Nutriční aspekty světových náboženství Listopad 2015 Martina Nevrlá • • Počty věřících •Křesťanství 2,1 miliardy •Islám 1,5 miliardy •Hinduismus 900 milionů •Buddhismus 376 milionů •Judaismus 14 milionů • • • Religion_distribution.png •Aktuálnost • •V době globalizace je nutné se zajímat o ostatní kultury • •Lepší spolupráce pacientů při terapii • • • Kulturní kompetence NT • •3 principy: • • v Vůle dovědět se o kultuře klientů – v Sebereflexe - jsou si vědomi, jak jsou – jejich vlastní výživové zvyklosti ovlivněny – kulturou, ve které žijí – v Použití znalostí při poskytování péče Důsledky začlenění kulturních kompetencí v vPacienti/klienti cítí porozumění a respekt, nebojí se vyhledat zdravotní péči v • vOdborníci mohou získat přesnější informace a lépe určit diagnózu, pokud rozumějí a dobře komunikují s pacienty • vPacienti jsou s péčí více spokojeni v vSpokojení pacienti lépe spolupracují a dodržují doporučení • vRodina více spolupracuje a podporuje pacienta, pokud doporučení jsou kompatibilní s jejich přesvědčením • Co můžete udělat oDovědět se co nejvíce z knih a článků oStrávit čas v jejich kulturním prostředí oKurzy, workshopy interkulturní komunikace oOrganizace: • Zaměstnat tlumočníka •Materiály v jazyce klienta •Zaměstnat členy komunity •Pomoc při tvorbě edukačních • materiálů • • Kulturní podmíněnost •Skladba pokrmu • •Hamburger, hranolky, nápoj •Pro Japonce jídlo v McDonald 's – – bez rýže pouze svačina • •Skladba denních jídel • •3 denní jídla s nejbohatším večer – produkt průmyslové revoluce a prodlouženého školního dne •Rodiny farmářů – největší jídlo uprostřed dne, aby pracovníci vydrželi až do konce dne •V některých kulturách jsou považována za ideální 2 denní jídla • •Skladba týdenních jídel –Nedělní oběd – symbol kultury – •Oslavy během roku spojené s hostinami • Mnohoznačný význam •1 pokrm má pro různé osoby různý význam: –Oslava etnické identity –Nízký sociální status – •Změny významu při změně okolností – např. cukr – nejdříve symbol blahobytu, po rozšíření ztráta hodnoty • •Někdy rozdílné vnímání mužského a ženského principu (steak x jahody) • Potrava jako etnický znak a symbol moci •Italové v Americe • •Alkoholdehydrogenáza, Laktátdehydrogenáza Etnocentrismus •Přesvědčení, že moje postoje a chování jsou „přirozené“ a nejlepší, odlišné je „divné“ • •Kanibalismus •http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/210411000370902/ • •Kulturní relativismus •Všechny kultury jsou stejně dobré • • •Křesťanství •Islám •Hinduismus •Buddhismus •Judaismus • Křesťanství •Historie stravování římských katolíků • •Církve vzešlé z reformace • •Historie stravování v pravoslavné církvi Historie stravování a křesťanství • •Stravování u římských katolíků • Do roku 1966 zákaz v pátek konzumovat maso • Některé řeholní řády vegetariánství • • Církve vzešlé z reformace: • Snaha odlišit se od římských katolíků • • Adventisté • lakto-ovo vegetariáni • nekonzumují •(maso, ryby, alkohol, čaj, kávu,tabák) • •Historie stravování v pravoslavné církvi: • • Přísné dodržování půstu v pátek a ve • středu • Před významnými svátky • •Ostatní křesťanské církve • Církev Ježíše Krista Svatých posledních • dnů • • • • • • Křesťanství a mentální anorexie •Sv. Kateřina Sienská •Alžběta z Reutte •Kateřina z Janova •Domenica da Paradiso •Sv. Mikuláš z Flűte • • Islám a jídlo • • Podobné předpisy se židovskými • Potraviny se zvláštní mocí • Rituály při vykrvení • • Ramadán • • • • • • • • • Hinduismus • Vegetariánství •kolem roku 1000 n.l. • •Kastovní systém •Kult uctívání krávy •Hnutí Hare Krišna •ochutnávání • • Ašramová kuchyně • Pořad duchovní kuchyně čt 2, 2007, Režie S. Zeman. •(new age, katolicismus, pravoslaví, čínská náboženství…) • http://www.ceskatelevize.cz/porady/10122711478-duchovni-kuchyne/307298380030009-hinduismus/ • • • • • • Buddhismus a jídlo • Vegetariánství? Mniši žebrání • • Geografické poměry • • Peklo, jako hrozba po