VÝŽIVA TĚHOTNÝCH A KOJÍCÍCH ŽEN Mgr. Martina Nevrlá Struktura přednášky □ Výživa před početím □ Význam výživy v těhotenství □ Doporučení týkající se těhotných žen □ Význam výživy při kojení □ Doporučení týkající se kojících žen Výživa před početím Může negativně či pozitivně ovlivnit samotné početí Zdravotní stav Zásoby některých složek potravy v těle Ovlivnění plodu POZITIVNĚ/NEGATIVNĚ Důležité i stravovací návyky otce Vhodná úprava jídelníčku-později příliš velká změna/stres Rodiče-vzor pro dítě Výživový stav budoucí matky Nadváha a obezita Rizika pro matku: gestační diabetes, těhotenská hypertenze, preeklamsie, zhoršení obezity matky Rizika pro plod: makrosomie plodu, rizjko obezity u potomka, kryptorcnizmus u mužských potomků, defekt neurální trubice Poclvýživa/malnutrice Rizika pro matku: vyplnění nutričních zásob matky, anémie matKy-mortalita v rozvojových zemích, osteoporóza Rizika pro plod: spontánní potraty, predčasné porody, malformace, mentální retardace, nízká porodní hmotnost, metabolické choroby v dospělost i,nedostatek nutričních zásob plodu Výživa před početím Na co se zaměřit: Optimální tělesná hmotnost Polynenasycené mastné kyseliny EPA,ĎHA (nervová soustava dítěte se začíná utvářet už kolem 3.týdne těhotenství) Jod (nedostatek na počátku těhotenství-závažné poruchy vývoje plodu) nedostatek: nižší porodní hmotnost, Špatné prospívání, postižení mozku dítěte Železo (strava bohatá na železo) - určující jsou zásoby před početím ZDROJE: červené maso, listová zelenina, špenát Kyselina listová (600 ug/den) Nervová trubice dítěte se uzavírá mezi 22.-28.dnem těhotenství - již 3 měsíce před početím a v prvním trimestru 400 ug v doplňcích stravy a běžná strava !!!! kuřačky, HAK, špatná výživa,alkohoI !!!!!! ZDROJE: listová zelenina, košťálová zelenina, ořechy, luštěniny, pšeničné klíčky, obiloviny, kvasnice, vnitřnosti Výživa před početím Výživová doporučeni ve formě potravinové pyramidy Každodenní ;tava má oteabovtf vfcdmy hUvn p ctravínové stoupny v urálem pomeru. v\}adreneni graficky pyramdou numtndcy dcporurenym počtem porá Mléko, mlecne výrobky 2- Tuky. cukr tul pou:# " stndmt ň Zdtnna 3 -5 porci Obilniny, cestoviny ry:«. peavo 3 • 6 porci Ryby, drubt:. maso. vtjce. luštěniny 1 -2 porco Sul. luky. cukry Mmpam-aarfted kát(10d ^^^^^^^ Sul. tuky. cukry: 0-2 porc« Matka mMnt výrobky: 2-3 porco Ryby. mato. drubeL vejce. luiUniny: 1-2 porco Z*tonna: 3-5 porci Ovoce: 2-4 porce Obiloviny, ryte. teetovtny. peCIvo: 3-0 porci MUko. mlet ne výrobky Jedna porco - 1 sklenic* mléka (250 mít. 1 kelímek jogurtu i2O0mfi, syr (55 g) Ryby. maso. diůbei. vejce, luštěniny Jedna porce • 125 g drůbežího, rybího l\ Jiného masa, 2 vařené bílky nebo miska sojových bobů. porce sójového masa BatMÉM Jádru porce - velká paprika mrkev či 2 rajčata, meká čínského zeli ci salátu, pul tátu- m ú sklenice neředěné tefmno* Mávy Ovoce Jedna porce - 1 jatec, pomeranč ä banán (i oo gi. maka jahod, rybízu či borůvek, sklence neředěné ovocne itavy Obiloviny. ryze. tOetoviny. pečivo Jedna porce -i krajíc chleba (00 cj), i rohlík ü houska, i nitka ovocných vloček nebo musí. 1 kopeček