> Ryšavá L. Státní zdravotní ústav Praha PREVENCE JÓDOVÉHO DEFICITU V ČR HISTORIE A SOUČASNÝ STAV Prevention of Iodine defficit in CZ – history and current situation Soška ženy s voletem na krku sev. Itálie, 14.000 let př. n. l V Africe při mořském pobřeží zřejmě začalo oddělování lidského rodu od opičích předků. Rozvoj mozku stimulovaný jódem a dalšími nutrienty z mořských ryb a korýšů. Osídlování zeměkoule i do míst, kde byl jódu v přírodě nedostatek. . Madona ze Zbraslavi , 14. stol. Zdravotní důsledky deficitu jódu – zbytečné, dobře preventabilní Ženy: poruchy menstruačního cyklu, oplodnění Během těhotenství: zvýšené riziko potratů a narození mrtvého plodu vrozených vad Novorozenci, kojenci, dítě: porodní komplikace sy nedostatečného zásobení kyslíkem novorozenecká struma poruchy vývoje CNS (sy hyalinních membrán, sluchu), duševního vývoje zpožděný vývoj skeletu Dospívající: pubertální struma poruchy učení, chápání, soustředění, nižší IQ zvýšené riziko arteriosklerózy Dospělí: endemická struma funkční poruchy štítné žlázy – snížení produkce tyroxinu, trijodtyroninu Rizika nedostatku jódu 1990 WHO ICCIDD celosvětová Výzva k odstranění chorob z nedostatku jódu ČR – problém veřejného zdravotnictví dle ukazatelů a indikátorů WHO ICCIDD 2004 – v ČR jodový deficit úspěšně řešen 1995 Meziresortní komise pro řešení jodového deficitu při SZÚ v Praze – intervenční metody – monitorování zásobení MZ Ochrana veřejného zdraví - MKJD při SZÚ 1995 jodurie (HS,ZÚ, nyní SZÚ) 1998 dietární expozice, diet. zdroje (CHPR Brno -SZÚ) Pediatři 1996 screeningu neonatálního TSH (kong. hypotyreózy) novoroz. odd. (FN pro děti a dorost Praha Vinohrady, Dětská nem. Brno) Endokrinolog. ústav Praha volum, hormony štítné žlázy, TSH, jodurie Gynekolog. – postrádáme systematickou prevenci (KJ, strava, doplňky) MZe Úřad pro bezpečnost potravin , ÚKZUS, ČZPI, VÚP JU v Č. Budějovicích, Zemědělská fakulta - mléko Výrobci, dovozci soli Výrobci léčiv (Merck), doplňků stravy (Biomed.,Hero) Monitorování •Zvýšení jódu v kuchyňské soli (20-34 mg J/ kg) Suplementace jodičnanem draselným - stabilnější • Intervenční kampaň - používání soli s jódem při výrobě potravin v ČR spolupráce se SZPI a SVS (chléb,pečivo,masné výrobky) •Jód do náhrad mateřského mléka a do spec. výrobků pro těhotné a kojící ženy •Jodid draselný - léčivo hrazené ze zdravotního pojištění (dopl. 10 Kč) •Doporučení k suplementaci těhotných a kojících žen plošné, ale individuální, indikované • Vznik obohacených potravinářských výrobků instantní nápoje, dětské přesnídávky, potravní doplňky aj. •Zdůrazňování přirozených zdrojů jódu – častější ve společném stravování •Propagační kampaň pro širokou veřejnost - 6. března Den jódu •Pravidelně odborné konference (4.3.2016 Praha SZÚ) Metody intervence MKJD ü1. Komise zodpovědná za eliminaci IDD MKJD ü2. Srozumění politiků s jodací soli a metodami eliminace IDD Zdraví 21 ü3. Legislativa pro jodaci soli pro lidskou výživu Zák. o potr. ü4. Legislativa suplementace pro výživu