VIROVÉ ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY Průjmová virová onemocnění (Problematika VHAjako součást samostatné přednášky)  Původce onemocnění  Humánní viry  Jistí původci: rotaviry, caliciviry, adenoviry, astroviry  Pravděpodobní původci: koronaviry, toroviry, pestiviry, pikobirnaviry…  Klinický obraz  Virová gastroenteritida s intenzivním sekretorickým průjmem, který je provázen minimální zánětlivou reakcí střeva vedoucí k dehydrataci! Podle klinického obrazu nelze zpravidla odlišit původce  Přenos nákazy  Přímý kontaktem  Nepřímý kontakt z důvodu sekundární kontaminace potravin a nebo vody  Nízká infekční dávka  Prevence  Hygiena osob a prostředí Průjmová virová onemocnění  Rotaviry  Nejčastěji postižena věková skupina 3 až 15 měsíců vedoucí k rychlé dehydrataci, febrilním křečím, někdy virová meningoencefalitida a hepatopatie  Caliciviry  První detekovaná virová infekce (Norwalk), postihuje všechny věkové kategorie  Adenoviry  Celosvětově rozšířený původce průjmových onem. virového původu, kromě gastroenteritid vyvolávají respirační infekce, konjunktivitidy, infekce močových cest, infekce CNS  Astroviry  Celosvětově rozšířené infekce zejména malých dětí a osob s imunodeficitem, typicky sezónní výskyt Jiná virová onemocnění přenášená potravinami • Klíšťová encefalitida  Primárně po přisátí infikovaného klíštěte, konzumace mléka získaného ve viremické fázi onem. zvířete. Prevencí je veterinární dozor nebo pasterace mléka + Rozhodnutí o výběru potraviny rizikovými skupinami populace  Zoonotické viry • Virus hepatitidy E • Vepřový dobytek považován za rezervoár viru, snad v souvislosti s krmením vepřů zbytky lidského jídla • Vysoce patogenní virus ptačí chřipky (HPAIV – high pathogenic avian influenza virus) • Infekce spíše pracovníků farem, přenos syrovými potravinami je zřejmě možný