1. IMUNITNÍ SYSTÉM – A, C, B6, B12, folát, selen, zinek, železo, měď 2. KARDIOVASKULÁRNÍ ZDRAVÍ (cévy, srdce, krevní tlak) – thiamin, EPA, DHA, C, vlašské ořechy, draslík, málo sodíku, cholin, B 12, betain, B6, folát, kys.linolová, glukomanan, červená fermentovaná rýže, chitosan, kys. alfalinolenová, MUFA a PUFA, kys. olejová, rostlinné steroly a stanoly, beta glukany, pektiny, guarová guma, HPMC, potraviny s nízkým obsahem SFA 3. NERVOVÁ SOUSTAVA + PSYCHICKÁ ČINNOST + MOZEK – DHA, riboflavin, zinek, B6, C, draslík, jód, folát, hořčík, niacin, biotin, melatonin, kys.pantotenová, B 12, měď, thiamin, vápník, voda, železo 4. ÚNAVA A VYČERPÁNÍ – B12, B2, B6, C, kys.pantoten, folát, železo, hořčík, niacin, iontové nápoje 5. POKOŽKA + SLIZNICE – biotin, niacin, jód, A, měď, C, zinek, riboflavin 6. ENERGETICKÝ METABOLISMUS + ŠTÍTNÁ ŽLÁZA – B12, měď, mangan, hořčík, thiamin, kys.pantotenova, jód, biotin, vápník, C, B6, niacin, selen, fosfor, B2, železo 7. TRÁVENÍ – C, D, vápník, chlorid, cholin, vláknina, aktivní uhlí, laktáza, živé jogurtové kultury, laktuloza, B2, maso/ryby, sušené švestky 8. GLUKÓZA – fruktóza, betaglukany z ovsa/ječměne, rezistentní škrob, náhražky cukru, arabinoxylan…, alfacyklodextrin, chrom, pektiny, HPMC 9. KOSTI A ZUBY + SVALY + POJIVA – C, D, K, žvýkačky bez cukru, vápník, hořčík, zinek, fluor, fosfor, mangan, draslík, měď, bílkoviny 10. REPRODUKCE + DĚLENÍ BUNĚK – zinek, D, folát, železo, A, vápník, B12, hořčík, selen, B6 11. OXIDATIVNÍ STRES – měď, selen, zinek, mangan, C, E, B2, polyfenoly z olivového oleje 12. INTENZIVNÍ FYZICKÝ VÝKON – kreatin, iontové nápoje 13. VLASY + NEHTY – zinek, selen, měď, biotin 14. ZRAK – DHA, zinek, riboflavin, A 15. KREV, železo – vápník, měď, železo, folát, B6, riboflavin, K, B12, A 16. METABOLISMUS ŽIVIN – hořčík, kys. Pantotenová, molybden, folát, chrom, cholin, B6, zinek, DHA 17. HUBNUTÍ - glukomannan 18. NEZAŘADITELNÉ ….voda, fosfor, hořčík VÝZNAMNÉ POTRAVINY – obsahují na porci /100g/100 ml alespoň 15 % referenční hodnoty příjmu: VÁPNÍK: sýry (eidam,…různé druhy, 16g), sardinky (35 g), vejce (70 g), jogurt (100 g), kapusta (100 g) ŽELEZO: hořká čokoláda (20 g), čočka (45 g), hovězí maso (46 g), fazole (48 g), ovesné vločky (51 g), sardinky (78 g) HOŘČÍK: ořechy – kešu (15 g), mandle (20 g), arašídy (25 g), čokoláda hořká 70-85% (20g), kuřecí maso (30 g syrového), ovesné vločky (33 g) JÓD: čerstvý nezrající sýr (50 g), odtučněný tvaroh (100 g), kefírové mléko (180 g), bílý jogurt (120 g), hermelín (110 g) ZINEK: hovězí maso (dušené, 20 g), sója (30 g), jiné luštěniny (30 g), pohanka (50 g) Cvičení VOPVZ, 16.12.2015