vařené ryte či vařených těstovin (125 g) Význam výživy v těhotenství V tomto období se mění potřeby organismu Změny metabolismu Zmeny v jídelníc ku Hormonální a metabolické změny □ Lidský placentami laktogen □ Prolaktin □ Choriogonadotropin aj. □ Ovlivnění hladin všech základních živin B,S,T. Změny v těhotenství V prvním trimestru-se zvyšuje hladina insulinu (anabolická fáze)—> tvorba tukových zásob Nárůst lipidů v plazmě (CH, TAG, fosfolipidy, volné MK, lipoproteiny)- tvoří se nové buňky, VMK a TÄ6-zdroje energie, Lipoproteiny-transportují tuk v krvi Zvyšuje se bazálni metabolismus Těhotenství je potenciálně diabetogenní, druhý a třetí trimestr -rozvoj insulinové rezistence —>—> gestaČ ní diabetes mellitus Změny GIT -Progesteron-ochabování hladkého svalstva GIT, ovlivňuje: Porucha vyprazdňování střeva Rozvoj zácpy Pyróza Nevolnost, zvracení (Jr\CG?) Přírůstek hmotnosti v těhotenství Průměrný přírůstek hmotnosti v gramech-čím je způsoben Průměrný přírůstek hmotnosti v gramech Placenta 650 Plodová voda 800 Plod 3200 Děloha 1000 Prsy 500 Objem krve 1500 Tuk 3300 Celkem 10950 Přírůstek hmotnosti v těhotenství Hodnota BMI pře otěhotněním (kg/m2) Doporučený přírůstek hmotnosti (kg) Podváha pod 19,5 Optimální hmotnost 19,5-24,9 11,5-16 Obezita nad 30 7,5 Potřeba živin v těhotenství 6-druhý a třetí trimestr těhotenství navýšení energetického příjmu o 200-300 kcal = 830-1250 Kj/den (dle ĎACH až 500 Kj/den-třetí trimestr) Bílkovi ľiy- vytváření nových buněk placenty, plodu, prsou. 15 % E příjmu, 0,8g/kg/den + zvýšená potřeba od 4 měsíce o 10-15g B/den! kvalitní zdroje bílkovin (živočišné zdroje) rostlinné x živočišné 1:1 □ Sacharidy - až 60 % energetického příjmu -základním zdrojem energie, upřednostňovat polysacharidy Vláknina- 30g/clen Potřeba živin v těhotenství □ Tuky 30-35% E, 60-80g/den, nasycené x nenasycené (mononenasycené, polynenasycené) nasycené 1 : 20-30g/den 2-3 polévkové Izice mononenasycené 1,4 28-42g/den 3-4 polévkové Izice polynenasycené 0,6 12-18g/den 1-2 polévkové Izice Potřeba živin v těhotenství □ Nasycené mastné kyseliny: máslo, sádlo, maso, mléko, mléčné výrobky, palmový a palmojádrová tuk, kokosový tuk. □ Mononenasycené mastné kyseliny: řepkový a olivový olej, ořechy lískové, kešu, mandle, arašídy, avokádo. □ Polynenasycené mastné kyseliny: vlašské ořechy, lněný, řepkový, sojový olej, sezamový olej, tučné ryby a mořští živočichové, mořské řasy. Potřeba živin v těhotenství □ V období těhotenství zvláště důležitý pří iem polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem EPA a ĎHA = kyselina eikosapentaenová a dokosahexaenová Zdravotní tvrzení schválené EFSA: □ ĎHA přispívá k normálnímu vývoji zraku kojenců do 12 měsíců věku □ Příjem ĎHA z těla matky přispívá k normálnímu vývoji mozku plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem □ Příjem ĎHA z těla matky přispívá k normálnímu vývoji očí plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem má Potreba živin v těhotenství Dle EFSA: 100-200 mg DHA + ĎĎĎ 250 mg ĎHA + EPA 350-450 mg EPA +ĎHA/den 1-2 porce tučných mořských ryb/týden Potřeba živin v těhotenství □ Jaké