórou na MK s krátkým řetězcem, vodík, CO2 a metan ° Stimulace střeva ke zvýšené peristaltice ° Udržení obsahu vody ve střevním lumen ° Snížení pH střevního obsahu ° Zvýšení objemu střevního obsahu ° Rozmnožení bakteriální mikroflóry Účinek nastupuje do 24-48 hodin Ml mi 'CA DIETNÍ OPATŘENÍ Prosta zácpa • Pravidelná konzumace stravy v klidném nerušeném prostředí Dostatečný příjem vlákniny ve stravě n Celozrnné výrobky, ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a semena Konzumace potravin s přirozeným projímavým účinkem n Sušené ovoce - sušené ovoce: švestky, meruňky, datle, fíky; hrušky, zakysané mléčné výrobky, ořechy, luštěniny, želatina, káva • Zakysané mléčné výrobky Vhodné je využití probiotik a prebiotik Dostatečný příjem tekutin • Šaratica, Zaječická hořká Psyllium - čištěné obaly semen rostliny Plantago ovata - indický jitrocel (tekutiny!!!) ^■■Prfl DIETNÍ OPATŘENÍ ZT: Sušené švestky kultivarů „švestky domácí" (Prunus domestica L.) Sušené švestky přispívají k normální činnosti střev • Tvrzení smí být použito pouze u potravin, které poskytují přívod 100 g sušených švestek denně. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 100 g sušených švestek denně. 9,3 g vlákniny / 100 g (dle Nutridatabaze) VÝBĚR POTRAVIN Vhodné potraviny Celozrnné výrobky - otruby, ovesné vločky, výrobky z celozrnné mouky, graham, bulgur Ovoce se slupkou - jablka, hrušky, třešně, švestky, meruňky, broskve, sušené ovoce, kompoty, ovocné rosoly Zelenina - syrová i vařená Obalová vrstva - otruba Mléko - individuálně . umu* b Klíček Endosperr • Mhéh Aminy 3 Nevhodné potraviny Bílé pečivo a výrobky z bílé mouky Potraviny zpomalující střevní činnost - kakao, čokoláda, vločkové a rýžové odvary, borůvky, pudinky, kaše, paštiky VÝBĚR POTRAVIN A NÁPOJŮ Vhodné nápoje Voda, ovocné a bylinné čaje, minerální vody se středním obsahem minerálních látek, ředěné ovocné džusy Mléko dle individuální snášenlivosti Nevhodné nápoje Slazené limonády Silný černý čaj, kakao, čokoláda VÝBĚR POTRAVIN A NÁPOJŮ Rozdělení potravin podle jejich působení na tlusté střevo (Kohout, 2005) Skupinv potravin Pííkladv Potrávili v dobře stravitelné L" s lúíUylú zbvtkem Libové maso, drůbež, ryby, ryže, potraviny z bílé mouky, bílé pečivo a chléb Potraviuv s maKm L" L" zbytkem, které podumiji peii^t-iltiku chemicky Cukr, med, sirup, sladkosti, tuk a tučné pokrmy, nápoje sycené oxidem uhliatynL pivo, kyselé mléko, smetana, jogurt, káva Potí a vin v dobře stravitelné s vetsirn zbvtkem Zelenina (hlávkový salát, vařená lisovaná zelenina), ovoce (jahody, banány), kompoty a zavařeniny, obilniny (ovesné vločky a krupky), brambory Potí íiiiuv r2 velkvtn zbvtkem, drá zdivé Syrová a vařená zelenina, ovoce houby: otruby Potraviny zpomalující str&™i průchod Obilninové (rýžové, kukuřičné) slizy, černý čaj, čokoláda, kakao, borůvky Potrpím ry i ňznviii ■ účinkem Mléko a mléčné výrobky PRŮJMOVÁ ONEMOCNĚNI Průjem je časté (více než 3krát denně) vyprazdňování řídké stolice a Akutní - trvá obvykle 2-3 dny, za horní hranici jsou počítány nejčastěji 2 (- 4) týdny a Chronický - přesahuje svým trváním 4 týdny • Patří mezi nej častější infekční onemocnění u nás • Nejzávažnější komplikací je dehydratace s následnými stavy, renálním a multiorgánovým selháváním Ohrožené skupiny - děti a senioři PRŮJMOVÁ ONEMOCNĚNÍ - léčba Rehydratace - dostatečný příjem tekutin - u dospělých 3-41 denně n Slazený čaj, nesycené minerální vody a Perorální rehydratační roztoky, iontové nápoje n Polévky a Po malých dávkách Šetřící strava s omezením tuků Farmakoterapie - adsorbencia (černé uhlí, Smecta), ATB, dezinficiencia, antimotylika Probiotika PRŮJMOVÁ ONEMOCNĚNÍ - léčba Strava první dny při průjmu 1. Den - čaj, suchary, čaj možno mírně přisladit 2. Den - totéž jako i. den s možností přidat: - mrkvový vývar (možno zahustit rýží), rýžová polévka (rýži rozvařit, možno přidat mrkev, osolit) - jemně strouhaná jablka, banán - dietní dětské piškoty 3. Den - totéž jako 2. den a navíc: - nemastná rýže, bílé pečivo (rohlík, houska) - nemastná dušená mrkev nemastná bramborová kaše rozšlehaná s vodou místo mléka 4. Den - ke stávajícímu možno přidat: - libové maso - těstoviny, rajskou omáčku dietní (bez tuku) - jogurt DIVERTIKULITIDA Obstructed diverticula opening onemocnění střeva, při kterém dochází k zanícení střevních výchlipek - divertiklů • nemoc hromadného výskytu Divertikly Divertikly • vznikají působením zvýšeného intraluminálního tlaku na střevní stěnu mohou vzniknout kdekoliv v průběhu tlustého střeva nejvíce náchylná jsou často namáhaná a oslabená místa - sestupný tračník