požití masa? • • • • Judaismus • •Nejkomplikovanější soubor stravovacích norem • •3 základní pravidla: • •Povolené druhy masa •Zákon Kashrutu (skot, ovce, kozy, buvoli, jeleni, srnci, daňci, kamzíci, losi, husa, kachna, slepice, bažant, křepelka koroptev, okoun cejn, lín, kapr, losos..) Zakázáno: vepř, osel, kůň, zajíc, králík, velbloud, úhoř. •Správná příprava •Masité X Mléčné • 6hodin • • Jak mohou stravovací návyky • ovlivnit zdravotní stav • věřících?? Hinduismus, buddhismus, Církev Adventistů sedmého dne - Vegetariánství • •Stanovisko ADA: • •Správně rozvržená vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená a může být dokonce zdravotně přínosná. Studie provedená u Adventistů: •Bylo zjištěno: •↓ BMI •↑ vláknina •↓ alkohol •↑ zelenina • •Méně častý výskyt diabetu 2.typu a hypertenze. •Prevence kolorektálního karcinomu a aterosklerózy. • • • • • Pravoslavné křesťanství a stravování během půstu •↓ BMI •↑ folátu •↑ vlákniny •↑ Fe •↑ luštěnin, ovoce , zeleniny a brambor •↓ nasycených a trans MK • energetický příjem se v jednotlivých studiích liší •↓ celkový příjem T a B, ↑ S !!!! •↓ celkový CH, LDL, TAG • • • • • Vliv Ramadánu na věřící •Výsledky jednotlivých studií se velmi liší. •Měřené parametry (HDL, LDL, celkový CH, TAG, glukóza) zřejmě závisí na stravování v povolených denních hodinách. • •Komplikace?? • Diabetes • Vliv stravování Židů na jejich zdravotní stav •Pouze malý počet studií •↓ celkový CH, LDL, TAG •↑ HDL •↓ BMI •↓ nasycených MK •↑ S •↓ T •(kostní denzita a vitamin D)?? Praktická část •Jak ovlivní půst pravoslavných věřících hodnoty antropometrické a biochemické. •Filipovský půst před Vánocemi (40 dnů). • •Vyšetřované osoby a metodika: •2 ženy (22 a 54let), 2muži (57 a 76let). •Antropometrie: •Tělesná hmotnost, BMI, procento tělesného tuku, obvod paže pasu a boků, KT. • •Biochemie: •bilirubin, ALT, AST, glukóza, alfa-amyláza, •lipáza, celkový CH, HDL-CH, LDL-CH. • •Pro zjištění energetického příjmu bílkovin, sacharidů, tuků a cholesterolu byla použita metoda 24h recallu. • • • • Výsledky praktické části: •Antropometrie: •BMI, % tělesného tuku, obvod paže pasu a boků se výrazně nelišily před a po skončení půstu. •Nebyl zjištěn ani rozdíl v příjmu S, B, T. Převládala konzumace rostlinných bílkovin. •Zastoupení jednotlivých aminokyselin ve stravě se velmi lišilo a nedá se jednoznačně říci, že by některé byly deficitní, či by jejich příjem byl zvýšený. • • • • •Z biochemických hodnot došlo k výrazné změně hladin bilirubinu u všech vyšetřovaných osob. • •Při restrikci energetického příjmu může být způsobeno mutací genu UGT1A1 •Gilbertův syndrom •Zvýšená konzumace ovsa • •Hladiny bilirubinu však byly v normě. • • • • •Hladiny celkového cholesterolu u tří osob klesly u ženy (1956) však stouply. • •Endogenní tvorba. • •Nedošlo k výrazným změnám hodnot ALT, AST, lipázy a alfa-amylázy, hladina glukózy se také nezměnila. • Závěr praktické části: •Z výsledků praktické části vyplývá, že dodržování půstu nemá negativní vliv na zdravotní stav věřících. Strava je kvalitativně i kvantitativně plnohodnotná. •Důležitá je celková pestrost stravy a dostatek všech makro i mikronutrienů. • • Závěr •Stravování hraje v náboženství významnou roli. •Každí náboženství je specifické svými stravovacími praktikami a rituály . •Většina náboženství však splňuje zásady správné výživy a obsahuje dostatečné množství všech makro i mikronutrientů. •Většina náboženství ve svých stravovacích předpisech zohledňuje potřeby u rizikových skupin. •Studie provedené v posledních letech dokonce zdůrazňují příznivé účinky některých náboženských stravovacích praktik na zdraví. Zdroje: •STOJANOVIČOVÁ, M. Vliv náboženství na stravovací návyky. Brno, 2010. 60 s. Bakalářská práce na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity. Vedoucí bakalářské práce: Prof. MUDr. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. • • • • Děkuji za pozornost