ryby tedy konzumovat? Ne! velké, staré, rybí predatory! žralok, mečoun, Štika, candát, bolen Ano! filé (treska, mořská Štika, hejk), losos, sardinky, krevety, kapr, Šproty, ančovičky, herinky, pstruzi aj. / 2x týdně - 340 g tepelně zpracovaného masa či konzervy Potreba živin v těhotenství Riziko zvýšeného množství methyl-rtuti tuňák, makrela NÉ \7 1 x týdně = 170 g tepelně zpracovaného masa Či konzervy ✓ dioxiny ✓ bakterie ✓ parazité Pitný režim v těhotenství □ Potreba tekutin záleží na mnoha faktorech: teplota okolního prostředí, intenzita tělesné aktivity, zdravotní stav, tělesná hmotnost....aj 30-35ml/kg/den * (včetně polévek, mléka, ovoce, zeleniny) Vhodná voda slabě mineralizovaná 100-500 mg/litr (Bonaqua, Aquila, Rajec, Torna natura, Dobrá voda, Evian, Tanja, Clever aj.) Pitný režim v těhotenství □ KOVO, Čemý Čaj, Zelený Čaj- omezená konzumace-kofein- do 150mg/den -možné alternativy: čaj Roibos (neobsahuje kofein), káva bez kofeinu, obilninové kávy □ Pozor na kofein i v jiných nápojích □ Vyhýbat Se :Tonicu (obsahuje chinin), alkoholu □ Bylinné čaje konzultovat s lékařem či lékárníkem □ Vyhýbat se: doslazovaným nápojům a nápojům s COŽ Potreba vitaminů v těhotenství □ □ □ □ □ □ □ □ □ □ Vitamin A 1,1 mg/den teratogenní účinky při vysokých dávkách! (nekonzumovat játra) Vitamin Ď 20 gg /den Vitamin E 13 mg/den Vitamin K 60 gg/den Vitamin C 105 mg/den Vitamin Bl 1,2-1,3 mg/den Vitamin B2 1,3-1,4 mg/den Vitamin B6 1,9 mg/den Vitamin B9 (kyselina listová) 550 gg /den Vitamin B12 3,5 [sg /den □ Zdroj ĎĎĎ: DACH Potreba minerálních látek v těhotenství □ Cg regulace funkce nervů a svalů, srdeční aktivita, tvorba a obnova kostí a zubní tkáně, vývoj skeletu plodu. Vitamin Ď! Využitelnost Zdroje > 50 % květák, řeřicha, čínské zelí, hlávkové zelí, kapusta, turín, kedluben,růžičková kapusta, brokolice 30% mléko, obohacené sojové mléko, tofu-vyrobené pomocí kalciové soli, obohacené džusy 20% mandle, sezamová semínka, fazole <5% špenát, rebarbora Potreba minerálních látek v těhotenství □ Fe Tvorba Červených krvinek (rozvádějí kyslík), jeho nedostatek: anémie, Špatný vývoj plodu, předčasný porod, potrat. Maso-využitelnost 20-30 %, rostlinné zdroje-využitelnost 5 %, vstřebatelnost podporují:vitamin C, živočišné bílkoviny a organické kyseliny. ZDROJE: Červené maso, listová zelenina, Špenát (30 mg/den) □ I Biosyntéza hormonů Štítné žlázy, stimuluje syntézu bílkovin a produkci tepla, správný tělesný a duševní vývoj dítěte. Při jeho nedostatku hrozí: nižší porodní hmotnost, kretenismus, Špatné prospívání plodu. ZDROJE: sůl obohacená jódem, jodidovaná sůl se používá i při výrobě potravin, jod je přidáván do krmiva dobytka, dobrým zdrojem jsou mořští živočichové (230 gg/den) Účastní se metabolismu sacharidu a hormonu (tvorba insulinu), nezbytný pro funkce imunitního systému, nezbytný pro syntézu DNA, důležitý pro inkorporaci Fe do hemoglobinu aj. ZDROJE: maso, celozrnné pečivo (10 mg/den) □ AAg Reguluje Činnost srdce, ovlivňuje metabolismus glukózy a její využití, nezbytný pro stavbu kostí. Nedostatek v těhotenství-křeČe, poruchy srážlivosti, dráždivá děloha, preeklampsie . ZDROJE: luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy (310-350 mg/den) □ P Spolu s Ca se podílí na stavbě kostí a zubů, důležitý pro využití energie, snižuje využitelnost Ca. ZDROJE: tavený sýr, vejce, maso (800-1250 mg/den) □ Zdroj ĎĎĎ: ĎACH v Cemu se v těhotenství ještě vyhnout? Prevence nákazy listeriózou: ! vždy pečlivě umýt ovoce a zeleninu ! nekonzumovat potraviny bez náležité tepelné úpravy ! pečlivě oddělovat tepelně upravené a syrové potraviny ! důsledně dodržovat hyqienu při přípravě pokrmů (mytí rukou, kuchynského nacím) aj. ! vyhýbat se rizikovým potrqvinánr.nepasterizované mléko, syrové maso, měkké zrající sýry, lahůdkářské produkty (hermelínový salát aj.) v Cemu se v těhotenství ještě vyhnout? □ Jak se vyhnout jiným alimentárním nákazám? kontrolovat trvanlivost potravin (vzhled, vůni, barvu,konzistenci) nekonzumujte syrové maso a maso nedostatečně tepelně upravené (ve všech Částech potraviny musí byt dosažena teplota nejméně 70°C alespoň po 10 minut) pokud skladujete tepelně upravenou potravinu, je nutné ji před konzumací opět ohřát minimálně na 70°C po 10 minut po manipulaci se syrovým masem se nedotýkejte očí a sliznic a dutiny ústní, důkladně si umývejte ruce po manipulaci se syrovou potravinou (před začátkem manipulace s potravinou, i při přerušení manipulace) vyhýbejte se křížové kontaminaci = syrové x tepelně upravené potraviny řádně před konzumací umývejte ovoce a zeleninu při manipulaci s potravinami používejte pouze pitnou vodu mléko konzumujte pouze po pasterizaci nekonzumujte zrající sýry pokud krmíte kočku syrovým masem-několik týdnů uskladnit v mrazáku pozor na stánky s rychlým občerstvením a na potraviny zabalené v obchodě po kontaktu s domácími zvířaty dbejte na důkladnou hygienu v Cemu se v těhotenství ještě vyhnout? □ nápoje s kofeinem, chininem, alkoholu □ některým bylinným čajům, některému koření □ syrovému masu, syrovému mléku, syrovým vejcím □ dbát na hygienu při manipulaci s potravinami □ vyhnout se rybám s vysokým množstvím rtuti: žralok, mečoun, štika, candát, bolen □ vyhnout se plesnivým potravinám □ nekonzumovat játra-vysoké množství vitaminu A-teratogenní v Cemu se v těhotenství ještě vyhnout? □ Omezit používání těchto druhů koření: estragon, fenykl, kmín, libeček, hřebíček, majoránka, rozmarýn, nať petržele, skořice, šafrán, □ Nedoporučené byliny: Aioe léčivé, Bazalka pravá, Bříza bělokorá, Dřišťál obecný, Divizna velkokvětá, Dobromysl obecná (oregano), Hlaváček jarní, Hloh obecný, Hluchavka bílá, Jalovec obecný, Jaterník podléška, Jestřabina lékařská, Jmelí bílé, Kopytník evropský, Kokoška pastuší tobolka, Komonice lékařská, kostival lékařský, Kozlík lékařský, Krušina olšová, Lékořice lysá, Mačinka vonná, Máta peprná, Mateřídouška obecná, Medvědice lékařská, Mydlice lékařská, Pelyněk pravý, Pivoňka lékařská, Podběl lékařský, Prvosenka jarní, Přeslička rolní, Routa vonná, Rozmarýn lékařský, Sedmikráska obecná, Smetánka lékařská, Sporýš lékařský, Srdečník obecný, Svízel přítula, Šalvěj lékařská, Třezalka tečkovaná, Vachta trojlistá, Vlaštovičník větší, Vratič obecný, Zázvor lékařský, Ženšen. Obtíže