a esovitá klička postihují 1/3 lidí >50 let ve vyspělých zemích přítomnost divertiklů je obvykle bez příznaků Příčina: nízký obsah vlákniny DIVERTIKULITIDA Divertikulóza se nemusí příliš projevovat - častá zácpa klinickými projevy divertikulitidy jsou horečka, výrazné křečovité bolesti břicha, průjem nebo zvracení Léčba Konzervativní ° Klid na lůžku ° Dostatečný příjem tekutin ° Dietní omezení nebo úplný zákaz příjmu potravy ° Podávání ATB, spasmolytik Chirurgická - odstranění divertiků Dietní opatření při divertikulitidě Akutní stadium Buď úplný zákaz příjmu potravy nebo dieta s omezením zbytků v šetřící úpravě Po překonání akutního stadia -> prevence zácpy Pravidelný stravovací režim Strava bohatá na vlákninu (30-35 g/denně) d Dostatek zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků, luštěnin Dostatečný příjem tekutin Zvětšení objemu stolice snáze spouští defekační reflex a zkracuje transit time «=> snadnější vyprazdňování Divertikulitida - kazuistika Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně stravy při divertikulitidě, kterou má v současné době moje maminka. Protože věděla, že má divertikulózu, snažila se jíst např. ovesné vločky, otruby apod., přesto se zánět vytvořil. Lékař jí tedy doporučil tekutou stravu (jedla tedy především jogurty) a břicho ji méně bolelo, akorát měla problémy se zácpou. Po týdnu ji lékař doporučil přísnou dietu, kterou se snažila asi týden dodržovat (jedla jogurty a kousek rohlíku), ale kvůli zácpě zkusila jíst znovu otruby, omezeně kompoty, brambory a rýži. Zácpa tedy ustala, ale znovu se objevilo pobolívání břicha. Chci se zeptat, jakou dietu byste doporučila? Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeji krásný den! Na zopakovaní: Dieta s omezením zbytků (Dieta č. 5) Složení: 90 g B, 70 g T, 360 g S, 60 mg vit. C, 10 200 kJ (dle FN Brno) Indikace: Chronické onemocnění střev - akutní stadium CN, UC Sy dráždivého tračníku Chronická enteritida, kolitida, průjmy, funkční průjmy Hlavní znaky Plnohodnotná Šetření trávicího traktu, hlavně po stránce chemické a mechanické Velmi omezený přísun ovoce a zeleniny (vit. C - sníženo) dieta má II. večeři B charakteru (nahrazení zvýšených ztrát B průjmy) Omezujeme podávání mléka - individuální snášenlivost Potraviny obsahující vlákninu musí být lisované, strouhané, mixované Vhodná úprava - vaření, dušení, pečení ve vodní lázni Výběr potravin Maso - telecí, mladé odblanené hovězí, vepřové pouze z kýty, kuře, drůbeží maso, králík, ryby, libová šunka, drůbeží párky, vnitřnosti - pouze játra Mléko a mléčné výrobky - mléko se nepodává jako samostatný nápoj, vhodné jsou nízkotučné, zakysané mléčné výrobky, nízkotučné tvarohové sýry a krémy Vejce - mohou se podávat i jako samostatný pokrm, v lehce stravitelné úpravě Droždí - do polévek, pomazánek (nasucho opražené) Pečivo - pouze bílé, netučné, ne zcela čerstvé -housky, rohlíky, veka, bílý toustový chléb, netučná vánočka, mazanec nebo starší chléb Příkrmy - brambory (buď ve formě rýže nebo kaše, šťouchané), loupaná rýže, těstoviny, krupicové noky, jemný knedlík, tvarohový knedlík Zelenina - vařená a lisovaná mrkev, ze syrové pouze šťáva např. do hotové polévky, rajčatová šťáva, protlak, špenát, malé množství lisované dýně (obsah pektinu), vývar z petržele, celeru, podle stavu pacienta mladé listy z hlávkového salátu Výběr potravin Ovoce - jablka (oloupaná, zbavená jádřinců, velmi jemně nastrouhaná), banán, pyré - jablečné, broskvové, meruňkové, kompoty, ředěné ovocné šťávy ovocné kysely Koření - petrželka velmi jemně sekaná, pažitka malé množství, kopr, mletý kmín nebo vývar z kmínu, citrónová šťáva Nápoje - ovocné, bylinkové, černé čaje, ředěné ovocné šťávy, kysané mléčné nápoje, podle snášenlivosti mléka - bílá káva, ředěné kakao Moučníky - nedoporučují se sladké pokrmy jako hlavní pokrm, listové a linecké těsto Výběr potravin Nevhodné technologické úpravy smažení, uzení, grilování Nevhodné potraviny • Tuky - přepalované, sádlo, škvarky • Maso a masné výrobky- tučné, smažené, uzené, nakládané, pikantní konzervy, uzeniny, slanina, vnitřnosti, salámy obzvlášť trvanlivé • Mléko - často nebývá tolerováno, plnotučné mléčné výrobky • Celozrnné výrobky, čerstvé kynuté pečivo, koblihy, buchty, kynuté knedlíky • Luštěniny • Zelenina - syrová, nadýmavá, nakládaná • Houby • Ovoce - syrové, s tuhými slupkami a zrníčky • Koření - pepř, pálivá paprika, chilli, tabasco, kari, hořčice, ocet • Ořechy a semena Nevhodné nápoje Káva, alkohol, kolové nápoje, nápoje s CO2 Děkuji za pozornost, přeji pěkný zbytek dne «■ ■ ■ «P ™" » » — • ■™> » v ▼ » ^» v » w —_£