zvířat EU ü5. Program pravidelného sledování jodurie MZ ü6. Lab. servis s akredit. metod. pro stanovení jodurie a J ü7. Program veřejného vzdělávání prevence IDD Den jodu, konference ü8. Pravidelné inf. o obsahu jódu v soli v distrib. síti, domácnostech ü9. Pravidelné sledování J v soli, spolupráce solného průmyslu ü10. Povinné zveřejňování výsledků Den jodu, konference 1x/rok ICCIDD UKAZATELÉ - zásady udržitelného stavu trvalé eliminace IDD Cíle ICCIDD ČR UKAZATELÉ 8 z 10 10 INDIKÁTORY Sůl s jodem Podíl domácností > 90 % 96% požívajících sůl s jodem Jodurie < 100 μg/l < 50 % < 50 μg/l < 20 % Přijatelné zásobení jodem –medián < 300 μg/l Zásady udržitelného stavu trvale eliminace IDD Sůl s jodem Podíl domácností > 90 % v ČR 96% požívajících sůl s jodem dle provedeného šetření : • dobře dostupná všem spotřebitelům včetně ceny. • z 505 dotazovaných domácností 96% používá sůl s jódem • přiměřené použití soli s jódem neohrozí zdraví konzumentů ve smyslu vysoké dávky jódu •proto doporučujeme používat sůl s jódem avšak solit málo a pokrmy nepřisolovat - zásadní - zátěž sodíkem. denní dávka soli max. 6 g •U dospělých a starších osob je často spotřeba i více než dvojnásobná. • omezení solení (solí s jódem) ze zdravotní indikace nebo v těhotenství nepředstavuje riziko pro dostatečné zásobení jódem. Zásady udržitelného stavu trvale eliminace IDD Jodurie < 100 μg/l < 50 % < 50 μg/l < 20 % Přijatelné zásobení jodem –medián < 300 μg/l DDD ug Děti 0-5 let 90 6-12 let 120 Dospělí a nad 12 let 150 Těhotné a kojící ženy 250 (WHO,2007) Zásady udržitelného stavu trvale eliminace IDD Skup. Rok n Medián ug/l < 300 Ø < 20 Jodopenie těžká 20-49 Závažná < 20 % 50-99 lehká < 50 % 100-299 Normální saturace ≥ 300 Nadměrná Dospělí 1995 95 120 45 % 2000 168 140 7 % 2005 405 153 261 0 3 12 52 32 Těhotné MERCK 2002 416 193 210 0 1,4 9 73 16,6 2015 178 153 185 0,5 5,5 23 57 14 Rodičky 2003 326 203 247 1,2 4,3 14 56 24,5 18letí 2002 207 323 342 0 0 2 43 55 Děti 10-12leté 7-10 MERCK 10-12 2001 578 306 329 0 0,2 3,8 44 52 2007 100 277 299 0 0 5 51 44 2012 300 252 281 0 1 3 58 38 Zásobení jódem dle jodurie v ČR 1995– 2015 (v ug/l) MERCK 3leté 2015 Zásobení jódem dle jodurie 3letých dětí v 6ti oblastech ČR 2015 Hodnota jodurie Kategorie < 19 µg/l Těžká jodopenie 20 – 49 µg/l Závažná jodopenie 50 – 89 µg/l Lehká jodopenie 90 – 149 µg/l Optimální saturace 150 – 299 µg/l Zvýšená saturace 300 – 499 µg/l Nadmìrná saturace > 500 µg/l Excesivní saturace Zásobení jódem dle jodurie těhotných v 1. trimestru v 6ti oblastech ČR 2015 Hodnota jodurie Kategorie < 50 µg/l Tìžká jodopenie 50 - 99 µg/l Závažná jodopenie 100 – 149 µg/l Lehká jodopenie 150 – 299 µg/l Optimální saturace 300 – 499 µg/l Nadmìrná saturace > 500 µg/l Excesivní saturace Nejvýznamnější expoziční zdroje: mléko a běžné pečivo Nejdůležitějším expozičním zdrojem u všech populačních skupin: mléko, jogurty Ostatní v jednotkách procent (např. pekařské a masné výrobky, při jejichž výrobě byla použita sůl s jódem). Hodnoty