spojené s těhotenstvím □ Nevolnosti a zvracení □ Problémy s chrupem □ Pálení žáhy □ Nadýmání □ Zácpa □ Průjem □ GestaČní diabetes mellitus □ Anémie □ Otoky Nevolnosti a zvracení □ až u 70 % těhotných žen (hCG), hypoglykémie □ po rdnu-sacharidové potraviny (piškoty, džus) □ jíst menší porce a častěji, nosit sebou svačiny □ nekonzumovat tučné potraviny □ většinou Špatně snášeny teplá jídla □ pitný režim (středně a silně mineralizované vody, čaj) □ vitamin B6, meduňkový čaj Problémy s chrupem □ zubní kaz-infekční onemocnění □ obsah a složení sacharidu ve stravě □ lepivost potravy (zvyšuje kazivost) □ potraviny podporující tvorbu slin (působí proti zubnímu kazu)- zelenina, sýr □ taníny (třísloviny) působí proti zubnímu kazu-čaj, káva, čokoláda □ význam plnohodnotná strava □ dostatek fluoru a vápníku □ HYGIENA Pálení žáhy □ až u 60 % těhotných žen, rust dělohy, progesteron-snižuje napětí svěraČe mezi jícnem a žaludkem □ vyhnout se: perlivým nápojům, kávě, alkoholu, kořeněným, tučným, kynutým □ spát se zvýšenou horní polovinou těla jídlům □ nestresovat se Nadýmání □ hormonální vlivy, anatomické změny v tele ženy □ jíst pomalu, řádně stravu pokousat, jíst v klidu □ jíst Častěji a menší porce □ vyhnout se nadýmavým potravinám', cibule, luštěniny, čerstvé pečivo, zelí, perlivým nápojům ÚL Zácpa □ menší počet stqlicnež 3/týden, hormonální změny, rostoucí děloha, omezený pohyb, doplňky s Fe □ dostatečný přísun tekutin i nad 35 ml/kg □ vhodné slabě mineralizované vody s vyšším obsahem Mg, džusy s vlákninou □ potraviny s vysokým obsahem vlákniny □ psyllium-dodržovat pitný režim □ pohyb 1? □ kysané mléčné výrobky □ vynechat: kávu, čaj Průjem □ časté vyprazdňování řídké stolice s frekvencí více než 3xden □ infekce, dietní chyba, těsně před porodem □ velké ztráty tekutin a minerálních látek- na, K, Cl, HC03 □ tekutiny 50ml/kg □ slazený čai, silně mineralizované vody (Poděbradka, Hanácká), bujóny □ postupně zařazovat stravu s převahou sacharidů (vařené brambory, mrkev, kukuřice, rýže, banán, piškoty) □ vyhnout se: potravinám tučným^mléku a MV, potravinám s vysokým množstvím nerozpustné vlákniny, nadýmavým potravinám, alkoholu, káve Gestae ní diabetes mellitus □ 3-4 % těhotných žen, výskyt nejčastěji v druhém trimestru □ rizikové skupiny žen: obézní, vyššího věku, v rodině ženy výskyt diabetu □ snížená citlivost tkání k inzulínu □ zvýšené riziko porodu velkého plodu a dalších komplikací □ vyšetření: cukr v moči, 06TT (orální glukózový toleranční test) -mezi 24-28tt □ dieta 250gS/ 2150 kcal/den, 300gS/2400 kcal/den, obézní 225 □ vyhnout se potravinám s vysokým obsahem jednoduchých sacharidů a nasyceních tuků □ upřednostňovat složenésacharidy a tuky nenasycené, mléčné výrobky vybírat středně tučné Gestační diabetes mellitus □ Rizika pro matku □ V průběhu těhotenství-gestační hypertenze, preeklampsie, Polyhydramnion (nadbytek plodové vody), předčasný porod, poranění při porodu, porod císařským řezem □ Do budoucna- DM Il.typu, 6ĎM v dalším těhotenství, kardiovaskulární onemocnění □ Rizika pro plod □ V průběhu těhotenství-diabetická fetopatie, dystokie ramének, náhlé úmrtí, růstová retardace □ Do budoucna-metabolické změny, obezita, DM, 6ĎM u žen, metabolický syndrom, neurologické poškození, psychosociální poškození Anémie □ červené krvinky vážou a předávají kyslík □ Anémie-snížené množství červených krvinek a Hb v krvi-omezený přenos kyslíku v těle □ v těhotenství nejčastěji anémie sideropenická-z nedostatku Fe (Hb klesá pod 110g/l) □ příznaky: slabost, závratě, únava, vypadávání vlasů, dusnost, zrychlená srdeční Činnost Anémie □ muže ohrozit průběh těhotenství □ rizikové skupiny žen: vegetariánky, veqanky, dospívající těhotné dívky, vícečetna gravidita, těhotenství brzy po sobě □ důležité zásoby Fe před těhotenstvím □ nejlepsím zdrojem*, červené maso(hovězí, vepřové, zvěřina, skopové)-využitelnost 10-30 % □ další zdroje: luštěniny, ořechy, obiloviny- využitelnost 1-5 /o □ vstřebatelnost Fe podporuje:vitamin C, bílkoviny masa, měď, organické kyseliny, □ vstřebatelnost Fe zhoršují: taniny, [oolyf enoly (zelenina, luštěniny), kyselina Šťavefová, vysoký příjem vlákniny, fosfor, vápník, mangan Otoky □ mírné otoky u většiny těhotných □ zvýšená tendence těhotných zadržovat vodu, snížení hladiny albuminu v krvi, tlak rostoucí dělohy na ĎĎZ □ otoky bolestivé či zarudlé-informovat lékaře □ nebezpečné generalizované rostoucí otoky + zvýšený KT + přítomnost bílkoviny v moČi-preeklampsie!! Otoky □ mírné otoky lze zmírňovat: dostatečné množství tekutin (30-35 ml/kg), vody slabě mineralizované s nízkým obsahem Na (méně než 20 mg/l), čaje, okurky a okurková šťáva- podpora diurézy, příjem dostatečného množství živočišných bílkovin (libové maso, středně tučné MV, vejce, omezení příjmu soli (uzeniny, sýry, instantní potraviny) □ pohyb-chůze, cévní gymnastika, nesedět noha přes nohu, odpočívaj" na levém boku-nedochází k tlaku na ĎĎZ, odpočívat s nohama ve zvýšené poloze (45°)kompresní punčochy Výživa kojících žen množství materského mléka(dále MM) nelze ovlivnit stravou, příjmem tekutin, množství MM ovlivní: pozitivně: klid, frekvence kojení, negativně: nadměrné užívání alkoholu, kouření, malnutrice složení MM ovlivnit lze- některé látky v MM kolísají, ie nutné je doplňovat stravou denně-některé minerální látky, I,Se, mastne Kyseliny, vitaminy rozpustné ve vodě, vitamin C, některé vitaminy sk.B Zn, Fe-dítě si vytváří zásoby již během těhotenství vitaminy rozpustné v tucích v MM příliš nekolísají pestrá pravidelná strava zajistí dostatek všech vitaminů a minerálních látek pro dítě a mat ku c kromě vitaminu Ď a K ( v mateřském mléce jsou zastoupeny v nedostatečné míre)- ty musí být dítěti dodávány Výživa kojících žen □ nejlepší pomocník pro zhodnocení jídelníčku - potravinová pyramida □ zvýšit energetický příjem o 380-500 kcal (1590-2095 kj) □ zvýšit příjem bílkovin o 20g □ důležitý vitamin Ď, kyselina listová, Ca, Fe, Zn □ zvýšená potřeba tekutin 30-35ml/kg + 500-lOOOml/den (včetně potravin obsahujících vodu) Výživa kojících žen □ pestrá strava a pravidelná strava □ omezit: alkohol, kofeinové nápoje, o bylinných čajích se vždy poradit s lékárníkem □ vynechat nadýmavé potraviny:luštěniny, brukvovitá zelenina, česnek, cibule, hrušky, čerstvé