obsahu jódu v mléce se v posledních třech letech pohybují okolo 230 ug/kg. Mořské ryby v posledním období nejsou mezi 9 nejdůležitějšími expozičními zdroji (v předchozím u všech populačních skupin tvořily kolem 3% přívodu)Z dietetického pohledu je to žádoucí zdroj nejen jódu - nutné trvale klást důraz na konzumaci mořských ryb, mořských produktů jak v rámci stravování individuálního tak společného, zejména školního a nemocničního. Mořské řasy - používat s opatrností - různě vysoký obsah jódu - předávkování! Přirozený obsah jódu - minerální vody Vincentka a Hanácká kyselka, množství jódu v nich je uvedeno na obale. Nejvyšší obsah jódu pak vykazují instantní polévky v důsledku použití soli (jodované) při výrobě, kojenecká mléčná výživa, trvanlivé fermentované salámy, drůbeží speciality a mořské ryby . Zdroje jódu ČR - časnější odběr krve pro screening 48-72 hod. po porodu vyžaduje změnu hodnocení normální jódové dodávky z původních 3 % novorozenců s vyšším neoTSH (5,0 -15,0mU/L) na 5% Hníková O.1, Vinohradská H.2, Kračmar P.1, Al Taji E.1, Dejmek P.1 Zásady udržitelného stavu trvale eliminace IDD - indikátory 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 5,3 4,0 3,8 5,0 7,0 4,9 4,1 1,8 2,6 1,8 2,1 1,8 1,8 1,5 SKH Praha 4,8 5,3 5,0 5,9 7,7 4,9 4,1 3,1 3,1 3,2 2,5 2,7 2,5 2,5 SKH Brno Hníková O.1, Vinohradská H.2, Kračmar P.1, Al Taji E.1, Dejmek P.1 > 200-299 18 % optimální saturace 100-199 39 % lehká jodopenie 50-99 23 % závažná jodopenie > 500 ug/l 4 % excesivní saturace 300-499 10 % nadměrná saturace < 50 6 % těžká jodopenie Zásobení jódem souboru těhotných žen ČR r. 2015 n = 178 Obsah jódu v mléce v ČR 1997 – 2005 2014 230 Řehůřková I., Ruprich J.,2013 Významné expoziční zdroje - Dietární expozice MLÉKO, PEČIVO Řehůřková I., Ruprich J.,2013 Hlavní dietární zdroje jódu - potraviny s nejvyšším obsahem jódu Závěr – cíle - postup k udržení dosaženého stavu • Provádět reprezentativní monitorování saturace obyvatelstva • Adekvátně a operativně reagovat - účinná, operativní opatření - optimalizovat obsah J v potravinách, při živočišné výrobě - upozorňovat a zamezit rizikům nadbytečného příjmu jódu potravní doplňky - informovat laickou i odbornou veřejnost o aktuálních výsledcích používání soli s jódem (množství, druhy solí) • Zvýšenou pozornost věnovat i nadále: těhotným a kojícím ženám, novorozencům, dětem meziresortní spolupráci (MZ, MZe, MOP) Zvýšenou pozornost věnovat i nadále: těhotným a kojícím ženám, novorozencům, dětem Zajištění reprezentativního pravidelného monitorování jodurie Zavádět účinná, operativní opatření dle výsledků Zamezit rizikům nedostatečného či nadbytečného příjmu jódu Optimalizace obsahu jodu v mléce Informovat veřejnosti o aktuálních výsledcích Důležitost - používání soli s J - mnoho druhů - snižování spotřeby soli - přirozených zdrojů jódu - ev. splementace těhotných a kojících žen ZÁVĚR – udržení dosaženého stavu DĚKUJI za pozornost společnosti MERCK za finanční zajištění analýz jodurií kolegům za spolupráci