pečivo-mohou způsobovat dětské koliky X alergie BKM □ čaje z fenyklu a kmínu- zařadit do pitného režimu kojící matky □ postupně zařazovat jednotlivé druhy citrusových plodů,nekonzumovat ve velkém množství silně kořeněné potraviny, omezit konzumaci uzených a smažených potravin Jak jednoduše zhodnotit, zda mají těhotné a kojící v jídelníčku vše co potřebují ? Hodnocení kvality výživy těhotných a kojících žen podle Z.Brázdové, vychází z opakovaného 1 denního záznamu: Byly ve stravě nejméně 3 jednotkové porce obilovin, těstovin, pečiva a ryže? (1 porce = 60 g chleba, 125 g vařených těstovin) Byly ve stravě nejméně 3 jednotkové porce zeleniny? (1 porce =asi 100 g zeleniny, 125 g brambor, miska salátu) Byly nejméně dvě porce syrové zeleniny? Byly ve stravě nejméně dvě jednotkové porce ovoce? (1 porce =asi 100 g ovoce, miska drobných plodů apod.) Byla nejméně 1 porce ovoce syrová? Jak jednoduše zhodnotit, zda mají těhotné a kojící v jídelníčku vše co potřebují ? Byly v každé potravinové skupině konzumovány rozmanité pokrmy? Měly svačiny a jídla konzumovaná mimo dobu hlavních jídel výživovou hodnotu? Byly konzumovány nejméně 3 jednotkové porce mléka a mléčných výrobků? (1 porce= 1 sklenice mléka, asi 200 ml jogurtu, 55 g sýra) Byla konzumována nejméně 1 porce ze skupiny masa, ryb, drůbeže či luštěnin? (1 porce = 80 g masa, 2 vařené bílky, 1 miska sojových bobů) Byly vybírány převážně netučné, libové nebo nízkotučné alternativy pokrmů? Jak jednoduše zhodnotit, zda mají těhotné a kojící v jídelníčku vše co potřebují ? Způsob hodnocení: Za každou odpověď ANO se přiřadí 1 bod. Klasifikace 10 bodů: Výživa je výborná, zcela v pořádku! Bude velmi vhodné stravovat se podle stejných zásad jako doposud. Klasifikace 9-7 bodů: V kvalitě stravy jsou ještě rezervy, ale nebude příliš obtížné udělat pozitivní změny k tomu, aby výživa byla zcela bez chyb. Klasifikace 6-4 body: Výživa není z hlediska kvality dostatečná, je zapotřebí větších změn, aby ji bylo možné hodnotit alespoň jako dostatečnou. Klasifikace 3-0 bodů: Kvalita výživy je zcela nedostatečná, je nutná okamžitá a razantní náprava. Zdroje: BLATTNA, J. et al. Výživa na začátku 21. století. Praha, 2005 DACH-https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/ HRONE K, M. Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Praha, 2004. KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha, 2015. POKORNÁ, J., BŘEZKOVÁ, V., PRŮŠA, T. Výživa a léky v těhotenství a při kojení. Brno, 2008. STOJANOVICOVA, M. Význam poly nenasycených mastných kyselin během těhotenství a při kojení, jejich zdroje a přívod. Brno, 2013. 97 s. Diplomová práce na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity. Vedoucí bakalářské práce: Prof. MUDr. Zuzana Derf lerová Brázdová, DrSc SVAČINA, 5. Klinickádietologie. Praha, 2008. SVAČINA, S. Poruchy metabolismu a výživy. Praha 2010 ZADÁK, Z. Magnézim a další minerály, vitaminy a stopové prvky ve službách zdraví. 2010 h ttp://www. diab. cz/dokumen ty/DP_ ĎM_ teho tenstvi_ CĎ5_ 2014.pdf http://www.khsbrno.cz/aktuality/epida/listerioza.pdf Děkuji Vám za pozornost! Iamartina@gmail.com